Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Oktoberfestpriser spränger smärtgräns

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-06-14 11:23
Som väntat blir det dyrare att dricka öl under årets Oktoberfest. Med höjningar på mellan tio och sextio eurocent har en priströskel nu passerats. Men det finns undantag.

För första gången kommer en liter öl (Mass) att kosta över elva euro under Oktoberfest. Detta står klart sedan krögarna presenterat årets priser. Det är de största festtälten som höjer priserna mest. Käfer Wiesn-Schänke står för den största ökningen och höjer literpriset med sextio cent till 11,50 euro. Tre av de mindre tälten håller dock kvar vid förra årets priser: Zum Stiftl, Hühnerbraterei Ammer och Wirtshaus im Schichtl, som med 10,70 euro har festivalens lägsta literpris. Snittpriset för en liter öl under årets Oktoberfest blir därmed 3,57 procent högre än förra året.


Oktoberfestbesökarna får i år betala mellan 10,70 och 11,50 euro för en liter öl (foto: DPA).


Däremot har de alkoholfria
alternativen i snitt blivit lite billigare. En liter bordsvatten kostar i år 8,72 euro (mot 8,73 euro förra året), Spezi (blandning av cola och apelsinläsk) kostar 9,80 euro (9,64) och övrig läsk 9,27 euro (9,55 förra året).

Här är ölliterpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Käfer Wiesn Schänke: 11,50 euro (10,90)
Löwenbräu-Festzelt: 11,50 euro (10,80)
Marstall: 11,50 euro (10,90)
Paulaner-Festzelt: 11,50 euro (10,95)
Armbrustschützen-Festzelt: 11,40 euro (10,85)
Bräurosl: 11,40 euro (10,90)
Hacker-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Hofbräuhaus-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Schützen-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Schottenhamel-Festhalle: 11,40 euro (10,95)
Fischer-Vroni: 11,35 euro (10,95)
Ochsenbraterei: 11,20 euro (10,70)
Augustiner-Festhalle: 11,10 euro (10,70)
Weinzelt: 15,90 euro (weissbier) (15,60)
Snittpris per liter: 11,19 euro (10,81)

Oktoberfests ölpriser brukar i regel höjas med trettio cent varje år. Årets extra stora prisökning beror bland annat på ökade kostnader för säkerhetsarrangemangen. Dessutom räknade arrangörerna fel på förra årets intäkter, vilket tvingat dem att höja den omsättningsavgift som festtältens ägare betalar. De stora tälten måste i år betala 7,8 procent i avgift, medan det för de mindre räcker med 6,1 procent. Detta kan jämföras med förra året, då alla tält betalade 5,1 procent i avgift.

Staden München arrangerar Oktoberfest, men bestämmer inte mat- och dryckespriserna, som sätts av krögarna själva utifrån någon slags rimlighet. I München med omnejd ligger kostar en liter öl normalt mellan 5,50 och 10,40 euro. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post337

Högre avgifter ger dyrare Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-08 11:45
Högre kostnader för säkerheten och ett räknefel av arrangören gör att det blir dyrare att ha ett festtält under årets Oktoberfest. Krögarnas ökade kostnader lär också märkas hos festivalbesökarna, som troligen får betala mycket mer för ölen.

Staden München höjer avgifterna för de krögare som har festtält under Oktoberfest. Den 15 maj förväntas stadsfullmäktige fastställa årets omsättningshyra till 7,8 procent för de stora tälten och 6,1 procent för de mindre. Förra årets hyra låg på 5,1 procent av omsättningen för alla tält. Anledningen till avgiftshöjningen är bland annat ökade kostnader för säkerhetsarrangemangen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Högre omsättningshyror gör det dyrare att sälja öl under årets Oktoberfest (foto: DPA).


Dessutom räknade arrangörerna
fel på hur mycket pengar man skulle få in i hyra förra året, något som jag tidigare skrivit om i bloggen. Tidiga kalkyler visade att festtälten skulle sälja för ungefär 240 miljoner euro, något som senare ändrades till 172 miljoner. Men även detta visade sig vara för högt räknat. I själva verket drog tälten ”bara” in 122 miljoner euro, vilket gav 6,2 miljoner i omsättningshyra istället för beräknade 8,6 miljoner. Årets avgiftshöjning är ett sätt att undvika att årets festival gör ekonomisk förlust.


Drygt sex miljoner besökare kom till förra årets Oktoberfest, eller Wiesn (foto: AFP).


