Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Glastest: Weihenstephaner Weissbier

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-21 17:42

I samarbete med Sejdelshoppen.se ska jag testa några tyska weissbier-glas. Först ut är ett halvlitersglas från Weihenstephaner, bryggeriet som utger sig för att vara världens äldsta.

Weihenstephaner Hefe Weissbier i sitt rätta element (foto: Niclas Samuelsson).

Weihenstephaner är mest känt just för sina veteöl, även om bryggeriet också har andra öltyper i sitt sortiment. Deras klassiska Hefe Weissbier är en personlig favorit, så det var ingen större uppoffring att göra detta test. Dessutom är jag väldigt förtjust i glas och dess olika varianter.

Det finns många teorier kring hur och om glasets form bidrar till ölets smak. Det ligger säkert en del i detta, även om jag personligen inte tycker att man ska överdriva. En sak tycker jag dock är viktigt, och det är att välja ett glas som rymmer hela flaskans eller burkens innehåll. Detta är inte minst viktigt när det, som i det här fallet, handlar om ett ofiltrerat öl med jäst kvar i flaskan.

Weihenstephaner-glaset är på 0,5 liter och rymmer således hela flaskans innehåll, med jäst och allt. Glaset har en klassisk form för weissbierglas; lätt kupat längst upp, avsmalnande mot mitten, för att sedan svänga ut lite mot den nedre delen. Den lätt vridna formen bidrar till ett vackert helhetsintryck. Glasets kraftiga botten gör att det står stadigt och bidrar säkert också en hel del till glasets totala vikt. Jag greppar glaset på mitten och låter kupan vila mot tummen och pekfingret, så att det ligger stadigt i handen.

När jag häller upp bildas ett tjockt och vackert skum i glasets övre, kupformade del. Härliga dofter av jäst, bröd och kryddor sprider sig mot näsan. Smaken är klassisk, med skumbanan i främsta rummet, följt av kryddighet och en aning citrus. Säkert bidrar glasets form till att smaker och dofter frigörs på detta sätt. Men givetvis hade jag behövt jämföra med ett annat glas parallellt för att kunna utveckla det resonemanget ytterligare.

Nackdelarna är få, men jag vill peka på två saker. För det första är glaset ganska tungt redan när det är tomt och när det fylls blir det givetvis inte lättare. Många föredrar säkert tunnare glas, samtidigt som tyngden i botten behövs för stabiliteten. För mig är dock inte tyngden något större problem. Värre är att glaset blir något obalanserat när man druckit upp ungefär hälften av innehållet. Det är lätt att få sig en skvätt i ansiktet om man stjälper i sig för hastigt. Men tar man det bara lugnt och fint så är det inte något problem.

Det övergripande intrycket är att detta är ett mycket trevligt och, inte minst, vackert glas som lämpar sig väl för ändamålet.

Fakta
Glas: Weihenstephaner weissbier 0,5 liter
Vikt: 450 gram
Höjd: 24 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 75 kr för ett, 399 kr för sex stycken och 745 kr för tolv stycken.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post21