Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Meckatzer Löwenbräu växer mer än snittet

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-06-14 16:25
Meckatzer Löwenbräu går åter mot strömmen på en sjunkande ölmarknad. Förra året ökade bryggeriets försäljning med närmare sju procent jämfört med året innan.

Resultatet är därmed en bra bit över hela branschen som bara ökade med 0,5 procent, mest beroende på den varma sommaren. Meckatzer Weiss-Gold och Meckatzer Hell stod för den största delen av Meckatzer Löwenbräus försäljning förra året, med en total andel på 75 procent. Men det var framför allt den ökade efterfrågan på bryggeriets två alkoholfria sorter som drog upp resultatet. Försäljningen av dessa ökade med tjugo procent jämfört med 2017. Till detta kommer också Meckatzers populära veteöl.


Bryggerichef Michael Weiss ser tillbaka på ännu ett bra år (foto: Meckatzer Löwenbräu).

Meckatzer Löwenbräu har
stora planer för kommande år. Målet är inte bara att vara stora i sin hemregion Allgäu och runt storstaden Stuttgart, utan att hitta partners över hela Baden-Württemberg som kan marknadsföra Meckatzers öl. Bryggeriet kommer också att belöna de som bidrar till högre livskvalitet i Allgäu. I oktober kommer man med hjälp av en expertjury, för första gången dela ut ett pris för bra kulinarisk kultur. Priset ska gå till produkter, producenter och krögare och under de kommande veckorna kan de som vill skicka in förslag till bryggeriet.

Rötterna till bryggeriet från Meckatz i västra Allgäu går att spåra tillbaka till 1738. Bryggeriet kallades från början bara för Löwenbräu, men fick ändra namn i början av 1900-talet för att inte förväxlas med det mer kända Löwenbräu i München. Meckatzer Löwenbräu har ägts av familjen Weiss sedan 1853 och styrs numera av Michael Weiss. 1905 ansökte man om registrering av varumärket för Meckatz Weiss-Gold, något som beviljades tre år senare som det första ölmärket i Allgäu. Produktionen ökade från 6 000 hektoliter år 1900 till 14 000 hektoliter 1914. 1975 nådde man för första gången 100 000 hektoliter. 2014 låg produktionen på 170 000 hektoliter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post465

Nytt rekordår för Waldhaus

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-06-12 18:31
Privatbrauerei Waldhaus gjorde ett bra fjolår. Schwarzwaldbryggeriet växte mer än marknadssnittet och sålde för första gången mer än 100 000 hektoliter öl.

Jämfört med året innan motsvarar 2018 års försäljning en ökning med nästan nio procent. Som jämförelse växte hela den tyska ölmarknaden med endast 0,5 procent förra året. I pengar räknat ökade Privatbrauerei Waldhaus sina intäkter med tolv procent till cirka tolv miljoner euro. Detta är Waldhaus tolfte rekordresultat i rad, vilket ägarfamiljen Schmid firade genom att ta alla sina anställda med respektive på en tredagarsresa till Amsterdam.


Bryggmästarna Bernhard Vötter och Bernhard Ebner och vd Dieter Schmid firar ett bra år (foto: Privatbrauerei Waldhaus).

Bland de femton
ölen i Waldhaus produktutbud är det fortfarande Diplom Pils som säljer bäst, följt av de tre ofiltrerade specialölen och de tre veteölen i sortimentet. Under året lanserades även två nya så kallade Naturradler, en söt och en syrlig, som båda fått en bra start. De två nya radlersorterna har lett till att försäljningen fördubblats jämfört med tidigare radlervarianter. Waldhaus öl har under 2018 också vunnit 41 guldmedaljer i diverse öltävlingar. Diplom Pils fick bland annat guldmedalj av den tyska jordbruksorganisationen DLG för tjugonde året i rad för sin goda kvalitet.

