Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 3 juli

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-07-03 16:47

Jörg Lehmann ny ordförande i bryggarförbund
Det tyska bryggarförbundet, Deutsche Brauer-Bund, har utsett Jörg Lehmann till ny ordförande. Han övertog rollen vid förbundets årliga kongress i Berlin i förra veckan. 47-årige Lehmann är till vardags teknisk chef på Kulmbacher Brauerei AG, där han har det övergripande ansvaret för hela bryggerigruppens produktion, logistik och inköp. Han har en doktorstitel i ämnet ölbryggning från Technische Universität München-Weihenstephan och har arbetat på flera bryggerier i Tyskland. Lehmann efterträder Hans-Georg Eils, som haft posten i sex år och som nu utses till hederspresident för sitt arbete i bryggarförbundet.

Jörg Lehmann är ny boss för tyska bryggarförbundet (foto: Kulmbacher Brauerei AG).


Kretschmann årets ölambassadör

Vid sitt årliga möte utsåg även det tyska bryggarförbundet Winfried Kretschmann till ny ölambassadör. Han efterträder därmed förbundsdagspresidenten Norbert Lammert, som haft posten i ett år. Kretschmann är sedan 2011 ministerpresident (regeringschef) i Baden-Württemberg, där han representerar det tyska miljöpartiet Die Grünen. Deutsche Brauer-Bund utser en ny ölambassadör varje år sedan 2002, för att på så sätt hedra personer som visat extra stort engagemang i frågor som rör bryggerinäringen. Bland tidigare ambassadörer finns förutom politiker även skådespelare, sångare och tv-personligheter.

Winfried Kretschmann (tvåa fr. h.) är ny ölambassadör (foto: Deutsche Brauer-Bund).


Prisas för forskning kring jästens hemligheter

Årets mottagare av Henrich Funke Pschorr-priset heter Tim Meier-Dörnberg och Maximilian Michel. De två forskarna får priset för att ha hittat nya metoder och tekniker för att utveckla nya och återuppliva gamla jäststammar. Trots att jästen står för en stor del av smaken i öl har endast ett fåtal stammar använts genom tiderna, vilket begränsat antalet möjliga smaker. Genom att utveckla en generell metod för att klassificera och karaktärisera jäststammar, har forskarna visat att det är möjligt för bryggerierna att forma ölets smaker mer efter sina egna idéer. Det handlar inte bara om att använda stammar med specifika smakprofiler, utan även att aktivt kunna hitta nya jäststammar som gör det möjligt att producera nya och innovativa öl. Henrich Funke Pschorr-priset delas ut vartannat år av en stiftelse med samma namn till forskningsprojekt som leder till ökad kvalitet eller ekonomiska vinningar inom ölbryggning.

Pristagarna flankerade av Stefan Kreisz och Jörg Lehmann (foto: CH Lietzmann/DBB).


Stene Isacsson lämnar Akkurat

Förra veckans stora snackis inom ölvärlden (i alla fall den svenska) var att ölgurun Stene Isacsson lämnar Stockholmskrogen Akkurat för att istället bli delägare i Zum Franziskaner i Gamla Stan. Stene har ju gjort sig känd som en förkämpe för den tyska ölkulturen och säger till Beernews.se att ”Zummen” även fortsättningsvis kommer ha fokus på just tysk och svensk öl. Under sin tid som ägare av Akkurat var Stene Isacsson bland annat med att starta den omåttligt populära Frankenfestivalen, som förgyllt vårvintrarna i huvudstaden i många år. Personligen hoppas jag att denna tradition får fortsätta även under de nya ägarna och önskar samtidigt Stene lycka till med sitt nya projekt.

Stene Isacssons nya projekt på Skeppsbron i Stockholm (foto: Zum Franziskaner).


Veteöl för att fira sommaren

Tölzer Mühlfeldbräu i Bad Tölz har tagit fram ett nytt veteöl lagom till sommaren. Ölet med det passande namnet Sommerweisse har med tanke på den varma årstiden fått en något lägre alkoholhalt (4,1 procent), vilken uppnåtts genom en speciell mäsknings- och jäsningsprocess. På sätt har man hållit nere stamvörtstyrkan, men ändå skapat en kraftfull, fruktig smak med distinkta citrustoner och inslag av banan och mango. Humlesorterna som använts är Hallertauer Tradition, Saphir och Lemondrop. Beskan landar på 10,5 IBU.

Uppfriskande sommaröl med lägre alkoholhalt (foto: Tölzer Mühlenfeldbräu).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post190