Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Kineser köper tyskt bryggeri

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-10 18:58

Kaiser-Brauerei i Geislingen har köpts av det kinesiska investmentbolaget Aitedian Holding med säte i Ottobrunn. Affären räddar det traditionella schwabiska bryggeriet efter dess konkursansökan i september 2014.

Rekonstruktionen av bryggeribolaget är nu genomförd och det knappa femtiotalet anställda kommer att få behålla sina jobb, rapporterar Frankfurter Allgemeine Zeitung. Den tidigare ägarfamiljen Kumpf finns också kvar i ledningen. Bryggeriets nya ansikte utåt blir 28-årige Christoph Kumpf, som avslutade sina studier vid Weihenstephan för två år sedan.

Bryggmästare Ulrich Rink (vänster) och Christoph Kumpf skålar för framtiden (foto: Frankfurter Allgemeine Zeitung).


Redan när konkursansökan
lämnades in började arbetet med att hitta nya finansiärer för att kunna driva verksamheten vidare. Att hitta en tysk köpare på en marknad med överkapacitet är dock svårt. Många kinesiska investerare visade dock intresse för att köpa och valet föll alltså på Aitedian Holding. Nu finns det stora planer för det lilla bryggeriet, grundat 1881, som fram till nu i princip inte sålt sina öl längre än till Stuttgart fem mil bort.

Om allt går som planerat är affären slutförd senast den 1 september och kinesernas inträde i Kaiser kommer att märkas. Bryggeriet ska snabbt dubbla sin produktion är budskapet. Bryggeriet har kapacitet att brygga 80 000-100 000 hektoliter öl om året, men har på slutet bara lyckats producera cirka 40 000 hektoliter. De kinesiska köparna räknar med att investera massor med pengar i ny utrustning för att snart kunna exportera mycket öl från Schwaben till Kina.

Ordet Kaiser i bryggerinamnet är en anledning till att bryggeriet har slagit an en ton hos kineserna. I Kina är det ett namn som imponerar. Samtidigt uppskattar kineserna tyskt öl i allmänhet; Kinas största ölmärke Tsingtao är faktiskt grundat av tyska immigranter. Trakten runt Geislingen tar också emot många kinesiska turister. Kina är dessutom den näst största exportmarknaden för tyskt öl. Tillväxten är enorm; sedan 2010 har ölexporten till Kina ökat från blott 175 000 hektoliter till 2,5 miljoner hektoliter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post197