Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bayraren som uppfann pilsnern

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-01-30 18:08

De flesta förknippar säkert ölstilen pilsner med Tjeckien och staden Plzeň. Detta med all rätt, eftersom det var här den första pilsnern bryggdes. Men vad alla inte vet är att upphovsmannen bakom ölet var tysk.

Året är 1842 och i staden Plzeň i Böhmen i dåvarande Österrike-Ungern har missnöjet grott under en tid. Invånarna är inte nöjda med det överjästa öl (ale) som bryggs i staden. I protest har de hällt ut flera fat för att visa hur illa de tycker om ölets låga kvalitet och korta hållbarhet. Som svar bestäms det att ett nytt bryggeri ska byggas, Bürgerliches Brauhaus, där man kan brygga ett underjäst öl (lager) med bättre hållbarhet. I Bayern har man vid denna tid redan bryggt öl av denna typ i många år och ses därför som de riktiga experterna på området. Eftersom bayerskt öl och bayerska bryggare har ett så bra rykte, är det också naturligt för Plzeň-borna att vända blickarna västerut för inspiration. För att få riktig fason på öltillverkningen beslutar Bürgerliches Brauhaus till och med att anställa en bryggmästare från grannlandet i väst.

En modell av Josef Grolls laboratorium på Pilsner Urquell-museet (foto: brookstonbeerbulletin.com).

In på scenen kommer Josef Groll. Han föds den 21 augusti 1813 i Vilshofen an der Donau i sydöstra Bayern, där hans far har ett bryggeri. Det är också denne man som kommer att kallas pilsnerölens fader, när han den 5 oktober 1842 brygger den första omgången öl med det mjuka böhmiska vattnet, väldigt ljus malt och Saaz-humle. Ölet får namnet Urquell och serveras första gången den 11 november samma år på utskänkningsställena Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose och Hanes, där det tas mycket väl emot av gästerna.

Porträtt av Josef Groll (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Josef Groll stannar i
Plzeň till den 30 april 1845 när hans kontrakt med Bürgerliches Brauhaus går ut. Han återvänder till Vilshofen, där han senare ärver sin fars bryggeri. Bryggeriet i Plzeň kommer dock att styras av bayrare i nästan ytterligare sextio år, till år 1900. Josef Groll dör den 22 november 1887 av en hjärtattack hemma hos sin dotter i Vilshofen. Grolls familjebryggeri finns i dag inte längre kvar.

Josef Groll i cirka sextioårsåldern (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Pilsner är numera den
mest sålda ölstilen i världen, där den står för cirka två tredjedelar av all öl som produceras. I Tyskland stod pilsner för hälften av landets ölförsäljning förra året. Pilsner är ett friskt öl med en aning större beska än andra lageröl. Den tyska typen upplevs i regel som lite torrare än den tjeckiska. Den har också en ljusare och klarare färg, vilket bland annat beror på att andra typer av vatten och malt används.

Pilsner Urquell är än i dag en av de bäst säljande pilsnersorterna (foto: prazdroj.cz).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post147