Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bayerns ölförsäljning minskar

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-07 18:39

Efter flera år av långsam men stadig tillväxt, minskade den bayerska ölförsäljningen under 2016 med 1,1 procent jämfört med året innan. Att exporten ökade med 5,9 procent (eller 290 000 hektoliter) väger inte upp för det faktum att den inhemska försäljningen sjönk med 2,9 procent.

Ölförsäljningen i Bayern minskade med 1,1 procent 2016 (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Försäljningssiffrorna inkluderar inte alkoholfria öl, som ökade med 4,5 procent (eller 84 200 hektoliter) 2016. Dessa öl är skattefria och omfattas inte av den officiella statistiken. Men även om den alkoholfria ölen räknas in, är ölförsäljningen förra året ändå 0,7 procent sämre än 2015. Det bayerska bryggarförbundets (Bayerischer Brauerbund) ordförande Georg Schneider förklarar minskningen med att bryggerier från andra delar av Tyskland på senare år allt mer börjat satsa på typiska bayerska ölstilar. Veteöl, lågalkoholöl (Leicht), kellerbier, landbier och mörka öl har varit de bayerska bryggarnas specialitet i årtionden, men börjar i allt större grad kopieras av andra.
- Den bayerska bryggarindustrins framgångsrecept har imiterats både hemma och utomlands, sa Georg Schneider under bryggarförbundets presskonferens i München under tisdagen.

Georg Schneider, ordförande i det bayerska bryggarförbundet (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).

Totalt sålde bayerska bryggerier cirka 25,5 miljoner hektoliter öl 2016, inklusive alkoholfria sorter. Trots svårare tider på exportmarknaden gick 5,2 miljoner hektoliter på export, vilket innebär exportrekord för sjunde gången i rad. Georg Schneider pekar på det framgångsrika införandet av varumärkesrättigheter för kvalitetsbegreppet ”Bayerisches Bier” i Irland, England, Frankrike och Norge som en framgång för exporten. Det gäller även den långa kampen för strykningen av termen från frihandelsavtalet CETA mellan EU och Kanada, eftersom den inte skulle få samma skydd i de officiella kanadensiska språken. Där skulle termen ”Bayerisches Bier” istället kunna användas av alla tyska bryggerier, vilket skulle vara en exportnackdel för de bayerska.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post151