Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bryggeriet: Urban Chestnut Hallertauer Brauerei

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-16 15:33

Ett tyskt bryggeri, startat av ett amerikanskt bryggeri, som i sin tur startats av en tysk bryggare. Låter det rörigt? Låt mig då presentera Urban Chestnut Hallertauer Brauerei!


I början av 2015 köper det amerikanska bryggeriet Urban Chestnut Brewing Co upp ett litet tyskt bryggeri i Bayern. Därifrån kommer nämligen Urban Chestnuts medgrundare och tillika bryggmästare, Florian Kuplent. Så blev den lilla staden Wolnzach hem för Urban Chestnut Hallertauer Brauerei. Starten av den tyska verksamheten innebär inte bara att Urban Chestnut får tillgång till den europeiska marknaden, utan även att tysk öl nu kan exporteras till USA. Under de närmaste veckorna kommer Urban Chestnut skicka sin lager Hopfenperle från Hallertauer Brauerei till USA. Det blir då det första ölet som bryggts utanför USA i ett amerikanskägt bryggeri, som importeras till USA på flaska.

Fyra snabba frågor till Joe Taylor, kommunikationsansvarig på Urban Chestnut Brewing:

Har ni någon speciell filosofi?
Urban Chestnut är ett okonventionellt tänkande, men samtidigt traditionsorienterat hantverksbryggeri. Vi kallar vår unika bryggarfilosofi för ”Beer Divergency” – en ”nya världen möter gamla världen”-inställning till bryggande. Vi bidrar till ”ölrevolutionen” med hantverksmässiga, moderna amerikanska öl, samtidigt som vi visar respekt för de klassiskt utformade europeiska ölstilarna.

Vad är speciellt med er öl?
Vi brygger tre öl i Hallertauer Brauerei: Zwickel, Zuagroast Pale Ale och Hopfenperle. Dessa öl ingår i Hallertauer-serien, jämsides våra tidigare serier Revolution och Reverence. Hallertauer-serien exemplifierar vår filosofi. Vi använder regionala ingredienser från Bayern och kombinerar dessa med vissa moderna amerikanska bryggarideal.

Vilket öl är er specialitet eller bästsäljare?
Vår bästsäljare i Tyskland är Hopfenperle, en humlig ljus lager som bryggs enligt ett recept från det gamla bayerska bryggeriet Alterbräu Wolnzach. Den balanserar kryddiga och blommiga humlesmaker med dämpad, kexliknande maltighet. I USA är det vår Zwickel som säljer bäst. Det är en ofiltrerad och opastöriserad tysk klassiker, lättdrucken med mycket vitaminer från jästen.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi brygger nya öl hela tiden! Ett nytt säsongsöl som vi är mycket glada över är Grünhopfen. Det är en frisk och humlig lager som innehåller humle från vår bryggmästare Georg Seitz gård, som ligger cirka tio minuter från bryggeriet.

Hopfenperle är bryggeriets bästsäljare i Tyskland (foto: Urban Chestnut).


Ölen:

Hallertauer Hopfenperle
Ljus lager
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Alkoholhalt: 5,2 %

Hallertauer Zwickel
Klassisk tysk ölsort
Stamvörtstyrka: 12 %
Alkoholhalt: 5,0 %

Hallertauer Zoagroast
Pale ale
Stamvörtstyrka: 14 %
Alkoholhalt: 5,7 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post19