Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Så smakar det fränkiska ölköket

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-16 17:56

I en ny kokbok tar bryggerichefen och hobbykocken Karl-Heinz Pritzl oss med på en kulinarisk resa genom Franken. På 48 fullmatade sidor får vi veta hur fränkiskt öl kan användas för att ta matlagningen till nya höjder.

Till vardags sköter Karl-Heinz Pritzl ruljangsen på Kauzen-Bräu i Ochsenfurt. Men han är också en passionerad matlagare, särskilt av den lokala maten från hans hemtrakter i Franken. Han använder ofta öl i sin mat och uppskattar särskilt de beska humlearomerna, som passar utmärkt som smakförstärkare.
- I många rätter används vin eller sprit och de ses därför som mer exklusiva. Öl har länge bara betraktats som en törstsläckare som inte hör hemma i köket. Men det är mycket mer än så, det är ett utmärkt komplement i matlagningen, säger han till Die Freien Brauer.

Karl-Heinz Pritzl är både bryggerichef och kokboksförfattare (foto: nuus.de).


Inga recept i boken
Fränkische Bierküche är ”modifierade vinrecept”. Alla rätter som finns med är Karl-Heinz Pritzls egna kreationer och har getts en extra twist med Kauzen-Bräus egna öl. Något som också kännetecknar recepten är deras enkelhet. Bryggeriet brygger rättframma, hantverksmässiga och högkvalitativa öl, och matrecepten följer också samma enkla formel. Läsare som hoppas på extravaganta och svåra rätter får leta förgäves.

På 48 sidor rymmer boken 21 recept samt lite bryggerihistoria (foto: Die Freien Brauer).


Det är tydligt att
boken inte bara är skriven av någon som älskar mat, utan som verkligen har provat sig fram i köket. På sina 48 sidor bjuder boken på 21 recept för alla smaker, från vegetariska rätter till fisk, nötkött och fläsk. Dessutom bjuder författaren på en kort inblick i bryggerihistorien.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post225