Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Fyra nya öl från Freiburg

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-09 17:04

Fantombryggeriet Braukollektiv i Freiburg brukar inte ligga på latsidan när det gäller att ta fram nya öl. I samband med årets Craftival släppte man hela fyra nyheter.

Det är i sin serie med lite mer experimentella öl som Freiburgbryggarna Braukollektiv nu presenterar fyra nya skapelser. Nyheterna serverades för första gången på årets upplaga av kraftölsfestivalen Craftival.

De fyra nya ölen tillsammans med några äldre kompisar (foto: Braukollektiv).


Först ut är Imperial
Saison, en stark ale bryggd med vete-, Münchner- och pilsnermalt. Humlesorterna som används är Magnum, Hallertau Blanc och Huell Melon. Ölet har jäst med Belle saison-jäst i öppna jäskar och har sedan fått fortsätta jäsa i flaskorna. Alkoholhalten ligger på 8,6 procent, stamvörtstyrkan på 17 procent och beskan på 28 IBU. Sammantaget ger det ett öl med en uppfriskande maltarom, komplexa kryddiga smaker och en torr avslutning med bara en aning sötma.

Nästa öl är Barrel Aged Imperial Saison. Detta är egentligen samma öl som ovan, förutom att det har fått ligga till sig i portvinsfat. Det ger ett aningen rundare och mer komplext öl. Denna lagrade variant finns endast i extremt begränsad mängd.

Det tredje ölet har fått det spännande namnet Needs More Dog. Denna havrebaserade session-IPA är bryggd i samarbete med det schweiziska hantverksbryggeriet St. Laurentius i Bülach. Även om alkoholhalten endast är 4,2 procent, har detta öl ett rejält humlebett. Ölet är bryggt med både havre och vete, vilket ger det en fyllig munkänsla. Proteinerna från havren i kombination med jästen gör ölet lätt grumligt. Tillgången på detta öl är också mycket begränsad.

Sist ut är en IPA i den numera så populära västkuststilen. I Knucklebones IPA spelar den amerikanska Comethumlen huvudrollen. Tillsammans med Cascade ger den ölet en härlig doft av tallbarr och grapefrukt. Chinook och Centennial bidrar i sin tur med beskan i detta kraftfulla öl, som landar på 7,2 procent ABV.

Bakom namnet Braukollektiv står Chris Murphy, Gil Scheuermann, James Tutor och Bernhard Frenzel (foto: fudder.de).


Braukollektiv startades 2014 av
fyra bryggare från tre olika kontinenter, som alla av olika anledningar hamnat i Freiburg. Ölen brygger man hos Brauerei Rogg i Schwarzwald. De fyra fantombryggarna strävar efter att sprida smaken av exceptionella öl under deras korståg för mer variation i ölvärlden.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post222