Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Berlins rekommenderade ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-05-17 18:53

Nu börjar värmen på allvar göra sig påmind. Vad är väl då härligare än att sätta sig i skuggan med en god öl? Den som ska till Berlin har många möjligheter att släcka törsten i en trevlig ölträdgård (Biergarten). Här är fem av de mest populära.

Löwenbräu am Gendarmenmarkt
Område: Mitte
Adress: Leipziger Strasse 65
Öppettider: Dagligen 11.00-24.00
Antal platser: 600 inne, 200 ute
Övrigt: Ett ställe för klassisk bayersk mat, restaurangen har många sydtyska specialiteter på menyn. Vad sägs till exempel om en halvmeter korv med stekt potatis och surkål? Avsluta gärna med pannkaksrätten Kaiserschmarrn. Har öl-happy hour mellan klockan 12.00 och 18.00.

Löwenbräu är populärt bland turisterna (foto: Löwenbräu am Gendarmenmarkt).


Pfefferbräu – Restaurant & Bergbrauerei

Område: Prenzlauer Berg
Adress: Schönhauser Allee 176
Öppettider: Tisdag-lördag från 17.30, söndag 10.00-16.00
Antal platser: 65 inne, 60 på terrassen, 200 i ölträdgården
Övrigt: I en historiska miljö serveras fräscha och säsongsbetonade rätter, moderna tolkningar av tysk mat. Har eget bryggeri under ledning av bryggmästaren Thorsten Schoppe. Pilsner och Dunkel rekommenderas, men man serverar även säsongsöl. 33 cl öl kostar från 2,90 euro.

Pilsner och Dunkel rekommenderas på Pfefferbräu (foto: Pfefferbräu).


Restaurant & Biergarten Zenner

Område: Treptow
Adress: Alt-Treptow 14-17
Öppettider: Onsdag-lördag från 12.00, söndag från 10.00
Antal platser: 1 500
Övrigt: En av Berlins största ölträdgårdar. Har gedigna, tyska maträtter på menyn, som varierar med säsongerna. Har ofta livemusik med allt från gamla godingar till tysk schlager. Vid bra väder håller stället öppet hela natten.

Zenners ölträdgård har vacker utsikt mot floden Spree (foto: Zenner).


Freiheit Fünfzehn

Område: Köpenick
Adress: Freiheit 15
Öppettider: Måndag-fredag från 14.00, lördag-söndag från 11.00 (vid vackert väder)
Antal platser: 180
Övrigt: För lite mer exklusiva gastronomiska upplevelser. En diskret dörröppning leder in till en romantisk park vid floden Spree. Arrangerar sommarevenemang som konserter, teater, dans, bio och mycket mer. Går också att hyra för privata möten och mottagningar.

Freiheit Fünfzehn bjuder på en lite mer exklusiv ölträdgård (foto: Freiheit Fünfzehn).


Die Turnhalle Restaurant

Område: Friedrichshain
Adress: Holteistrasse 6-9
Öppettider: Måndag-fredag 10.00-24.00, lördag-söndag 9.00-24.00
Antal platser: 450
Övrigt: Menyn består av rätter med inspiration från ett internationaliserat tyskt kök, som lagas av erfarna kockar. À la carte eller buffé smakar lika bra. Till och med efterrättsglassen är hemmagjord. Anordnar fester för större eller mindre sällskap, som antingen kan sitta ute i friska luften eller i den mer vädersäkrade paviljongen.

Det brukar vara mer folk hos Turnhalle, särskilt vid bra väder (foto: Die Turnhalle).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post178

Münchens familjevänliga ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-24 18:21

I takt med att vädret blir varmare fylls också Tysklands ölträdgårdar (Biergärten). Bayern i allmänhet och München i synnerhet är själva högborgen för mysiga ölstunder under trädens svalkande lövverk. För den som vill ha en trevlig stund tillsammans med familjen följer här några tips på ölträdgårdar där även barnen kan roa sig i den bayerska huvudstaden.

Hirschgarten
Var: Hirschgarten 1, Neuhausen-Nymphenburg, ett stenkast från Nymphenburger Schloss.
Hur komma dit: Enklast är det med S-Bahn (hållplats Leim), med spårvagn 16 eller 17 eller med buss 51 eller 151.
Aktiviteter för barn: Se och mata någon av de cirka trettio hjortar som bor i omgivningarna. Det finns också lekplats med klättervägg, vattenlek, karusell och massor av utrymme att springa runt på. Sockervadd, ballonger och choklad väcker ha-begäret hos de minsta.
För föräldrarna: Hirschgarten är med sina 8 000 platser Münchens största ölträdgård. En liter öl (Mass) fås till ett rimligt pris direkt från träfat. Den hungrige kan njuta av såväl färska kringlor (Bretzel), goda smörgåspålägg och makrill.

