Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nu blir det bayerskt gemyt i Sibirien

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-14 14:08

I morgon öppnar Rysslands första Hofbräuhaus, närmare bestämt i sibiriska Kemerovo. Restaurangen kommer inte att skilja sig nämnvärt från originalet 500 mil bort.

Nu blir det bayersk ölfest i Sibirien också (foto: Andreas Gebert/DPA).

Den 15 december öppnar ett nytt Hofbräuhaus i den västsibiriska staden Kemerovo, som har cirka 533 000 invånare. Sibirien, som ofta kopplas samman med ödsliga vidder, björnar, vargar och iskyla, kan numera också förknippas med bayersk öl och mat.

Etableringen är möjlig tack vare Staatliches Hofbräuhaus licens- eller franchisesystem, som låter restauranger i olika delar av världen använda namnet Hofbräu. Några krav måste dock uppfyllas. Kemerovos Hofbräuhaus har 260 sittplatser och baseras strikt på förlagan i München. Bord, bänkar och väggpaneler är tillverkade på samma sätt i trä och det serveras i huvudsak bayersk mat. Självklart är det endast öl från Hofbräu som kommer ur kranarna.

Hofbräuhaus i Kemerovo följer i allt väsentligt förlagan i München (foto: muenchen.de).


I ett pressmeddelande
säger Markus Söder, bayersk ekonomi- och inrikesminister och därmed huvudansvarig för det statliga bryggeriet, att det världsberömda ölet från Hofbräu München är en exportsuccé. Det har han verkligen fog för; mer än hälften av de 340 000 hektoliter Hofbräu-öl som säljs varje år går nämligen på export.

Hofbräu grundades 1597 av hertig Vilhelm V av Bayern, som ville slippa transportera öl från Einbeck i Niedersachsen. Det första Hofbräuhaus på Platzl i München uppfördes 1607 på samma plats som dagens byggnad. Hofbräu ägs sedan 1852 av den bayerska staten. Förutom originalet i München finns det även Hofbräuhaus i bland annat Berlin, Hamburg, Bremen och Las Vegas.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post252

Ny ölbar i Münchens slakthusområde

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-11 18:48

En ölbar med öl från enbart små bryggerier och som endast serveras från fat är på väg att bli verklighet i München. Bakom projektet står en hantverksbryggare och en rutinerad barägare.

De nyblivna vännerna Tilman Ludwig och Maximilian Heisler förenas av sin starka kärlek till öl och dess mångfald. Tillsammans har de därför bestämt sig för att öppna en ölbar i distriktet Schlachthofviertel i Münchenstadsdelen Isarvorstadt. Tanken är att baren ska bli som gästernas andra vardagsrum, med fjorton ölkranar med drycker från små, regionala hantverksbryggerier.

Tilman Ludwig och Maximilian Heisler öppnar ölbar i München (foto: Florian Stielow/oh).


En lokal har införskaffats på Thalkirchner Strasse. Egentligen skulle baren ha stått klar i oktober, men lokalen ser fortfarande ut som en byggarbetsplats. De två kompanjonernas vanliga arbeten tar så mycket tid att de har tvingats skjuta upp öppnandet på obestämd tid. Barens namn är inte heller klart. Det är dock finansieringen. Projektet innebär en stor ekonomisk risk för de blivande barägarna, som satsat mycket av sina egna pengar. Ändå är de inte oroliga, utan menar att om det bara finns bra öl så kommer gästerna att komma. För att få in mer pengar har man också haft en crowdfunding-kampanj som dragit in 12 000 euro.

Maximilian Heisler är sedan två år tillbaka en av fyra ägare till puben Die Geyerwally i Glockenbachviertel. Till Süddeutsche Zeitung säger han att München på många sätt är Tysklands ölhuvudstad, men att mycket av den öl som säljs kommer från de stora bryggerierna. Därför har han länge närt en dröm om att få starta en egen bar med öl från enbart mindre, oberoende bryggerier. Med på tåget har han fått en av Geyerwallys ölleverantörer, Tilman Ludwig, som de senaste tre åren har livnärt sig på det egna bryggeriet Tilmans Biere.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post250

Blir det åter bryggeri i Moosburg?

