Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tyska bryggeriet som gör världens starkaste öl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-10 18:09

Att göra världens starkaste öl har bland vissa bryggerier blivit en sport och kanske något av ett PR-jippo. I sin jakt på styrka har vissa till och med gått så långt att de fuskat. Det nuvarande officiella världsrekordet innehas dock av en tysk.

I bayerska Gunzenhausen finns Schorschbräu, bryggeriet som gör världens officiellt starkaste öl. Ölet i fråga heter Schorschbock 57% finis coronat opus och har en fastställd alkoholhalt på 57,7 procent. Det ger bryggeriet förstaplatsen på Ratebeers lista över de starkaste ölen. Men som om det inte vore nog har Schorschbräu även andraplatsen på listan med Schorschbock 43%, där siffran så klart anger alkoholhalten. Båda ölen är så kallade isbockar (Eisbock), som bryggs enligt en teknik som ofta används för att skapa öl med riktigt hög alkoholhalt.

Världens starkaste öl - Schorschbock 57% (foto: askmen.com).


På topp 50-listan finns ytterligare två Schorsch-öl, på ”blygsamma” 31 respektive 30 procent. Deras Schorschbock 16 innehar dessutom rekordet för världens starkaste lageröl. Men även bryggeriets mer ”normala” skapelser ligger i det högre alkoholspannet. Standardölen Schorschbock och Schorschweizen klockar båda in på 13 procent, vilket är i topp för tyska bocköl.

Schorschweizen ligger på "blygsamma" 13 procent ABV (foto: socialsta.com).


Trots att de är extrema, bryggs alla öl i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Den höga alkoholhalten får man tack vare en speciell jäst, massor av malt och minst fyra månaders lagring. Isbockarna framställs enligt den traditionella metoden, det vill säga att man fryser ner ett redan starkt bocköl och sedan filtrerar bort den is som bildas. Det som blir kvar är en isbock med massor av smak. Ölen i sig blir väldigt mörka och har knappt någon kolsyra eller något skum. De påminner kanske mer om likör, sherry eller whisky i karaktären.

Georg Tscheuschner experimenterar gärna med styrkan (foto: Schorschbräu).


Schorschbräu grundades 1996 av Georg "Schorsch" Tscheuschner. Mitt under tider av fallande ölkonsumtion och ökad ägarkoncentration, bestämde han sig för att starta ett litet, specialiserat bryggeri. Målgruppen är kunder som uppskattar handgjorda ölspecialiteter, långt ifrån standardiserade lågprisöl. Bryggeriet har lyckats hitta en nisch där man stadigt expanderar, trots den stenhårda konkurrensen i Tysklands bryggerivärld.


Fotnot: Det skotska bryggeriet Brewmeister hade tidigare rekordet över världens starkaste öl;
Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post162