Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Andechser blir kvar i centrala München

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-11 18:54
Den gamla Andechser am Dom i München finns inte längre. För knappt två veckor sedan stängdes den traditionella bayerska restaurangen, eftersom byggnaden ska rivas. Men redan till hösten återuppstår maktelitens favoritställe på ny plats.

I januari kom nyheten om att den traditionella bayerska restaurangen Andechser am Dom måste stänga. Ägaren till fastigheten på Weinstrasse ska riva den gamla byggnaden och ersätta den med en ny, som bland annat ska inrymma ett upplevelsecentrum för alla fans till Münchens stora fotbollsklubb FC Bayern. Inom kort kommer dock den populära restaurangen att få nytt liv – bara knappt 100 meter från den gamla, till glädje för såväl restaurangägaren Sepp Krätz som hans femtio anställda och alla matgäster.

Sepp Krätz tror att den nya Andechser am Dom kommer att öppna i september (foto: DPA).

Sepp Krätz har arbetat
med flytten sedan beskedet om stängning kom. Han ville gärna behålla det fina läget i närheten av Münchens kända landmärke Frauenkirche, som också gett restaurangen dess namn. Krätz tecknade därför ett avtal med stekhuskedjan Maredo om att ta över deras lokaler på Frauenplatz. Efter mindre ombyggnationer tror han att den nya Andechser am Dom kan öppna redan i september. ”Köket är helt ombyggt efter en tidigare brand, så vi behöver inte göra något där. Det enda är att vi ska ändra inredningen i matsalen, så att den liknar den gamla Andechs”, säger han till Süddeutsche Zeitung.

De nya lokalerna blir
till och med lite större än de tidigare, som hade 140 platser inne och 70 ute. Nu kommer det finnas plats för 200 gäster inomhus och 120 utomhus. Givetvis kommer ölen även i fortsättningen att levereras av Klosterbrauerei Andechs, som Sepp Krätz haft ett mycket bra samarbete med sedan han öppnade restaurangen 1994. Krögaren själv uppskattar att han sålt ungefär tio miljoner halvliterssejdlar med Andechs-öl genom åren. Att stället varit populärt har inte minst visat sig i alla kända gäster som kommit på besök, bland andra förre förbundskanslern Helmut Kohl, den då blivande påven Joseph Ratzinger och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post350

Stone öppnar i Prenzlauer Berg

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-28 18:38
Stone Brewings andra ölställe i Berlin är nu öppet. Stone Brewing Tap Room ligger på Oderberger Strasse i Prenzlauer Berg och erbjuder 27 öl på fat, internationell street food och frukost hela dagen.

Stone Brewing
blev i september 2016 det första amerikanska hantverksbryggeriet som byggde ett eget bryggeri i Europa. Stone World Bistro & Gardens i Mariendorf blev snabbt populär bland den tyska huvudstadens ölälskare, men upplevs ligga lite avsides och svårtillgängligt. Det nya stället Stone Tap Room i Prenzlauer Berg är mer centralt beläget och erbjuder en mer intim känsla.


Lokalbryggd Stone-öl och rejäla pastramimackor finns på menyn (foto: Stone Brewing).


Dryckeslistan omfattar inte
mindre än 27 olika öl på fat, bland annat de sorter som Stone brygger i Berlin:

· Stone IPA
· Stone Go To IPA
· Stone Ripper Pale Ale
· One Stone Ruination Double IPA
· Stone White Ghost Berliner Weisse
· Arrogant Bastard Ale
· Stone Brewing - Berlin Pilot Series Beers

Dessutom finns utvalda öl från Stones bryggerier i San Diego, Napa och Richmond. Utöver detta tillkommer en gästlista med öl från lokala och internationella hantverksbryggerier. Gäster som hellre vill dricka de Berlin-bryggda ölen hemma eller i en närbelägna Mauerpark, kan ta med sig en nyfylld growler.

I den 100 kvadratmeter stora lokalen finns det ett sextiotal sittplatser inomhus och mer än sjuttio platser i gatubaren och på terrassen. På menyn finns internationella street food-specialiteter som pastramimackor, lök- och jalapeno-quiche, pulled pork, soppor och tacos. För morgontrötta gäster serveras det frukost hela dagen.

