Bara Bier

Nyhetssvep 23 marsNyheter

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-23 16:39

Ayinger sparar vatten och energi
Det tyska miljöministeriet har startat ett pilotprojekt kring hållbar rengöring av flaskor. Brauerei Aying deltar i projektet och kommer framöver att använda en modern flasktvättanläggning i kombination med en högtemperaturvärmepump. På detta sätt tror man sig kunna minska användandet av vatten och energi med upp till åttio procent. Med tanke på att bryggeriet rengör ungefär sexton miljoner flaskor varje år, innebär det att elva miljoner liter vatten och över 675 000 kilowattimmar el kan sparas. Bryggeriet minskar då samtidigt sina koldioxidutsläpp med 162 ton per år. Ayinger får cirka 250 000 euro från projektet för att implementera den nya tekniken.

Blog imageRengöring av flaskor är en energikrävande process (foto: mapio.net, bilden är från ett annat bryggeri).


Uppfriskande och alkoholfritt från Licher

Licher Privatbrauerei lanserar en alkoholfri variant av sin populära ölblandning Natur Radler i mars. Blandningen består av lika delar alkoholfri Licher Premium Pilsner och citronsaft. Drycken kännetecknas av en uppfriskande fruktig smak och en intensiv citrondoft. I samma veva släpper bryggeriet originalet Natur Radler samt Licher 1854 Kellerbier i sexpack med 33-centilitersflaskor i en återvinningsbar förpackning. Dryckerna har funnits i Lichers sortiment sedan 2010 respektive 2015, men endast i halvlitersflaskor. Licher Privatbrauerei grundades i Hessen 1854 av familjerna Jhring och Melchior. Sedan 2004 ingår bryggeriet i Bitburger Braugruppe.

Blog imageEn alkoholfri radler ingår numera i Lichers sortiment (foto: Privatbrauerei Jhring-Melchior).


Krombacher släpper nytt till våren

Två nya ölprodukter gör entré i Krombachers sortiment i mars. Det handlar om den alkoholfria Krombacher 0,0% Radler och en traditionell ölstil i Krombacher Naturtrübes Landbier. Radlern består av fyrtio procent Krombacher Pils 0,0% och sextio procent citronsaft. När pilsnern och ett veteöl släpptes i 0,0%-serien förra året innebar det att Krombacher tog ytterligare marknadsandelar i det alkoholfria segmentet. Med sitt nya landbier hakar bryggeriet också på den ökande försäljningen av traditionella tyska ölstilar som keller-, land och zwickelbier. Det nya ölet har en alkoholhalt på 5,2 procent och har tagits fram av Krombachers bryggmästare sedan många år, Arthur Riedel.

Blog imageEn ny örtläsk - Fassbrause - kommer också i sortimentet (foto: Krombacher Brauerei).


Warsteiner tar ut laget inför VM

Få har väl missat att det är fotbolls-VM i sommar. Warsteiner gör nu sitt för att bidra till stämningen med en begränsad serie flaskor med fotbollstema. I april släpps VM-flaskorna, som har försetts med sex olika fotbollsrelaterade motiv: tränare (Trainer), målvakt (Torwart), försvar (Abwehr), mittfält (Mittelfeld), anfallare (Stürmer) och kapten (Kapitän). VM-produkterna omfattar Warsteiner Premium Pilsener i såväl 50- som 33-centilitersflaskor. Den som föredrar burköl kan också se fram emot Warsteiners halvliters VM-burk i april.

Blog imageWarsteiner har redan laguppställningen klar till sommarens VM (foto: Warsteiner Brauerei).


Ny mässa för kreativa öl och andra drycker

Stuttgart är platsen där dryckesindustrin får en ny plattform att mötas på. Mellan den 4 och 6 november i år äger branschmässan Creative beer & beverages convention rum på ICS International congress center och erbjuder allt för den som vill starta eller expandera sin dryckesverksamhet. Den vänder sig till alla som är verksamma inom dryckesindustrin, exempelvis tillverkare, utvecklare, inköpare och säljare, som vill få och dela med sig av sin kunskap. I seminarier och paneldiskussioner läggs särskilt fokus på så kallade startups samt små och medelstora dryckesföretag, deras specifika problem och lösningar på dessa. Bland utställarna finns bland annat bryggerier, råvaruproducenter, tillverkare av bryggeriutrustning och representanter för hållbar tillverkning.

