Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 18 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-18 16:00

Kehrwieder i samarbete med Sierra Nevada
Hamburgbryggeriet Kehrwider Kreativbrauerei är det första tyska bryggeri som gjort ett öl tillsammans med det legendariska hantverksbryggeriet Sierra Nevada Brewing Co. Ölet i fråga heter Old Skool och är en mäktig dubbel-IPA på 8,5 procent ABV och kraftfulla 100 IBU i beska. Humlen som använts är Amarillo, Simcoe, Columbus och Chinook. Old Skool distribueras av One Pint, som även importerar Sierra Nevadas öl till Tyskland.

Old Skool - första tyska samarbetsölet med Sierra Nevada (foto: Kehrwieder Kreativbrauerei).


Byggstopp hotar Cambia Bavarias existens

Bygget av Cambia Bavarias nya bryggeri i Seeon har stött på patrull. Arbetet står helt stilla sedan den 29 februari, efter att ett antal grannar överklagat bygglovet. De menar att ett bryggeri innebär för mycket buller i området. Nu är det upp till en förvaltningsdomstol i München att avgöra om byggandet får fortsätta; beslut väntas den 20 april. Men frågan är om det räcker för bryggeriet, som redan nu förlorar 100 000 euro i månaden. Det nuvarande bryggeriet i Truchtlaching klarar bara av att producera 4 000 hektoliter öl om året, medan det nya i Seeon ska ha en kapacitet på 12 000 hektoliter mer. Camba Bavaria hade räknat med att kunna flytta in om två månader, men nu är allt mycket osäkert. Bryggeriet har dock starkt stöd av såväl andra boende i Seeon, som av stadens borgmästare.


Många möjligheter trots Reinheitsgebot
Det finns mer än en miljon sätt att brygga öl med olika smak- och doftvarianter och ändå uppfylla kraven i den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot. Det menar det bayerska bryggarförbundet Bayerischer Brauerbund, som tröttnat på pratet om att den 500 år gamla lagen förhindrar mångfald. De har räknat ut att en bryggmästare har ungefär 170 olika humlesorter, cirka 40 typer av malt och nästan 200 olika jäststammar att välja mellan. De påpekar även att vattnet spelar en viktig roll för ölets smak och karaktär, för att inte tala om olika bryggprocesser. Reinheitsgebot instiftades i Bayern den 23 april 1516 och säger bland annat att öl bara får innehålla fyra ingredienser: vatten, malt, humle och jäst.

Det går att göra många öl enligt Reinheitsgebot (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).


Öl får inte heta Chiemseer
Chiemgauer Brauhaus får inte längre kalla sitt öl för Chiemseer. Anledningen? Bryggeriet i Rosenheim ligger inte vid sjön Chiemsee. Beslutet fattades av den högre regionala domstolen i München på torsdagen. Fallet togs upp efter en anmälan från Centret för skydd mot orättvis konkurrens, Wettbewerbszentrale, som anser att namnet Chiemseer pekar på ett geografiskt ursprung. Eftersom Rosenheim ligger för långt från Chiemsee, kan namnet uppfattas som missvisande. Bryggeriet har nu möjlighet att överklaga domen till Tysklands högsta domstol, Bundesgerichtshof.


Nytt alkoholfritt från Franziskaner
Lagom till att det börjar bli varmare ute, kommer Franziskaner med ett alkoholfritt alternativ med smak av blodapelsin. Drycken består till 55 procent av alkoholfritt veteöl och till 45 procent av blodapelsinläsk. Franziskaner Alkoholfrei Blutorange är fulladdad med vitaminer och lär innehålla färre kalorier än den populära drycken Apfelschorle (en blandning av äppeljuice och kolsyrat mineralvatten).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post20