Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 14 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-14 18:40

Maisel blandar tyskt och amerikanskt
Maisel & Friends i Bayreuth utökar sin Session-familj med två nya öl. Session betyder i det här fallet öl med lite extra, snarare än öl med låg alkoholhalt. Citrilla är en korsning mellan ett tysk veteöl och en amerikansk IPA, bryggd med humlesorterna Herkules, Citra och Amarillo. Alkoholstyrkan ligger på 6,0 procent, stamvörtstyrkan landar på 13,8 och bitterheten på 37 IBU. Ölet beskrivs som en riktig fruktbomb, med smak av mango, citrus och ananas.

Den andra nyheten är Maisel & Friends IPA, bryggd med humlesorterna Ahtanum och Cascade bland annat. I smaken anas skogsbär, citrus och en aning plommon. Alkoholhalten är 6,3 procent, stamvörtstyrkan 14,4 och bitterheten 50 IBU.

Båda ölen kommer finnas till försäljning i Tyskland på 33-centilitersflaska i maj.

Maisel & Friends utökar sin Session-familj (foto: Maisel & Friends).


Steam beer till judiska museet

Jag har tidigare berättat att CREW Republic ska brygga ett öl tillsammans med det israeliska bryggeriet Herzl Beer. Nu är det klart vad det blir – en Californa Common, eller ”steam beer”. Detta är Münchenbryggeriet CREW Republics första underjästa öl och har en alkoholhalt på 5,2 procent. Humlen som använts är Hercules, Hallertauer Tradition och Golding. Pilsner-, karamell- och münchenermalt ger ölet dess kropp. Ölet finns att prova på Münchens judiska museum i samband med utställningen ”Öl är detta lands vin – judisk ölhistoria”, som öppnar den 13 april. Det kommer också att finnas i många butiker över hela Tyskland samt i CREW Republics webbshop.


Karmeliten Brauerei i amerikanskt samarbete
Thomas Eichenseher, bryggmästare på Karmeliten Brauerei i Straubing, har varit i USA för ett utbyte med Urban Chestnut Brewing Co i St. Louis. Resultatet blev ett typiskt bayerskt veteöl, som fått jäsa på flaska. Nästa steg blir att Urban Chestnuts bryggare Florian Kuplent kommer till Straubing för att brygga ett typiskt amerikanskt öl i enlighet med de tyska renhetslagarna (Reinheitsgebot). Om allt går som det ska kommer båda ölen att presenteras på Karmeliten Brauereis bryggerifestival Goidhaibalfest den 5 maj.


Rheinhessen firar med mörkt öl

De tyska bryggerierna försöker nu överträffa varandra med spännande öl inför firandet av Reinheitsgebots 500-årsjubileum. Senast i raden att presentera sitt jubileumsöl är Rheinhessen-Bräu i Mainz. De har tagit fram ett mörkt, underjäst öl med chokladmalt och en stor portion Saphir från Hallertau som aromhumle. Alkoholhalten hamnar på måttliga 4,8 procent och stamvörtstyrkan på 12,8. Ölet finns till försäljning från den 23 april i Rheinhessen-Bräus brygghus. Läs mer om Rheinhessen-Bräu här.

Bitburger tar fram samlarburkar till EM
En av Tysklands största öltillverkare, Bitburger, är bland annat sponsor till det tyska fotbollsförbundet. Till sommarens fotbolls-EM har man därför tagit fram ölburkar med fyra olika fotbollsmotiv, som hugade fans kan samla på.

I sommar kan fotbollsfans samla på burkar med motiv (foto: Bitburger).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post18