Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 13 februari

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-13 18:05

Rököl från Bamberg får särskilt erkännande
Organisationen Slow Food Deutschland har tagit upp rököl från Bamberg i sin Ark av smaker (Arche des Geschmacks). Projektet omfattar cirka 4 000 regionala och värdefulla livsmedel, kreatursraser och växter som bör skyddas från glömska och försvinnande för att de inte längre har någon plats i rådande ekonomiska system eller uppfattas som omoderna. Bryggning av rököl är ett hantverk som egentligen inte anses vara ekonomiskt lönsamt och vars existens därför kan vara hotad. Det finns i dag endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl: Schlenkerla (Brauerei Heller) och Brauerei Spezial.

Rököl från Bamberg får särställning (foto: Franken Tourismus).


Tysklands bästa ölsommelier utsedd

I helgen avgjordes de tyska mästerskapen för ölsommelierer. Bland totalt 56 tävlande stod till slut Frank Lucas som segrare. Han är till vardags kvalitetssäkrare på Störtebeker Braumanufaktur. De tävlande fick ge prov på sina sensoriska färdigheter, sin kunskap om olika ölstilar samt sin presentationsförmåga. Tävlingen arrangerades av Doemens Akademie i Gräfeling och var uppdelad i två kvalomgångar och en rafflande final. Frank Lucas kvalificerade sig till finalen med nästan full poäng. Väl där övertygade han med sin distinkta presentationsteknik. Tillsammans med tvåan Christoph Puttnies, trean Klaus Artmann och ytterligare sjutton av de bästa ölsommeliererna, kommer Lucas att representera Tyskland vid VM för ölsommelierer i München i september.

Frank Lucas är Tysklands bästa ölsommelier (foto: Doemens Akademie).


Störtebeker växer

Apropå Störtebeker. 2016 innebar en riktig framgång för Stralsundsbryggeriet, som hade sitt bästa år i bryggeriets historia. Försäljningssiffrorna visar att bryggeriet sålde 180 000 hektoliter öl, vilket är 40 000 hektoliter mer än 2015. Bedriften blir inte mindre av att den totala ölkonsumtionen per person i Tyskland sjunker. För att möta den ökade efterfrågan har bryggeriet under det senaste året investerat i ett nytt mälteri samt utökat jäsnings- och lagringsutrymmena. Störtebeker behöver också öka personalstyrkan och räknar med att anställa ett drygt tjugotal nya medarbetare.

Tillverkningsledare Christoph Puttnies och marknadsförare Christine Lorenz njuter av Störtebekers framgångar (foto: about-drinks.com).


Ayinger gör Tysklands bästa öl

Nyligen presenterade ölsajten Ratebeer sina rankinglistor för 2016. Enligt sajtens användare var Tysklands bästa öl förra året dubbelbocken Celebrator från Privatbrauerei Ayinger. Som tur är för oss svenskar så finns ölet i Systembolagets fasta sortiment. Bästa tyska bryggeri blev Gänstaller Bräu i Hallerndorf, medan bästa nya bryggeri är Stone Brewing Berlin. Nya bryggerier är de som fått sina första användarbetyg under eller efter tredje kvartalet 2015.

Tysklands bästa öl 2016 kommer från Aying (foto: Privatbrauerei Ayinger).


Alpirsbacher moderniserar sig

Alpirsbacher Klosterbräu har installerat ett modernare kylsystem. Numera används endast det naturliga kylmedlet ammoniak, som inte skadar ozonskiktet och därför är mer miljövänligt. På så sätt kan bryggeriet kyla sexton lagertankar, tio jäskar och två jästtankar ner till noll grader året runt. Även om det är 35 grader varmt på sommaren så är nedkylningen pålitlig. Den nya anläggningen är dessutom mer energieffektiv. Även tillverkningen av alkoholfria öl behöver optimal nedkylning. För att få ner alkoholhalten hettas ölet upp till max 40 grader i ett vakuum, så att alkoholen avdunstar. Ju lägre temperatur man kan hålla under denna process, desto godare smakar ölet. Alpirsbacher har flera gånger prisats för sina alkoholfria öl.

Alpirsbachers nya kylanläggning är mer miljövänlig (foto: Die Freien Brauer).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post154