Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Erlangen-original hyllas med eget öl

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-23 17:42

Många av Erlangens invånare har fina och roliga minnen av konstnären som gick under smeknamnet Pinsl. På onsdag är det premiär för ett nytt öl till hans ära.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther (1927-2009) var en välkänd profil i Erlangens kulturvärld. Men han var inte heller någon främling på stadens restauranger, där han tillbringade en stor del av sin tid med att måla tavlor i utbyte mot öl. Några hundra tavlor lär på detta sätt ha fått nya ägare genom åren.

Konstnären Erhard "Pinsl" Königsreuther kallades också Bergakungen (foto: erlanger.de).


Nu, nästan tio år
efter hans död, hyllas Pinsl med ett helt nytt öl. Det har tagits fram av ölbutikskedjan Die Bierothek, som behöver ett nytt husöl till sin filial i konstnärens hemstad. På onsdag den 25 oktober släpps ölet under festliga omständigheter; det lovas till och med gratis smakprover till alla som tar sig till butiken.

Ölet i fråga heter självklart Pinsl och beskrivs som en pale märzen. Detta för att det kombinerar de fruktiga och blommiga smakerna hos en pale ale med en mer traditionell fränkisk märzen. Kraftölsrörelsen i Franken tar därmed ytterligare ett steg när det gäller att skapa nya ölstilar genom att ”hotta upp” klassiska stilar med nya humlesorter och bryggmetoder.

När Pinsl pale märzen släpps väntas gratis smakprover (foto: Die Bierothek).


De som köper ölet
Pinsl får inte bara en trevlig dryckesupplevelse, utan bidrar även till en god sak. För varje hektoliter såld öl skänker nämligen Die Bierothek tio euro till den lokala stadsmissionen, som tog hand om Pinsl när han hade det svårt.

Die Bierothek är grundat av Christian Klemenz, som även är mannen bakom fantombryggeriet St. Erhard i Bamberg. I dagsläget har Die Bierothek filialer på nio orter i främst södra Tyskland.

Christian Klemenz är mannen bakom Die Bierothek (foto: dagusta.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post228