Hirschgarten är Münchens största ölträdgård (foto: muenchen.de).


Michaeligarten

Var: I den nordligaste delen av Ostpark, Feichstrasse 10.
Hur komma dit: Tunnelbanan U5 (hållplats Michaelibad, utgång Ostpark) eller buss 195 (hållplats Michaelibad). För den som kommer med bil finns det gratis parkering.
Aktiviteter för barn: Fin lekplats med rutschkanor och klätterväggar för barn i åldrarna 3 till 14 år. Barnen kan titta på gäss, svanar och änder i den lilla sjön. I juli är det bayersk barnfest.
För föräldrarna: Bänkarna står uppradade ner mot sjöstranden och maten kan avnjutas med utsikt över fontäner, som lyses upp på kvällen. Lekplatsen är centralt belägen, så småttingarna är alltid inom synhåll. Särskilt trevligt är det på kvällen efter solnedgången, då grodornas kväkande konsert börjar.

Biergarten am Chinesischen Turm
Var: Mitt i Englischen Garten (Englischer Garten 3).
Hur komma dit: Från Marienplatz är det en halvtimmes promenad. Bäst är dock att komma på cykel. Spårvagn 38, U-Bahn Giselastrasse eller buss 54 fungerar också.
Aktiviteter för barn: Lekplats med karusell, träd och massor av utrymme. I den ganska högljudda ölträdgården är det ingen som störs av barnens tjoande.
För föräldrarna: Ölträdgården är belägen mitt i parken, så det finns ingen farlig trafik i närheten. Avkopplad atmosfär i skuggan under träden med makrilldoft i näsan. På kvällar och helger spelar en klassisk bayersk blåsorkester från tornet.

Chinesischen Turm, klassisk byggnad i klassisk ölträdgård (foto: muenchen.de).


Aumeister
Var: I den nordligaste delen av Englischen Garten, Sondermeierstrasse 1.
Hur komma dit: Tunnelbana U6 till Studentenstadt, men bäst via cykel.
Aktiviteter för barn: Barnen kan leka på den stora lekplatsen, gunga i barnkarusellen eller utforska omgivningarna. De minsta kan hållas under uppsikt från föräldrasittplatserna mitt i lekparken.
För föräldrarna: Varma dagar hittar man alltid en skuggig och sval plats under träden. Ett idealiskt stopp under en cykeltur genom Englischen Garten.


Hirschau

Var: Mitt i Englischen Garten, Gysslingstrasse 1, i höjd med Isarrings.
Hur komma dit: Tunnelbana till Münchner Freiheit och en kort promenad. Bäst är dock att komma på cykel.
Aktiviteter för barn: Väldigt vacker belägen och fint designad äventyrslekplats med linbana och piratskepp. Här kan både små och större barn ha roligt och leka av sig.
För föräldrarna: Skön Biergarten-atmosfär under kastanjeträden med god mat. Vid vackert väder är det livemusik på torsdagar och helger. En av de mest omtyckta ölträdgårdarna bland barnfamiljer.

En fint designad lekplats i en av de mest populära ölträdgårdarna (foto: muenchen.de).


Waldwirtschaft

Var: I södra München vid Grosshesselohe, Georg-Kalb-Strasse 3.
Hur komma dit: Bäst med S-Bahn 7 riktning Wolfratshausen (station Grosshesselohe) och tio minuters promenad. Eller via cykel. Som hos många andra ölträdgårdar är det brist på parkeringsplatser.
Aktiviteter för barn: Skeppsgunga, en liten lekplats, en barnkarusell och gott om utrymme att springa runt på.
För föräldrarna: ”Wawi” är mångas favorit för dess familjevänlighet. Många unga föräldrar som var här med sina föräldrar tar nu med sina barn hit. Har blivit känt som den jazziga ölträdgården för sina konserter med lättare jazz.


Gutshof Menterschwaige

Var: Vid östra Isarhochhufer, mellan Harlaching och Grünwald, Menterschwaigstrasse 4.
Hur komma dit: Med cykel längs Isarhochhufer söderut eller med spårvagn 25 (riktning Grünwald).
Aktiviteter för barn: Skuggig lekplats med ett stort piratskepp. Varje söndag finns det barnpassning för gästerna i restaurangdelen. På sommaren arrangeras en barnfestival med hoppborg och kreativa aktiviteter.
För föräldrarna: Här har man alltid koll. Från ölträdgårdens bord ser man väl hur barnen leker. Platsen har en härlig stämning och är ett vackert utflyktsmål för hela familjen.