Fakta Stone Tap Room
Adress: Oderberger Strasse 15
Ta sig dit: Tunnelbana U2 (station Eberswalder Strasse) och spårvagn M10 till Friedrich Ludwig Jahn Sports Park eller spårvagn 12/M1 till Schwedter Strasse.
Öppettider: Söndag-onsdag 10:00-24:00, fredag-lördag 10:00-01:00  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post329

Satsar på kyckling och öl i klassisk miljö

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-22 18:33
I juni öppnar Berlinbryggeriet Brlo sin andra restaurang i den tyska huvudstaden. Den kommer att ligga i det berömda varuhuset KaDeWe och kommer förutom öl erbjuda mat som smakar fågel.

Brlo Chicken & Beer är namnet på den andra restaurangen som Brlos grundare Katharina Kurz, Christian Laase och Michael Lembke öppnar tillsammans med kocken Ben Pommer. I början av juni öppnar den nya restaurangen på sjätte våningen i det stora varuhuset KaDeWe (Kaufhaus des Westens) i hjärtat av västra Berlin. Bryggeriets första restaurang, Brlo Brwhouse vid Gleisdreieck, öppnade i januari 2017.


Åtta olika Brlo-öl kommer att finnas på fat i KaDeWe (foto: Brlo Brwhouse).


Platsen för det nya
matstället är vald med omsorg. För drygt tjugo år sedan fanns här en populär kycklinggrill, vars nygrillade fjäderfän var populära hos kunderna. Brlo återupptar en gammal tradition genom att servera hela och halva grillade kycklingar med pommes frites och caesarsallad. Konceptet utvecklades med platsens historia i åtanke och skiljer sig från Brlo Brwhouses mer vegetariska fokus. Kycklingarna som serveras är naturligt uppfödda, har bara matats med vete och majs och är helt fria från antibiotika och genteknik.

I restaurangen kommer det att finnas åtta olika Brlo-öl på fat. Dessutom kommer bryggeriet börja brygga ett speciellt KaDeWe-öl, som passar extra bra till restaurangens fågelrätter. Det blir en naturligt grumlig pilsner, som säljs i flaskor med design som anknyter till det ikoniska varuhuset. Bryggarna själva hävdar att västra Berlin nu begåvas med ett verkligt alternativ till champagne och ostron.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post327

Münchens bästa traditionella ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-02 16:40

München - bara namnet andas öl, tradition och historia. Den bayerska huvudstaden är inte bara hemvist för en rad kända öl, det finns också gott om platser att avnjuta dem på. Glöm Hofbräuhaus, här är tio andra ställen för den som gillar det traditionella och genuina.

Augustiner Bräustuben
Adress: Landsberger Strasse 19
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Hela Augustiner Bräus sortiment. Priser från 2,75 euro för en halvliter.
Kommentar: Det finns många Augustiner-restauranger i München, men mer bayerskt rustikt än i Bräustuben blir det nog inte. Gästerna sitter vid långbord och hamnar lätt i samtal med nya bekantskaper. Det finns gott om sittplatser, så det behövs sällan någon bordsreservation. Bland den genuina maten rekommenderas bratwurst med surkål eller schweinshaxe med knödel och vitkålssallad med fläsk.

Mer genuint än på Augustiner Bräustuben blir det nästan inte (foto: sz.de/Stephan Rumpf).


Wirtshaus im Frauenhofer
Adress: Frauenhoferstrasse 9
Öppettider: Dagligen 16.30-1.00, 15 oktober-15 april: lördag 11.00-1.00, söndag 10.00-1.00
Öl: Spaten-Franziskaner-Bräu står för ölen och priserna ligger på cirka fyra euro för en halvliter.
Kommentar: En av de äldsta bayerska restaurangerna i München är inrymd i Frauenhofentheater i Isarvorstadt. Restaurangens historia går att spåra bakåt till 1774. På menyn finns bayerska klassiker som schweinsbraten, bratensülze (sylta) och pannkakssoppa (Pfannkuchensuppe). Om gästerna har tur spelar en folkmusikgrupp medan mat och öl intas från de gedigna träborden.


