Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 1 augusti

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-01 17:58

Against the Grain brygger i Tyskland
Det amerikanska bryggeriet Against the Grain börjar brygga öl hos tyska Brauhaus Binkert under namnet Against the Grain Europe. Det Kentuckybaserade bryggeriet har exporterat sina öl till Europa ända sedan bryggeriet startade 2011. Efter att bland annat ha samarbetat med danska Mikkeller har man byggt upp en bas av trogna öldrickare i Europa, vilka man nu vill komma närmare med det nya tyska samarbetet. De första ölen som är avsedda för den europeiska marknaden är bland annat ipan Neoanderthal och en amerikansk pale ale kallad Plus One. Brauhaus Binkert grundades i Oberfranken 2012 och brygger i dagsläget sex egna ölsorter, inklusive en kellerbier, en porter och ett veteöl.

Brauhaus Binkert blir europeiskt hem för Against the Grain (foto: days-out.de).


Två nya öl från Nürnberg

Det lilla hantverksbryggeriet Orca Brau i Nürnberg har på kort tid presenterat två nya öl. Road Sip är en västkust-IPA på 5,8 procent ABV. Det beska, kryddiga och friska ölet är torrhumlat med Chinook, Citra och Columbus. Det andra ölet har fått namnet Fun Days och är ett veteöl som även det har torrhumlats, denna gång med Vic Secret och Mandarina Bavaria. Alkoholhalten ligger på 5,7 procent. Båda ölen finns att köpa direkt från det i år startade bryggeriet, som redan har sjutton öl på sin stadigt växande repertoar.

Fun Days är en ny rolig öl från Orca Brau (foto: Orca Brau).


Ölfest i Kassel

Den 24-26 augusti vankas det för andra året i rad ölfestival i Kassel. Bierfest Kassel samlar ett flertal regionala, nationella och internationella bryggerier, som i huvudsak serverar sina skapelser direkt från fat. Eftersom bra öl smakar ännu bättre tillsammans med god mat och bra musik, finns det ett gediget utbud av matförsäljare och ett färgstarkt scenprogram med ett varierat musikutbud. Detta är en av flera ölfester som anordnas i norra delen av Tyskland av ölbaren GiG Linden under året. Premiären skedde 2013 i Hannover och i år arrangeras festivalen på hela fjorton orter mellan maj och september.

Förra årets Bierfest lockade många ölfantaster till Kassel (foto: Bierfest Kassel).


Säsongsöl från Sachsen

Bryggeriet Hammerbräu i sachsiska Riesen lanserar säsongsölet Hammerbräu Red. Detta är ett så kallat Vollbier som bryggts med två olika maltsorter samt humlesorterna Herkules, Spalter Select och Callista. Det ger ett bärnstensfärgat öl med en elegant och vital beska samt sötaktiga maltaromer. Alkoholhalten ligger på 4,8 procent och stamvörtstyrkan hamnar på 12,1 procent. Vollbier är i detta fall en tysk klass för öl med en stamvörtstyrka på mellan 11,0 och 15,9 procent.

Hammerbräu utökar sitt sortiment med ett säsongsöl (foto: Hammerbräu).


Traditionell ale i ny variant

Berlinbryggarna i Superfreunde har tagit ett nytt grepp om en gammal tysk ölstil. Old School Ale är en nästan traditionell altbier, som i detta fall har kallhumlats med den amerikanska humlesorten Chinook. Det ger ett uppfriskande öl med en lätt citruston, som ackompanjerar de rostade aromer vi känner igen från en äkta altbier. Alkoholhalten ligger på 5,5 procent.

Old School Ale är ett nytt öl från de vänskapliga Berlinbryggarna (foto: Superfreunde).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post195