Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 22 augusti

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-22 18:34

Veltins förlänger med Schalke
Bryggeriet C. & A. Veltins förlänger sitt sponsoravtal med Bundesligaklubben Schalke 04. Det innebär bland annat att Gelsenkirchenlagets hemmaarena kommer att bära öljättens namn fram till 2027. Dessutom får Veltins ensamrätt på att sälja öl på fotbollslagets hemmamatcher de kommande tio åren. Det hittills tjugoåriga samarbetet mellan Veltins och Schalke 04 nådde en milstolpe i juli 2005 då öltillverkaren köpte namnrättigheterna till Parkstadion, som då blev Veltins Arena. För att fira det förnyade avtalet bjöds alla åskådare över sexton år på gratis öl under Schalkes premiärmatch mot RB Leipzig förra helgen.

Alexander Jobst och Clemens Tönnies från FC Schalke 04 och Michael Huber från Veltins skålar för fortsatt samarbete (foto: woll-magazin.de).


Officiella Oktoberfestsejdeln presenterad

Om en knapp månad rullar ölfesternas ölfest igång i München – Oktoberfest. Kalaset arrangeras av staden München, som nu har presenterat årets officiella ölsejdel. Den har motiv som på olika sätt anknyter till den sjutton dagar långa festen: ett pariserhjul, en tyrolerhatt, en öl (så klart), en kringla (Breze), två edelweissblommor, en grillad kyckling och ett pepparkakshjärta med texten ”O’zapft is!” (ungefär ”Det är tappat!”). Motivet är alltså samma som på den Oktoberfestaffisch som presenterades tidigare i år. Årets Oktoberfest, som är den 184:e i ordningen, startar den 16 september och pågår till och med den 3 oktober – Tysklands nationaldag (Tag der Deutschen Einheit).

Den officiella Oktoberfestsejdeln presenterades i München (foto: dpa).


Tyskbryggd Stone till Systembolaget

Ölsläppen duggar tätt under hösten. Den 8 september är det dags för nästa omgång öl i små partier att nå systemhyllorna. Bland mycket annat kommer då Ripper Pale Ale från Stone Brewing Berlin. Det handlar om en tolkning av en amerikansk pale ale med alkoholhalten 5,7 procent ABV. Som humle har man valt amerikansk Cascade och australiensisk Galaxy. De som provat säger att det smakar mycket av tropiska frukter som grapefrukt och passionsfrukt, men att det även finns lite honungsaktiga toner innan den torra avslutningen.

I september kommer Stone Ripper till Systembolaget (foto: imgrum).


Hårdrock och öl i Wacken

Den 16 september blir det en högtidsstund för älskare av god öl och rockmusik i Wacken norr om Hamburg. Då står nämligen Wacken Brauerei för andra gången värd för sin kombinerade bryggerifest och rockfestival. Det musikaliska huvudnumret är veteranerna i Torfrock, ett band med 41 år av rockande under bältet. Det är dock Wacken Firefighters som öppnar festligheterna med sin blandning av blåsmusik och heavy metal. Dessutom blir det en hyllning till Lemmy Kilmister med Motörhead-tributen Nö Cläss. Men öl då tänker ni? Lugn, bara lugn! Förutom att Wacken Brauerei har med sig hela sitt sortiment, så gästas festivalen av Hamburgbryggerierna Buddelship, Ratsherrn, Kehrwieder Kreativbrauerei och Elbpaul. Mat finns det också i form av olika sorters streetfood. Biljetterna kostar femton euro vid förköp.

Torfrock blir höjdpunkten även på årets Brauereifest i Wacken (foto: Youtube).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post201