Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 7 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-07 19:11

Två belgiska öl blir ett tyskt
Pfefferbräu i Berlin har tagit fram ett nytt specialöl. Bryggmästaren har skapat ölet genom att kombinera två belgiska ölstilar. Å ena sidan är det en belgisk dubbel, å andra sidan har det karaktären av en witbier (belgiskt veteöl). Ölet är bryggt med apelsinskal och koriander, vilket ger det en lika kryddig som fruktig ton. Bryggeriet medger att det låter galet, men lovar att det är extremt gott. Alkoholhalten ligger på 6 procent, stamvörtsstyrkan på 16 och bitterheten är 25 IBU.

Pfefferbräu kombinerar två belgiska ölstilar och brygger nytt (foto: Pfefferbräu).


Nytt bryggeri presenterar första ölen

Det nystartade bryggeriet Hildesheim Braumanufaktur har bryggt sitt första öl. Det är inget mindre än en India Brown Ale, kallat Brunhilde. Ölet är bryggt med specialmalt, engelsk alejäst och olika humlesorter från hela världen. Ölet har testats av flera ölsommelierer och annat fackfolk, som säger att det är komplext fruktigt med en bra balans mellan humle och malt. Som en IPA, fast med en mörk, maltig själ.


Berliner Weisses egen dag
Den 19 mars samlar Berlin Beer Academy för tredje året bryggerier från hela världen för att uppmärksamma huvudstadens ölspecialitet – Berliner Weisse. Ungefär tjugo nationella och internationella bryggerier kommer till Berlin och före detta Weissbierbrauerei Willners lokaler för att bjuda på olika varianter och tolkningar av Berliner Weisse. Bland de medverkande bryggerierna finns de tyska BRLO, Vagabund Brauerei och Buddelship Brauerei, Põhjala från Estland, Lervig Aktiebryggeri från Norge, holländska Jopen, amerikanska New Belgium Brewing med flera. Berliner Weisse har fått en renässans på senare år och kallas ibland för ”nordens champagne”.

Berliner Weisse uppmärksammas den 19 mars (foto: Berliner Kindl).


Hantverksöl i centrum
För fjärde gången anordnas Craft Beer DayKulturwerk am See i Norderstedt. Den 19 mars öppnas portarna för den som vill prata om och prova nya spännande öl. I år kommer ett tjugtotal tyska småbryggerier att presentera sina produkter. I en avslappnad atmosfär kan besökarna prova nya, experimentella öl och träffa bryggarna bakom dem. Det kommer finnas något för alla, oavsett om man gillar klassisk pilsner, humlig IPA eller fylliga bocköl. Många av ölen på mässan kan också köpas med hem.


Specialtidning inför jubileum

Süddeutsche Zeitung ger ut en specialutgåva med anledning av 500-årsfirandet av den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Tidningen kommer ut över hela Tyskland i slutet av mars, i god tid innan jubileumsdagen den 23 april. Süddeutsche Zeitung har sitt huvudkontor i München och är den största överregionala dagstidningen i Tyskland.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post14