Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Oväntad etta bland Tysklands bryggerier

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-07 18:27

När användarna av ölsajten Untappd får välja hamnar ett lite oväntat namn överst bland de bästa bryggerierna i Tyskland. Om det ens är ett bryggeri?

Untappd är en USA-baserad social nätverkssajt, där användarna kan betygsätta de öl de dricker. Betygen ligger sedan till grund för en totalpoäng, där även bryggerierna och deras öl vägs mot varandra. Bryggerier med många högt rankade öl får också en högre totalpoäng. Utifrån detta får vi fram följande lista med de tio högst rankande tyska bryggerierna och bryggarna.

1. Huisstekerij Hertie, Duisburg (4,171)
Inte ett bryggeri i sig, utan ett fristående lambicblanderi drivet av Ulrich ”Uli” Kremer. Känt för sin experimentella stil som inte bara omfattar lambic, utan även stout, trappist-, vete- och rököl bland annat. Hittills har två blandningar tillkommit genom samarbeten med andra bryggerier; Eszett Gueuze gjordes tillsammans med Freigeist Bierkultur och Lambik Peated Weizen i samarbete med Brauart Sausenheim.

Uli Kremer är populär bland Untappds användare (foto: belgian-bierfriends-germany.de).


2. Fuerst Wiacek, Berlin (3,917)

Ett fantombryggeri som hämtar inspiration från olika delar av världen. Bland annat blandas tyska stilar och den nya favoriten New England-stilen med de erfarenheter som bryggarna fått efter att ha praktiserat på bryggerier som Põhjala, Beavertown and Boneyard Beer.

Fuerst Wiaceks öl säljer bra på Berlins uteställen (foto: Fuerst Wiacek).


3. Stone Brewing Berlin (3,827)

Det amerikanska bryggeriet som ville komma närmare den europeiska marknaden och öppnade i Berlin. Brygger i huvudsak samma sorter som i USA, men gör även en del öl som är unika för Berlinbryggeriet. Har förvandlat ett gammalt gasverk till en unik destination för älskare av hantverksöl.

Stone har förvandlat Berlins gamla gasverk till ett ölmecka (foto: Stone Brewing).


4. Schneider Weisse G. Schneider & Sohn, Kelheim (3,82)

Ett klassiskt tyskt bryggeri i ordets rätta bemärkelse. Deras veteöl rankas ständigt bland de absolut bästa i världen. Det enda bryggeri i världen som endast har examinerade ölsommelierer i sin säljarstab. Deras öl säljs i dagsläget i drygt trettio länder världen över.

Schneider Weisses veteöl tillhör de bästa i världen bästa (foto: craftbeer-shop.com).


5. Brauerei Zehendner, Mönchsambach (3,811)

Bryggeriet grundades 1808 och är sedan 1938 familjeägt. Bland ölen finns klassiska stilar som Export, Lagerbier och Hefeweizen. Även säsongsöl som Weinachtsbock och Maibock finns på programmet. Ölen säljs på såväl flaska som fat och finns på många restauranger inom en två mils radie från bryggeriet.

Zehendners klassiska ölstilar säljs under namnet Mönchsambacher (foto: bier.by).


Övriga på topp 10:

6. Braukollektiv, Freiburg (3,804)
7. Yankee & Kraut, Ingolstadt (3,784)
8. Ayinger Privatbrauerei, Aying (3,778)
9. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising och Frau Gruber Brewing, Gundelfingen an der Donau (3,776)


Fotnot: För att komma med på listan måste ett bryggeri ha fått minst 1 000 betyg på Untappd och ha minst fem öl i sitt sortiment. Siffrorna är från den 7 augusti 2017.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post196

Tyska bryggeriet som gör världens starkaste öl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-10 18:09

Att göra världens starkaste öl har bland vissa bryggerier blivit en sport och kanske något av ett PR-jippo. I sin jakt på styrka har vissa till och med gått så långt att de fuskat. Det nuvarande officiella världsrekordet innehas dock av en tysk.

I bayerska Gunzenhausen finns Schorschbräu, bryggeriet som gör världens officiellt starkaste öl. Ölet i fråga heter Schorschbock 57% finis coronat opus och har en fastställd alkoholhalt på 57,7 procent. Det ger bryggeriet förstaplatsen på Ratebeers lista över de starkaste ölen. Men som om det inte vore nog har Schorschbräu även andraplatsen på listan med Schorschbock 43%, där siffran så klart anger alkoholhalten. Båda ölen är så kallade isbockar (Eisbock), som bryggs enligt en teknik som ofta används för att skapa öl med riktigt hög alkoholhalt.