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-29 14:52

En krögare i den bayerska staden Moosburg planerar inte bara att göra om sin restaurang. Han leker också med tanken att starta ett nytt bryggeri.

En gång i tiden var den lilla staden Moosburg ett riktigt bryggerifäste. Numera produceras det dock inget öl lokalt. Märken som Drei Rosenbier och Kämper Bräu har visserligen staden som bas, men ölet bryggs utanför dess gränser.

I dag är det kafé och bistro i fastigheten som snart också kan få bryggeri (foto: moosburg.de).


Den som vill ha
riktigt lokalbryggt öl kan därför glädja sig åt att det nu finns långt skridna planer på att starta ett bryggeri mitt i själva Moosburgs gamla stadskärna. Passande nog kommer det att ligga på en plats där öl har producerats förr. I hörnet av Münchner Strasse och Weingraben ligger Café Bistro Woch’nblatt, som finns i en byggnad från 1837 och som en gång i tiden låg granne med Kirchhammer Brauerei.

Det är Woch'nblatts ägare Rüdiger Germaier med kollega som har lämnat in en ansökan om att få bygga om fastigheten och starta ett bryggeri. Till nyhetssajten Merkur säger Germaier att man funderat på detta under fem år, men att det nu är dags att sätta planerna i verket. Först ska dock kaféet med tillhörande bostäder renoveras. Bryggeriprojektet blir en fråga efter det, enligt Germaier.

Rüdiger Germaier vill brygga eget öl i sin restaurang (foto: Woch'nblatt).


När det väl är
dags tänker sig Rüdiger Germaier ett litet hantverksbryggeri. Först måste dock byggnadsnämnden i Moosburg ge sitt godkännande. De har bygglovsansökan uppe för beslut på sitt sammanträde den 4 december. Den som hoppas att den lilla ölträdgården några meter längre ner på gatan också kommer att öppnas igen, lär dock bli besviken. Germaier och hans partner äger bara själva bryggerifastigheten och en bit mark runt den, allt annat tillhör en annan ägare.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post244

Brygghus söker investerare

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-10 16:21

Det är inte billigt att bygga en ny restaurang. Det vet gänget bakom Henninger am Turm i Frankfurt, som nu vill ha invånarnas hjälp med att finansiera projektet.

Henninger am Turm är Frankfurts nyaste ställe för öl och mat (foto: Henninger am Turm).


Restaurangen Henninger am Turm, även kallad Frankfurter Brauhaus eller kort och gott ”Brauhaus”, öppnar i mitten av november i den exklusiva skyskrapan Henninger Turm. Trots att restaurangen redan är inredd och klar, letar ägarna i en online-kampanj efter investerare som vill bidra med pengar till bygget. Tanken är att få tillbaka en del av vad det har kostat att skapa Frankfurts nyaste ölställe, rapporterar webbtidningen Merkurist.

Kampanjen skiljer sig från klassisk crowdfunding, som ju i grunden handlar om donationer. ”Brauhaus”-ägarna satsar istället på vad de kallar crowdinvesting, som förhoppningsvis också ska ge den som satsar något tillbaka. Mot ett löfte att investera pengar under tre år, lovar ägarna att ge investerarna en avkastning på 4,8 procent per år. Dessutom finns det särskilda bonusar i form av rabatt på mat och dryck i restaurangen. För att vara en del av detta måste intresserade Frankfurtbor investera minst 100 euro. Målet är att kampanjen ska dra in runt 500 000 euro totalt.

Henninger Turm är ett riktigt landmärke i Frankfurt (foto: welt.de).


Henninger am Turm startas
av Tobias Jäkel och Mattias Schöneberger i samarbete med bryggeriet Henninger Bräu AG. De två ägarna driver sedan tidigare den japanska nudelbarkedjan Mosch Mosch. Tanken med ”Brauhaus” är att det ska kännas modernt och mysigt på samma gång. I restaurangen serveras såväl gedigen tyska mat som hamburgare, pizza och lättare rätter. Fatölslistan omfattar åtta öl, varav minst hälften kommer från Henninger.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post236

Fira oktoberfest – Guam style

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-04 16:11

Oktoberfest i München är slut för den här gången. Men den som vill fortsätta festandet kan bege sig till den lilla ön Guam. Här finns en av de mer avlägsna utposterna för alla älskare av tyskt öl.