Blog imageI höst är det premiär för en ny öl- och dryckesmässa i Stuttgart (foto: nxtwphotos/Andreas Stein).Krögare varnar för ölträdgårdskrisNyheter

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-21 18:39

Enligt Tysklands nya koalitionsregering ska behovsanställda få betalt för minst tjugo timmar i veckan, istället för tio som det är nu. Detta kan ställa till problem för många restaurangägare.

Tanken bakom lagen om behovsanställning är att underlätta för dem som har arbeten med flexibla arbetstider, till exempel extraanställda inom restaurangnäringen. Nuvarande regler säger att arbetsgivarna måste betala behovsanställda för minst tio timmars arbete i veckan, oavsett om de arbetar så mycket eller inte. Tysklands nya regering vill nu dubbla den tiden till tjugo timmar. Detta har retat upp många krögare, rapporterar tidningen NRZ.

Blog imageMånga tyska ölträdgårdar kan få problem om regeringen får igenom sin lagändring (foto: nrz.de/Thomas Gödde).


Holger Walterscheid driver
restaurang med tillhörande ölträdgård i Essen i västra Tyskland. Han har en pool med 35 personer, mest studenter som vill arbeta extra, som han kan kalla in vid behov. Ofta planerar han personalbehovet en vecka i förväg, men om vädret inte är på hans sida kan han ändå bli tvungen att skicka hem personal tidigare än tänkt. Eftersom intäkterna då också blir sämre, är det svårt att betala för arbete som personalen inte utför. Med de nya reglerna kan Walterscheid inte ha en lika stor personalstyrka att ta in, vilket i sin tur kan får konsekvenser när det är fullt i ölträdgården en solig dag.

Den tyska hotell- och restaurangorganisationen Dehoga anser att lagstiftarna inte har rådfrågat de som är i branschen innan man kom med det nya förslaget. Man menar att lagen slår extra hårt mot småföretagare, särskilt inom restaurangnäringen som använder en stor del tillfällig arbetskraft. En dålig sommar skulle kunna tvinga många ölträdgårdar att stänga permanent. Studenter kan dessutom ofta bara jobba tio timmar i veckan och skulle med de nya reglerna få svårt att hitta extrajobb inom restaurangbranschen. Som en annan krögare påpekar, så kan inte restaurangerna använda den serveringspersonal som var tänkt för ölträdgården till något inomhus vid dåligt väder: ”Du kan inte använda en servitör vid spisen eller någon annanstans i köket.”Rabatter ger högre ölpris i TysklandNyheter

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-19 18:04

Med återkommande rabatt- och kampanjerbjudanden har livsmedelskedjor och dryckeshandlare fått öl att framstå som en billig dryck. Redan hårt pressade bryggerier svarar nu med höjda priser.

Öl på flaska har blivit dyrare i Tyskland. Flera stora bryggerier har höjt sina riktpriser mot handeln de senaste veckorna, bland annat Krombacher, Bitburger, Veltins och Radeberger. Det innebär att priset för den i Tyskland klassiska lådan med tjugo halvlitersflaskor nu kostar upp till en euro mer än tidigare. Branschtidningen Lebensmittel Zeitung anger att snittpriset numera ligger på 14,79 euro. Tidigare har livsmedelskedjorna tagit 13,79 euro, medan de specialiserade dryckeshandlarna tagit 13,49 euro. Krombacher planerade egentligen ingen prishöjning, men kände sig i början av mars tvingade att höja sitt riktpris till 14,99 euro, enligt uppgift på grund av ökade omkostnader.

Blog imageFlera stora tyska bryggerier har höjt riktpriserna på sina flasköl (foto: DPA/S. Gollnow).


Bitburger Braugruppe
tog beslutet
redan i januari att höja priserna på sina ledande märken Bitburger, König Pilsener, Köstritzer, Licher, Wernesgrüner och Königsbacher. Ökade omkostnader anges även här som en orsak, men beslutet togs minst lika mycket för att stärka värdet på ölen. Bitburger, liksom många andra bryggerier, klagar nämligen på att deras öl säljs för billigt. Det är alltid någon kedja som erbjuder en låda öl för mindre än tio euro för att locka in kunderna i butiken, skriver tidningen Welt. Enligt konsumentundersökningar sker mer än sjuttio procent av privatpersoners ölköp i samband med en lågpriskampanj. Samtidigt minskar lojaliteten mot specifika ölmärken; det är oftare priset som avgör vilket öl man köper.

