Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Holsten flyttar söder om Elbe

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-06 16:43

Holsten-Brauerei har börjat bygga ett nytt bryggeri i Hamburg. En föråldrad anläggning, dålig trafiksituation och bullerrestriktioner i Altona är några anledningar till att man nu flyttar till ett industriområde i stadens södra delar.

Det första spadtaget till Holsten-Brauereis nya anläggning togs i torsdags under festliga former. Bland de närvarande fanns Hamburgs borgmästare och cirka 200 gäster. I sitt tal sa borgmästare Olaf Scholz (SPD) att ett av Europas modernaste bryggerier nu tar form i Hausbruchområdet.

Holstens bryggeri i Altona är snart ett minne blott (foto: hamburg.de).


Den nya anläggningen byggs
på en 67 000 kvadratmeter stor tomt. Här förväntas Holsten kunna brygga omkring en miljon hektoliter öl varje år, med start under första kvartalet 2019. Det motsvarar 300 miljoner 33-centilitersflaskor. Det kan jämföras med de cirka 60 000 ölflaskor som i dag passerar buteljeringsanläggningen i Altona varje timme.

Holstens nya anläggning ska producera en miljon hektoliter öl per år (skiss: Carlsberg).


Enligt beräkningar kommer Holstens
framtida produktion att minska till följd av sjunkande försäljning på den tyska ölmarknaden. Till den tyska nyhetsbyrån Dpa säger Sebastian Holtz, chef för Carlsberg Tyskland, att bryggeriet kommer ha färre anställda när den nya anläggningen öppnar. Han nämner inga siffror, men livsmedelsfacket NGG befarar att ett sjuttiotal arbetstillfällen kommer att försvinna.

Sebastian Holtz tror att personalstyrkan måste minskas (foto: pressebild.de/Bertold Fabricius).


Holsten-Brauerei startades 1879
och har ända sedan dess funnits i Hamburgstadsdelen Altona. Numera tillhör bryggeriet den danska bryggerikoncernen Carlsberg Group. Holsten har i dagsläget cirka 450 anställda. 200 arbeten inom administration kommer att finnas kvar i Altona även efter flytten. Fastighetsbolaget Gerch-Group planerar att investera omkring 750 miljoner euro på bryggeriets gamla tomt, bland annat för att bygga cirka 1 500 lägenheter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post220