I skuggan av träden finns mycket att göra för barnen (foto: muenchen.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post171

En försmak av Stuttgarts ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-19 18:18

Till våren börjar SAS flyga direkt till Stuttgart. Därför kan det vara på sin plats att ta en närmare titt på några ölställen i Baden-Württembergs huvudstad med omnejd.

Sophie’s Brauhaus
Adress: Marienstrasse 28, Stuttgart
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-00.30, fredag-lördag 11.30-02.30, söndag 11.30-24.00
Ölpriser: Sophie’s Helles och Sophie’s Schwarzbier (40 cl): 3,80 euro, Sophie’s Hefeweizen (50 cl): 4,20 euro.
Mat: Klassiska tyska, och särskilt schwäbiska, kraftfulla maträtter.
Övrigt: Öppnades 1993. Restaurangen har plats för 250 ätande gäster. Ölen bryggs i en stor kopparpanna som syns bakom baren. Förutom de tre permanenta ölen kan gästerna njuta av olika specialöl beroende på säsong, till exempel maibock och julöl.

Kopparpannan är väl synlig i restaurangen (foto: Sophie's Brauhaus).


Brauhaus am Solitudeplatz

Adress: Bahnhofstrasse 17, Ludwigsburg
Öppettider: Dagligen från 11.00
Ölpriser: Hausbrau naturtrüb, Weizenbier naturtrüb och säsongsöl (50 cl): 3,90 euro.
Mat: Regionala maträtter från lokala råvaror. Känt för sin rustika, schwäbiska mat, men överraskar också med nya kreationer och säsongsspecialiteter.
Övrigt: Mysig bryggerirestaurang med tillhörande ölträdgård. Ölen, som bryggs i byggnaden enligt Reinheitsgebot, serveras direkt från den svala lagringskällaren. Ölen går att köpa med sig hem i growler eller på fat.

Rustik mat och god öl erbjuds i Ludwigsburg (foto: Brauhaus am Solitudeplatz).


Gaststätte zum Bären

Adress: Marktstrasse 18, Kirchheim unter Teck
Öppettider: Måndag-torsdag samt söndag 10.00-23.00, fredag 10.00-24.00, lördag 09.30-24.00, helgdagar 12.00-23.00
Ölpriser: Schwabenbräu Urtyp (50 cl): 3,60 euro, Schwabenbräu Mesterpils (30 cl): 3,20 euro, Sanwald Weizen (50 cl): 3,60 euro.
Mat: Har maträtter från såväl det schwäbiska som det internationella köket.
Övrigt: Har drivits av samma familj i flera generationer. Ligger precis intill Hundertwasser-huset och har en genuin, mysig atmosfär. Maten serveras i källarvalven eller under sommaren på terrassen, som ligger i direkt anslutning till gågatan och shoppingstråket.

Drick öl i en trevlig omgivning (foto: Gaststätte zum Bären).


Seemühle 11

Adress: Seemühle 11, Vaihingen/Enz
Öppettider: Tisdag-fredag 12.00-14.00 samt från 18.00, lördag från 18.00, sön- och helgdag från 12.00, måndag stängt.
Ölpriser: Hefeweizen, Spezial och Naturtrüb (50 cl): 3,40 euro, Pils (30 cl): 2,80 euro.
Mat: Lokala maträtter såväl som internationella rätter som hamburgare, pasta och medelhavsmat.
Övrigt: Restaurangen är inrymd i en gammal lantbruksfastighet vid ett historiskt kvarnområde. Har stor ölträdgård, cigarrlounge, rökrum, cocktailbar och ett stort urval av singelmaltwhisky.

Seemühle 11 är inrymt i en gammal lantbruksfastighet (foto: Seemühle 11).


Schlapphüadle Böblingen

Adress: Böblinger Strasse 1, Böblingen
Öppettider: Måndag-fredag från 16.30
Ölpriser: Ingen uppgift.
Mat: Rustik schwäbisk mat med moderna inslag.
Övrigt: Ligger i anslutning till Hotel Waldhorn i elegant lantlig stil. Vid fint väder är ölträdgården öppen. Är ett idealiskt ställe för fester av olika slag.

