Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 17 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-17 16:58

Medaljregn över Alpirsbacher
Alpirsbacher Klosterbräu belönas med fem medaljer för sin goda kvalitet av det tyska hushållningssällskapet DLG. Guld tilldelas Kloster Dunkel och Kloster Starkbier, silver går till Kloster Weisse och Alpirsbacher Pils och en bronspeng får Ambrosius. Detta gör bryggeriet från Schwarzwald till det mest framgångsrika av totalt åttio hantverksbryggerier som kvalitetstestats av DLG. Tidigare i år fick Alpirsbacher DLG:s Bundesehrenpreis, som delas ut till bryggerier som fem år i rad får minst tre kvalitetsstämplar för att på ett hållbart sätt upprätthållit hög kvalitet.

Alpirsbachers vd Carl Glauner gläds åt framgångarna (foto: t-online.de).


Mer plats för ölstuderande

I Gräfeling utanför München är det stora planer på gång. Startskottet har gått för ”Doemens 2020”, ett bygge på en 5 000 kvadratmeter stor yta till ett värde av 3,3 miljoner euro. Doemens är en privat aktör som har specialiserat sig på utbildning och konsultverksamhet inom bryggeri-, dryckes- och livsmedelsbranschen. För att ge de studerande bättre möjligheter att kombinera teori och praktik, måste det till mer utrymme för den tekniska utrustningen och laboratorierna. En bit mark köptes därför i början av 2016 på Lohenstrasse i Gräfeling. En preliminär byggplan ska vara klar till hösten, så att de slutliga planerna kan slås fast under andra halvan av 2018.

Styrelseordförande Georg Schneider, Gräfelings borgmästare Uta Wüst och Doemens vd Werner Glossner skålar för byggplanerna (foto: Die Freien Brauer).


Camba bjuder in till öppet hus

Den 2 april öppnar Camba Bavaria och Braukon dörrarna till sin nya anläggning i Seeon. Mellan klockan 11 och 18 bjuds alla intresserade in bakom kulisserna för att se hur ölbryggningen går till. Det blir gratis guidningar genom Braukons verkstad och genom bryggeriet. Dessutom går det att testa öl- och matkombinationer och få tips från ölsommelierer. Det finns också möjlighet att prova på drömjobbet som bryggare. Musikunderhållning, sysselsättning för barnen och mycket mer därtill utlovas.

Dessa tankar och mycket mer går att se under det öppna huset (foto: Camba Bavaria).


Hantverksfestival i Stuttgart

För andra året i rad bjuder Kraftpaule in till Craft Beer Festival i Stuttgart. Den 21 och 22 april fylls Im Wizemann med öl, mat och musik. Besökarna kan se fram emot ölspecialiteter från lokala och internationella bryggerier, provningar med experter, uppvisningsbryggning, livemusik och mycket mer. Endagsbiljetter finns att köpa för tolv euro.

Förra årets festival var välbesökt och uppskattad (foto: Craft Beer Festival Stuttgart).


…liksom i Kiel

Den som hellre vill hålla sig i norra Tyskland den 21-22 april kan bege sig till Kiel. Under Kieler Craft Beer Days i Halle 400 finns det stora möjligheter att utöka antalet provade öl. Vid sidan av ölseminarier, levande musik och spännande ”streetfood” går det att prova sig igenom ett stort urval hantverksöl. Inträdet kostar sex euro och smakproven går på en euro för tio centiliter och tre euro för trettio centiliter. Provningsglas finns att låna mot en pant på fem euro. Dessutom delas det ut pris till festivalens bästa öl enligt besökarna.

Hamburgbryggeriet Elbpaul och Dirk Paul kommer till Kiel (foto: hopfenhelden.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post164