Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Specialare från Schneider gör comeback

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-02 15:10

Ett nytt släpp av öl i små partier, vad sägs om det? Nästa fredag kommer ett gäng öl till Systembolagets hyllor, bland dem en efterlängtad återkomst från Kelheim.


I år är det fem år sedan som Schneider Weisses Tap X Mein Nelson Sauvin bryggdes för första gången. Samma år släpptes det också i små partier på Systembolaget. Det eleganta ölet blev mycket populärt och har nu på allmän begäran bryggts på nytt. På fredag (9 juni) återkommer den till de svenska systemhyllorna i 2 004 stycken 75-centilitersflaskor till det överkomliga priset av 79 kronor styck (för övrigt samma pris som ölet såldes för 2012).


Schneider Weisse Tap X Mein
Nelson Sauvin är en vetebock som bryggs med den ovanliga nyazeeländska humlesorten Nelson Sauvin. Ölet har jäst på flaska och påminner i karaktären lite om en kraftig Sauvignon Blanc. I den friska doften hittar vi exotiska blommor, vete och jäst. Smaken är maltig, men innehåller även klassiska veteölssmaker som skumbanan och muskot tillsammans med en viss gräsighet. Man kan även ana en lätt syrlig fruktighet, som övergår i en torr avslutning. Enligt bryggeriet passar ölet bra till parmaskinka, syrade grönsaker, pasta, krämiga ostar och fruktiga efterrätter.

Tap X Mein Nelson Sauvin gör comeback efter fem år (foto: iamthebeersnob.com).


Schneider Weisse, eller G.
Schneider & Sohn, grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp, och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal. I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI. Schneider som är ägare.


Fakta Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 16,8 %
Beska: 27 IBU
Producent: Schneider Weisse
Leverantör: Brewery International Sweden AB
Jämförpris på Systembolaget: 105,33 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post182