Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 15 juni

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-15 15:15

Maisel & Friends i amerikanskt samarbete
I dagarna beger sig bryggmästare Marc Goebel och ölsommelier Michael König från Bayreuth till Cincinnati. Där ska de två representanterna för Maisel & Friends brygga öl med det lokala bryggeriet Christian Moerlein Brewing Co. Nästa vecka kommer de två bryggerierna starta sitt samarbete med att göra en humlig veteale kallad Spacetime – en modern tolkning av en tysk weissbier. Basen kommer utgöras av tysk malt, som kryddas med amerikansk humle för att skapa dofter och smaker av tallbarr, citrus, ananas och andra tropiska frukter. Ölet släpps först på fat, men kommer även på burk i slutet av juli. Steg två i samarbetet äger rum om ett par månader, då gänget från Moerlein åker till Bayern för att brygga ölet Teleporter. Denna imperial porter släpps i samband med kraftölsfestivalen i Bayreuth i mitten av september.

Michael König och Marc Goebel åker till Cincinnati (foto: Kingunion Photography).


Tuppöl det senaste i Veto-serien

Zwickelhahn är namnet på det senaste ölet i Hopferei Hertrich serie Veto. Som namnet antyder är detta en zwickel, eller kellerbier, med en alkoholhalt på 5,2 procent, stamvörtstyrka på 13,8 procent och en beska på 24 IBU. Malten utgörs av Münchner-, pilsner- och karamellmalt medan humlen som använts är Herbsrucker Spät, Hallertauer Tradition och Opal. Enligt bryggeriet passar ölet bra till hamburgare eller till den bayerska specialiteten Brotzeit – ett lite kraftigare mellanmål bestående av bröd och diverse charkuterier och ostar. Sedan tidigare består Veto-serien av den prisbelönta stouten Schokobär (chokladbjörn), dubbel-IPA:n Hopfentiger (humletiger) och vetebocken Weisser Hai (vithaj). Nu kompletteras alltså menageriet med en tupp.

Zwickelhahn är det senaste tillskottet i den djuriska ölserien Veto (foto: Hopferei Hertrich).


Ölfestival med bryggarmästerskap

Den 28-29 juli anordnar Störtebeker Braumanufaktur ölfestivalen Das Festival i Stralsund. Höjdpunkten blir det tyska mästerskapet för hobbybryggare, som även är öppet för internationella tävlanden. I själva huvudtävlingen ska bryggarna göra ett ljust bocköl, där vinnaren utses av en expertjury. Utöver detta kommer det också delas ut ett besökarpris till det mest kreativa ölet. Förutom att prova sig igenom ett stort antal hemmagjorda öl, finns det också möjlighet till intressanta samtal och att få spännande nyheter från hobbybryggarvärlden. Det hela ramas in av ett omfattande program på temat öl. Exempelvis presenterar tyska råvaruleverantörer sina produkter, representanter från landets oberoende bryggerier informerar om sin verksamhet och studenter berättar om vilka utbildningsmöjligheter som finns för den som vill satsa på bryggaryrket.

Många hemmabryggda öl kommer testas i Stralsund i slutet av juli (foto: Störtebeker).


Källaröl för att hylla nationalpark

Lagom till nationalparksfesten i Hunsrück-Hochwald släppte Kirner Privatbrauerei en specialutgåva av sin kellerbier. Etiketten har kompletterats med nationalparkens logotyp med parkens symbol Keltenkatzen. Precis som en kellerbier ska vara är ölet ofiltrerat och har en distinkt och humlebetonad smak. Alkoholstyrkan ligger på 4,8 procent och stamvörtstyrkan på 11 procent. I handeln säljs ölet i kartong om nio 33-centilitersflaskor eller i backar med 24 flaskor. Nationalparken Hunsrück-Hochwald ligger i de västra förbundsländerna Rheinland-Pfalz och Saarland. Parken är den sextonde nationalparken i Tyskland och öppnade officiellt under pingsten 2015.

Kirner har gjort ett eget öl till nationalparken Hunsrück-Hochwalds ära (foto: Kirner).


Ännu en lång natt med bryggerier

Münchenbryggeriet Giesinger Bräu står åter värd för Langen Nacht der Brauereien. Med start klockan 17.00 den 21 juli fylls området runt deras lokaler med kreativa hantverksbryggerier från hela Tyskland. Efter fjolårets succé har festivalen nu utökats till två dagar och har plats för fler bryggerier. Bland de anmälda bryggerierna till årets festival märks bland andra Isarkindl, Tilmans Biere, Hoppebräu, Brlo och Crew Republic. Mat, musik och mycket annat står också på programmet. Inträdet kostar tio euro och av det går en euro till Sozialpsychiatrische Zentrum i München.

Populär lång natt med bryggerier har blivit två i München (foto: tz.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post185