Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Här är årets Oktoberfestpriser

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2019-06-28 16:08
Än är det långt kvar till det som för många är höjdpunkten på året – Oktoberfest i München. Men redan nu har de deltagande krögarna presenterat dryckespriserna för årets festival.

En liter öl (Mass) kommer under årets Oktoberfest kosta mellan 10,80 och 11,80 euro. Det har de deltagande krögarna meddelat staden Münchens förvaltning för arbete och ekonomi. Det betyder att festölen i genomsnitt är 3,11 procent dyrare än förra året. Störst prisökning bland de stora festtälten gör Bräurosl, Hacker-Festzelt och Schützen-Festzelt, som alla höjer med 3,51 procent. 2018 var första året som en liter öl kunde kosta mer än elva euro; en Mass kostade då mellan 10,70 och 11,50 euro.

En liter öl kostar mellan 10,80 och 11,80 euro under årets Oktoberfest (foto: DPA).

Snittpriset för alkoholfria
drycker är också något högre i år. En liter mineralvatten kostar 8,87 euro (8,72 euro förra året), cola- och apelsinläskblandningen Spezi kostar 10,01 euro (9,80 euro senast) och literpriset för övrig läsk är 9,56 euro (mot 9,27 euro 2018).

Här är ölliterpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Käfer Wiesn Schänke: 11,80 euro (11,50)
Löwenbräu-Festzelt: 11,80 euro (11,50)
Marstall: 11,80 euro (11,50)
Paulaner-Festzelt: 11,80 euro (11,50)
Bräurosl: 11,80 euro (11,40)
Hacker-Festzelt: 11,80 euro (11,40)
Schützen-Festzelt: 11,80 euro (11,40)
Armbrustschützen-Festzelt: 11,70 euro (11,40)
Schottenhamel-Festhalle: 11,75 euro (11,40)
Hofbräuhaus-Festzelt: 11,70 euro (11,40)
Fischer-Vroni: 11,70 euro (11,35)
Ochsenbraterei: 11,50 euro (11,20)
Augustiner-Festhalle: 11,40 euro (11,10)
Weinzelt (weissbier): 15,90 euro (15,90)
Snittpris per liter: 11,54 euro (11,19)*

S
taden München arrangerar Oktoberfest och kontrollerar att de mat- och dryckespriser som sätts av krögarna baseras på någon slags rimlighet. I München med omnejd ligger kostar en liter öl normalt mellan 5,50 och 10,40 euro. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 21 september och 6 oktober.

*Snittpriset inkluderar även de mellanstora och små festtälten. Weissbier är inte medräknat, här är årets snittpris 13,43 euro (13,00).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post469

Årets Oktoberfestaffisch utsedd

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2019-02-04 18:08
Oktoberfest må kännas avlägset, men i förra veckan presenterades likväl den affisch som ska marknadsföra årets festival. Bakom det vinnande motivet hittar vi denna gång en Münchenbo.

Som traditionen bjuder presenterades årets Oktoberfestaffisch under festliga former i München. I år var det Kurt Kapp från Münchens avdelning för arbete och ekonomi samt juryordförande Josef Thaler som avtäckte det vinnande bidraget. Årets affisch går i rosa och ljusblått och är fullspäckad med symboler förknippade med München, Bayern och Oktoberfest, som exempelvis kringlor (Brezn), korvar, blåsinstrument och – givetvis – ölsejdlar.


Kurt Kapp och Josef Thaler presenterade årets vinnande bidrag (foto: DPA/Tobias Hase).

I år gladde sig
juryn extra mycket åt att kunna presentera en äkta Münchenbo som vinnare. Årets Oktoberfestaffisch är utformad av Mirjam Mössmer, som har studerat vid Schwanthaler Kunstschule och som sedan 2012 är frilansande kommunikationsdesigner med bas i hemstaden. För sitt vinnande bidrag kan hon kvittera ut prissumman på 2 500 euro. Sitt motiv kommer hon även kunna se på 10 000 affischer, liksom på internet, souvenirer och den officiella festivalsejdeln.

Det var 1952 som den första affischtävlingen anordnades av staden München, som även arrangerar Oktoberfest. I år var det tredje gången som allmänheten kunde rösta via internet. Av 194 inskickade bidrag valdes sextio ut för webbesökarna att rösta på. Totalt var det 11 112 personer som röstade på nätet och tillsammans la 31 607 röster (det gick att rösta på flera bidrag). De trettio främsta motiven gick sedan vidare till en jury, som utsåg vinnaren.

