Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Münchens bryggerier reser ny majstång

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-11 17:44

Traditionsenligt är det de stora bryggerierna i München som sponsrar resandet av majstången på stadens marknadstorg Viktualienmarkt. Men det finns andra traditioner som ställer till problem.

2012 skedde det senast, men den 1 maj är det dags igen. Enligt gammal tradition ska Münchens bryggerier sätta upp en ny majstång – Maibaum – på Viktualienmarkt, marknadstorget mitt i München. Därefter överlämnas den till stadens överborgmästare Dieter Reiter och Münchner Kindl, figuren som är en symbol för den bayerska huvudstaden.

Majstången pryder sin plats på Münchens marknadstorg Viktualienmarkt (foto: muenchen.de).


Men inte ens Münchens
majstång kommer undan en annan gammal bayersk tradition. Natten till måndag stals nämligen stången av ungdomsföreningarna, Burschenvereine, i Neufinsing och Ismaning. De lämnar bara tillbaka den mot en lösensumma, vars storlek ännu inte är känd.

När majstången väl är utlöst och befriad kommer överlämnandet göras av Andreas Steinfatt, ordförande för Münchens bryggareförening, Verein Münchener Brauereien. Stången levereras till torget tidigt på morgonen den 1 maj. Därefter monterar hantverkare fast flera metallsköldar föreställande allt från bryggerihästspann till bryggarnas skyddshelgon, St. Bonifaz och St. Florian. Toppen dekoreras med en krans och en metallspets med Münchens stadsflagga. Sedan reses majstången med hjälp av Münchens brandkår.

Den förra majstången under resningen 2012 (foto: Verein Münchner Brauereien).


Klockan 13 börjar sedan
själva majstångsfesten, då bland annat Münchens sex stora bryggerier serverar öl till nedsatt pris. Hela överskottet kommer att doneras till ett socialt projekt för pensionärer.

Årets majstång är den trettonde som placeras på Viktualienmarkt. Den förra togs ner i oktober 2016 efter att ha prytt sin plats i fyra år. Münchens bryggerier har stått för majstången sedan 1962 och firade alltså femtioårsjubileum vid den senaste majstångsfesten 2012.

Vid 525-årsfirandet av Münchens renhetslag, Münchner Reinheitsgebot, placerades en stor panel på stången. Den avbildar hertig Albrecht IV till vänster, bryggarnas vapensköld i mitten och till höger en hänvisning till renhetslagen från 1487.

Panelen som fästes på majstången i samband med 525-årsfirandet av Münchens renhetslag (foto: Stadtmagasin München).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post169