Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 15 augusti

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-15 18:42

Flaskbrist stoppar ölleveranser
Bryggerierna Augustiner Bräu och Brauhaus Tegernsee har svårt med sina leveranser. Enligt Süddeutsche Zeitung är det dock inte brist på öl som är problemet, utan avsaknaden av flaskor att fylla ölen i. De två bryggerierna, liksom flera andra i och runt München, håller nämligen kvar vid de gamla Euroflaskorna som slog igenom på 1960-talet. När de flesta andra bryggerier bytte till de smalare NRW-flaskorna i början av 1990-talet, minskade tillverkningen av Euroflaskor. Detta har lett till att tillgången är låg, särskilt under sommaren när mer öl säljs och flaskorna inte lämnas tillbaka lika snabbt. På längre sikt tror man dock att tillgången på Euroflaskor kommer att bli bättre, eftersom allt fler små och medelstora bryggerier har börjat använda dem av nostalgiska skäl. Alla som använder Euroflaskor måste se till att de tillverkas och att de cirkulerar i systemet.

Under sommaren sjunker tillgången på Euroflaskor (foto: Alessandra Schellnegger/Süddeutsche Zeitung).


Bästa ölet i Rhein-Neckar-regionen

Privatbrauerei Eichbaum är det bästa bryggeriet i storstadsregionen Rhein-Neckar, som bland annat omfattar Mannheim, Heidelberg och Ludwigshafen. Det menar i alla fall läsarna av webbtidningen Mannheim24, som i flera omgångar har fått rösta fram områdets bästa bryggeri. Genom två inledande omröstningsomgångar utsågs tre finalister. Finalomröstningen visade att Mannheimbryggeriet Eichbaum vunnit folkets hjärtan med hela 57 procent av rösterna. Tvåa kom Hemsbacher Hemsbier med 27 procent, medan bronset togs hem av Dachsenfranz i Zuzenhausen med 16 procent. Totalt röstade 819 personer i den sista rundan.

Rhein-Neckar-regionens bästa bryggeri finns i Mannheim (foto: mapio.net).


Hallertaus nya humledrottning utsedd

Theresia Ziegelmeier heter den nyvalda Hallertauer Hopfenkönigin för 2017/18. Under det närmaste året ska hon som humledrottning representera regionen Hallertau och dess humleodlare samt marknadsföra Hallertauhumlen världen över. Varje år sedan 1952 har en ny humledrottning valts i samband med den traditionella folkfesten i Wolnzach i augusti. Drottningen måste vara dotter till en av regionens cirka 1 000 humleodlare. I samband med valet utses också en vice humledrottning och en humleprinsessa. Hallertau omfattar ungefär 15 000 hektar odlingar och är därmed världens största region för humleodling. Hallertauhumlen exporteras till drygt 140 länder och återfinns i var tredje öl som produceras världen över.

Theresia Ziegelmeier ska regera över Hallertau ett år framöver (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).


Specialdesignat ölfat till alla FC Köln-fans

Supportrar till FC Köln kan ladda upp inför säsongens matcher med ett helt nytt FC-Partyfass från Gaffel Kölsch. Det har blivit lite av en tradition att Bundesligalagets sponsor kommer med en ny specialupplaga av sitt fan-ölfat inför varje säsong. Årets fatvariant ser ut att vara klätt i en fotbollssupporters jeansjacka, full med tygmärken med koppling till fotboll och FC Köln. Ölfatet säljs i begränsad upplaga från mitten av augusti och finns i Kölns matbutiker och i FC Kölns souvenirbutiker.

Ett jeansjackeklätt ölfat till alla FC Köln-supportrar (foto: Privatbrauerei Gaffel).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post199