Världens starkaste öl - Schorschbock 57% (foto: askmen.com).


På topp 50-listan finns ytterligare två Schorsch-öl, på ”blygsamma” 31 respektive 30 procent. Deras Schorschbock 16 innehar dessutom rekordet för världens starkaste lageröl. Men även bryggeriets mer ”normala” skapelser ligger i det högre alkoholspannet. Standardölen Schorschbock och Schorschweizen klockar båda in på 13 procent, vilket är i topp för tyska bocköl.

Schorschweizen ligger på "blygsamma" 13 procent ABV (foto: socialsta.com).


Trots att de är extrema, bryggs alla öl i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Den höga alkoholhalten får man tack vare en speciell jäst, massor av malt och minst fyra månaders lagring. Isbockarna framställs enligt den traditionella metoden, det vill säga att man fryser ner ett redan starkt bocköl och sedan filtrerar bort den is som bildas. Det som blir kvar är en isbock med massor av smak. Ölen i sig blir väldigt mörka och har knappt någon kolsyra eller något skum. De påminner kanske mer om likör, sherry eller whisky i karaktären.

Georg Tscheuschner experimenterar gärna med styrkan (foto: Schorschbräu).


Schorschbräu grundades 1996 av Georg "Schorsch" Tscheuschner. Mitt under tider av fallande ölkonsumtion och ökad ägarkoncentration, bestämde han sig för att starta ett litet, specialiserat bryggeri. Målgruppen är kunder som uppskattar handgjorda ölspecialiteter, långt ifrån standardiserade lågprisöl. Bryggeriet har lyckats hitta en nisch där man stadigt expanderar, trots den stenhårda konkurrensen i Tysklands bryggerivärld.


Fotnot: Det skotska bryggeriet Brewmeister hade tidigare rekordet över världens starkaste öl;
Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post162

Bryggeriet: Westerwald-Brauerei

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-01-20 16:38

En ung mans dröm och beslutsamhet ledde fram till ett av Tysklands i dag äldsta pilsnerbryggerier. Numera är utbudet lite bredare, men de höga kvalitetskraven består.

Westerwalds öl är mer känt som Hachenburger (foto: Westerwald-Brauerei).


Bryggeriet heter egentligen Westerwald-Brauerei, men ölet är mer känt som Hachenburger. Historien börjar år 1861, då den 25-årige Heinrich Schneider bestämmer sig för att grunda ett bryggeri på Grünschen Hof i Hachenburg, Rheinland-Pfalz. Detta gör han trots att det redan finns över 150 konkurrerande bryggerier i regionen. Men Heinrich är inte rädd, så nykomling i branschen han är, för han har redan sin vision klar: att skapa unika kvalitetsöl. Nu för tiden får det flytande guldet mogna i moderna tankar, men förr i tiden lagrades det i Felsenkeller på Distelberg. Fortfarande är den långa, kalla mognadsprocessen utmärkande för ett äkta Hachenburgeröl, liksom användandet av råvaror av allra högsta kvalitet. En annan nyckel till framgång är det rena, mjuka vattnet som kommer från en källa i närliggande Rothbach-dalen.

Tre snabba frågor till Laura Voges på bryggeriets marknadsavdelning:

Har ni någon speciell filosofi?
Trots att vi använder modern utrustning, anammar vi det traditionella sättet att brygga och strävan efter en och hög jämn kvalitet. Men vi har också modet att förändras, uppmuntra innovation och nya, okonventionella vägar.

Vad är speciellt med era öl?
Likriktade smaker har aldrig varit vår grej. Vi brygger alla våra öl med 100 procent aromahumle. Ölen får alltid mogna i sex veckor i en speciell byggnad. Bryggeriet har belönats med den internationella kvalitetsstämpeln ”Slow brewing”, något vi delar med endast 25 bryggerier i Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien. Alla delar vi en passion för det goda och är övertygade om att ölälskare vill ha mer än en enda smak.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De av våra standardöl som får högst poäng på Ratebeer är Hachenburger Weizen, Hachenburger Zwickel och Westerwald Bräu. Dessutom har vi gjort en populär serie specialöl, bland annat Selection No. 01 India pale ale, Selection No. 04 Ice-Bock och Selection No. 06 Chocolate Porter.

