Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Gruvarbetarölet som erövrade världen

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-07-22 16:41

Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).


Under 1800-talet var
järn- och kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa, kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5 procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var
exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei. Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei Brinkhoff (som i dag ingår i Radeberger Gruppe). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha bryggts av Spatenbräu 1894, men den historien tar vi en annan gång.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post193