Årets Oktoberfestaffisch går i rosa och blått och innehåller många kända symboler (foto: Referat für Arbeit und Wirtschaft).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post413

Fler besökare på färre dagar - Slutrapport från Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-09 19:35
I söndags stängde grindarna till årets Oktoberfest i München. Efter drygt två veckor av öl, mat och musik kan vi konstatera att antalet besökare till festen återigen ökar.

Enligt ungefärliga beräkningar besökte 6,3 miljoner människor Oktoberfest under de sexton dagar som årets fest varade. Det är cirka 100 000 besökare fler än 2017, då festligheterna höll på i arton dagar. Tillsammans drack gästerna totalt 7,5 miljoner liter öl, vilket är ungefär samma mängd som året innan. Mycket tack vare det vackra vädret ökade dessutom läskförsäljningen med tio procent. Även försäljningen av mat ökade med tio procent; särskilt efterfrågades traditionella rätter som anka, haxe, schweinebraten och käsespätzle. Dessutom konsumerades 124 grillade oxar (127 i fjol) och 48 kalvar (59).


Årets Oktoberfest lockade fler besökare än förra årets (foto: muenchen.de/Katy Spichal).

Det var inte bara tyskar som besökte årets Wiesn. Enligt statistik från områdets uttagsautomater kom årets Oktoberfestbesökare från ett sextiotal länder. På topp tio hittar vi bland annat länder som USA, Storbritannien, Österrike, Frankrike, Schweiz, Australien och Italien. Den mobilapp som lanserades förra året var också mycket populär och laddades ner mer än 170 000 gånger, vilket är mer än en fördubbling mot förra årets 80 000 nedladdningar.

Traditionella maträtter är starkt efterfrågade under festen (foto: muenchen.de/Katy Spichal).

Säkerheten brukar stå i centrum inför varje Oktoberfest och i år var inget undantag. Tack vare ett bra samarbete mellan polis, väktare, krögare och lokala myndigheter minskade antalet anmälda brott med 8,9 procent. Hittegodsavdelningen hade som vanligt fullt upp och fick in ungefär 2 685 föremål, bland annat 840 ID-kort, 460 handväskor och 350 klädesplagg. Hos souvenirförsäljarna var det kylskåpsmagneter som sålde bäst. Bland de mest spelade låtarna under festligheterna fanns Cordula Grün av Josh, den italienska partisansången Bella Ciao och rockklassikerna Sweet Caroline med Neil Diamond och Highway To Hell med AC/DC.

Den rigorösa säkerheten bidrog till minskad brottslighet (foto: muenchen.de/Katy Spichal).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post379

Fatöl på hög höjd under Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-19 19:17
På lördag börjar årets Oktoberfest i München. Det uppmärksammar flygbolaget Lufthansa med personal klädd i traditionella bayerska kläder, en speciell Oktoberfestmeny – och fatöl i kabinen.

Det är i första hand resande i Lufthansas business class som får avnjuta härligheterna. Premiärturen startar från New York-flygplatsen Newark den 19 september. Den 25 september avgår Oktoberfestflyget från München till Singapore och den 6 oktober, dagen innan Oktoberfest slutar, drar kabinpersonalen på sig festkläderna på flighten till Shanghai. Oktoberfesttemat dyker dessutom upp på utvalda Lufthansaflyg inom Europa.


Resande i Lufthansas business class kan dricka fatöl på 10 000 meter under Oktoberfest (foto: Kerstin Rosskopp/Lufthansa AG).

I business class kommer det dessutom att serveras fatöl. Ett speciellt ”flygvänligt” fat har tagits fram, där kolsyretrycket kan styras med en ventil. Detta motverkar övertryck ombord och ölet kan serveras på 10 000 meters höjd. Tillsammans med ölen kan passagerarna avnjuta en speciell Oktoberfestmeny bestående av tryfflad oxtartar, följt av röding med Rieslingsås och bayersk glass med pistagepesto. Även Lufthansas lounger är redo för Oktoberfest. I de tolv loungerna i terminal 2 på Münchens flygplats kommer 4 000 kilo leberkäs, drygt 38 000 kringlor och cirka 750 kilo weisswurst att avnjutas under september och oktober. I samtliga lounger finns så klart också oktoberöl på fat.

De festkläder som kabinpersonalen har på sig är designade och tillverkade av Münchenbaserade klädfirman Angermaier. Flygvärdinnornas traditionella dirndl är mörkblå med silvergrå förkläden. Den manliga delen av personalen bär korta lederhosen med mörkblå västar i samma material som kvinnornas dirndl. Det är tredje året i rad som Angermaier klär upp Lufthansas personal under världens största folkfest.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post374

Giesinger siktar på Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-12 18:34
Under lång tid har ölen på Oktoberfest bara kommit från de sex största bryggerierna i München. Nu vill en kultförklarad uppstickare ändra på det.