Men om krögarnas avgifter
ökar, så måste de så klart ta igen det på något sätt – och förmodligen görs det bland annat genom höjda ölpriser. Enligt tidiga uppskattningar kan en liter öl (Mass) komma att kosta så mycket som 11,50 euro i år, jämfört med strax under elva euro förra året. Peter Inselkammer, talesman för de stora tältägarna, har något raljerande sagt att om man ska gå efter Münchens ekonomiska planering, så kommer en liter öl behöva kosta sjutton euro. Så kommer det givetvis inte att bli, men besökarna på årets Oktoberfest lär i alla fall få gräva djupare än någonsin i plånböckerna.

Oktoberfest, eller Wiesn, arrangeras av staden München på det centralt belägna fältet Theresienwiese. Ursprunget till festen är den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som ägde rum den 12 oktober 1810. Årets Oktoberfest är den 185:e i ordningen och äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post320

Räknefel kan ge dyrare Oktoberfestöl

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-07 18:22

Sedan 2017 måste de som har ett öltält på Oktoberfest betala en del av omsättningen i hyra till staden München. En felräkning kan dock komma att stå årets festivalbesökare dyrt.

Tidigare betalade ägarna till öltälten en fast avgift för att få vara med på Oktoberfest. Sedan förra året tas dock istället en omsättningshyra på 5,1 procent av nettoomsättningen ut av staden München, som arrangerar festivalen. Detta infördes bland annat för att täcka upp för de allt högre säkerhetskostnaderna. Någon på finanskontoret verkar dock ha räknat fel. Istället för att få in beräknade 8,6 miljoner euro i hyra, blev det nämligen endast 6,9 miljoner euro till stadskassan.

På årets Oktoberfest kan en liter öl komma att kosta en bra bit över elva euro (foto: DPA).


Skillnaden motsvarar tjugo
procent, som nu kommer att saknas i säkerhetsbudgeten för 2018 års Oktoberfest. För att behålla samma säkerhetsnivå som förra året, räknar arrangören med att hyreskostnaden måste höjas till sju procent av nettoomsättningen. En stor del av denna kostnad lär drabba Oktoberfestbesökarna i form av dyrare öl och mat. Priserna för dessa saker brukar visserligen öka med cirka trettio procent varje år, men den här gången kan det bli mer än vanligt, skriver tidningen TZ. Förra året kostade en liter öl (Mass) strax under elva euro. Med den beräknat extra stora prisökningen kan en liter i år hamna på så mycket som 11,50 euro.

Münchens borgmästare, tillika Oktoberfestgeneral, Josef Schmid kan i dagsläget vare sig bekräfta eller dementera några siffror. Han menar dock att kostnaden för Oktoberfest ska slås ut över flera år. Det innebär att om besparingar i år görs på något annat, kan hyresnivåerna ligga kvar på en lägre nivå. Peter Inselkammer är talesman för öltältsägarna. Inte heller han kan kommentera några siffror, men menar att i en marknadsekonomi brukar höjda kostnader leda till högre priser.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post295

Fängelse för Oktoberfesttjuvar

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-05 11:53

En 27-årig venezuelan boende i Italien och en 24-årig student från Colombia döms till fängelse för att ha stulit från Oktoberfestbesökare. En särskild lag gör straffet hårdare än normalt.

Lagens långa arm satte stopp för två tjuvar under Oktoberfest (foto: bild.de/Theo Klein).


Hur det två gärningsmännen träffats är det ingen som vet. Det står i vilket fall klart att de gjort gemensam sak och rest till Oktoberfest i München i syfte att stjäla från festivalens besökare. Medan den ena distraherade offren, passade den andre på att länsa deras fickor och väskor på pengar och mobiltelefoner. I första hand var det kvinnor som drabbades. De två ficktjuvarna kan inte förvänta sig någon strafflindring. Detta på grund av en särskild lag som säger att gärningsmän ska straffas hårdare om de särskilt reser till München för att stjäla under Oktoberfest eller stadens julmarknader. Den colombianske studenten hade dessutom en fällkniv i fickan, vilket enligt lagen betraktas som stöld med vapen och också bidrar till ett hårdare straff.