I Böblingen finns hotell och restaurang i elegant lantlig stil (foto: Hotel Waldhorn).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post135

Hitta bryggeriernas ställen i Hamburg

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-11-18 18:17

Hamburg har både vacker gammal bebyggelse och mer bohemiska kvarter – lite som en blandning mellan München och Berlin om man så vill. Tysklands näst största stad är också hemvist för många intressanta bryggerier, av vilka flera har egna pubar och restauranger. Här får du veta mer om några av dem.

Hopper Bräu
Stadsdel: Altona
Adress: Beerenweg 12
Öppettider: Torsdag-fredag från 16.00, lördag-söndag från 12.00
Öl: Har alla sina öl till försäljning, bland annat den kraftfulla IPA:n Amerikanischer Traum, veteölet Weizheit och lagerölet Helle Aufregung. Minst sju fatöl finns på de roterande kranarna och serveras direkt från tankarna i bryggeriet.
Mat: Hopper Dogs är bryggeriets egengjorda varmkorvar, som bland annat innehåller Hopper Bräus porter.
Övrigt: Hamburgs nyaste hantverksbryggeri. Baren är inrymd i ett industriområde i en tjugofots sjöcontainer, passande med tanke på platsen och Hamburgs historia som sjöfartsstad.

Ät och drick i eller utanför en sjöcontainer (foto: Hopper Bräu).


Altes Mädchen

Stadsdel: Schanzenviertel
Adress: Lagerstrasse 28 B
Öppettider: Måndag-lördag från 12.00, söndag från 10.00
Öl: Har samma ägare som Ratsherrn Brauerei och erbjuder sju av bryggeriets öl på fat. Priserna varierar mellan 2,90 och 3,90 euro för 30 cl. En halvliter kostar 4,90-6,20 euro. En provbricka med fem olika öl kostar 6,90. Har ett stort urval av tyska och utländska hantverksbryggerier på flaska.
Mat: Hamburgare och pulled pork samsas med mer klassiska tyska rätter. Öltips finns till varje rätt.
Övrigt: Öppnades 2013 av Patrick Rüther och Oliver Nordmann. Restaurangens interiör består huvudsakligen av trä. En eldstad bidrar med extra mysfaktor.

På Altes Mädchen är stämningen alltid på topp (foto: Altes Mädchen).


Gröninger Braukeller

Stadsdel: Altstadt
Adress: Willy-Brandt-Strasse 47
Öppettider: Måndag-fredag från 11.00, lördag från 17.00, söndag 15.00-22.00
Öl: Serverar främst Gröninger Pils i olika storlekar; 40 cl kostar 4,20 euro. Har också Hanseaten Weisse för 4,40 euro halvlitern.
Mat: Klassiska tyska specialiteter.
Övrigt: Ölen bryggs fortfarande i de rustika källarvalven. Gästerna sitter på långa träbänkar. Eftersom det gärna blir högljutt, är detta inte den ideala platsen för en första dejt. Populärt bland turister. Bryggeriet har även Gröninger Brauhaus på Zippelhaus 4, som bara har öppet tisdag-lördag.

Gröningers källarvalv bär på mycket historia (foto: Gröninger Privatbrauerei).


Blockbräu

Stadsdel: St. Pauli
Adress: Bei den St. Pauli Landungsbrücken 3
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-24.00
Öl: Husölet är ofiltrerat och lätt humligt. 25 cl kostar 2,70 euro och halvlitern 5,10. Har även egna säsongsöl efter årstid.
Mat: Rustik mat med flera nordtyska specialiteter, inte minst fiskrätter.
Övrigt: Öppnade på det tyska ölets dag, den 23 april 2012. Upp till 1 000 gäster kan tillsammans med god mat och öl njuta av en spektakulär utsikt över Elbe och Hamburgs hamn.

Blockbräus uteservering har fin utsikt över hamnen (foto: Hamburger Abendblatt).


Brauhaus Joh. Albrecht

Stadsdel: Altstadt
Adress: Adolphsbrücke 7
Öppettider: Måndag-söndag 11.00-24.00
Öl: Har tre egna öl på fat: Messing och Kupfer (4,00 euro för 40 cl) samt Weizenbier (4,70 euro för 50 cl). Brukar även ha något säsongsöl. Ölen kan också köpas med hem i tvålitersflaskor.
Mat: Genuina maträtter från olika delar av Tyskland.
Övrigt: Ligger inte långt från rådhuset och lockar till sig såväl turistgrupper som firmafester, vilket ger en ganska livlig och uppsluppen atmosfär. Att boka bord i förväg är att rekommendera. Bryggeriet startades 1990 och har i dag restauranger i ytterligare fyra städer.