Hachenburger Weizen är ett av de mest populära ölen (foto: Westerwald-Brauerei).


Öl i urval

Hachenburger Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %

Hachenburger Weizen
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Schwarze
Stil: Schwarzbier
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Hachenburger Zwickel
Stil: Zwickel/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Westerwald-Bräu
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Selection No. 01 India pale ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka: 16,0 %

Selection No. 02 Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 7,6 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %

Selection No. 03 Red Stout
Stil: Irish ale
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtstyrka: 18,2 %

Selection No. 04 Ice-Bock
Stil: Isbock (Eisbock)
Alkoholhalt: 10,2 %
Stamvörtstyrka: 24,0 %

Selection No. 05 Weizenbock
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 8,8 %
Stamvörtstyrka: 19,8 %

Selection No. 06 Chocolate Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 6,8 %
Stamvörtstyrka: 18,8 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post144

Bryggeriet: Schlossbrauerei Maxlrain

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-01-13 16:39

I Bayern ses öl inte i första hand som en alkoholhaltig dryck, utan som ett baslivsmedel. Därför behandlas drycken alltid med största respekt av alla som arbetar inom livsmedelsindustrin. I byn Maxlrain finns ett bryggeri som i snart 400 år hängivet arbetat för att leva upp till de högt ställda kvalitetskraven. En mängd utmärkelser visar att man lyckats.


Maxlrain ligger cirka fem mil sydöst om München. Det är en liten by med ett slott, ett bryggeri, tre restauranger och 116 invånare, varav 25 arbetar på Schlossbrauerei Maxlrain. I dag gör bryggeriet femton olika sorters öl i olika stilar, alla bryggda efter hantverksmässiga metoder och med de bästa ingredienserna. Bryggeriet omnämns första gången 1636. Då var man ett så kallat ”brunölsbryggeri”, som de flesta bryggerier på den tiden. Mycket har givetvis förändrats sedan dess, men vissa saker består. Maxlrain är till exempel fortfarande ett lokalt, fristående och privatägt bryggeri. Bryggeriets fokus på kvalitet och regional förankring har gett många utmärkelser genom åren. 2012 och 2016 utsågs man till och med till Tysklands bästa bryggeri av det tyska hushållningssällskapet, DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft).

Tre snabba frågor till bryggeridirektör Roland Bräger:

Har ni någon speciell filosofi?
Alla öl bryggs i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Vår filosofi grundar sig i den kvalitet som bayerska öl är kända för och som vi arbetar hårt för att upprätthålla. Som ett bevis för detta pryds våra flasketiketter med kvalitetssymbolen ”Bayerskt öl” (Bayerisches Bier”). Att vi har blivit utsedda till Tysklands bästa bryggeri två gånger visar att alla anställda arbetar efter vår kvalitetsbaserade filosofi.

Vad är speciellt med era öl?
Allt börjar med råvarorna. Det finns endast ett fåtal lokala jordbrukare som odlar gamla sorters korn. Vi föredrar sorter som Steffi och Barke, som vi är övertygade om ger ölet en bättre kvalitet och smak. Humlen kommer från Hallertau, trots att humle från Kina, Nya Zeeland eller USA är billigare. Den största delen av våra öl säljs i närområdet, så därför vill vi också köpa råvarorna från vår region. Det är inte bara bra för ekonomin, utan även för miljön eftersom det blir kortare transporter.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Schloss Gold Export rankas som det mest populära av alla våra öl. Det känns igen på sin milda, men ändå fylliga friskhet och smak. Ölet är gjort av noggrant utvalda ingredienser och kristallklart vatten, som tas från vår egen källa i Mangfalldalen.

Maxlrain har i dag femton öl i sitt sortiment (foto: schmankerlladen.at).


Öl i urval

Schloss Gold Export
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Leo Weisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Bairisches Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %

Aiblinger Schwarzbier
Stil: Dunkel (mörk lager)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Schloss Trunk
Stil: Zwickl/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Schloss Weisse
Stil: Dunkelweizen (mörkt veteöl)
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %

Jubilator
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,5 %

Kirtabier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post142

Bryggeriet: Lang-Bräu

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-21 15:41

Familjeägda bryggerier med en lång historia finns det gott om i Tyskland i allmänhet och Bayern i synnerhet. Här är berättelsen om ytterligare ett, som har en drygt 160 år lång historia att se tillbaka på.