Innan arresterandet hade en polis från Berlin lagt märke till de två männens märkliga beteende på festivalområdet. Ingen av dem verkade vara på festhumör, trots att de var iklädda hattar formade som ölsejdlar och jättelika blinkande glasögon. De höll mest uppsikt över besökarna och nickade till varandra när de hittade lämpliga offer. Något av festivalutbudet hade dock kumpanerna hunnit ta del av; när de arresterades på kvällen den 23 september hade de nämligen 1,6 respektive 1,0 promille alkohol i blodet, rapporterar Süddeutsche Zeitung. På grund av sitt tillstånd hade de även glömt en väska med tre stulna telefoner på Goetheplatz. Till slut kunde duon dock bara dömas för två stölder samt fyra stöldförsök. De får nu avnjuta gästfriheten i tyskt fängelse under ett år och två månader respektive ett år och fem månader.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post293

Här är årets Oktoberfestaffisch

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-02 14:49

Folket – och en jury – har sagt sitt! I dag presenterades affischen till årets Oktoberfest av festivalgeneralen Josef Schmid.

Festivalgeneral Josef Schmid visar upp årets Oktoberfestaffisch (foto: muenchen.de/Leonie Liebich).


Förväntningarna var på topp i München när Oktoberfestchefen, tillika borgmästaren, Josef Schmid presenterade det motiv som ska pryda årets festivalaffisch. Det vinnande bidraget är bokstavligt talat himmelskt. Mot en ljusblå bakgrund svävar typiska symboler för Oktoberfest bland molnen. Här finns ett pepparkakshjärta, en kringla (Brezn), ett par weisswurst, en rädisa, en tuba och – så klart – två ölsejdlar (Masskrugs). I förgrunden syns också ett pariserhjul, som representerar det obligatoriska tivolit. Lämpligt nog har designen fått namnet ”För en himmelsk Wiesn 2018!”

Mannen bakom årets vinnande bidrag heter Dirk Lippmann, som är född 1974 och kommer från Osnabrück. Han kan nu kvittera ut prissumman på 2 500 euro. Vinnaren är ett stort fan av Oktoberfest och en gedigen München-älskare, vilket också bidragit till hans inspiration. Att han dessutom har studerat grafisk design och arbetar på en reklambyrå har säkert också varit till hjälp. Sitt vinnande motiv kommer han nu inte bara kunna se på 10 000 affischer, utan också på internet, souvenirer och den officiella festivalsejdeln.

Det vinnande bidraget innehåller de flesta symboler som hör Oktoberfest till (foto: muenchen.de).


1952 var året då
den första affischtävlingen anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det andra gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av 184 inskickade bidrag valdes sextio ut för webbesökarna att rösta på. Totalt var det 10 833 personer som röstade på nätet och tillsammans la 31 431 röster (det gick att rösta på flera bidrag). De trettio främsta motiven gick sedan vidare till en jury, som utsåg vinnaren. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post277

Rösta fram årets Oktoberfestaffisch

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-16 14:36

Från nu och en vecka framåt kan alla vara med och bestämma hur årets Oktoberfestaffisch ska se ut. Av de sextio förslag som finns att ta ställning till går hälften vidare till en sista jurybedömning.

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid visar upp förra årets vinnande bidrag (foto: Robert Haas/Süddeutsche Zeitung).


Den 15 november var det deadline för alla hugade designers att lämna in förslag på affischmotiv till årets Oktoberfest. Av dessa har nu sextio valts ut för den online-omröstning som pågår till och med den 23 januari. De trettio motiv som får flest röster går sedan vidare till en sista omgång, då en jury slutligen bestämmer vilket motiv som får pryda allt från 10 000 affischer till webbsidor och souvenirer. Vinnaren presenteras den 2 februari.

Det årliga valet av Oktoberfestmotiv brukar orsaka ungefär lika mycket debatt som en svensk jerringprisomröstning. Tidigare var det en expertjury som bestämde allt själva, men för att stävja den folkliga kritiken bestämdes det förra året att alla ska få vara med och rösta. En viktig sak att tänka på då är att det vinnande motivet inte bara ska pryda stora affischer, utan även mindre föremål. För stor detaljrikedom är alltså inte att föredra.

Här kan du se alla bidrag som finns att rösta på. Bland de som röstar lottas det ut fem platser i Schottenhamel-tältet den 3 oktober samt fem officiella Oktoberfestsejdlar.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post263

Dags att ta fram nästa års Oktoberfestaffisch

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-18 17:27

Lugnet efter årets Oktoberfest har nyligen lagt sig över Theresienwiese och München. Men redan nu är det läge att börja fundera på nästa års festival.

Alla grafiska formgivare, konstnärer, konststuderande och andra som vill vara med och skapa nästa års Oktoberfestaffisch bör spetsa öronen. Från och med i dag och fram till och med den 15 november går det nämligen att skicka in sina alster via internet.