Brauhaus Joh. Albrecht bjuder även på lugnare utekvällar (foto: Brauhaus Joh. Albrecht).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post122

Kölns mest älskade ölrestauranger

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-10-17 17:58

Köln är inte bara hem för en helt egen ölstil – kölsch. Här finns också många trevliga ställen där man kan avnjuta den lokala specialiteten med en god bit mat. Här är några tips på de mest omtyckta ölrestaurangerna, eller brygghusen (Brauhäuser).

Früh am Dom
Adress: Am Hof 12-18
Öppettider: Dagligen 8.00-24.00 (julafton stängt)
Antal platser: 1 500
Ölpriser: Früh Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro, Früh Radler (33 cl): 3,00 euro.
Mat: Traditionell som tillagas enligt de gamla recepten. Många rätter baseras på kött, potatis och nudlar.
Övrigt: Öppnade 1904 och är Tysklands näst största brygghus, efter Hofbräu München. Lockar närmare 2,5 miljoner besökare varje år. Här serveras kölsch fortfarande från träfat, som rymmer 90 liter – eller 450 glas (Stangen) kölsch.

Früh am Dom är Tysklands näst största brygghus (foto: Cölner Hofbräu P. Josef Früh).


Brauhaus zur Malzmühle

Adress: Heumarkt 6
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-24.00, fredag-lördag 11.30-01.00, sön- och helgdagar 11.30-23.00
Antal platser: 120
Ölpriser: Mühlen Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Typisk brygghusmat med flera specialiteter från Köln.
Övrigt: Äldsta bryggeriet i gamla staden (Altstadt). I samband med G8-mötet i Köln 1999, besöktes brygghuset av USA:s dåvarande president Bill Clinton, som var mycket nöjd med mat och dryck.

Bill Clinton hör till Malzmühles många nöjda besökare (foto: Brauhaus zur Malzmühle).


Brauhaus Päffgen

Adress: Friesenstrasse 64-66
Öppettider: Söndag-torsdag 10.00-24.00, fredag-lördag 10.00-00.30
Antal platser: 460
Ölpriser: Päffgen Kölsch från fat (20 cl): 1,70 euro.
Mat: Specialiteter är den egna Bierhaxe med maltsås, äppelrödkål och rågbrödsknödel eller 3/4 meter bratwurst. Erbjuder också andra klassiska brygghusrätter som Dicke Bunne, Strammer Max och Himmel un Äd.
Övrigt: Öppnade 1884 och är belägen på en av Kölns livligaste nöjesgator. Erbjuder också ett trevligt stopp mellan besöken i stadens modebutiker.

Brauhaus Päffgen ligger mitt i Kölns nöjesdistrikt (foto: Brauerei Päffgen).


Peters Brauhaus

Adress: Mühlengasse 1
Öppettider: Dagligen 11.00-00.30
Antal platser: Ingen uppgift om antal platser, men sex rum finns till gästernas förfogande.
Ölpriser: Peters Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro.
Mat: Traditionell tysk mat med många specialiteter från Köln och Nordrhein-Westfalen. Prova till exempel Brauhaus-Topf, en Schlachtplatte eller Hämmchen.
Övrigt: Har legat på dagens adress vid Alter Markt sedan 1994. Bryggeriet har dock anor från 1847, då Peter Josef Peters fick tillstånd att brygga öl i Monheim.

Peters Brauhaus har legat vid Alter Markt sedan 1994 (foto: Peters Brauhaus).


Haus Unkelbach

Adress: Luxemburger Strasse 260
Öppettider: Måndag-torsdag 17.00-24.00, fredag 17.00-01.00, lördag 11.00-01.00, söndag 11.00-24.00
Antal platser: Okänt antal inomhus, 200 platser ute på sommaren.
Ölpriser: Reissdorf Kölsch (20 cl): 1,70 euro, Franziskaner Weissbier (50 cl): 4,20 euro.
Mat: Tisdagar och torsdagar serveras den klassiska Rievkooche, en slags råraka som antingen serveras som pizza med grönsaker och ost, med mörkt bröd och lax eller med äppelmos.
Övrigt: Grundades 1930 och hamnade på dagens adress efter att den ursprungliga lokalen förstörts i andra världskriget. Är känt för sina extravaganta karnivalsfester.

Unkelbach har 200 platser i sin Biergarten (foto: Haus Unkelbach/Nina Simone).