Weisses Bräuhaus im Tal
Adress: Tal 7
Öppettider: Dagligen 8.00-00.30
Öl: Det blir nästan inte bättre än så här, Schneider Weisses fulla sortiment med några av Tysklands bästa veteöl på dryckeslistan. Fatöl från 3,24 euro för 33 centiliter.
Kommentar: En sann Münchenklassiker. Inredningen ser ut som den gjorde för hundra år sedan, med paneler på väggarna och gedigna träbord. Maten följer samma tema och är något som många bayrares gammelfarmor skulle kunnat laga. Grillade tjurtestiklar och kalvhuvud är ett par av de mer exotiska inslagen på menyn, som också innehåller mer välbekanta rätter. Ett populärt ställe där det kan vara bra att boka bord i förväg.

Weisses Bräuhaus - en institution bland Münchens restauranger (foto: innenstadtwirte.de).


Osterwaldgarten
Adress: Keferstrasse 12
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00
Öl: Utbudet kommer främst från Spaten-Franziskaner-Bräu. Halvliterpriset för en Helles är 3,20 euro.
Kommentar: Ligger i utkanten av den stora parken Englischer Garten och är lugnare än många andra ställen i närheten. På sommaren kan gästerna sitta i en vacker ölträdgård, vid sämre väder i ölhallen. Menyn är typiskt bayersk, men erbjuder också lättare och vegetariska alternativ. Särskilt populär är den rustika frukosten, som bland annat inkluderar hjortstek med stekt ägg på rostat schwarzbrot.


Gaststätte Grossmarkthalle
Adress: Kochelseestrasse 13
Öppettider: Måndag-fredag 7.00-16.00, lördag 7.00-13.00
Öl: Olika Paulaneröl på fat från 3,95 euro halvlitern.
Kommentar: Familjärt och jordnära. Serverar genuin bayersk mat, utan att göra en stor sak av dess bayerska ursprung. Tillverkar sin egen weisswurst, som lär vara den bästa i München. Öppettiderna är anpassade efter de som arbetar i Grossmarkthalle, en livsmedels- och blomstermarknad.

Gaststätte Grossmarkthalle lär göra Münchens bästa weisswurst (foto: abendzeitung-munchen.de/Sigi Müller).


Ratskeller
Adress: Marienplatz 8
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00, söndagar 10.00-24.00
Öl: Löwenbräu och Franziskaner på fat samt en rad flasköl. En halvliter Helles kostar 5,10 euro.
Kommentar: Ligger i Münchens rådhus, mitt i de ”värsta” turiststråken. Ändå är det få turister som hittar hit. Restaurangen består av en mängd rum i olika storlekar. Menyn är omfattande och varierande, men priserna visar att man befinner sig mitt i centrum.


Wirtshaus in der Au
Adress: Lilienstrasse 51
Öppettider: Måndag-fredag 17.00-24.00, lördag-söndag 10.00-24.00
Öl: Paulaner och andra öl från koncernen kommer ur kranarna, en halvliter ljus lager kostar 4,40 euro.
Kommentar: Inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad i stadsdelen Au. Här var bland annat skådespelaren Karl Valentin en ofta sedd gäst i början av 1900-talet. Menyn erbjuder många olika varianter av den gedigna bayerska maten. Bland höjdpunkterna finns tjurstek, stekt anka och paradrätten Knödeltrio.

Wirtshaus in der Au är inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad (foto: Wirtshaus in der Au).


Spatenhaus an der Oper
Adress: Residenzstrasse 12
Öppettider: Bottenvåningen 9.30-00.30, övervåningen 11.30-1.00
Öl: Spaten och Beck’s på fat samt flasköl från Löwenbräu och Franziskaner. För en halvliter Spaten Hell får man punga ut 4,90 euro.
Kommentar: Bayersk mat av högsta klass, även vad gäller priset. Du får gräva djupt i fickorna, men får också service därefter. All mat är mycket vällagad, från kalvfärsbiffarna till specialiteten tafelspitz. En idealisk plats för födelsedagar eller affärsluncher.


Donisl am Marienplatz
Adress: Weinstrasse 1
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Sju olika varianter av Hacker-Pschorr och Paulaner på fat samt en rad flasköl. Priserna börjar på 4,65 euro för en halvliter.
Kommentar: Har en lång tradition och kan därför kallas en typisk München-taverna. Har dock fått något av turistfällestämpel på sig på grund av många besökare från andra delar av världen. Kallas ibland för en ölkatedral genom lokalernas kyrkoliknande utseende. Berömt för den klassiska kötträtten Münchner Siedeküche, där nötkött kokas med rotfrukter och kraftig buljong och serveras i soppskålar från en värmeplatta.

