Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Förra årets bästa tyska ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-23 18:23
I går tittade vi på Ratebeers lista över 2018 års bästa tyska öl och bryggerier. Nu ska vi se vilka ställen där det är bäst att dricka och köpa öl. Även denna gång är listan uppdelad efter förbundsland.

Mon Petit Café i Stuttgart har ett ölutbud som tilltalar Ratebeers användare (foto: kulinarisches-cannstatt.de).

Förbundsland

Bryggeripub

Restaurang

Taproom

Ölbutik

Bar

Baden-Württemberg

*

*

*

Heinrichs Super Getränkemarkt 3000

(Kornwestheim)

Mon Petit Café (Stuttgart)

Bayern

Brauerei Witzgall

(Hallerndorf)

Bierkeller Roppelt

(Hallerndorf)

Camba Bavaria

(Seeon)

Landbierparadies

(Nürnberg)

Camba Tap House Munich

Berlin

Stone Brewing World Bistro

Das Meisterstück

Brlo Brwhouse

Berlin Bier Shop

Muted Horn

Brandenburg

Braumanufaktur Forsthaus Templin (Potsdam)

*

*

*

*

Hamburg

Alles Elbe

*

*

Beyond Beer

Pappenheimer Wirtschaft

Hessen

*

*

*

Maruhn (Darmstadt)

Naiv (Frankfurt)

Niedersachsen

*

*

*

Craft Beer Kontor

(Hannover)

*

Nordrhein-Westfalen

Braustelle (Köln)

*

*

P&M Getränke (Bonn)

Craftbeer Corner Coeln

Sachsen

Gasthaus und Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (Leipzig)

*

*

Craft Beer Store Dresden

*

Definitionen mellan de olika formerna av ölställen är något flytande och ändras beroende på vem man pratar med. Vilka definitioner som Ratebeers användare ska hålla sig till har jag inte hittat. Generellt kan man säga att en bryggeripub är en pub med tillhörande bryggeri. De serverar ofta både sina egna öl och öl från andra bryggerier samt mat och annan alkohol. Taproom kan syfta på en lokal i anslutning till ett bryggeri där dess öl kan provsmakas, men där det inte serveras mat. Men det kan också vara en som är kopplad till ett mindre bryggeri, som i regel endast serverar sina egna produkter (även om undantag finns) och som ibland (men inte alltid) brygger öl på plats i mindre skala.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post407

Braufactum öppnar i Dresden

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-28 18:37
Sachsens huvudstad Dresden är kanske inte känd för att ha många ställen där det går att dricka bra hantverksöl. Men nu ska det bli ändring på det. Braufactum startar nu sin andra öl-hotspot tillsammans med matleverantören BMB Gruppe.

Det är vid den historiska Altmarkt i centrala Dresden som Frankfurtbryggeriet Braufactum och gastronomispecialisterna BMB Gruppe från Berlin tillsammans öppnar en högborg för bra öl och god mat. Det blir därmed det andra öl- och matstället som Braufactum öppnar. Det första ligger vid Alexanderplatz i den tyska huvudstaden Berlin, där de två aktörerna visat att konceptet med karaktärsfulla öl och grillad mat av hög kvalitet verkligen går hem hos tyskarna.

Välgjord hantverksöl och grillat av hög kvalitet erbjuds numera i Dresden (foto: Braufactum).

Braufactum Dresden
kommer precis
som systerstället i Berlin erbjuda experimentella öl från bryggerier i såväl Tyskland som andra europeiska länder. Gästerna kan välja öl från inte mindre än 32 kranar fördelade på två barer. Förutom Braufactums egna öl, kommer det att finnas alternativ från bryggerier som Firestone Walker, Palm & Boon och Birrificio Italiano. Till detta serverar man BMB:s läckra hamburgare och annat grillat i den 500 kvadratmeter stora, men ändå mysiga restaurangen i två plan. Inomhus finns det 250 platser och utomhus ytterligare 200.

