Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Fira oktoberfest – Guam style

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-04 16:11

Oktoberfest i München är slut för den här gången. Men den som vill fortsätta festandet kan bege sig till den lilla ön Guam. Här finns en av de mer avlägsna utposterna för alla älskare av tyskt öl.

Att komma till McKraut's kräver en biltur genom Guams landsbygd (foto: Tripadvisor).


Som om det inte vore nog att det tar nästan två dagar att nå ön Guam i västra Stilla havet. Det krävs också en ganska lång biltur genom öns landsbygd för att hitta McKraut’s Bar & Restaurant. Här har tyske Ludwig ”Lutz” Uhmeyer skapat vad som förmodligen är världens mest avskilda ställe för tysk öl och mat. Självklart har han också en egen oktoberfest, som för säkerhets skull drar igång några dagar efter förlagan i München. Den 7 oktober startar årets festligheter med allt som hör till av blåsmusik, rejäl mat och stora mängder öl. Allt detta i värmen på en exotisk ö – 11 753 kilometer från Theresienwiese i den bayerska huvudstaden.

McKraut’s ölutbud består av ett flertal tyska ölsorter, som Ludwig Uhmeyer själv importerar. Bland dessa finns öl från Hofbräu, Erdinger och Privatbrauerei Strate i Uhmeyers egna hemtrakter i Nordrhein-Westfalen. Men det finns också mycket från andra delar av världen bland det femtiotal ölsorter som erbjuds.

Ölutbudet består av ett femtiotal sorter från hela världen (foto: guampdm.com).


På McKraut’s går det
också att få en smak av den sydtyska matkulturen. Menyn består av klassiska rätter som jägerschnitzel med spätzle, bratwurst och grillad kyckling. Ur högtalarna strömmar sydtysk och tyrolsk folkmusik. Värden Lutz bidrar själv till stämningen i sin gröna tyrolerhatt.

När Guams egen oktoberfest startar får Lutz hjälp av sin syster från Tyskland. När det gäller musiken kommer dock spelmännen från ett lite oväntat håll. På Guam finns ett universitet vars lärare i huvudsak kommer från USA:s fastland. De tar gärna med sig sina trumpeter, tromboner och dragspel för att spela oktoberfestmusik på helgerna - självklart iförda de traditionella skinnbyxorna Lederhosen.

"Lutz" Uhmeyer har tagit den tyska ölkulturen till Guam (foto: Süddeutsche Zeitung).


Ludwig Uhmeyer är ursprungligen
från den lilla byn Belle i Nordrhein-Westfalen. Den i dag 67-årige restaurangägaren kom som 23-åring till USA, där han arbetade som kock i först Chicago och sedan Kalifornien, där han drev två restauranger. 1986 flyttade han till Guam för att han, enligt egen utsago, ville uppleva något annorlunda.

Som autonomt amerikanskt territorium har Guam hamnat i storpolitikens blickfång den senaste tiden. I somras hotade den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un att sätta ön, med sina amerikanska flyg- och flottbaser, i brand med kärnvapenraketer. Detta har dock inte påverkat Ludwig Uhmeyer och hans bästa kunder – de amerikanska soldater som tjänstgör på ön. På helgerna besöker de gärna McKraut’s och i veckorna levererar Uhmeyer öl direkt till baserna, där de tydligen behöver mycket av den gyllene varan.

Besökarna består främst av amerikanska soldater och turister, men även lokala öbor (foto: guampdm.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post218