Märkets värde samt stigande kostnader är också anledningar till att Radeberger Gruppe i februari höjde sina riktpriser. Tysklands största bryggerikoncern har bland annat ökat priserna på flasköl från märken som Radeberger, Jever, Berliner Kindl, Ur-Krostitzer och Allgäuer Büble. Även femliters partyfat kostar nu mer än tidigare. Det finns dock bryggerier som går mot strömmen. Warsteiner, som tappat närmare trettio procent av sin försäljning de senaste tio åren, har fått backa från sina planer på en prishöjning. Hasseröder, som nyligen såldes av AB Inbev till ett riskkapitalbolag, har till och med blivit billigare.Bli miljonär med Veltins under VMBryggerier

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-16 16:34

Med start i april går det att vinna upp till en miljon euro för den som köper en öl från Veltins. Den totala prissumman ligger på sex miljoner euro för kampanjen som ska locka till köp under sommarens fotbollsfest.

Blog image
Veltins-drickare och tyske landslagsbacken Benedikt Höwedes hoppas på guld i sommar (foto: Brauerei C.& A. Veltins GmbH).


Det kan löna sig att titta lite extra under kapsylen för den som öppnar en ölflaska från Veltins i Tyskland i sommar. Med anledning av att det i år är fotbolls-VM lanserar bryggeriet en kampanj där det går att kamma hem en del extra semesterpengar. Den som vill ha chansen ska samla de koder som finns under kapsylerna till Veltins Pilsener. Dessa ska sedan registeraras på en speciell sida på internet, där kontantvärdet av det man köpt sparas på ett konto. Beroende på hur många koder man sparar kan man få kontantutbetalningar på mellan 1 och 100 000 euro under kampanjperioden.

För en deltagare kan dock vinsten bli större än så. Bland alla som har registrerat åtminstone en sjusiffrig kod dras en lycklig vinnare som tar hem supervinsten på en miljon euro. Kampanjen pågår under perioden april till september och omfattar alltså bland annat sommarens fotbolls-VM. Veltins miljonchans marknadsförs bland annat i tv, genom en affisch- och radiokampanj, annonser i utvalda tidningar, via online-videor samt marknadsföringsmaterial hos ölförsäljarna. På detta sätt kan bryggeriet informera alla ölköpare om kampanjen direkt på plats i butiken, samtidigt som man hoppas locka till ett och annat impulsköp.Framgångsrikt år för LübzerBryggerier

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-15 18:32

Brauerei Lübz ökade sin försäljning med 8,2 procent under 2017 på sin huvudmarknad i nordvästra Tyskland. Framför allt är det lågalkohol- och alkoholfria drycker som drar upp siffrorna.

Vid sidan av flaggskeppet Lübzer Pils, är det framför allt ölblandningar som bidrar till att Brauerei Lübz säljer allt mer; de senaste fyra åren har försäljningen av dessa ökat med mer än 300 procent. Efterfrågan på Lübzer Grapefruit ligger på en stadigt hög nivå, medan Lübzer Lemon Alkoholfrei är den dryck som ökar mest – 2017 års försäljning var 115 procent bättre jämfört med året innan.

Blog imageLübzers vd Wilfried Horn är nöjd med bryggeriets ökade försäljning (foto: Ostsee-Zeitung).


Bryggeriets senaste skapelse
, Lübzer Grapefruit Alkoholfrei, ser också ut att ha framtiden för sig. Grapefruktmixen har redan under sitt första år på marknaden vunnit flera priser, bland annat två stjärnor i Superior Taste Award samt titeln Årets nyhet 2017, som delas ut av dryckeshandeln.
- Vi skördar nu frukterna av vårt hårda arbete. Vi är extra stolta över att vi nu inte bara tas väl emot i vår egen region Mecklenburg-Vorpommern, utan att vi också får allt fler fans i de sydöstra förbundsländerna, säger Lübzers vd Wilfried Horn i ett pressmeddelande.