Braufactum startades för nio
år sedan i Frankfurt. I dagsläget har man arton olika öl till försäljning i drygt 1 100 butiker och 200 restauranger runt om i Tyskland samt i cirka 100 barer på rederiet Aidas kryssningsfartyg. Ägarna till det Berlinbaserade BMB Gruppe lärde känna varandra för sjutton år sedan. I dag samarbetar företaget med nitton restauranger och driver dessutom en fullservice cateringverksamhet och egen tillverkning. Bland annat förser man alla sina restauranger med egengjorda bakverk och glass.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post366

Nürnbergs trevligaste ölträdgårdar

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-31 16:12
Även om sommaren obönhörligt lider mot sitt slut, har vi fortfarande många fina dagar framför oss. För den som funderar på en sensommartripp till Nürnberg kommer här några tips på bra ställen att avnjuta en öl i det fria.

Schanzenbräu Schankwirtschaft

Adress: Adam-Klein-Strasse 27
Schanzenbräu i Gostenhof räknas som en av de absolut bästa ölträdgårdarna i Nürnberg. Den ligger på restaurangens innergård och rymmer cirka 100 personer. På menyn finns varmrätter såväl som mindre tilltugg. När det gäller öl kan du välja bland Schanzenbräus breda sortiment. Rotbier och ljus lager (Helles) hör till basutbudet, men det finns också ett urval av säsongs- och specialöl som roterar på kranarna.


Schanzenbräus ölträdgård rankas som en av de bästa i Nürnberg (foto: bier.by)


Restauration Kopernikus

Adress: Hintere Insel Schütt 34
Restauration Kopernikus hyllar den tysk-polska vänskapen. Ölträdgården i Krakauer Turm erbjuder traditionella fränkiska maträtter, liksom polska specialiteter. Vid slottets murar kan ni här avnjuta ett flertal landbier från Franken.


Lederer Kulturbrauerei

Adress: Sielstrasse 12
Brukar rankas högt på listor över Nürnbergs vackraste ölträdgårdar. I bryggeriets restaurang och ölträdgård finns det gott om plats under de stora, gamla träden. Medan den äldre generationen hugger in på plocktallrikar och fränkiska specialiteter, kan barnen jobba upp aptiten i lekparken.

För de barn som inte vill äta erbjuder Lederer Kulturbrauerei en lekpark (foto: diginights.com).


Landbierparadies
Adress: Sterzinger Strasse 4
En av de bättre och mysigare ölträdgårdarna ligger mitt i ett bostadsområde nära Katzwanger och Frankenstrasse. Här finns det plats för cirka 500 gäster från vår till sensommar. Den goda stämningen bidrar minst lika mycket till helhetsintrycket som de ölsejdlar som levereras från träbaren. Landbierparadies finns också på Wodanstrasse och Leipziger Strasse.


Balkon Nürnberg

Adress: Königstor 2
Vid Handwerkerhof vid Königstor finns det plats för några få törstiga gäster. Från din plats kan du se virrvarret av människor som rör sig mot och i stadens centrum. En av de minsta, men finaste ölträdgårdarna i Nürnberg.

En av de minsta, men också trevligaste ölträdgårdarna i Nürnberg (foto: nuernberg.de).


Gutmann am Dutzendteich

Adress: Bayernstrasse 150
För många Nürnbergbor är detta ställe kanske mer känt som det gamla strandkaféet Wanner. Ägarna har därför velat bevara en del av den gamla stämningen i kombination med en traditionell ölträdgårdskänsla. Här finns det plats för alla, oavsett om det är under ett träd, vid strandbaren eller på terrassen.


Biergarten Zollhaus

Adress: Am Zollhaus 150
Det gamla tullhuset är inte bara en mysig restaurang, utan har även ett antal gästrum för övernattning. Varma sommardagar sätter man sig med fördel i ölträdgården, eller hittar en plats på soldäcket. För barnen finns det lekpark och ett mindre zoo med djur att klappa. En av de mest familjevänliga ölträdgårdarna i Nürnberg.

Zollhaus räknas som en av Nürnbergs mest familjevänliga ölträdgårdar (foto: Biergarten Zollhaus).


Zabo Linde

Adress: Zerzabelshofer Hauptstrasse 28
Här saknas nästan ingenting. Det går att få varma måltider från frukost till middag. Det breda utbudet av fränkiska snacks, hemmagjorda hamburgare, sallader och pizza borgar för att det finns något för alla. Storbilds-TV och varierande temakvällar kompletterar ölträdgården.


