Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 4 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-04 18:25

Schneiders nya Tap X avslöjad
Jag har tidigare skrivit om att Schneider-Weisse har tagit fram ett nytt öl i sin Tap X-serie. Ölet Marie’s Rendezvous presenterades under mässan Braukunst Live i München den 27 februari. Men vad blev det då? Jo, en vetedubbelbock med tio procents alkoholstyrka, en stamvörtstyrka på 24 procent samt en bitterhet på 27 IBU. Humlen som använts är Hallertauer Tradition och Cascade. En ny förädlingsstam av den senare har använts för att torrhumla ölet. De som provat säger att ölet doftar vildhonung, banan och övermogna stenfrukter. I smaken slår söta toner av stenfrukter och russin igenom. Nu väntar vi bara på att ölet kommer till Sverige också!


Paulaner till beställningssortimentet

Den 1 mars flyttades Paulaners Weissbier Kristall (nr 1530) från Systembolagets ordinarie sortiment till beställningssortimentet. Ölet kan numera endast beställas i hela kollin om tjugo flaskor à 22,90 kronor styck. Paulaner-fans kan dock fortfarande hitta deras Hefe-Weissbier (nr 1557) och Hefe-Weissbier alkoholfri (nr 1993) i det ordinarie sortimentet.


Paulaner Weissbier Kristall numera i beställningssortimentet (foto: Paulaner Brauerei).


Regensburger firar med råg(e)

Regensburger Spitalbrauerei har funderat länge på hur de bäst ska fira Reinheitsgebots 500-årsjubileum. Svaret blev ett öl som numera sällan görs i Regensburg med omnejd (eller någon annanstans för den delen), nämligen en rågbock. Ölet har en alkoholstyrka på 6,8 procent och bryggs enligt ett gammalt recept. Försäljningen startar i Tyskland nästa vecka.


Fylligaste alkoholfria ölet hittills

Meckatzer Löwenbräu i Heimenkirch, Bayern, lanserar ett nytt alkoholfritt veteöl på den tyska marknaden i mars. Under mottot ”Wir sind so frei. Alkoholfrei!” (”Vi är så fria. Alkoholfria!”) har bryggeriet tagit fram ett öl, som genom sin komplicerade tillverkningsprocess är fylligare och mer balanserat än något tidigare alkoholfritt öl. I alla fall om man får tro bryggeriet själva.


Meckatzer Löwenbräus nya alkoholfria veteöl (foto: Meckatzer Löwenbräu).

Bayerskt öl diskuteras på konferens
Det bayerska ölets värde är temat för den årliga konferensen Marktforum, som för elfte gången arrangeras av det bayerska lantbruksinstitutet (Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft, LfL). Under en heldag diskuteras den regionala och globala betydelsen av bayerskt öl och dess ingredienser, ölets värdekedja samt dess roll på marknaden. Konferensen äger rum på Augustiner-Keller i München den 17 mars.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post13