Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Intresset för ”Craft Bier” ökar i Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-09 15:30

Allt fler tyskar börjar intressera sig för det som i dagligt tal kallas Craft Bier. Det visar en undersökning gjord inför dryckesmässan Drinktec. Ett ökat intresse för nya ölstilar leder också till att nya bryggerier startar i en stadig takt.

Till att börja med: Den gängse definitionen av hantverksöl (craft beer) kan inte direkt tillämpas i Tyskland, där man så klart har bryggt öl med hantverksmässiga metoder i århundranden. Här används begreppet Craft Bier snarare om nya, ur tysk synvinkel icke-traditionella ölstilar, inspirerade av främst USA, men även Belgien och Storbritannien. Men det kan också handla om att brygga traditionella ölstilar på ett nytt sätt. Med det sagt, så finns det ett spirande intresse för dessa ”nya” öl i Tyskland. Enligt en undersökning gjord inför branschmässan Drinktec har nästan varannan tysk som regelbundet dricker öl provat Craft Bier. Av hela befolkningen är det 36,5 procent som någon gång har provat de nya trendiga ölen. Särskilt populärt är det bland män och den yngre delen av befolkningen. Drygt 47 procent av alla tyska män har provat Craft Bier minst en gång. Även i åldersgruppen 25-34 år har nästan hälften gjort det.

Det är främst män och yngre som har anammat den nya trenden (foto: aponet.de).


Av de som dricker
hantverksöl tycker 44 procent att den smakar bättre än den traditionella ölen. Nästan alla av dessa (98 procent) vill gärna dricka dessa öl igen och kan dessutom tänka sig att rekommendera den till sina vänner. Inte ens det förhållandevis högre priset avskräcker. Nästan fyrtio procent av konsumenterna är beredda att betala mer än 2,50 euro för en 0,33-litersflaska (något som kanske får oss svenskar att le en smula).

Enligt undersökningen har 43 procent av de som druckit Craft Bier kommit i kontakt med ölen på barer eller restauranger. 39,5 procent uppger att de köpt ölen i en matvaruaffär. Förutom de traditionella inköpsställena, svarar 30,7 procent att de provat hantverksöl vid ölprovningar och 24,7 procent vid bryggeribesök. Studien visar också att nästa två tredjedelar av dem som ännu inte provat hantverksöl vill göra det i framtiden.

Allt fler nya öl och bryggerier dyker upp på den tyska ölscenen (foto: beyondbeer.de).


Ett tydligt tecken på
den spirande Craft Bier-trenden är också att antalet bryggerier ökar. Enligt det tyska bryggarförbundet, Deutsche Brauer-Bund, finns det i dag 1 408 bryggerier i Tyskland. Milstolpen 1 500 bryggerier tror man kommer passeras redan år 2020.

I studien tillfrågades 1 000 tyska män och kvinnor från 18 års ålder och uppåt. Drinktec är världens ledande branschmässa för tillverkare av drycker och annan flytande föda. Årets mässa äger rum i München den 11-15 september.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post207