Donisls arkitektur har fått många att kalla stället för en ölkatedral (foto: total-munich.com).


Wirtshaus Hohenwart
Adress: Gietlstrasse 15
Öppettider: Måndag-fredag från 17.00, lördag-söndag från 11.30
Öl: Sedan 1896 levereras ölen från det familjeägda bryggeriet Maierbräu i Altomünster.
Kommentar: Ligger i Obergiesing, långt ifrån turiststråken. På menyn finns klassiska bayerska rätter som wienerschnitzel och en saftig stek med krispig yta. Vegetarianer kan med fördel prova brödknödelsallad eller sellerischnitzel. Som om detta inte är nog så finns det en kägelbana i lokalen.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post292

Löwenbräukeller utan Löwenbräu?

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-13 17:28

Den klassiska München-restaurangen Löwenbräukeller har serverat ölet vars namn den bär sedan början av 1880-talet. Men snart kan det vara slut med det.

Den 1 april tar Edi Reinbold över som ny ägare av Löwenbräukeller i hörnet av Dachauer Strasse och Nymphenburger Strasse i München. Men det är kanske inte den största förändringen vi har att vänta. I år går nämligen också avtalet ut med Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev), som äger varunamnet Löwenbräu och som levererar öl till restaurangen. Enligt uppgifter till tidningen Merkur sägs nu Reinbold förhandla med tre andra bryggerier om ölrättigheterna: Augustiner Bräu, König Ludwig Brauerei och Tegernsee.

I april får Löwenbräukeller ny ägare - och kanske ett nytt öl (foto: Merkur.de/Haag).

Den något överraskande situationen lär ha uppstått eftersom det ska ha blivit svårare att förhandla med Spaten-Franziskaner sedan AB Inbev tog över ägandet 2004. Andra menar att de ekonomiska villkoren från främst Augustiner är mer fördelaktiga och att Reinbold nu spelar ett spel för att få fram ett bättre bud från Löwenbräu-folket. Själv förnekar han att han pratar med andra bryggerier, men att han inte kan ge definitiva besked förrän efter ägarbytet. Spaten-Franziskaner vill inte uttala sig alls om vad som händer med Löwenbräukeller och eventuella ölleveranser i framtiden.

Med sitt karaktäristiska torn är Löwenbräukeller ett verkligt landmärke vid Stiglmaierplatz. Byggnaden stod klar 1883 och ägdes från början av Ludwig Brey, som också ägde Löwenbrauerei. Det första som de nya ägarna lär göra i april är att stänga restaurangen några dagar för renovering av bland annat köket. Tanken är sedan att den ska drivas av Edi Reinbolds yngste son Ludwig, som i dag sköter familjens hotell Drei Löwen på Schillerstrasse.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post282

Här är Tysklands bästa ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-26 16:20

I går tittade vi på Ratebeers lista över 2017 års bästa tyska öl och bryggerier. Nu går vi över till att se var man helst dricker dessa öl. Även denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.

Brlo Brwhouse rankas av Ratebeer som ett av de bästa ölställena i Berlin (foto: Brlo).

Förbundsland

Bryggeripub

Restaurang

Taproom

Ölbutik

Bar

Baden-Württemberg

*

*

*

*

Mon Petit Café (Stuttgart)

Bayern

Brauerei Kundmüller (Viereth-Trunstadt)

Ayingers Speis und Trank (München)

Kloster Andechs

Biervana (München)

Tap House Munich

Berlin

Stone Brewing World Bistro

Das Meisterstück

Brlo Brwhouse

Hopfen & Malz

Muted Horn

Brandenburg

Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam)

*

*

*

*

Hamburg

Alles Elbe

*

*

Beyond Beer

Galopper des Jahres

Hessen

*

*

*

Maruhn (Darmstadt)

Naiv (Frankfurt)

Nordrhein-Westfalen

Braustelle (Köln)

*

*

P&M Getränke (Bonn)

Craftbeer Corner Coeln

Sachsen

Gasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig)

*

*

*

*


Definitionen mellan de olika
formerna av ölställen är något flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som Ratebeer vill att användarna ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en pub som är kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl på plats i mindre skala.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post272

Andechser am Dom ska rivas

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-19 16:50

Den 30 juni tar en epok slut. Då stängs München-restaurangen Andechser am Dom, som ska rivas för att ge plats åt en ny byggnad.