Gaffel am Dom

Adress: Bahnhofsvorplatz 1
Öppettider: Måndag-torsdag och söndag 11.30-24.00, fredag-lördag 11.30-02.00
Antal platser: 700 inne, 300 ute
Ölpriser: Gaffel Kölsch från fat (20 cl): 1,80 euro, Gaffels Sonnenhopfen (50 cl): 4,30 euro, Gaffel Kölsch Light (50 cl): 3,50 euro.
Mat: Rustik och regional mat, som en 1 100-grams Grillhaxe eller en Bierkutscherkotelett med kölschsås. Tisdag är det schnitzeldag.
Övrigt: Öppnade 2008 och är ett av de nyare brygghusen i Köln. Satsar en hel del på olika evenemang och unika konserter. I Fassbierkeller kan du lära dig att hälla upp kölsch och få ett diplom med dig hem. Stamlokus för supportar till fotbollslaget FC Köln.

Stämningen brukar vara hög på Gaffel am Dom (foto: Privatbrauerei Gaffel).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post109

Njut Berlinöl på bryggeriets egen servering

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-08-08 17:51

Berlin är staden där det händer saker. Det är inte minst sant när man pratar om öl och bryggerier. Marknaden för hantverksöl blomstrar och många av bryggerierna säljer sin öl i egna pubar och restauranger. Här är tio ställen där det går att dricka egenproducerat öl i den tyska huvudstaden.

Brauhaus Lemke am Schloss
Stadsdel: Charlottenburg
Adress: Luisenplatz 1
Ölspecialitet: Bohemian Pilsner (3,30 euro för 30 cl), Berlin Pale Ale (3,30 euro för 30 cl).
Övrigt: Oliver Lemke började brygga öl i Berlin 1999 och driver i dag två bryggeripubar i staden ("huvudpuben" ligger vid Hackescher Markt).

Brauhaus Lemkes andra restaurang ligger i Charlottenburg (foto: pivnici.cz).


Pfefferbräu Schönhauser Allee

Stadsdel: Prenzlauer Berg
Adress: Schönhauser Allee 176
Ölspecialitet: Har alltid ett ljust (Helles) och ett mörkt öl (Dunkles), ett veteöl och ett specialöl. För närvarade är det en belgiskinspirerad ale med apelsinskal och koriander (3,70 euro för 30 cl).
Övrigt: Enligt bryggmästare Thorsten Schoppe kan specialalen bli permanent. Ett annat sommaröl är Saphire Ale (3,70 euro för 30 cl) med den tyska humlesorten Saphir, vilket ger en ton av ananas och citron.

Hops & Barley Wühlischstrasse
Stadsdel: Friedrichshain
Adress: Wühlischstrasse 22/23
Ölspecialitet: French Revenge (3,20 euro för 30 cl), aromatisk ale med fransk humle.
Övrigt: Philipp Brokamp gillar att testa nya humlesorter och erbjuder alltid fem öl och en egengjord cider. Planerar att göra en bayersk Helles med humle från Bodensee.

Hops & Barley erbjuder även egengjord cider (foto: theculturetrip.com).


Lindenbräu Potsdamer Platz

Stadsdel: Tiergarten
Adress: Bellevuestrasse 3-5
Ölspecialitet: Ofiltrerat veteöl bryggt enligt bayersk tradition (4,50 euro för 50 cl).
Övrigt: Baren är inrymd i lobbyn till Sony Center. Erbjuder alltid fyra öl på fat (3,70 för 30 cl eller 11,50 euro för 1,5 liter). Enligt restaurangchef Stephan Kühn kommer ett nytt hantverksöl i september.

Brauhaus Spandau
Stadsdel: Spandau
Adress: Neuendorfer Strasse 1
Ölspecialitet: Helle Havelbräu (1,80 euro för 20 cl).
Övrigt: Erbjuder ett mörkt specialöl varje månad. Spandaus enda bryggeri har varit i drift i snart 22 år.

Det enda bryggeriet i stadsdelen Spandau (foto: fotocommunity.de).


Georgbräu

Stadsdel: Mitte
Adress: Spreeufer 4
Ölspecialitet: En ljus och en mörk lager i pilsnerstil (2 euro för 20 cl eller 13 euro för 1,5 liter).
Övrigt: Ligger i pittoreska Nikolaiviertel. Serverar från och med den 8 augusti en veteöl; bryggeriets första överjästa öl har bryggts i 2 000 liter.


Brauhaus Südstern

Stadsdel: Kreuzberg
Adress: Hasenheide 69
Ölspecialitet: Hellen Stern och Dunklen Stern (1,80 euro för 20 cl eller 10,80 euro för 1,5 liter), Stern Weisse (4,20 euro för 50 cl).
Övrigt: Bryggeriet med ölträdgård har 180 platser inomhus och 60 platser utomhus. Erbjuder guidade visningar och bryggarkurser.