Att komma till McKraut's kräver en biltur genom Guams landsbygd (foto: Tripadvisor).


Som om det inte vore nog att det tar nästan två dagar att nå ön Guam i västra Stilla havet. Det krävs också en ganska lång biltur genom öns landsbygd för att hitta McKraut’s Bar & Restaurant. Här har tyske Ludwig ”Lutz” Uhmeyer skapat vad som förmodligen är världens mest avskilda ställe för tysk öl och mat. Självklart har han också en egen oktoberfest, som för säkerhets skull drar igång några dagar efter förlagan i München. Den 7 oktober startar årets festligheter med allt som hör till av blåsmusik, rejäl mat och stora mängder öl. Allt detta i värmen på en exotisk ö – 11 753 kilometer från Theresienwiese i den bayerska huvudstaden.

McKraut’s ölutbud består av ett flertal tyska ölsorter, som Ludwig Uhmeyer själv importerar. Bland dessa finns öl från Hofbräu, Erdinger och Privatbrauerei Strate i Uhmeyers egna hemtrakter i Nordrhein-Westfalen. Men det finns också mycket från andra delar av världen bland det femtiotal ölsorter som erbjuds.

Ölutbudet består av ett femtiotal sorter från hela världen (foto: guampdm.com).


På McKraut’s går det
också att få en smak av den sydtyska matkulturen. Menyn består av klassiska rätter som jägerschnitzel med spätzle, bratwurst och grillad kyckling. Ur högtalarna strömmar sydtysk och tyrolsk folkmusik. Värden Lutz bidrar själv till stämningen i sin gröna tyrolerhatt.

När Guams egen oktoberfest startar får Lutz hjälp av sin syster från Tyskland. När det gäller musiken kommer dock spelmännen från ett lite oväntat håll. På Guam finns ett universitet vars lärare i huvudsak kommer från USA:s fastland. De tar gärna med sig sina trumpeter, tromboner och dragspel för att spela oktoberfestmusik på helgerna - självklart iförda de traditionella skinnbyxorna Lederhosen.

"Lutz" Uhmeyer har tagit den tyska ölkulturen till Guam (foto: Süddeutsche Zeitung).


Ludwig Uhmeyer är ursprungligen
från den lilla byn Belle i Nordrhein-Westfalen. Den i dag 67-årige restaurangägaren kom som 23-åring till USA, där han arbetade som kock i först Chicago och sedan Kalifornien, där han drev två restauranger. 1986 flyttade han till Guam för att han, enligt egen utsago, ville uppleva något annorlunda.

Som autonomt amerikanskt territorium har Guam hamnat i storpolitikens blickfång den senaste tiden. I somras hotade den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Un att sätta ön, med sina amerikanska flyg- och flottbaser, i brand med kärnvapenraketer. Detta har dock inte påverkat Ludwig Uhmeyer och hans bästa kunder – de amerikanska soldater som tjänstgör på ön. På helgerna besöker de gärna McKraut’s och i veckorna levererar Uhmeyer öl direkt till baserna, där de tydligen behöver mycket av den gyllene varan.

Besökarna består främst av amerikanska soldater och turister, men även lokala öbor (foto: guampdm.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post218

Berlins rekommenderade ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-05-17 18:53

Nu börjar värmen på allvar göra sig påmind. Vad är väl då härligare än att sätta sig i skuggan med en god öl? Den som ska till Berlin har många möjligheter att släcka törsten i en trevlig ölträdgård (Biergarten). Här är fem av de mest populära.

Löwenbräu am Gendarmenmarkt
Område: Mitte
Adress: Leipziger Strasse 65
Öppettider: Dagligen 11.00-24.00
Antal platser: 600 inne, 200 ute
Övrigt: Ett ställe för klassisk bayersk mat, restaurangen har många sydtyska specialiteter på menyn. Vad sägs till exempel om en halvmeter korv med stekt potatis och surkål? Avsluta gärna med pannkaksrätten Kaiserschmarrn. Har öl-happy hour mellan klockan 12.00 och 18.00.

Löwenbräu är populärt bland turisterna (foto: Löwenbräu am Gendarmenmarkt).