Byn Schönbrunn i kommunen Wunsiedel ligger vackert vid bergskedjan Fichtelgebirge i Oberfranken, mellan Bayreuth och den tjeckiska gränsen. Här huserar det familjeägda bryggeriet Lang-Bräu. Exakt när bryggeriet grundades är svårt att säga, eftersom mycket förstördes och försvann i andra världskrigets kaos. De äldsta skyltarna och brevpappren som hittats pekar dock mot 1853. Då ägs bryggeriet av familjerna Zeitler, Rasp och Schmidt. Den första Lang äntrar scenen 1883, i form av Friedrich Gustav, som gifter sig med dottern till grundare Schmidt. 1920 slog sonen Rudolf Lang samman de tre familjernas bryggarrättigheter till en. När Rudolf dog vid 53 års ålder, tog hans änka Frida över styret. Senare kom hon att få hjälp av Ernst Hopf, som gift sig med dottern Irma 1948. Under Ernst tid utökades sortimentet och man började även göra läsk under namnet Frucade. 1978 blev dagen ägare Jürgen Hopf klar med sin bryggarexamen och tog över rörelsen. Han har gett bryggeriet en hel del medial uppmärksamhet, inte minst 2002 då man skapade sitt Erotikbier.

Tre snabba frågor till Richard Hopf, son till Jürgen och sjätte generationens bryggare:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi vet vad som behöver justeras och var. Med en känsla för tajming, erfarenhet av rätt sammansättning och passion för bryggarkonsten, gör vi varje öl till något unikt. I familjen har vi fört denna kunskap vidare från generation till generation, vilket har bevarat våra traditioner och värderingar.

Vad är speciellt med era öl?
Varje öl har sin egen individuella karaktär. Det är vad som skiljer oss från storskalig löpande bandet-produktion. Vi tar vårt vatten direkt från egen källa i Fichtelgebirge. Vi ställer högre kvalitetskrav på vattnet än vad lagen föreskriver och behandlar det inte på något konstgjort sätt. Korn- och vetemalten kommer från välkända mälterier i Oberfranken, med samma kvalitetskrav som vi har. När det kommer till humle, så är vi endast nöjda med det bästa och använder därför den berömda Hallertauer-humlen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De öl med högst betyg på Ratebeer är Schönbrunn Urbock Dunkel, Maibock Dunkel och Schönbrunner Weissbier.

Lang-Bräu har en stor mängd öl att välja mellan (foto: Lang-Bräu).


Öl i urval

Schönbrunner Weissbier
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,6 %
Beska: 15 IBU

Naturtrübes Super Ale
Stil: Amerikansk pale ale
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Beska: 22 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 29 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Hell
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,1 %
Beska: 26 IBU

Schönbrunner Fichtelgebirgs Spezial
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1 %
Beska: 26 IBU

Erotikbier
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1 %
Beska: 25 IBU

Schönbrunner Burggraf Dunkel
Stil: Dunkel
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,1 %
Beska: 24 IBU

Maibock
Stil: Ljust bocköl
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1 %
Beska: 29 IBU

Schönbrunner Urbock Dunkel
Stil: Dubbelbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 18,1 %
Beska: 30 IBU  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post136

Bryggeriet: And Union

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-14 16:09

München är känt för sina anrika, gamla bryggerier. Men det finns också modernare varianter som brygger samtida öl, men med en traditionell twist. Möt bryggeriet som gör modernistiska kraftöl i den bayerska huvudstaden.


Gänget bakom det lilla fantombryggeriet And Union började sin bryggarbana i München 2007. Då startade man samarbeten med olika bryggmästare från små, regionala och familjeägda bryggerier i Bayern. Tanken är att skapa hantverksmässig öl, som man inte bara är stolta över att sälja till sina kunder, utan även älskar att dricka själva. För tillfället arbetar man med fyra bayerska bryggerier, som producerar mellan 10 000 och 150 000 hektoliter öl per år. Det äldsta bryggeriet av dessa är nästan 500 år gammalt (Arcobräu Gräfliches Brauhaus i Moos, grundat 1567), medan det nyaste ”endast” har funnits i nittio år. Bakom And Union står far och son Manuel och Rui V. Esteves samt deras affärspartner Bradley J. Armitage. Bryggeriet har ytterligare tre anställda samt distributörer i fem länder eller regioner utanför Tyskland.

