Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 1 februari

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-01 18:10

Oktoberfest nya affisch utsedd
I dag presenterade Münchens borgmästare och Oktoberfestgeneralen Josef Schmid årets Oktoberfestaffisch. Det vinnande motivet innehåller flera typiska Oktoberfestsymboler och är designat av Sarah Eigenseher och Hanna Hodžić från Nürnbergs tekniska högskola. Förutom 2 500 euro i prispengar, kommer de att få se sitt vinnande motiv pryda cirka 10 000 affischer samt otaliga ölsejdlar, souvenirer och internetsidor. Totalt kom det in 143 förslag till ny affisch. Av dessa gick 48 vidare till en online-omröstning, den första i Oktoberfests historia, där inte mindre än 31 919 röster kom in.

Årets affisch innehåller många kända Oktoberfestsymboler (foto: Referat für Arbeit und Wirtschaft München).


Eklagrat kornvin från Camba

Det har varit tyst om Camba Bavaria ett tag. Men nu är de tillbaka med ett nytt öl, som de själva kallar sitt kanske bästa hittills. Det handlar om ett barley wine som lagrats på ekfat från Destillerie Lantenhammer i Hausham. Camba Oak Aged Barley Wine är en riktig vintervärmare på 11,6 procent ABV och med en stamvörtstyrka på hela 20 procent. Färgen är rödaktig brons och i aromen återfinns en lätt sötma och smaker av katrinplommon, aprikos och äpple. Avslutningen har en angenäm beska och en kraftfull intensitet med toner av ek och whisky.

Barley wine med smak av torkad frukt, ek och whisky (foto: Camba Bavaria).


Kameleonten Ziggy är tillbaka

Braukollektiv
från Freiburg fortsätter att släppa öl i sin Ziggy-serie. Dessa pale ale har alla samma grundrecept men olika humle. I det senaste ölet, Ziggy #4, återfinns de nya humlesorterna Callista från Tyskland och Idaho 7 från USA samt ett uns av den gamla favoriten Amarillo. I seriens gemensamma grundrecept ingår maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst används också i ölen, som har en alkoholhalt på 5,9 procent, en stamvörtstyrka på 14,7 procent och en beska på 36 IBU.

Ziggy #4 innehåller två nya humlesorter (foto: Braukollektiv).


Tysklands bästa ölställen enligt Ratebeer

Ratebeers användare har sagt sitt: Den bästa bryggpuben (brew pub) i Tyskland 2016 är Vagabund Brauerei i Berlin. Det visar resultatet av ölsajtens årliga sammanställning utifrån användarnas betyg. De bästa ölställena i anslutning till ett bryggeri (tap room) är Kloster Andechs ölstuga och Bräustüberl Weihenstephan.

Vagabund Brauerei drivs av de amerikanska vännerna David Spengler, Tom Crozier och Matt Walthall (foto: Vagabund Brauerei).


Pris till Gaffel-restaurang

Restaurangen Gaffel im Marienbild har utsetts årets gastronom i Köln 2016. Priset delar man med Brasserie Fou im Marriott Hotel och Catalogna Cologne Catering. Priset ”Die Besten” delas årligen ut till Kölns bästa handlare, matställen och hantverkare för enastående prestationer inom företagande och deras stora engagemang för Kölns näringsliv. Juryn består av framstående personer bland Kölns politiker, stadsförvaltning och andra delar av samhället. Bakom priset står Nordrhein-Westfalens handelsförbund (Handelsverband Nordrhein-Westfalen), tyska hotell- och restaurangförbundet i Nordrhein (DEHOGA) och hantverksorganisationen Kreishandwerkerschaft Köln.

Alla glada vinnare av 2016 års "Die beste" (foto: koeln.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post149