Brauhaus Südstern har flera specialiteter (foto: top10berlin.de).


Schalander Hausbrauerei

Stadsdel: Friedrichshain
Adress: Bänschestrasse 91
Ölspecialitet: Kaltgehopftes (2,90 euro för 30 cl), sommarspecial är en ljus lager med smak av citron. Erbjuder alltid en ljus pilsner och en mörk lager med Münchnermalt (2,60 euro för 30 cl) samt ett traditionellt veteöl (3,60 euro för 50 cl).
Övrigt: Det går att köpa med sig öl i tvålitersflaska (11 euro) eller growler (14 euro).


Brauerei Eschenbräu

Stadsdel: Wedding
Adress: Triftstrasse 67
Ölspecialitet: I augusti Böhmisch Dunkel och Amber Rocket (2,10 euro för 30 cl).
Övrigt: Har alltid fyra ofiltrerade öl, som byts ut varannan till var tredje vecka beroende på säsong. Med Panke Gold och Red Wedding erbjuder Martin Eschenbrenner öl med lokal prägel.

I Wedding hittar ni Eschenbräus ofiltrerade öl (foto: thrillist.com).


Schlossplatzbrauerei Köpenick

Stadsdel: Köpenick
Adress: Grünstrasse 24
Ölspecialitet: Babylonische Bier (2,30 euro för 30 cl), med recept från år 1760 f.Kr. Har sex sorters öl, inklusive säsongsspecialiteter som sommarens bärnstensfärgade veteöl och Maibock.
Övrigt: Är enligt bryggmästare Maximilian Rubbert Tysklands minsta bryggeri och
inryms på endast två kvadratmeter.


Källor: Berliner Morgenpost samt respektive bryggeri.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post79

Kölns mest omtyckta ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-07-09 15:44

Att slå sig ned i skuggan med en sval öl – finns det något bättre en varm sommardag? För den som tänker sig en semester i Köln kommer här några tips på trevliga ställen för en stunds vila.

Det finns ett åttiotal ölträdgårdar (Biergärten) i Köln och dess omedelbara närhet. Här listar jag fem av de mest populära ställena, där det bland annat går att avnjuta stadens helt egna specialitet – kölsch.

Biergarten am Aachener Weiher är en av de mest populära i Köln (foto: koeln.de).

Biergarten am Aachener Weiher
Område: Centrum
Adress: Richard-Wagner-Strasse
Öppettider: Dagligen kl 11.00-24.00
Antal platser: 900
Ungefärliga ölpriser: Gaffel Kölsch (25 cl): 2,30 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Utsikt över parken Kölner Grüngürtels och Aachener Weiher. Livemusik, fotbollssändningar och andra evenemang.


Biergarten Herbrand’s

Område: Väst
Adress: Herbrandstrasse 21
Öppettider: Vardagar från 18.00 (vid bra väder från 16.00), lördagar från 15.00, söndagar från 10.00.
Antal platser: 700
Ungefärliga ölpriser: Gaffel Kölsch (30 cl): 2,60 euro, Paulaner Hefeweizen (50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: En av Kölns största ölträdgårdar. Vid bra väder grillas det ute under helgerna. Cocktailbar. Sportsändningar inomhus.

Biergarten Rathenauplatz
Område: Centrum
Adress: Rathenauplatz 30
Öppettider: April till mitten av oktober, vid bra väder dagligen kl 12.00-23.00.
Antal platser: 330
Ungefärliga ölpriser: Hellers Kölsch (30 cl): 2,80 euro, weissbier (50 cl): 4,10 euro.
Övrigt: Från maj till september är det jazzkonsert varje söndag mellan kl 17.00 och 19.00.


Biergarten im Stadtgarten

Område: Centrum
Adress: Venloer Strasse 40
Öppettider: 12.00-24.00 beroende på vädret.
Antal platser: 600 (50 under tak).
Ungefärliga ölpriser: Gilden Kölsch (30 cl): 2,80 euro, Schöfferhofer Hefeweizen (50 cl): 3,90 euro.
Övrigt: Idylliskt belägen i Grüngürtel, nära tågstationen Köln-West.