Oktoberfestgeneralen Josef Schmid visar upp årets affisch (foto: br.de).


Alla bidrag som uppfyller
kraven för deltagande kommer att finnas med i en offentlig omröstning på webbplatsen muenchen.de i januari nästa år. Utifrån resultatet kommer sedan en specialistjury att välja ut de trettio bästa affischförslagen. Det vinnande bidraget utses till officiell Oktoberfestaffisch 2018 och kommer att synas på allt från webbsidor till licensierade produkter och cirka 10 000 affischer.

Staden München, som arrangerar Oktoberfest, har anordnat affischtävlingar sedan 1952. Årets affisch skapades av Sarah Eigenseher och Hanna Hodzic, som studerar vid tekniska högskolan i Nürnberg. Nästa års Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post226

Fler besökare på Oktoberfest – här är festen i siffror

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-05 16:07

I tisdags avslutades årets Oktoberfest i München efter arton dagars hålligång. Enligt rapporterna gick den 184:e folkfesten förhållandevis lugnt och städat till – om nu sådana ord kan användas i sammanhanget. Här är en sammanfattning av årets festligheter.

Ungefär 6,2 miljoner besökare hittade till årets Oktoberfest, vilket är en ökning från förra årets 5,6 miljoner. En större tillströmning under helgerna och något ostadigt väder gjorde dock att besökarantalet upplevdes som något lägre i veckorna.

Fler besökare kom till årets Oktoberfest än förra årets (foto: pineridgehills.com).


Trots att ölpriserna i
vanlig ordning höjdes inför årets festival, lyckades besökarna ändå hälla i sig 7,5 miljoner liter öl. Alkoholhalten på de sex officiella oktoberölen ligger på mellan 5,9 och 6,3 procent, vilket är mer än många klarar av. Hela 670 fall av alkoholförgiftning rapporterades in under festen, men det finns säkert ett stort mörkertal här.

Ett sätt att motverka alkoholens effekter är att äta rejäl mat. Under årets Oktoberfest gick det åt 127 oxar och 59 kalvar till de hungriga gästerna. Hur många grillade kycklingar, fiskar och salta kringlor som försvann ner i folks magar är dock okänt.

Kött i olika former har strykande åtgång (foto: Augsburger Allgemeine).


Enliterssejdeln (Masskrug) är en
av de mest kända symbolerna för Oktoberfest. Det är också en populär souvenir för besökarna att försöka få med sig hem. Under årets festival stoppades 120 000 potentiella sejdeltjuvar. Hur många som faktiskt lyckades smussla ut en sejdel är oklart. En del har också använt sejdlarna på helt fel sätt: 49 fall av misshandel med ölsejdel anmäldes, vissa av dem med svåra skador som följd.

Ölsejdlar är populära, men otillåtna, souvenirer hos besökarna (foto: haz.de).


Hittegodsavdelning har också haft
fullt upp. Över 4 000 föremål glömdes kvar, bland dessa 1 300 id-kort, 620 klädesplagg, 600 plånböcker, 520 mobiltelefoner, 360 nycklar, 325 par glasögon, 120 paraplyer, 100 väskor, 95 smycken och klockor samt 15 kameror. Några av de mer udda sakerna är löständer, kryckor, en registreringsskylt, ett dryckeshorn och ett par läderbyxor. Däremot anmäldes endast 19 barn som försvunna, vilket är anmärkningsvärt lite med tanke på festivalens karaktär.

Löständer hör till de mer udda inslagen i hittegodsavdelningen (foto: sueddeutsche.de).


Hur många Oktoberfestbesökare
som kommer från andra länder än Tyskland är svårt att säga exakt. Men om man tittar på de uttag som gjorts i festområdets bankomater kan man se att minst 75 länder är representerade. De tio vanligaste är USA, Storbritannien, Österrike, Frankrike, Schweiz, Australien, Nederländerna, Italien, Spanien och Danmark.

Antalet polisingripanden under de arton dagarna stannade på 1 896 stycken, vilket kan jämföras med 1 806 förra året – en ökning med fem procent. Men då var festivalen också en dag kortare i fjol. Antalet fall av drogrelaterade brott och sexuella ofredanden ökade från 34 förra året till 67 i år. Anledningen till detta är huvudsakligen den ökade kontrollen. 353 besökare togs för att ha kört rattfulla utanför området, av dessa fick 231 lämna ifrån sig sina körkort.

Årets Oktoberfest var en av de mest välbevakade (foto: Berliner Morgenpost).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post219
Next »