Privatbrauerei Waldhaus är känt för att ta egna vägar när de tillverkar sin öl. De använder exempelvis alltid hela humlekottar istället för pellets eller koncentrat, de odlar sina egna jäststammar och försöker alltid upprätthålla en optimal balans mellan temperatur och tryck under bryggningsprocessen – även om det gör att bryggningen tar längre tid. En annan framgångsfaktor är de investeringar som gjorts under senare år. Förra året uppgick investeringarna till drygt 3,3 miljoner euro. I år kommer dessutom buteljeringsanläggningen att uppgraderas för cirka 1,8 miljoner euro, något som borgar för ännu bättre resultat i framtiden.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post463

Alpirsbacher ser tillbaka på ännu ett framgångsrikt år

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-13 17:39
Alpirsbacher Klosterbrauerei fortsätter att gå bra ekonomiskt. Enligt ledningen överträffade Schwarzwaldbryggeriet alla förväntningar under 2018.

Under 2018 ökade Alpirsbacher Klosterbrauerei sin ölförsäljning med 5,4 procent och bruttointäkterna med 8,6 procent. Till skillnad mot den generella trenden i Tyskland och Baden-Württemberg ökade Alpirsbachers försäljning av flasköl med 7,2 procent. Fatölsförsäljningen i sin tur ökade med 1,4 procent. Särskild bra gick varugrupperna Kloster-Spezialitäten, veteöl, alkoholfria öl samt retroserien Schwarzwald Michel, enligt ägare Carl Glauner och vd Markus Schlör, som tillägger att tillväxten för Kloster-Spezialitäten låg på trettio procent och för alkoholfria öl på tjugo procent under förra året. Hela ökningen beror på ökad försäljning på den inhemska tyska marknaden.


Enligt bryggeriledningen överträffade Alpirsbacher alla förväntningar under 2018 (foto: Ipernity).

Enligt Markus Schlör
investerade Alpirsbacher dessutom cirka 3,7 miljoner euro i företagets utveckling under fjolåret. Främst satsade man på tekniska förbättringar gällande buteljering och logistik, liksom när det gäller förpackningar och marknadsinvesteringar. Under 2019 räknar bryggeriledningen med att volymerna ökar med en procent och omsättningen med fyra procent för ölförsäljningen. Bryggeriet vill också fortsätta den positiva utvecklingen av tidigare års produktlanseringar. Under 2020 vill man dessutom öka försäljningen ytterligare genom att lansera fler nya produkter inom segmenten öl och alkoholfria drycker.

Alpirsbacher Klosterbräu ägs av Carl Glauner, som är fjärde generationens bryggare. Han är barnbarnsbarn till Johann Gottfried Glauner, som köpte bryggeriet 1877 och återupplivade bryggeriverksamheten från ett benediktinkloster från 1000-talet. 1880 överfördes företaget till Carl Albert Glauner och 1906 bytte man namn till dagens Alpirsbacher Klosterbräu. Bryggeriet sysselsätter i dag cirka 135 personer.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post452

Schneider Weisse får nytt utseende

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-06 18:26
Stabilitet kräver förändring. Så förklarar Schneider Weisses ägare att man nu byter design på bryggeriets flasketiketter. Innehållet görs dock fortfarande efter gamla beprövade recept.

Från och med april i år har Schneider Weisses flaskor ett nytt utseende. Etiketterna har fått en ny och modernare look, som ska göra det enklare för konsumenterna att hitta rätt öl på hyllorna. De tidigare etiketterna med varierande motiv har ersatts med en mer enhetlig design, där de olika sorterna markeras med diagonala band i olika färger. Med förändringen menar bryggeriet att deras öl nu sticker ut från andra veteöl på fler sätt än bara genom smaken.


De nya flasketiketterna har fått ett mer enhetligt men samtidigt distinkt utseende (foto: Schneider Weisse).

De nya etiketterna ska signalera friskhet, distinkthet och oberoende, och ska redan vid första ögonkastet få kunderna att förstå att det handlar om ett självständigt bryggeri, som gör öl med en egen karaktär. Samtidigt försäkrar Schneider Weisse att det som verkligen utmärker bryggeriet inte har ändrats. Ölen bryggs fortfarande genom en speciell process och med naturliga och lokala råvaror av hög kvalitet.