Inom fem år ska Giesinger Bräu finnas med på Oktoberfest, i alla fall om ägaren Steffen Marx får bestämma. Det kommer dock inte bli lätt att slå sig in på ölfesternas fest, där det sedan lång tid endast serverats öl från de sex stora Münchenbryggerierna: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Steffen Marx anser dock att tidsramen på fem år är realistisk och tror att han kommer att vinna acceptans hos arrangörerna.


Steffen Marx tror att hans Giesinger Bräu finns med på Oktoberfest inom fem år (foto: Marcus Schlaf).

Om Giesinger får vara
med på Oktoberfest kommer man till en början ha ett mindre festtält. I dagsläget kan Giesinger brygga 30 000 hektoliter öl om året, vilket är för lite för att kunna ha ett större tält under Oktoberfest. I ölfestens största tält brukar det nämligen gå åt cirka 7 000 hektoliter öl under de dryga två veckor som festligheterna pågår. I ett eventuellt Giesinger-tält skulle bänkarna inte stå så tätt och priserna skulle vara lite mer familjevänliga, rapporterar webbtidningen TZ.

Att komma in bland festtälten kommer dock inte bli enkelt. Oktoberfestgeneralen Josef Schmid har visserligen redan lagt in ett gott ord för Steffen Marx. Men han måste även skriva ett brev till organisationskommittén och bevisa att han har kapacitet att brygga tillräckligt med öl. Enligt traditionen får endast öl som bryggs i München enligt den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) serveras på Oktoberfest. Stadgarna säger dessutom att de deltagande bryggerierna ska vara ”traditionella bryggerier”. Giesinger har dock bara funnits i tretton år.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post372

Oktoberfestpriser spränger smärtgräns

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-06-14 11:23
Som väntat blir det dyrare att dricka öl under årets Oktoberfest. Med höjningar på mellan tio och sextio eurocent har en priströskel nu passerats. Men det finns undantag.

För första gången kommer en liter öl (Mass) att kosta över elva euro under Oktoberfest. Detta står klart sedan krögarna presenterat årets priser. Det är de största festtälten som höjer priserna mest. Käfer Wiesn-Schänke står för den största ökningen och höjer literpriset med sextio cent till 11,50 euro. Tre av de mindre tälten håller dock kvar vid förra årets priser: Zum Stiftl, Hühnerbraterei Ammer och Wirtshaus im Schichtl, som med 10,70 euro har festivalens lägsta literpris. Snittpriset för en liter öl under årets Oktoberfest blir därmed 3,57 procent högre än förra året.


Oktoberfestbesökarna får i år betala mellan 10,70 och 11,50 euro för en liter öl (foto: DPA).


Däremot har de alkoholfria
alternativen i snitt blivit lite billigare. En liter bordsvatten kostar i år 8,72 euro (mot 8,73 euro förra året), Spezi (blandning av cola och apelsinläsk) kostar 9,80 euro (9,64) och övrig läsk 9,27 euro (9,55 förra året).

Här är ölliterpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Käfer Wiesn Schänke: 11,50 euro (10,90)
Löwenbräu-Festzelt: 11,50 euro (10,80)
Marstall: 11,50 euro (10,90)
Paulaner-Festzelt: 11,50 euro (10,95)
Armbrustschützen-Festzelt: 11,40 euro (10,85)
Bräurosl: 11,40 euro (10,90)
Hacker-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Hofbräuhaus-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Schützen-Festzelt: 11,40 euro (10,90)
Schottenhamel-Festhalle: 11,40 euro (10,95)
Fischer-Vroni: 11,35 euro (10,95)
Ochsenbraterei: 11,20 euro (10,70)
Augustiner-Festhalle: 11,10 euro (10,70)
Weinzelt: 15,90 euro (weissbier) (15,60)
Snittpris per liter: 11,19 euro (10,81)

Oktoberfests ölpriser brukar i regel höjas med trettio cent varje år. Årets extra stora prisökning beror bland annat på ökade kostnader för säkerhetsarrangemangen. Dessutom räknade arrangörerna fel på förra årets intäkter, vilket tvingat dem att höja den omsättningsavgift som festtältens ägare betalar. De stora tälten måste i år betala 7,8 procent i avgift, medan det för de mindre räcker med 6,1 procent. Detta kan jämföras med förra året, då alla tält betalade 5,1 procent i avgift.