Elkes Bierstadl im Kettensteg

Adress: Maxplatz 35
En av de äldsta ölträdgårdarna i Nürnberg. Redan 1823 fanns det en restaurang vid den gamla kedjebron. Här kan du njuta av fränkiska specialiteter med lokala öl, samtidigt som du har en magnifik utsikt över floden Pegnitz.

Kettensteg har anor från 1823 och har en av Nürnbergs äldsta ölträdgårdar (foto: Tripadvisor).


Palais Schaumburg

Adress: Kernstrasse 46
I hjärtat av Gostenhof erbjuds nya maträtter varje dag, såväl lokala specialiteter som vegetariska varianter. Den stora ölträdgården är en plats där människor naturligt kan mötas över generationsgränserna. Det sägs att den som varit där gärna återkommer gång på gång.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post357

Andechser blir kvar i centrala München

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-11 18:54
Den gamla Andechser am Dom i München finns inte längre. För knappt två veckor sedan stängdes den traditionella bayerska restaurangen, eftersom byggnaden ska rivas. Men redan till hösten återuppstår maktelitens favoritställe på ny plats.

I januari kom nyheten om att den traditionella bayerska restaurangen Andechser am Dom måste stänga. Ägaren till fastigheten på Weinstrasse ska riva den gamla byggnaden och ersätta den med en ny, som bland annat ska inrymma ett upplevelsecentrum för alla fans till Münchens stora fotbollsklubb FC Bayern. Inom kort kommer dock den populära restaurangen att få nytt liv – bara knappt 100 meter från den gamla, till glädje för såväl restaurangägaren Sepp Krätz som hans femtio anställda och alla matgäster.

Sepp Krätz tror att den nya Andechser am Dom kommer att öppna i september (foto: DPA).

Sepp Krätz har arbetat
med flytten sedan beskedet om stängning kom. Han ville gärna behålla det fina läget i närheten av Münchens kända landmärke Frauenkirche, som också gett restaurangen dess namn. Krätz tecknade därför ett avtal med stekhuskedjan Maredo om att ta över deras lokaler på Frauenplatz. Efter mindre ombyggnationer tror han att den nya Andechser am Dom kan öppna redan i september. ”Köket är helt ombyggt efter en tidigare brand, så vi behöver inte göra något där. Det enda är att vi ska ändra inredningen i matsalen, så att den liknar den gamla Andechs”, säger han till Süddeutsche Zeitung.

De nya lokalerna blir
till och med lite större än de tidigare, som hade 140 platser inne och 70 ute. Nu kommer det finnas plats för 200 gäster inomhus och 120 utomhus. Givetvis kommer ölen även i fortsättningen att levereras av Klosterbrauerei Andechs, som Sepp Krätz haft ett mycket bra samarbete med sedan han öppnade restaurangen 1994. Krögaren själv uppskattar att han sålt ungefär tio miljoner halvliterssejdlar med Andechs-öl genom åren. Att stället varit populärt har inte minst visat sig i alla kända gäster som kommit på besök, bland andra förre förbundskanslern Helmut Kohl, den då blivande påven Joseph Ratzinger och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post350

Stone öppnar i Prenzlauer Berg

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-28 18:38
Stone Brewings andra ölställe i Berlin är nu öppet. Stone Brewing Tap Room ligger på Oderberger Strasse i Prenzlauer Berg och erbjuder 27 öl på fat, internationell street food och frukost hela dagen.

Stone Brewing
blev i september 2016 det första amerikanska hantverksbryggeriet som byggde ett eget bryggeri i Europa. Stone World Bistro & Gardens i Mariendorf blev snabbt populär bland den tyska huvudstadens ölälskare, men upplevs ligga lite avsides och svårtillgängligt. Det nya stället Stone Tap Room i Prenzlauer Berg är mer centralt beläget och erbjuder en mer intim känsla.


Lokalbryggd Stone-öl och rejäla pastramimackor finns på menyn (foto: Stone Brewing).


