Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Paulaner väljer årets humle

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-20 18:22

Fälten är skördade och tomma i världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Nu är det dags för bryggerierna att välja ut den humle som ska användas i kommande brygder. I veckan var därför Paulaners bryggmästare i Niederlauterbach.

Peter Winter är bryggmästare och kvalitetsansvarig för råvarorna hos Paulaner Brauerei i München. I veckan besökte han humlehandlaren IGN i Niederlauterbach för att välja ut den humle som ska användas i bryggeriets öl framöver. Vanligen brukar bryggerierna förlita sig på humleförsäljarnas goda omdöme, men Paulaner vill gärna testa humlekvaliteten själva på plats varje år. För bryggeriet är det viktigt att råvarorna kommer från bryggeriets närområde. En stor del av den humle som Paulaner använder kommer från Hallertau, men även odlingsområdena Spalt och Tettnang.

Peter Winter (t.v.) väljer vilken humle som är bäst för Paulaners öl (foto: Paulaner).


Det är många saker
som spelar in när Peter Winter bestämmer vilken humle som är bäst. Kvalitet och aromer påverkas av flera faktorer, som hur mycket sol humlen fått eller om den vuxit i en sluttning. Detta gör att kvaliteten till och med kan skilja sig mellan olika skördar av samma humlesort. Peter använder ingen modern utrustning för att göra sina bedömningar, utan förlitar sig helt på sin erfarenhet, sitt luktsinne, sina ögon och sin fingertoppskänsla. Han är framför allt ute efter vissa specifika smaker, så att Paulaners öl smakar likadant från år till år.

Peter Winter har arbetat på Paulaner sedan 1993. Han menar att ”en bra näsa” är den viktigaste egenskapen för att bli expert på att kvalitetstesta humle, tillsammans med erfarenhet och en gedigen utbildning. Med dessa egenskaper känner han inte bara skillnad på de flesta humlesorter, han kan också skilja ut vilka skördar som lämpar sig bäst att använda i Paulaners öl.

Paulaner Brauerei är ett av de klassiska och största bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei Hopf och Thurn und Taxis.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post227