Staden München arrangerar Oktoberfest, men bestämmer inte mat- och dryckespriserna, som sätts av krögarna själva utifrån någon slags rimlighet. I München med omnejd ligger kostar en liter öl normalt mellan 5,50 och 10,40 euro. Årets Oktoberfest äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post337

Högre avgifter ger dyrare Oktoberfest

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-08 11:45
Högre kostnader för säkerheten och ett räknefel av arrangören gör att det blir dyrare att ha ett festtält under årets Oktoberfest. Krögarnas ökade kostnader lär också märkas hos festivalbesökarna, som troligen får betala mycket mer för ölen.

Staden München höjer avgifterna för de krögare som har festtält under Oktoberfest. Den 15 maj förväntas stadsfullmäktige fastställa årets omsättningshyra till 7,8 procent för de stora tälten och 6,1 procent för de mindre. Förra årets hyra låg på 5,1 procent av omsättningen för alla tält. Anledningen till avgiftshöjningen är bland annat ökade kostnader för säkerhetsarrangemangen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Högre omsättningshyror gör det dyrare att sälja öl under årets Oktoberfest (foto: DPA).


Dessutom räknade arrangörerna
fel på hur mycket pengar man skulle få in i hyra förra året, något som jag tidigare skrivit om i bloggen. Tidiga kalkyler visade att festtälten skulle sälja för ungefär 240 miljoner euro, något som senare ändrades till 172 miljoner. Men även detta visade sig vara för högt räknat. I själva verket drog tälten ”bara” in 122 miljoner euro, vilket gav 6,2 miljoner i omsättningshyra istället för beräknade 8,6 miljoner. Årets avgiftshöjning är ett sätt att undvika att årets festival gör ekonomisk förlust.


Drygt sex miljoner besökare kom till förra årets Oktoberfest, eller Wiesn (foto: AFP).


Men om krögarnas avgifter
ökar, så måste de så klart ta igen det på något sätt – och förmodligen görs det bland annat genom höjda ölpriser. Enligt tidiga uppskattningar kan en liter öl (Mass) komma att kosta så mycket som 11,50 euro i år, jämfört med strax under elva euro förra året. Peter Inselkammer, talesman för de stora tältägarna, har något raljerande sagt att om man ska gå efter Münchens ekonomiska planering, så kommer en liter öl behöva kosta sjutton euro. Så kommer det givetvis inte att bli, men besökarna på årets Oktoberfest lär i alla fall få gräva djupare än någonsin i plånböckerna.

Oktoberfest, eller Wiesn, arrangeras av staden München på det centralt belägna fältet Theresienwiese. Ursprunget till festen är den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som ägde rum den 12 oktober 1810. Årets Oktoberfest är den 185:e i ordningen och äger rum mellan den 22 september och 7 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post320

Räknefel kan ge dyrare Oktoberfestöl

OktoberfestPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-07 18:22

Sedan 2017 måste de som har ett öltält på Oktoberfest betala en del av omsättningen i hyra till staden München. En felräkning kan dock komma att stå årets festivalbesökare dyrt.

Tidigare betalade ägarna till öltälten en fast avgift för att få vara med på Oktoberfest. Sedan förra året tas dock istället en omsättningshyra på 5,1 procent av nettoomsättningen ut av staden München, som arrangerar festivalen. Detta infördes bland annat för att täcka upp för de allt högre säkerhetskostnaderna. Någon på finanskontoret verkar dock ha räknat fel. Istället för att få in beräknade 8,6 miljoner euro i hyra, blev det nämligen endast 6,9 miljoner euro till stadskassan.

På årets Oktoberfest kan en liter öl komma att kosta en bra bit över elva euro (foto: DPA).


Skillnaden motsvarar tjugo
procent, som nu kommer att saknas i säkerhetsbudgeten för 2018 års Oktoberfest. För att behålla samma säkerhetsnivå som förra året, räknar arrangören med att hyreskostnaden måste höjas till sju procent av nettoomsättningen. En stor del av denna kostnad lär drabba Oktoberfestbesökarna i form av dyrare öl och mat. Priserna för dessa saker brukar visserligen öka med cirka trettio procent varje år, men den här gången kan det bli mer än vanligt, skriver tidningen TZ. Förra året kostade en liter öl (Mass) strax under elva euro. Med den beräknat extra stora prisökningen kan en liter i år hamna på så mycket som 11,50 euro.

Münchens borgmästare, tillika Oktoberfestgeneral, Josef Schmid kan i dagsläget vare sig bekräfta eller dementera några siffror. Han menar dock att kostnaden för Oktoberfest ska slås ut över flera år. Det innebär att om besparingar i år görs på något annat, kan hyresnivåerna ligga kvar på en lägre nivå. Peter Inselkammer är talesman för öltältsägarna. Inte heller han kan kommentera några siffror, men menar att i en marknadsekonomi brukar höjda kostnader leda till högre priser.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post295
Next »