Dryckeslistan omfattar inte
mindre än 27 olika öl på fat, bland annat de sorter som Stone brygger i Berlin:

· Stone IPA
· Stone Go To IPA
· Stone Ripper Pale Ale
· One Stone Ruination Double IPA
· Stone White Ghost Berliner Weisse
· Arrogant Bastard Ale
· Stone Brewing - Berlin Pilot Series Beers

Dessutom finns utvalda öl från Stones bryggerier i San Diego, Napa och Richmond. Utöver detta tillkommer en gästlista med öl från lokala och internationella hantverksbryggerier. Gäster som hellre vill dricka de Berlin-bryggda ölen hemma eller i en närbelägna Mauerpark, kan ta med sig en nyfylld growler.

I den 100 kvadratmeter stora lokalen finns det ett sextiotal sittplatser inomhus och mer än sjuttio platser i gatubaren och på terrassen. På menyn finns internationella street food-specialiteter som pastramimackor, lök- och jalapeno-quiche, pulled pork, soppor och tacos. För morgontrötta gäster serveras det frukost hela dagen.

Fakta Stone Tap Room
Adress: Oderberger Strasse 15
Ta sig dit: Tunnelbana U2 (station Eberswalder Strasse) och spårvagn M10 till Friedrich Ludwig Jahn Sports Park eller spårvagn 12/M1 till Schwedter Strasse.
Öppettider: Söndag-onsdag 10:00-24:00, fredag-lördag 10:00-01:00  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post329

Satsar på kyckling och öl i klassisk miljö

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-22 18:33
I juni öppnar Berlinbryggeriet Brlo sin andra restaurang i den tyska huvudstaden. Den kommer att ligga i det berömda varuhuset KaDeWe och kommer förutom öl erbjuda mat som smakar fågel.

Brlo Chicken & Beer är namnet på den andra restaurangen som Brlos grundare Katharina Kurz, Christian Laase och Michael Lembke öppnar tillsammans med kocken Ben Pommer. I början av juni öppnar den nya restaurangen på sjätte våningen i det stora varuhuset KaDeWe (Kaufhaus des Westens) i hjärtat av västra Berlin. Bryggeriets första restaurang, Brlo Brwhouse vid Gleisdreieck, öppnade i januari 2017.


Åtta olika Brlo-öl kommer att finnas på fat i KaDeWe (foto: Brlo Brwhouse).


Platsen för det nya
matstället är vald med omsorg. För drygt tjugo år sedan fanns här en populär kycklinggrill, vars nygrillade fjäderfän var populära hos kunderna. Brlo återupptar en gammal tradition genom att servera hela och halva grillade kycklingar med pommes frites och caesarsallad. Konceptet utvecklades med platsens historia i åtanke och skiljer sig från Brlo Brwhouses mer vegetariska fokus. Kycklingarna som serveras är naturligt uppfödda, har bara matats med vete och majs och är helt fria från antibiotika och genteknik.

I restaurangen kommer det att finnas åtta olika Brlo-öl på fat. Dessutom kommer bryggeriet börja brygga ett speciellt KaDeWe-öl, som passar extra bra till restaurangens fågelrätter. Det blir en naturligt grumlig pilsner, som säljs i flaskor med design som anknyter till det ikoniska varuhuset. Bryggarna själva hävdar att västra Berlin nu begåvas med ett verkligt alternativ till champagne och ostron.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post327

Münchens bästa traditionella ölställen

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-02 16:40

München - bara namnet andas öl, tradition och historia. Den bayerska huvudstaden är inte bara hemvist för en rad kända öl, det finns också gott om platser att avnjuta dem på. Glöm Hofbräuhaus, här är tio andra ställen för den som gillar det traditionella och genuina.

Augustiner Bräustuben
Adress: Landsberger Strasse 19
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Hela Augustiner Bräus sortiment. Priser från 2,75 euro för en halvliter.
Kommentar: Det finns många Augustiner-restauranger i München, men mer bayerskt rustikt än i Bräustuben blir det nog inte. Gästerna sitter vid långbord och hamnar lätt i samtal med nya bekantskaper. Det finns gott om sittplatser, så det behövs sällan någon bordsreservation. Bland den genuina maten rekommenderas bratwurst med surkål eller schweinshaxe med knödel och vitkålssallad med fläsk.