De gamla etiketterna hade ett mer individuellt utseende med olika motiv (foto: Schneider Weisse).

Schneider Weisse, eller
G. Schneider & Sohn, grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal (eller Weisses Bräuhaus). I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI Schneider som är ägare.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post449

Radeberger stänger Kölnbryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-15 18:09
Radeberger Gruppe meddelade förra veckan att man stänger sitt kölschbryggeri i Köln. Det så kallade Haus Kölscher Brautradition har anor från 1296 och är en av Radebergers fjorton anläggningar i Tyskland.

I en tvåstegsprocess kommer Radeberger föra över produktionen av sina kölschmärken till Cölner Hofbräu Früh, som är det näst största bryggeriet i Kölnområdet med en årlig produktion på cirka 400 000 hektoliter. I det första steget flyttas anläggningen för buteljering av returflaskor och tillhörande logistik från bryggeriet i Mühlheim i slutet av 2020. Det andra steget innebär att fatfyllningsanläggningen och själva öltillverkningen flyttar under hösten 2021.

Radeberger stänger sitt Kölnbryggeri och flyttar produktionen till Früh (foto: Christian Knieps).

Radeberger har visserligen
ett annat bryggeri i Dortmund, endast tio mil från Köln. Man kan dock inte flytta produktionen dit på grund av de speciella regler som gäller kring öl av kölschtyp. Sedan 1997 har namnet kölsch skyddad ursprungsbeteckning i EU, vilket innebär att det bara är öl som bryggs inom fem mil från staden Köln och som omfattas av den så kallade Kölsch-konventionen som får kallas för just kölsch. I Radebergers Haus Kölscher Brautradition bryggs kölsch av märkena Sion, Sester, Peters, Dom och Gilden. Radeberger Gruppe blev 2018 åter Tysklands största bryggerikoncern med en försäljning på 11,65 miljoner hektoliter öl.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post442

Wernesgrüner inviger ny fatanläggning och utökar flasksortimentet

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-12 16:36
Wernesgrüner har en ny anläggning för att fylla sin öl på fat. Den är anpassad för fat i storlekarna trettio och femtio liter och kan fylla upp till nittio fat i timmen.

Innan ölet fylls på görs faten rena både invändigt och utvändigt och kvalitetsgranskas. Sedan fylls ölen på, varefter en ny kvalitetskontroll görs. De fyllda faten ställs sedan på pall och säkras med hjälp av en speciell transportsäkringsmaskin, innan de skickas iväg för vidare distribution. Det som utmärker anläggningen är den ledarmade robot, som kan utföra arbetet på en begränsad yta och se till att faten fylls på även när takten är hög.


En ny ledarmad robot klarar av att arbeta i hög takt och i små utrymmen (foto: David Rötzschke).

Totalt investerar Wernersgrüner Brauerei två miljoner euro i den nya fatanläggningen. Installationen av den nya anläggningen innebar också en del utmaningar. Rivningen av den gamla fatanläggningen från 1989 samt planering och byggande av den nya krävde två månaders planering. Under planerings- och byggtiden var drygt tjugo företag inblandade i projektet.

Samtidigt meddelar bryggeriet att man utökar sitt flasksortiment med en 33-centiliters ”Steinie”-flaska. Från och med mitten av april kommer Wernesgrüner Pils Legende och Wernesgrüner Landbier 1436 att säljas i de kompakta flaskorna. I de östra förbundsländerna finns ölen också att köpa i en ny, återvinningsbar låda för tjugo flaskor.

Två av Wernesgrüners öl kommer att finnas på så kallad Steinie-flaska (foto: Wernesgrüner Brauerei).