En epok tar snart slut bakom Münchens berömda kyrka (foto: Süddeutsche Zeitung/Stephan Rumpf).


Sepp Krätz och hans familj har drivit den traditionella restaurangen Andechser am Dom i 23 år. Men den 30 juni i år är det slut. Då stängs den klassiska restaurangen bakom Münchens kända landmärke Frauenkirche. Ägaren, Nymphenburg Immobilien AG, ska riva huset för att sedan uppföra en ny byggnad på platsen. Det innebär att kontraktet med Klosterbrauerei Andechs avslutas i förtid, trots att det egentligen gäller till 2019 och man så sent som för ett halvår sedan blev lovade att få vara kvar.

Istället blir det åter en byggarbetsplats bakom kyrkan och rådhuset, där Nymphenburg Immobilien så sent som 2016 byggde om ett annat hus på samma gata (Weinstrasse). Den 969 kvadratmeter stora tomt som Andechser am Dom i dag ligger på är värderad till 135 miljoner euro. Att byggnaderna nu rivs beror helt enkelt på att det skulle bli för dyrt att renovera dem, säger Nymphenburgs fastighetschef Werner Schätzler till Süddeutsche Zeitung. Bygglovsansökan för det nya huset är inlämnad och enligt uppgifter till tidningen kommer det där att flytta in en ”stor kedja”.

Sepp Krätz och hans familj har drivit Andechser am Dom i 23 år (foto: Abendzeitung/DPA).


Klosterbrauerei Andechs säger att
de gärna hade gärna fortsatt med verksamheten, men att man nu insett att hela kvarteret kommer att göras om totalt. Bryggeriet är dock fortsatt intresserat av att driva en restaurang i centrala München, vilket också gäller Sepp Krätz och hans femtio anställda. Andechser am Dom har genom åren haft många kända gäster, som den blivande påven Joseph Ratzinger, den förre detta förbundskanslern Helmut Kohl och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov. Sepp Krätz har räknat ut att restaurangen under 23 år har serverat tio miljoner halvlitrar öl och att de kalvfärsbiffar man sålt skulle bli lika höga som Tysklands högsta berg, Zugspitze (som är 2 962,06 m.ö.h).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post267

Nu blir det bayerskt gemyt i Sibirien

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-14 14:08

I morgon öppnar Rysslands första Hofbräuhaus, närmare bestämt i sibiriska Kemerovo. Restaurangen kommer inte att skilja sig nämnvärt från originalet 500 mil bort.

Nu blir det bayersk ölfest i Sibirien också (foto: Andreas Gebert/DPA).

Den 15 december öppnar ett nytt Hofbräuhaus i den västsibiriska staden Kemerovo, som har cirka 533 000 invånare. Sibirien, som ofta kopplas samman med ödsliga vidder, björnar, vargar och iskyla, kan numera också förknippas med bayersk öl och mat.

Etableringen är möjlig tack vare Staatliches Hofbräuhaus licens- eller franchisesystem, som låter restauranger i olika delar av världen använda namnet Hofbräu. Några krav måste dock uppfyllas. Kemerovos Hofbräuhaus har 260 sittplatser och baseras strikt på förlagan i München. Bord, bänkar och väggpaneler är tillverkade på samma sätt i trä och det serveras i huvudsak bayersk mat. Självklart är det endast öl från Hofbräu som kommer ur kranarna.

Hofbräuhaus i Kemerovo följer i allt väsentligt förlagan i München (foto: muenchen.de).


I ett pressmeddelande
säger Markus Söder, bayersk ekonomi- och inrikesminister och därmed huvudansvarig för det statliga bryggeriet, att det världsberömda ölet från Hofbräu München är en exportsuccé. Det har han verkligen fog för; mer än hälften av de 340 000 hektoliter Hofbräu-öl som säljs varje år går nämligen på export.

Hofbräu grundades 1597 av hertig Vilhelm V av Bayern, som ville slippa transportera öl från Einbeck i Niedersachsen. Det första Hofbräuhaus på Platzl i München uppfördes 1607 på samma plats som dagens byggnad. Hofbräu ägs sedan 1852 av den bayerska staten. Förutom originalet i München finns det även Hofbräuhaus i bland annat Berlin, Hamburg, Bremen och Las Vegas.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post252
Next »