Mer genuint än på Augustiner Bräustuben blir det nästan inte (foto: sz.de/Stephan Rumpf).


Wirtshaus im Frauenhofer
Adress: Frauenhoferstrasse 9
Öppettider: Dagligen 16.30-1.00, 15 oktober-15 april: lördag 11.00-1.00, söndag 10.00-1.00
Öl: Spaten-Franziskaner-Bräu står för ölen och priserna ligger på cirka fyra euro för en halvliter.
Kommentar: En av de äldsta bayerska restaurangerna i München är inrymd i Frauenhofentheater i Isarvorstadt. Restaurangens historia går att spåra bakåt till 1774. På menyn finns bayerska klassiker som schweinsbraten, bratensülze (sylta) och pannkakssoppa (Pfannkuchensuppe). Om gästerna har tur spelar en folkmusikgrupp medan mat och öl intas från de gedigna träborden.


Weisses Bräuhaus im Tal
Adress: Tal 7
Öppettider: Dagligen 8.00-00.30
Öl: Det blir nästan inte bättre än så här, Schneider Weisses fulla sortiment med några av Tysklands bästa veteöl på dryckeslistan. Fatöl från 3,24 euro för 33 centiliter.
Kommentar: En sann Münchenklassiker. Inredningen ser ut som den gjorde för hundra år sedan, med paneler på väggarna och gedigna träbord. Maten följer samma tema och är något som många bayrares gammelfarmor skulle kunnat laga. Grillade tjurtestiklar och kalvhuvud är ett par av de mer exotiska inslagen på menyn, som också innehåller mer välbekanta rätter. Ett populärt ställe där det kan vara bra att boka bord i förväg.

Weisses Bräuhaus - en institution bland Münchens restauranger (foto: innenstadtwirte.de).


Osterwaldgarten
Adress: Keferstrasse 12
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00
Öl: Utbudet kommer främst från Spaten-Franziskaner-Bräu. Halvliterpriset för en Helles är 3,20 euro.
Kommentar: Ligger i utkanten av den stora parken Englischer Garten och är lugnare än många andra ställen i närheten. På sommaren kan gästerna sitta i en vacker ölträdgård, vid sämre väder i ölhallen. Menyn är typiskt bayersk, men erbjuder också lättare och vegetariska alternativ. Särskilt populär är den rustika frukosten, som bland annat inkluderar hjortstek med stekt ägg på rostat schwarzbrot.


Gaststätte Grossmarkthalle
Adress: Kochelseestrasse 13
Öppettider: Måndag-fredag 7.00-16.00, lördag 7.00-13.00
Öl: Olika Paulaneröl på fat från 3,95 euro halvlitern.
Kommentar: Familjärt och jordnära. Serverar genuin bayersk mat, utan att göra en stor sak av dess bayerska ursprung. Tillverkar sin egen weisswurst, som lär vara den bästa i München. Öppettiderna är anpassade efter de som arbetar i Grossmarkthalle, en livsmedels- och blomstermarknad.

Gaststätte Grossmarkthalle lär göra Münchens bästa weisswurst (foto: abendzeitung-munchen.de/Sigi Müller).


Ratskeller
Adress: Marienplatz 8
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00, söndagar 10.00-24.00
Öl: Löwenbräu och Franziskaner på fat samt en rad flasköl. En halvliter Helles kostar 5,10 euro.
Kommentar: Ligger i Münchens rådhus, mitt i de ”värsta” turiststråken. Ändå är det få turister som hittar hit. Restaurangen består av en mängd rum i olika storlekar. Menyn är omfattande och varierande, men priserna visar att man befinner sig mitt i centrum.


Wirtshaus in der Au
Adress: Lilienstrasse 51
Öppettider: Måndag-fredag 17.00-24.00, lördag-söndag 10.00-24.00
Öl: Paulaner och andra öl från koncernen kommer ur kranarna, en halvliter ljus lager kostar 4,40 euro.
Kommentar: Inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad i stadsdelen Au. Här var bland annat skådespelaren Karl Valentin en ofta sedd gäst i början av 1900-talet. Menyn erbjuder många olika varianter av den gedigna bayerska maten. Bland höjdpunkterna finns tjurstek, stekt anka och paradrätten Knödeltrio.