Tre snabba frågor till Tina Küster på bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi arbetar efter de grundläggande principerna för modernismen, vilka är rationalitet, enkelhet och ett ärligt uttryck för olika råvarors egenskaper och kvalitet. Vi älskar, lever efter och följer denna filosofi. Solida grunder. Inga konstigheter.

Vad är speciellt med era öl?
Vi gör öl på det gamla sättet med endast malt, jäst, humle och vatten. Det går inte att skynda på ett hantverk och därför tar vårt traditionella bryggsätt upp till tolv veckor. Vi tror på kvaliteten i små satser och inte kvantiteten i storproduktion. Vi är besatta av doft, smak och balans, inte av stor ekonomi. Våra öl är ofiltrerade, vilket ger dem en fylligare och rikare smak och en lenare munkänsla. Vi kallar det ”analogt öl för en digital värld”.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De öl som får bäst betyg på Ratebeer är den engelska pale alen Brrgrr samt iporna Friday och Handwerk.

Designen på And Unions burkar och flaskor är ofta stram och enkel (foto: And Union).


Öl i urval

Unfiltered Lager
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,0 %
Beska: 25 IBU
Humle: Hallertau Aroma
Bryggtid: 6 veckor

Neu Blk
Stil: Mörk lager/Dunkel
Alkoholhalt: 5,0 %
Beska: 18 IBU
Humle: Hallertau Aroma
Bryggtid: 8 veckor

Beast of the Deep
Stil: Ljust bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %
Beska: 22 IBU
Humle: Hallertau Aroma
Bryggtid: 10 veckor

Steph Weiss
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Beska: 20 IBU
Humle: Hallertau Aroma
Bryggtid: 8 veckor

Sunday Easy Pale Ale
Stil: Amerikansk pale ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Beska: 35 IBU
Humle: Hallertau Aroma, Summit
Bryggtid: 8 veckor

Friday Über IPA
Stil: India pale ale
Alkoholhalt: 6,5 %
Beska: 55 IBU
Humle: Hallertau Aroma, Chinook
Bryggtid: 10 veckor

Brrgrr Pale Ale
Stil: Engelsk pale ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Beska: 30 IBU
Humle: Hallertau Aroma, Fuggle, Cascade
Bryggtid: 8 veckor

Handwerk Every Day IPA
Stil: India pale ale
Alkoholhalt: 5,5 %
Beska: 40 IBU
Humle: Hallertau Aroma, Chinook
Bryggtid: 8 veckor  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post133

En konstfylld bryggeriupplevelse för hela familjen

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-05 17:31

Tre mil sydväst om Regensburg i Niederbayern ligger Abensberg. Där huserar bryggeriet Kuchlbauer, ett av de äldsta bryggerierna i världen. Förutom att vara mästare på att göra veteöl, har det en hel värld med upplevelser för alla som gillar öl och konst.

Bryggeriet Kuchlbauers Bierwelt är en väldigt speciell turistattraktion, där bayersk ölkultur möter konst och arkitektur. Upplevelsedelen har byggnader som är ritade av ingen mindre än den berömda konstnären Friedensreich Hundertwasser, känd för sina säregna byggnader i allsköns former och färger. Det mest spektakulära inslaget är Kuchlbauer Turm, från vilket besökarna har en magnifik utsikt över bygden.

Kuchlbauer Bierwelt med det berömda tornet i bakgrunden (foto: bayern.by).


Inredningen är som
ett enda stort konstverk och innehåller mycket att uppleva. Under en guidad rundtur får besökarna bland annat träffa ”Weissbier-dvärgarna”. De får också beskåda Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” i Leonardo-källaren, samtidigt som de får lyssna på en tolkning av verket. Självklart får besökarna också veta allt de behöver veta om ölbryggningens ädla konst. Det går till och med att se på när bryggmästarna utövar sin magi i brygghuset. Efter rundturen belönas (de vuxna) besökarna med en kall Turmweisse och ett diplom som visar att de nu är weissbierexperter. Visningarna tar cirka 90 minuter och det är bäst att boka i förväg.

Hundertwassers inredning är verkligen spektakulär (foto: bayern.by).


