Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tysk forskare: Veteöl doftar inte kryddnejlika

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-30 18:14

Ofta får vi höra att veteöl har en tydlig doft av bland annat banan och kryddnejlika. Men det sistnämnda stämmer inte enligt en tysk forskare.

Veteöl doftar mycket, men inte kryddnejlika (foto: kegworks.com).


Thomas A. Vilgis är professor vid universitetet i Mainz och forskar även kring livsmedel vid Max Planck-institutet i samma stad. Han har lagt ner en ansenlig tid på att förstå vilka aromer som återfinns i olika livsmedel, däribland öl. Bland annat hävdar han att kryddnejlika inte är en doft som finns i veteöl, trots att många öldrickare säger sig känna just det.
- I veteöl finns det många aromatiska substanser, till exempel 4-vinylguaiacol eller 4-vinylfenol som också finns i rökt kött. Dessa substanser för ofta tankarna till kryddnejlika, men finns sällan i den kryddan. Där är det istället eugenol som ger doft, säger han till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veteöl luktar alltså inte som kryddnejlika, utan snarare som väldoftande bacon eller rökt skinka. Thomas Vilgis påpekar också att den som får lukta på ren eugenol, den typiska kryddnejlikedoften, kommer att känna skillnaden.

Thomas A. Vilgis forskar kring livsmedels dofter (foto: Fona Verlag).


Det finns
ungefär 300 substanser som påverkar hur öl, och faktiskt alla livsmedel, doftar. Thomas Vilgis delar i sin tur in dessa i åtta familjer, bland annat gröna dofter (till exempel nyklippt gräs), svavelliknande dofter (kål, katturin), blommiga dofter (pelargoner, rosor), citrusdofter samt kryddiga dofter (oregano, rosmarin). Öl omfattar ofta alla familjer, förutom starkt kryddiga substanser som kryddnejlika, persilja och muskot. Enda möjligheten att återskapa dem är att lagra ölet på fat eller att använda rökmalt.

Thomas Vilgis ger sig också på att jämföra öl med vin och menar att ölet visar upp en större bredd i smak och doft. Druvans aromer skiljer sig kanske inte så mycket från humlens, men i öl har man ju även malt som ger en extra dimension. Vilgis tycker att det tack vare bredden av stilar oftast är oproblematiskt att kombinera öl med mat. Även om han gärna dricker vin, så tycker han till exempel att det passar bättre att kombinera ost med öl.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post231