Biergarten im Volksgarten

Område: Syd
Adress: Volksgartenstrasse 27
Öppettider: Dagligen från kl 11.30 vid bra väder.
Antal platser: 650
Ungefärliga ölpriser: Hellers Kölsch (30 cl): 2,70 euro, Hellers Weiss (50 cl): 4,30 euro.
Övrigt: Ligger vid en liten sjö där man kan åka trampbåt. Har sedan 1891 varit en omtyckt träffpunkt för Kölnborna.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post69

Gå på bryggerivisning i Köln

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-06-25 10:42

Köln är kanske inte staden man åker till för dess skönhet. Andra världskriget gick hårt åt staden, och till skillnad från en del andra städer har man inte satsat så mycket på att återskapa det tidigare utseendet. Men det finns många andra skäl att åka dit, inte minst sådana relaterade till öl.

Früh am Dom är ett av ställena som besöks under turerna (foto: eventic.de).

Köln är Nordrhein-Westfalens största stad och Tysklands äldsta storstad. Men det är också hemvist för en helt egen ölstil – kölsch – som bara får bryggas i just Köln. Det är ett överjäst öl, vilket gör det till en ale. Men efter jäsningen lagras det kallt som en lager, vilket ger ett friskt och lättdrucket öl med viss karaktär.

I Köln finns flera
framstående kölschbryggerier och en del av dem går att besöka och samtidigt få en rejäl dos Kölnhistoria. Här är några förslag på bryggeriturer för enskilda eller mindre grupper att spendera några semestertimmar på.

Brauhaustour Altstadt 1

Längd: 2,5 h
När: Fredagar kl 17.00 och lördagar kl 16.00
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 12 euro eller 19,90 euro inklusive tre kölsch.
Arrangör: Colonia Prima
Vad: Besök tre bryggerier och ölträdgårdar. Efter denna tur vet du varför humle av hankön inte funkar så bra till ölbryggning, varför en ”Kölnspegel” inte kan imma igen och varför den preussiska polisen förbjöd servitriser att arbeta.

Brauhaustour Altstadt 2 – Köbes, Keller, Kölsch

Längd: 2,5 h
När: Lördagar kl 16.00
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Pris: 26 euro, inklusive tre kölsch och en ”Halver hahn” (rågbrödsmacka med ost).
Arrangör: Colonia Prima
Vad: Följ med medeltidens kypare till tiden då Köln var en hansestad med hundratals krogar, bryggerier och vinbarer. Besök urgamla källarvalv och njut av den unika atmosfären. Hör varför bryggarna köpte avhuggna fingrar av bödeln och om man kunde göra insättningar på ”Kotzbank” vid Alter Markt.

Brauhaustour Altstadt 3

När: Dagligen
Pris: 25 euro
Arrangör: AE-event
Vad: Efter den här turen har du lärt känna fyra bryggpubar och deras produkter. Du vet också vad ölstilarna kölsch och alt har gemensamt, vad en Pittermännche är och var talesättet ”etwas auf dem Kerbholz haben” kommer ifrån. Alla deltagare får ett dokument med de besökta bryggeriernas historia, anekdoter och en lista över alla bryggerier som fortfarande existerar. Följande ölställen besöks: Früh am Dom, Peters Brauhaus eller Brauhaus Sion, Gaffel Haus am Alter Markt och Bierhaus an der Salzgass. Vid önskemål kan andra stopp göras.

Brauhaustour Altstadt 4

När: Varje lördag
Pris: 22 euro, inklusive tre kölsch och biljett till kollektivtrafiken.
Arrangör: FF Stadtführungen
Vad: På ett humoristiskt sätt får du veta hur lång tid en bra kölsch tar när malt och humle saknas samt likheterna mellan kölsch och cannabis och kölsch och Bordeaux. Under turen får du uppleva den mysiga atmosfären i bryggerierna och veta varför kölsch gör dig vacker, smart, smal och frisk samt hur öldrickande kan göra ditt kärleksliv bättre. Kanske hittar du till och med din favoritkölsch under denna tur?

Brygghustur: Lär dig flytande kölsch!

När: Torsdagar och lördagar
Pris: 25 euro, inklusive fyra kölsch
Arrangör: Rent-a-guide
Utgår från: Kreuzblume vid domens huvudingång.
Vad: På promenaden genom gamla staden besöker du flera olika bryggerier (till exempel Früh am Dom, Gaffel Haus med flera). Mellan stoppen får du lära dig mer om staden och dess bryggerikultur. Få svar på frågor som: Hur har Kölns kypare, Köbes, fått sitt namn? Hur beställer man en kölsch? Vad är egentligen altbier? Varför tog det så lång tid att bygga Kölnerdomen?

Vissa av turerna kräver bokning i förhand, så besök gärna arrangörernas webbplatser och kolla vad som gäller.


  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post64