Även om många besökare
kommer på sommaren, så erbjuder Kuchlbauers Bierwelt stora upplevelser även så här års. Till advent varje år lyses bryggeriet upp av mer än 300 000 led-lampor och hela området förvandlas till Kuchlbauers Turmweihnacht (”tornjul”). Otaliga marknadsstånd och traditionella hantverkare erbjuder lokala specialiteter och mycket annat för hela familjen.

Till advent tänds hela området upp och fylls med allsköns läckerheter (foto: Kuchlbauer).


Kuchlbauer kan falla tillbaka
på en lång historia. Redan runt år 1300 fick bryggeriet i Abensberg bryggrättigheter av greven av Abensberg. 1751 köptes godset i Abensberg av Joseph Amann, som då även kom att äga bryggeriet och ge det dess namn. 1904 togs bryggeriet över av Michael Salleck, farfar till dagens ägare Leonhard Salleck. Familjen har bryggt öl i åtta generationer. 1918 byggde man ett nytt bryggeri utanför staden och kom att specialisera sig på veteöl. I dag är Kuchlbauer ett medelstort bryggeri med cirka fyrtio anställda, som totalt brygger sex olika veteöl.

Bryggeriets sex olika veteöl spelar givetvis en stor roll (foto: Kuchlbauer).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post129

Bryggeriet: Brauerei Würth

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2016-11-30 15:13

I hjärtat av norra Oberpfalz har familjen Würth bryggt öl i tre generationer. Bryggeriet erbjuder ett brett urval av öl, men är mest känt för sina zoiglöl. Inte så konstigt med tanke på att hemorten brukar räknas som ölstilens födelseplats.


I östra Bayern, mellan Nürnberg och den tjeckiska gränsen, hittar vi den lilla staden med det tungvrickande namnet Windischeschenbach. I staden som brukar kallas zoiglölets huvudstad huserar sedan 1885 Brauerei Würth. Självklart har bryggeriet också flera sorters zoigl i sitt sortiment, vid sidan av flera andra klassiska tyska ölstilar. Bryggeriet drivs i dag av Ludwig Würth, som fick bryggningen med sig redan som nyfödd. Som den tredje generationens bryggare, satsade Ludwig tidigt på den flera hundra år gamla zoigltraditionen. Den stora efterfrågan gör att det fasta utbudet av zoiglöl hela tiden utökas, senast med en vetezoigl och blanddrycken zoiglradler. Olika säsongsöl tas också fram. Ölen säljs såväl på flaska som på fat. För de riktigt stora konsumenterna erbjuder Brauerei Würth till och med hemleverans av sina öl.

En Zoigl är egentligen en skylt för ett offentligt brygghus, ibland i form av en pil som genom att peka uppåt eller neråt visar om stället är öppet eller stängt. Andra Zoigl visar samma sak bara genom att vara upphängda eller inte. Ordet kommer följaktligen också från det tyska ordet för skylt eller visare, Zeiger, som på oberpfalzisk dialekt blev Zeigl och senare Zoigl.

Tre snabba frågor till Sina Meyer på bryggeriets ekonomiavdelning:

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår främsta produkt är våra zoigl. Det är en specialitet från vår region Oberpfalz, särskilt vår hemstad Windischeschenbach. Vi har fyra sorters zoigl i vårt fasta sortiment: Zoigl Hell, Zoigl Dunkel, Zoigl-Weizen och Zoigl-Radler.

Vad är speciellt med era öl?
Vi har ett brett utbud, som även innehåller klassiska tyska öl som Lagerbier Hell, Perlweisse, Märzen och Pils. Men zoigl är den produkt som vi säljer mest av.

Vad har ni för planer för framtiden?
Inga omedelbara planer. Vi har nyligen presenterat vårt vinteröl, Winter-Zoigl. I våras skapade vi också en ny produkt med namnet Zoigl-Bock. Ölet tillverkades endast under fasteperioden, till och med 1 maj.

Winter-Zoigl är det senaste säsongsölet (foto: Brauerei Würth).


Öl i urval

Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Mycket fyllig, mild

Dunkles Zoiglbier
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, maltig, mild

Zoigl-Weizen
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Smak: Fyllig, lätt kryddig, syrlig

Zoigl-Bock
Alkoholhalt: 7,0 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Smak: Fyllig, maltig, harmonisk beska  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post127
Next »