Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 9 april

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-09 18:43

Majbock åter till Systembolaget
Bland de öl som släpps i små partier på Systembolaget den 5 maj återfinns en gammal bekant. Einbecker Brauhaus Mai-Ur-Bock släpptes även i början av maj förra året, vilket jag då skrev om i bloggen. Nu kommer den alltså igen. I dagsläget vet jag dock inte hur många flaskor som släpps eller hur mycket dessa kommer att kosta.

Einbeckers Mai-Ur-Bock gör comeback på Systembolaget (foto: Einbecker Brauhaus).


Fira vårens bocköl i Loifling

29 april till 1 maj står Hofmark Brauerei i bayerska Loifling värd för en fest till majbockens ära. I bryggeriets lokaler bjuds det under årets Maibockfest på allehanda festligheter med traditionell musik, lekar, god mat och visningar av bryggeriet. Dessutom reses årets majstång (Maibaum) med hjälp av Loiflings brandkår.

Våren firas in med en rejäl majbocksfest i Loifling (foto: Hofmark Brauerei).


Fira det tyska ölets dag

Den 23 april firas traditionsenligt det tyska ölet under Tag des deutschen Bieres. Dagen infaller på samma datum som den bayerska (eller tyska) renhetslagen – Reinheitsgebot – nedtecknandes 1516. Runt om i Tyskland firar bryggerier, restauranger och andra ölrelaterade verksamheter dagen med olika evenemang. Extra mycket firas så klart i Bayern. I Bamberg samlas exempelvis stadens alla nio bryggerier på Maxplatz för att visa upp bredden på sina produkter. Firandet av det tyska ölets dag startades 1994 av det tyska bryggarförbundet, Deutschen Brauer-Bund.

Det tyska ölet uppmärksammas traditionsenligt den 23 april (foto: Deutschen Brauer-Bund).


Kraftölsfest i München

München är världsberömt för sina klassiska, stora bryggerier. Den 5-6 maj är det dock de mindre öltillverkarna som står i centrum. Då anordnas nämligen Craft Bier Fest i Tonhalle, vilket är den första hantverksfestivalen i den bayerska huvudstaden. Arrangörerna lovar att det inte blir några uppträdanden, ingen musik, utan bara öl. Bland de deltagande bryggerierna märks de lokala Isar Kindl, Munich Brew Mafia, Giesinger Bräu och Crew Republic. Inträdet kostar fem euro och för ytterligare fem euro i pant får man ett provningsglas.

Giesinger Bräu är ett av bryggerierna som kommer till festivalen i München (foto: Craft Bier Fest München).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post168