Brauerei Lübz har funnits sedan 1877 och är det mest populära bryggeriet i nordöstra Tyskland. Förutom bästsäljaren Lübzer Pils och fyra ölblandningar, producerar bryggeriet ölsorter som Lübzer Export, Lübzer Urkraft, Lübzer Bock, Lübzer Schwarzbier och Lübzer Alkoholfrei. Sedan 2004 ägs bryggeriet av Carlsberg Deutschland.Tysk ölförsäljning inleder året starktNyheter

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-14 18:23

Den inhemska tyska ölförsäljningen ökade med 12,5 procent jämfört med samma månad förra året. Inkluderar man även exporten, som ökade med 1,3 procent, blir den totala ökningen 10,5 procent jämfört med januari 2017.

Blog image
Nästan alla förbundsländer och regioner visar positiva siffror. Ölförsäljningen ökar med mellan 0,2 procent (Hessen) och 25,4 procent (Berlin/Brandenburg). Tre regioner skiljer sig dock från de övriga och visar minskad försäljning. Det gäller Niedersachsen/Bremen där den minskade med 6,6 procent, Schleswig-Holstein/Hamburg med minus 8,5 procent och Mecklenburg-Vorpommern där ölförsäljningen gick ned med hela 12,1 procent.

De två förbundsländer där det produceras mest öl, Nordrhein-Westfalen och Bayern, ökar sin försäljning med 17,9 respektive 13,9 procent. Även ölblandningar säljer bra i början av året; januariförsäljningen av dessa ökade med 21,9 procent jämfört med januari förra året.

Siffrorna presenteras av dryckeshandlarföreningen Bundesverband des Deutschen Getränkefachgroßhandels e.V. Den har sin grund i Verband Deutscher Bierhändler, som grundades 1899 av 541 ölförsäljare i Tyska riket. I dag består förbundet av 540 medelstora medlemsföretag med totalt 40 000 anställda. Tillsammans har de en årlig försäljning på ungefär 19,27 miljarder euro. Åttio procent av denna består av öl, fyrtio procent av mineralvatten och läsk samt tio procent av fruktdrycker.Bayerns klosterbryggerier hyllar fristatenÖlhistoria

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-12 17:58

I år är det 100 år sedan Fristaten Bayern bildades. Det uppmärksammas på två sätt av de bayerska klosterbryggerierna.

Sju bayerska klosterbryggerier firar fristatens 100-årsjubileum med en uppsättning specialöl. Dessa finns tillgängliga i samband med den jubileumsutställning som visas i klostret Ettal mellan den 3 maj och 4 november. Medverkar gör Brauerei Aldersbach med en zwickel, Klosterbrauerei Baumburg med ett mörkt bocköl, Klosterbrauerei Ettal med ett ljust bocköl, Klosterbrauerei Scheyern med ett veteöl, Weltenburger Klosterbrauerei med en mörk dubbelbock och Klosterbrauerei Weissenohe med en märzen. Klosterbrauerei Kreuzberg buteljerar inga öl, utan bidrar istället till festligheterna med presentkort.

Blog imageDe deltagande bryggerierna visar upp sina specialöl (foto: Förderverein bayerischer Klosterbrauereien).


Samtliga deltagande bryggerier
kan skryta med att vara betydligt äldre än Fristaten Bayern. Det äldsta av dem, Weltenburger, slår jubileumsobjektet med hela 868 år. Därför kommer också etiketten på deras specialöl prydas av talet 868, tillsammans med en notering om att deras öl spelat en roll i Bayerns historia sedan år 1050. Detta öl förväntas presenteras i början av juni av Bayerns ministerpresident Markus Söder. Till hösten kommer sedan del två i klosterbryggeriernas firande. Den 20-21 oktober deltar de i den första festivalen för fatlagrad öl och sprit i Ettal. Bryggerierna i Aldersbach, Ettal, Weissenohe och Weltenburg deltar med specialframtagna öl, medan Baumburg, Kreuzberg och Scheyern presenterar nya destillerade drycker.