Pfefferbräu – Restaurant & Bergbrauerei

Område: Prenzlauer Berg
Adress: Schönhauser Allee 176
Öppettider: Tisdag-lördag från 17.30, söndag 10.00-16.00
Antal platser: 65 inne, 60 på terrassen, 200 i ölträdgården
Övrigt: I en historiska miljö serveras fräscha och säsongsbetonade rätter, moderna tolkningar av tysk mat. Har eget bryggeri under ledning av bryggmästaren Thorsten Schoppe. Pilsner och Dunkel rekommenderas, men man serverar även säsongsöl. 33 cl öl kostar från 2,90 euro.

Pilsner och Dunkel rekommenderas på Pfefferbräu (foto: Pfefferbräu).


Restaurant & Biergarten Zenner

Område: Treptow
Adress: Alt-Treptow 14-17
Öppettider: Onsdag-lördag från 12.00, söndag från 10.00
Antal platser: 1 500
Övrigt: En av Berlins största ölträdgårdar. Har gedigna, tyska maträtter på menyn, som varierar med säsongerna. Har ofta livemusik med allt från gamla godingar till tysk schlager. Vid bra väder håller stället öppet hela natten.

Zenners ölträdgård har vacker utsikt mot floden Spree (foto: Zenner).


Freiheit Fünfzehn

Område: Köpenick
Adress: Freiheit 15
Öppettider: Måndag-fredag från 14.00, lördag-söndag från 11.00 (vid vackert väder)
Antal platser: 180
Övrigt: För lite mer exklusiva gastronomiska upplevelser. En diskret dörröppning leder in till en romantisk park vid floden Spree. Arrangerar sommarevenemang som konserter, teater, dans, bio och mycket mer. Går också att hyra för privata möten och mottagningar.

Freiheit Fünfzehn bjuder på en lite mer exklusiv ölträdgård (foto: Freiheit Fünfzehn).


Die Turnhalle Restaurant

Område: Friedrichshain
Adress: Holteistrasse 6-9
Öppettider: Måndag-fredag 10.00-24.00, lördag-söndag 9.00-24.00
Antal platser: 450
Övrigt: Menyn består av rätter med inspiration från ett internationaliserat tyskt kök, som lagas av erfarna kockar. À la carte eller buffé smakar lika bra. Till och med efterrättsglassen är hemmagjord. Anordnar fester för större eller mindre sällskap, som antingen kan sitta ute i friska luften eller i den mer vädersäkrade paviljongen.

Det brukar vara mer folk hos Turnhalle, särskilt vid bra väder (foto: Die Turnhalle).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post178

Münchens familjevänliga ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-24 18:21

I takt med att vädret blir varmare fylls också Tysklands ölträdgårdar (Biergärten). Bayern i allmänhet och München i synnerhet är själva högborgen för mysiga ölstunder under trädens svalkande lövverk. För den som vill ha en trevlig stund tillsammans med familjen följer här några tips på ölträdgårdar där även barnen kan roa sig i den bayerska huvudstaden.

Hirschgarten
Var: Hirschgarten 1, Neuhausen-Nymphenburg, ett stenkast från Nymphenburger Schloss.
Hur komma dit: Enklast är det med S-Bahn (hållplats Leim), med spårvagn 16 eller 17 eller med buss 51 eller 151.
Aktiviteter för barn: Se och mata någon av de cirka trettio hjortar som bor i omgivningarna. Det finns också lekplats med klättervägg, vattenlek, karusell och massor av utrymme att springa runt på. Sockervadd, ballonger och choklad väcker ha-begäret hos de minsta.
För föräldrarna: Hirschgarten är med sina 8 000 platser Münchens största ölträdgård. En liter öl (Mass) fås till ett rimligt pris direkt från träfat. Den hungrige kan njuta av såväl färska kringlor (Bretzel), goda smörgåspålägg och makrill.

Hirschgarten är Münchens största ölträdgård (foto: muenchen.de).


