Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tysk forskning visar: Öl kan göra dig lycklig

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-20 17:14

Forskare vid universitetet i Erlangen-Nürnberg har vetenskapligt bevisat att öl kan göra dig gladare och mer tillfreds. Anledningen till det goda humöret är en alkaloid som finns i kornmalt.

Öl innehåller ett ämne som kan göra dig lycklig (foto: aponet.de).


Forskare vid Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) har hittat en substans som finns i öl och som aktiverar belöningscentret i hjärnan. Ämnet heter hordenin, en alkaloid som bland annat finns i kornmalt och som liknar signalsubstansen dopamin, ibland kallat ”lyckohormonet”. Båda ämnena påverkar de så kallade dopamin D2-receptorerna i hjärnan. Om den mängd hordenin som finns i öl är tillräcklig för att påverka hjärnans belöningscentrum i någon större utsträckning är dock oklart.

Studieresultaten pekar dock på att hordenin kan bidra till ölets humörhöjande effekt. Det kan också vara kombinationen av hordenin och alkohol som gör att öldrickare känner välbehag, menar forskarna. Substansen salsolinol, som finns i choklad och mögelsvampar, kan också ha en liknade effekt som hordenin.

Nu pågår forskning som ska ta reda på hur mycket hordenin det finns i öl och hur mycket av detta som i slutändan påverkar hjärnan. Forskarna har ännu inte hittat en enskild substans i livsmedel som gör människor lyckliga. De tror istället att det är en kombination av ämnen som skapar en känsla av välbehag, till exempel kolhydrater och fett i chips.

I studien har 13 000 födoämnesingredienser undersökts för att se vilka av dem som aktiverar dopamin D2-receptorerna. För att göra detta har forskarna skapat en virtuell databas med molekyler. Forskarna kunde utifrån det identifiera sjutton ämnen som sedan testades i laboratorium. Ett av de ämnen som aktiverade dopaminreceptorerna mest var just hordenin.

Studien är publicerad i den medicinska facktidskriften Scientific Reports.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post212