Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Fastetid är Starkbierzeit

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-01 18:02

När fastetidens karnevaler är slut i Bayern, börjar det som i München kallas för ”den femte årstiden”. Starkbierzeit ska göra fastan lite lättare att uthärda. Då gör bryggerierna sina starka bocköl, som innehåller tillräckligt med kalorier för att man ska orka med tiden med mindre mat. Åtminstone var det så förr, när fler fastade. Numera är Starkbierzeit en tradition som mer går ut på att umgås under festliga former och dricka en bocköl eller två.

Trots att Starkbier är starkare än den genomsnittliga ölen, så har namnet inget med alkoholstyrka att göra. Istället handlar det om stamvörtstyrka. För att kallas Starkbier ska ölet ha en stamvörtstyrka på minst 16 %, vilket motsvarar vanligt bocköl. Dubbelbock har minst 18 % stamvörtstyrka och eisbock minst 22 %. Alkoholstyrkan är klart högre än fem procent, men sällan över tio.

Starkbierfest på Paulaner am Nockherberg (foto: doppelbock.es).

Vad ursprunget till det starka ölet är varierar beroende på vem man frågar. Den vanligaste förklaringen är att det var munkar som bryggde starkt öl för att klara fastan. Att dricka var nämligen inte förbjudet och ölet kom därför att kallas för ”flytande bröd”. Redan 1629 lär Paulanermunkar, som kom till München från Italien, ha bryggt den första dubbelbocken i Bayern. 1773 utvecklades receptet av fader Barnabas och ölet fick namnet Salvator. I början fick ölet bara drickas av dem som tillhörde klostret, men 1780 lättades reglerna upp och ölet började säljas till allmänheten.

Numera är Starkbierfest ett välkänt begrepp och vanligt förekommande långt utanför Bayerns gränser. Starkbierzeit slutar som senast vid påsk och följs sedan upp av Maibock-säsongen, som välkomnar våren. På Paulaners restaurang på Nockherberg i München firas Starkbierfest alltid lite extra; i år mellan den 26 februari och 13 mars. Där kan man också dricka den legendariska Salvator, dubbelbockens urfader, som i princip bryggs efter samma recept som 1773.

Det flesta bryggerier har i dag sina egna varianter på Starkbier, som alla slutar på -ator. Det första bockölet bryggdes dock inte i Bayern, som man kanske kan tro, utan har sitt ursprung i Einbeck nära Hannover.

Den legendariska Salvator från Paulaner (foto: Paulaner Brauerei).

Exempel på Starkbier

Salvator – Paulaner Brauerei
Triumphator Löwenbräu/Spaten-Brauerei
Maximator Augustiner-Brauerei
Unimator Unionsbräu Haidhausen
Delicator Hofbräuhaus
Aviator Airbräu
Multiplikator Edelweissbrauerei
Spekulator Weissbräu Jodlbauer
Kulminator EKU Actienbrauerei
Bambergator Brauerei Fässla
Celebrator Brauerei Aying
Rhönator Rother-Bräu
Suffikator Bürgerbräu Röhm & Söhne
Speziator Brauerei S. Riegele
Rariator Münzbräu
Honorator Ingobräu
Bavariator Müllerbräu  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post11