Michaeligarten

Var: I den nordligaste delen av Ostpark, Feichstrasse 10.
Hur komma dit: Tunnelbanan U5 (hållplats Michaelibad, utgång Ostpark) eller buss 195 (hållplats Michaelibad). För den som kommer med bil finns det gratis parkering.
Aktiviteter för barn: Fin lekplats med rutschkanor och klätterväggar för barn i åldrarna 3 till 14 år. Barnen kan titta på gäss, svanar och änder i den lilla sjön. I juli är det bayersk barnfest.
För föräldrarna: Bänkarna står uppradade ner mot sjöstranden och maten kan avnjutas med utsikt över fontäner, som lyses upp på kvällen. Lekplatsen är centralt belägen, så småttingarna är alltid inom synhåll. Särskilt trevligt är det på kvällen efter solnedgången, då grodornas kväkande konsert börjar.

Biergarten am Chinesischen Turm
Var: Mitt i Englischen Garten (Englischer Garten 3).
Hur komma dit: Från Marienplatz är det en halvtimmes promenad. Bäst är dock att komma på cykel. Spårvagn 38, U-Bahn Giselastrasse eller buss 54 fungerar också.
Aktiviteter för barn: Lekplats med karusell, träd och massor av utrymme. I den ganska högljudda ölträdgården är det ingen som störs av barnens tjoande.
För föräldrarna: Ölträdgården är belägen mitt i parken, så det finns ingen farlig trafik i närheten. Avkopplad atmosfär i skuggan under träden med makrilldoft i näsan. På kvällar och helger spelar en klassisk bayersk blåsorkester från tornet.

Chinesischen Turm, klassisk byggnad i klassisk ölträdgård (foto: muenchen.de).


Aumeister
Var: I den nordligaste delen av Englischen Garten, Sondermeierstrasse 1.
Hur komma dit: Tunnelbana U6 till Studentenstadt, men bäst via cykel.
Aktiviteter för barn: Barnen kan leka på den stora lekplatsen, gunga i barnkarusellen eller utforska omgivningarna. De minsta kan hållas under uppsikt från föräldrasittplatserna mitt i lekparken.
För föräldrarna: Varma dagar hittar man alltid en skuggig och sval plats under träden. Ett idealiskt stopp under en cykeltur genom Englischen Garten.


Hirschau

Var: Mitt i Englischen Garten, Gysslingstrasse 1, i höjd med Isarrings.
Hur komma dit: Tunnelbana till Münchner Freiheit och en kort promenad. Bäst är dock att komma på cykel.
Aktiviteter för barn: Väldigt vacker belägen och fint designad äventyrslekplats med linbana och piratskepp. Här kan både små och större barn ha roligt och leka av sig.
För föräldrarna: Skön Biergarten-atmosfär under kastanjeträden med god mat. Vid vackert väder är det livemusik på torsdagar och helger. En av de mest omtyckta ölträdgårdarna bland barnfamiljer.

En fint designad lekplats i en av de mest populära ölträdgårdarna (foto: muenchen.de).


Waldwirtschaft

Var: I södra München vid Grosshesselohe, Georg-Kalb-Strasse 3.
Hur komma dit: Bäst med S-Bahn 7 riktning Wolfratshausen (station Grosshesselohe) och tio minuters promenad. Eller via cykel. Som hos många andra ölträdgårdar är det brist på parkeringsplatser.
Aktiviteter för barn: Skeppsgunga, en liten lekplats, en barnkarusell och gott om utrymme att springa runt på.
För föräldrarna: ”Wawi” är mångas favorit för dess familjevänlighet. Många unga föräldrar som var här med sina föräldrar tar nu med sina barn hit. Har blivit känt som den jazziga ölträdgården för sina konserter med lättare jazz.


Gutshof Menterschwaige

Var: Vid östra Isarhochhufer, mellan Harlaching och Grünwald, Menterschwaigstrasse 4.
Hur komma dit: Med cykel längs Isarhochhufer söderut eller med spårvagn 25 (riktning Grünwald).
Aktiviteter för barn: Skuggig lekplats med ett stort piratskepp. Varje söndag finns det barnpassning för gästerna i restaurangdelen. På sommaren arrangeras en barnfestival med hoppborg och kreativa aktiviteter.
För föräldrarna: Här har man alltid koll. Från ölträdgårdens bord ser man väl hur barnen leker. Platsen har en härlig stämning och är ett vackert utflyktsmål för hela familjen.