Bayerns historia sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som till år 555, då det går att belägga att ett bayerskt storhertigdöme existerar. Från 1180 styrs Bayern av huset Wittelsbach och är såväl hertigdöme som kurfurstendöme och kungarike. 1918 faller dock den wittelbachska monarkin i samband med novemberoroligheterna, ibland också kallat den tyska novemberrevolutionen. Den 8 november avsätts den siste kungen av huset Wittelsbach, Ludvig III, och Bayern utropas som fristat under namnet Freistaat Bayern.Nyhetssvep 9 marsNyheter

Posted by Niclas Samuelsson 2018-03-09 16:38

Gyllene U firar 50 med jubileumsöl
Sedan 1968 har ett nio meter högt, fyrsidigt och förgyllt U tronat över Dortmund och den gamla jäsnings- och lagerbyggnaden hos Dortmunder Union-Brauerei. När landmärket nu fyller femtio år görs det givetvis med ett nytt öl. Eller nytt och nytt. Dortmunder Union Jubiläumsbier är baserat på ett recept från det gamla Dortmund Union Südbuchern och är ett ljust, lätt bärnstensfärgat lageröl av exporttyp. Ölet har en maltig doft med fina karamelltoner i smaken, medan avslutningen har en lätt humlebeska. Alkoholhalten ligger på 5,5 procent. Jubileumsölet bryggs av Dortmunder Actien Brauerei (DAB), som ingår i Radeberger Gruppe. Dortmunder Union-Brauerei grundades genom en sammanslagning av flera bryggerier under det sena 1800-talet och stängdes 1994. Bryggeribyggnaden som uppfördes 1926-27 står dock kvar och fungerar i dag som ett kulturcentrum, kallat Dortmunder U efter sin ikoniska takprydnad.

Blog imageDortmunder Union-Brauereis stora U firar femtio med nytt öl (foto: Radeberger Gruppe KG).


Nytt alkoholfritt från Clausthaler

Clausthaler var det första alkoholfria ölmärket i Tyskland när det dök upp på marknaden 1979. Nu kommer deras fjärde ölvariant i form av Clausthaler Naturtrüb, ett kallhumlat öl där bryggarna använt en ansenlig mängd Cascade-humle för att skapa en fruktig och blommig smak. Naturtrüb betyder för övrigt ungefär naturligt grumligt. Ölet framställs med Clausthalers normala bryggmetod, där jäsningen avbryts innan alkoholhalten överstiger maximala 0,5 procent. Clausthaler är ett av de mest prisade ölmärkena i Tyskland. Ölen bryggs av Binding-Brauerei, som ingår i Radeberger Gruppe. Det säljs allt mer alkoholfri öl i Tyskland; i dag beräknas det att var femtonde liter öl som bryggs i landet är alkoholfri.

Blog imageClauthaler Naturtrüb är det fjärde alkoholfria ölet från bryggeriet (foto: Binding-Brauerei AG).


Öl ger klirr i delstatskassorna

Att dricka en öl eller två är ett bra sätt för tyskarna att generera intäkter till det förbundsland de bor i. Förra året drog till exempel nordtyska Mecklenburg-Vorpommern in 22,8 miljoner euro i ölskatt. I den summan ingår bara intäkter från den öl som är bryggd av något av de 21 bryggerier som finns i förbundslandet. 2017 års skatteintäkter ligger därmed i linje med dem året innan, då öldrickarna bidrog med 23,12 miljoner euro till de offentliga finanserna. Och pengarna kommer till nytta; för de skattepengar som ölkonsumtionen genererar går det till exempel att avlöna 450 poliser. Sett till förbundslandets totala skatteintäkter på 4,8 miljarder euro förra året, så bidrar ölskatterna dock bara med 0,5 procent. Bland de delstatsbryggerier som säljer mest öl finns Lübzer med 1,3 miljoner hektoliter och Störtebeker Braumanufaktur med 200 000 hektoliter.

Blog imageÖlkonsumtionen bidrar till skatteintäkter för de tyska förbundsländerna (foto: Mediaphotos/Gettyimages).


Paulaner vinner kommunikationspris

Paulaner vinner PR- och kommunikationspriset Stevie Awards i kategorin Internkommunikation för sin film Aufbruch. Filmen är avsedd för bryggeriets anställda och handlar om verksamhetens flytt från Nockherberg till Langwied i München. Stevie Awards är indelat i tolv kategorier och delas i år ut för fjärde gången. De över 400 bidrag som kom in till årets tävling har bedömts av en jury bestående av femtio PR-chefer från hela Tyskland. Prisutdelningen äger rum på Hotel Adlon i Berlin den 27 april. Byggandet av Paulaners nya bryggeri inleddes 2013. Det togs i drift i slutet av 2015 och har en kapacitet på 3,5 miljoner hektoliter per år.

Blog imageFlytten till Paulaners nya bryggeri har dokumenterats i en film (foto: hallo-munchen.de).