Wernesgrüner Brauerei grundades redan 1436 och är ett av världens äldsta bryggerier. För närvarande marknadsför bryggeriet sex olika ölvarianter: Wernesgrüner Pils Legende, Wernesgrüner Landbier 1436, Wernesgrüner Alkoholfrei, Wernesgrüner Radler, Wernesgrüner Naturtrüb Radler och Wernesgrüner Naturtrüb Radler Alkoholfrei. Sedan 2002 ägs bryggeriet av Bitburger Braugruppe.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post441

Lammsbräus försäljning ökar med tvåsiffrigt procenttal

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-10 18:08
Neumarkter Lammsbräu ökade sin försäljning med 10,5 procent under 2018. I pengar handlar det om en ökning med 2,5 miljoner euro, från 24,3 miljoner förra året till 26,8 miljoner i år.

Tittar vi bara på Neumarkter Lammsbräus ölförsäljning så ökade den med 6,1 procent till 100 288 hektoliter. Alkoholfria drycker ökade med 14,1 procent, vilket motsvarar en total försäljningsvolym på 139 399 hektoliter. Störst ökning i det alkoholfria sortimentet stod det mineralvattnet Biocristall för, vars försäljning ökade med 24,9 procent (till 24 839 hektoliter) under 2018.

Johannes Ehrnsperger är ensam ägare och vd sedan i februari (foto: Neumarkter Lammsbräu).

Totalt sålde Lammsbräu
239 687 hektoliter av alla sina drycker under 2018. Det är cirka 23 000 hektoliter mer än året innan. Oberpfalz-bryggeriet har specialiserat sig på ekologisk produktion och använder endast ekologiska råvaror i sina öl. Ledningen konstaterar att förra årets försäljningsökning överträffar den för hela den ekologiska sektorn med fem procentenheter.

Enligt Lammsbräus vd
Johannes Ehrnsperger förväntar sig bryggeriet en mer blygsam försäljningsökning under 2019. Bryggeriet räknar med att intäkterna kommer att ligga på lite över 27 miljoner euro vid årets slut. 28-årige Ehrnsperger tog över som ägare och vd för bryggeriet så sent som i februari i år. I och med det fullbordades generationsskiftet från den sjätte till den sjunde generationen i ägarfamiljen.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post440

Karlsberg ökade försäljningen 2018

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-07 18:06
Karlsberg Brauerei i Homburg ökar sin försäljning. Under 2018 sålde bryggeriet mer öl såväl i Tyskland som utomlands samtidigt som rörelseresultatet förbättrades.

På den tyska marknaden ökade Karlsberg Brauereis försäljning av de egna märkena Karlsberg och Mixery med tio procent, till 73,2 miljoner euro förra året. Utlandsförsäljningen ökade i sin tur med 30,8 procent till 18,3 miljoner euro, att jämföra med 14 miljoner 2017. Om man räknar in alla märken som Karlsberg distribuerar uppgick försäljningen till 130,9 miljoner euro, vilket är en ökning med 6,3 procent mot året innan. Det förbättrade resultatet beror enligt bryggeriet huvudsakligen på ett antal framgångsrika produktlanseringar.


Karlsberg Brauereis försäljning ökade med tio procent under 2018 (foto: Karlsberg Brauerei).

Karlsbergs försäljningsstrategi med
att satsa mer på produkter med höga marginaler samt en genomförd prisökning har lett till en avsevärd höjning av bruttovinsten, som uppgår till 77,4 miljoner euro (mot 70,8 miljoner 2017). Rörelseresultatet har också ökat markant. Intäkterna innan räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) var 19,6 miljoner euro (14,8 miljoner året innan). Intäkterna innan räntor och skatter (EBIT) var 9,5 miljoner euro (2017: 5,4 miljoner). Nettoinkomsten på fyra miljoner euro var betydligt högre än året innan, då den var 0,8 miljoner.

Under 2019 väntas dock en mindre försämring av försäljningen, bland annat eftersom bryggeriet tror att det blir svårt att upprepa den försäljning man hade under förra årets varma sommar. Bryggeriledningen tror att rörelseresultatet EBITDA kommer att hamna någonstans mellan 15,5 och 18,5 miljoner euro. Man tror också att kostnaderna för marknadsföring och på säljsidan kommer att öka betydligt.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post439
Next »