I skuggan av träden finns mycket att göra för barnen (foto: muenchen.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post171

En försmak av Stuttgarts ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-19 18:18

Till våren börjar SAS flyga direkt till Stuttgart. Därför kan det vara på sin plats att ta en närmare titt på några ölställen i Baden-Württembergs huvudstad med omnejd.

Sophie’s Brauhaus
Adress: Marienstrasse 28, Stuttgart
Öppettider: Måndag-torsdag 11.30-00.30, fredag-lördag 11.30-02.30, söndag 11.30-24.00
Ölpriser: Sophie’s Helles och Sophie’s Schwarzbier (40 cl): 3,80 euro, Sophie’s Hefeweizen (50 cl): 4,20 euro.
Mat: Klassiska tyska, och särskilt schwäbiska, kraftfulla maträtter.
Övrigt: Öppnades 1993. Restaurangen har plats för 250 ätande gäster. Ölen bryggs i en stor kopparpanna som syns bakom baren. Förutom de tre permanenta ölen kan gästerna njuta av olika specialöl beroende på säsong, till exempel maibock och julöl.

Kopparpannan är väl synlig i restaurangen (foto: Sophie's Brauhaus).


Brauhaus am Solitudeplatz

Adress: Bahnhofstrasse 17, Ludwigsburg
Öppettider: Dagligen från 11.00
Ölpriser: Hausbrau naturtrüb, Weizenbier naturtrüb och säsongsöl (50 cl): 3,90 euro.
Mat: Regionala maträtter från lokala råvaror. Känt för sin rustika, schwäbiska mat, men överraskar också med nya kreationer och säsongsspecialiteter.
Övrigt: Mysig bryggerirestaurang med tillhörande ölträdgård. Ölen, som bryggs i byggnaden enligt Reinheitsgebot, serveras direkt från den svala lagringskällaren. Ölen går att köpa med sig hem i growler eller på fat.

Rustik mat och god öl erbjuds i Ludwigsburg (foto: Brauhaus am Solitudeplatz).


Gaststätte zum Bären

Adress: Marktstrasse 18, Kirchheim unter Teck
Öppettider: Måndag-torsdag samt söndag 10.00-23.00, fredag 10.00-24.00, lördag 09.30-24.00, helgdagar 12.00-23.00
Ölpriser: Schwabenbräu Urtyp (50 cl): 3,60 euro, Schwabenbräu Mesterpils (30 cl): 3,20 euro, Sanwald Weizen (50 cl): 3,60 euro.
Mat: Har maträtter från såväl det schwäbiska som det internationella köket.
Övrigt: Har drivits av samma familj i flera generationer. Ligger precis intill Hundertwasser-huset och har en genuin, mysig atmosfär. Maten serveras i källarvalven eller under sommaren på terrassen, som ligger i direkt anslutning till gågatan och shoppingstråket.

Drick öl i en trevlig omgivning (foto: Gaststätte zum Bären).


Seemühle 11

Adress: Seemühle 11, Vaihingen/Enz
Öppettider: Tisdag-fredag 12.00-14.00 samt från 18.00, lördag från 18.00, sön- och helgdag från 12.00, måndag stängt.
Ölpriser: Hefeweizen, Spezial och Naturtrüb (50 cl): 3,40 euro, Pils (30 cl): 2,80 euro.
Mat: Lokala maträtter såväl som internationella rätter som hamburgare, pasta och medelhavsmat.
Övrigt: Restaurangen är inrymd i en gammal lantbruksfastighet vid ett historiskt kvarnområde. Har stor ölträdgård, cigarrlounge, rökrum, cocktailbar och ett stort urval av singelmaltwhisky.

Seemühle 11 är inrymt i en gammal lantbruksfastighet (foto: Seemühle 11).


Schlapphüadle Böblingen

Adress: Böblinger Strasse 1, Böblingen
Öppettider: Måndag-fredag från 16.30
Ölpriser: Ingen uppgift.
Mat: Rustik schwäbisk mat med moderna inslag.
Övrigt: Ligger i anslutning till Hotel Waldhorn i elegant lantlig stil. Vid fint väder är ölträdgården öppen. Är ett idealiskt ställe för fester av olika slag.

I Böblingen finns hotell och restaurang i elegant lantlig stil (foto: Hotel Waldhorn).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post135
Next »