Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Rökigt och ofiltrerat i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-18 18:04

På fredag är det dags igen, då släpper Systembolaget åter lite nytt i små partier. Två öl från Bamberg står på programmet denna gång, bland dem ett som varit med förr.

Vi börjar med ett öl från Mahrs Bräu, nämligen deras Ungespundet Kellerbier. Detta lageröl är, som sig bör när det gäller kellerbier, ofiltrerat. ”Ungespundet” innebär att ölet har jäst med öppet jäshål, det vill säga det hål som finns ovanpå jäsfatet för att jämna ut trycket. Detta gör att ölet har en något lägre kolsyra jämfört med andra ölstilar. Mahrs Kellerbier är bryggt med pilsner- och Münchnermalt samt Hallertauer Perle-humle. Det ger ett friskt öl med smak av gräs, citrus, bröd och en aning frukt. Avslutningen är något torr. Ölet passar bra till lite kraftigare kötträtter, som korv och fläsklägg, och släpps i 14 400 stycken halvlitersflaskor.

Mahrs Bräu omnämns för första gången 1670, vilket brukar räknas som året för bryggeriets grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Fakta Mahrs Kellerbier Ungespundet
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Producent: Mahrs Bräu
Leverantör: Constant Companion AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Det är bara 50-centilitersflaskan som kommer till Sverige (foto: braugasthoefe.de).


Det andra tyska ölet
i släppet kommer från ett gammalt bekant bryggeri och har faktiskt funnits på systemhyllorna tidigare, även om det är över femton år sedan sist. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock kommer lagom till höstens bockölstid och är en fylligare variant av de klassiska oktoberölen. Ölet bryggs under sommaren och får sedan mogna flera månader i de gamla källarvalven under Bamberg. Som ett äkta rököl får doften tankarna att gå till rökta charkuterier. Smaken är inte fullt lika rökig, utan här anas även rostad malt, jordiga humletoner och lite karamell. Det är svårt att vara likgiltig till dessa rököl, man antingen älskar dem eller hatar dem. På Ratebeer får Schlenkerlas Urbock i alla fall 99 poäng och kommer nu till Sverige i 12 000 flaskor á 50 centiliter.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 17,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Ännu ett rököl från Schlenkerla hittar till systemhyllorna (foto: beersnobsquad.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post211