Wirtshaus in der Au är inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad (foto: Wirtshaus in der Au).


Spatenhaus an der Oper
Adress: Residenzstrasse 12
Öppettider: Bottenvåningen 9.30-00.30, övervåningen 11.30-1.00
Öl: Spaten och Beck’s på fat samt flasköl från Löwenbräu och Franziskaner. För en halvliter Spaten Hell får man punga ut 4,90 euro.
Kommentar: Bayersk mat av högsta klass, även vad gäller priset. Du får gräva djupt i fickorna, men får också service därefter. All mat är mycket vällagad, från kalvfärsbiffarna till specialiteten tafelspitz. En idealisk plats för födelsedagar eller affärsluncher.


Donisl am Marienplatz
Adress: Weinstrasse 1
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Sju olika varianter av Hacker-Pschorr och Paulaner på fat samt en rad flasköl. Priserna börjar på 4,65 euro för en halvliter.
Kommentar: Har en lång tradition och kan därför kallas en typisk München-taverna. Har dock fått något av turistfällestämpel på sig på grund av många besökare från andra delar av världen. Kallas ibland för en ölkatedral genom lokalernas kyrkoliknande utseende. Berömt för den klassiska kötträtten Münchner Siedeküche, där nötkött kokas med rotfrukter och kraftig buljong och serveras i soppskålar från en värmeplatta.

Donisls arkitektur har fått många att kalla stället för en ölkatedral (foto: total-munich.com).


Wirtshaus Hohenwart
Adress: Gietlstrasse 15
Öppettider: Måndag-fredag från 17.00, lördag-söndag från 11.30
Öl: Sedan 1896 levereras ölen från det familjeägda bryggeriet Maierbräu i Altomünster.
Kommentar: Ligger i Obergiesing, långt ifrån turiststråken. På menyn finns klassiska bayerska rätter som wienerschnitzel och en saftig stek med krispig yta. Vegetarianer kan med fördel prova brödknödelsallad eller sellerischnitzel. Som om detta inte är nog så finns det en kägelbana i lokalen.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post292

Löwenbräukeller utan Löwenbräu?

ÖlställenPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-13 17:28

Den klassiska München-restaurangen Löwenbräukeller har serverat ölet vars namn den bär sedan början av 1880-talet. Men snart kan det vara slut med det.

Den 1 april tar Edi Reinbold över som ny ägare av Löwenbräukeller i hörnet av Dachauer Strasse och Nymphenburger Strasse i München. Men det är kanske inte den största förändringen vi har att vänta. I år går nämligen också avtalet ut med Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev), som äger varunamnet Löwenbräu och som levererar öl till restaurangen. Enligt uppgifter till tidningen Merkur sägs nu Reinbold förhandla med tre andra bryggerier om ölrättigheterna: Augustiner Bräu, König Ludwig Brauerei och Tegernsee.

I april får Löwenbräukeller ny ägare - och kanske ett nytt öl (foto: Merkur.de/Haag).

Den något överraskande situationen lär ha uppstått eftersom det ska ha blivit svårare att förhandla med Spaten-Franziskaner sedan AB Inbev tog över ägandet 2004. Andra menar att de ekonomiska villkoren från främst Augustiner är mer fördelaktiga och att Reinbold nu spelar ett spel för att få fram ett bättre bud från Löwenbräu-folket. Själv förnekar han att han pratar med andra bryggerier, men att han inte kan ge definitiva besked förrän efter ägarbytet. Spaten-Franziskaner vill inte uttala sig alls om vad som händer med Löwenbräukeller och eventuella ölleveranser i framtiden.

Med sitt karaktäristiska torn är Löwenbräukeller ett verkligt landmärke vid Stiglmaierplatz. Byggnaden stod klar 1883 och ägdes från början av Ludwig Brey, som också ägde Löwenbrauerei. Det första som de nya ägarna lär göra i april är att stänga restaurangen några dagar för renovering av bland annat köket. Tanken är sedan att den ska drivas av Edi Reinbolds yngste son Ludwig, som i dag sköter familjens hotell Drei Löwen på Schillerstrasse.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post282
Next »