Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Femte ölet i djurisk serie

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-06 17:43

Sedan tidigare ingår det fyra ”djur” i Hopferei Hertrichs ölserie Veto. Mitt under den mörka hösten kommer nu det femte – och det är passande nog en mörk och lite starkare historia.

Det femte ölet i Veto-serien är ett bocköl med namnet Lammbock. Hopferei Hertrich i Feucht fortsätter därmed på temat klassiska tyska ölstilar med djuriska namn. Men bryggeriet skulle inte vara vad det är om man inte satt en egen twist på den nya brygden.

Lanseringen av Lammbock skedde förra veckan på Bierothek (foto: Bierothek).


Lammbock
har tack vare sin kombination av olika maltsorter fått en mörkt rödbrun kastanjefärg och en kraftig maltarom. I doften anas lädersoffa och i smaken finns en lätt ton av bacon. De fem humlesorter som använts spelar möjligen en underordnad roll till malten. Enigma, som tillsatts sent i bryggprocessen, ger dock ölet en smak som för tankarna till röda bär.

Enligt bryggeriet ska den ofiltrerade Lammbock helst drickas vid 9-11 grader och passar alldeles utmärkt som ersättare till rött vin. Extra bra funkar ölet till viltkött, ost eller bara som det är.

Lammbock är Hopferei Hertrichs femte öl med djurtema (foto: Hopferei Hertrich).


Sedan tidigare består Veto
-serien av fyra öl med djurtema i såväl namnen som på etiketterna: den prisbelönta stouten Schokobär (björn), dubbel-IPA:n Hopfentiger (tiger), vetebocken Weisser Hai (vithaj) samt zwickeln Zwickelhahn (tupp).

Fakta Lammbock
Alkoholstyrka: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 17,9 %
Beska: 28 IBU
Färg: 51 EBC
Malt: Münchener-, pilsner-, wiener-, karamell- och rökmalt
Humle: Hallertauer Mittelfrüh, Hersbrucker Spät, Spalter Select, Enigma och Merkur



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post233

Bayersk prins brygger öl i Kroatien

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-01 16:29

Snart börjar Schlossbrauerei Kaltenberg brygga öl i Kroatien. Det bekräftas av bryggeriets vd, som också råkar vara prins av Bayern.

Prins Luitpold av Bayern bygger nytt i Kroatien (foto: banjaluckapivara.com).


Inom kort startar König Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg ett nytt bryggeri i Kukuljanovo, som ligger tolv kilometer öster om Kroatiens tredje största stad Rijeka.
- Arbetet går framåt varje dag. Vi kommer att testa all utrustning intensivt tills vi når samma kvalitet som vi har i Bayern innan vi släpper ölet på marknaden. De flesta av de femtio anställda är på plats och vi har ett helt år av förberedelser bakom oss, säger bryggeriets vd prins Luitpold av Bayern till den kroatiska tidningen Novi List.

Kaltenberg Adria, som bryggeriet heter, täcker en yta av 10 000 kvadratmeter och är byggt i moduler. Den första etappen har kostat 10 miljoner euro och har en kapacitet på 30 000 hektoliter. För ytterligare 15 miljoner euro kan bryggeriet byggas ut till att klara 100 000 hektoliter om året. I början kommer bryggeriet fokusera på att brygga Kaltenberg Pils och Kaltenberg Hefeweissbier. Det mesta som produceras kommer att säljas lokalt, mycket på grund av att Rijeka inte har något eget bryggeri. Kaltenberg kommer också att driva en restaurang och en ölträdgård i anslutning till bryggeriet.

Kaltenberg Hefeweissbier är ett av ölen som ska bryggas (foto: banjaluckapivara.com).


Kaltenberg har funnits på
den kroatiska marknaden sedan 1994, då man ingick ett licensavtal med Jadranska Pivovara i Split. 2001 köpte det slovenska bryggeriet Pivovarna Laško upp majoriteten i Jadranska, men blev i sin tur uppköpta av Heineken 2015. Heineken, som även äger Karlovačka Pivovara (Karlovačko) och två bryggerier i Serbien, valde då att säga upp licensavtalet med Kaltenberg.

Förutom Kroatien brygger Kaltenberg även på licens hos bland annat Krönleins Bryggeri i Sverige och Marston’s i Storbritannien. Man finns även i Mongoliet, Kazakstan, Bosnien, Bulgarien, Indien, Vitryssland, Ukraina, Iran, Indonesien, Kina och Turkmenistan. I juni nästa år inleder Kaltenberg också ett samarbete i Ryssland.

Schloss Kaltenberg är ett riktigt bayerskt sagoslott (foto: festicket.com).


Prins Luitpold av Bayern
tillhör huset Wittelsbach, som styrde Bayern fram till 1918. Schlossbrauerei Kaltenberg startade 1871 och var från början ett litet bryggeri vid prins Luitpolds släktgods Schloss Kaltenberg. Prins Luitpold tog över slottet 1976 och återupplivade då en 750-årig familjetradition med att brygga öl. Sedan 2001 ingår Schlossbrauerei Kaltenberg i Warsteiner Gruppe.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post232

Paulaner väljer årets humle

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-20 18:22

Fälten är skördade och tomma i världens största odlingsområde för humle, Hallertau. Nu är det dags för bryggerierna att välja ut den humle som ska användas i kommande brygder. I veckan var därför Paulaners bryggmästare i Niederlauterbach.

Peter Winter är bryggmästare och kvalitetsansvarig för råvarorna hos Paulaner Brauerei i München. I veckan besökte han humlehandlaren IGN i Niederlauterbach för att välja ut den humle som ska användas i bryggeriets öl framöver. Vanligen brukar bryggerierna förlita sig på humleförsäljarnas goda omdöme, men Paulaner vill gärna testa humlekvaliteten själva på plats varje år. För bryggeriet är det viktigt att råvarorna kommer från bryggeriets närområde. En stor del av den humle som Paulaner använder kommer från Hallertau, men även odlingsområdena Spalt och Tettnang.

Peter Winter (t.v.) väljer vilken humle som är bäst för Paulaners öl (foto: Paulaner).


Det är många saker
som spelar in när Peter Winter bestämmer vilken humle som är bäst. Kvalitet och aromer påverkas av flera faktorer, som hur mycket sol humlen fått eller om den vuxit i en sluttning. Detta gör att kvaliteten till och med kan skilja sig mellan olika skördar av samma humlesort. Peter använder ingen modern utrustning för att göra sina bedömningar, utan förlitar sig helt på sin erfarenhet, sitt luktsinne, sina ögon och sin fingertoppskänsla. Han är framför allt ute efter vissa specifika smaker, så att Paulaners öl smakar likadant från år till år.

Peter Winter har arbetat på Paulaner sedan 1993. Han menar att ”en bra näsa” är den viktigaste egenskapen för att bli expert på att kvalitetstesta humle, tillsammans med erfarenhet och en gedigen utbildning. Med dessa egenskaper känner han inte bara skillnad på de flesta humlesorter, han kan också skilja ut vilka skördar som lämpar sig bäst att använda i Paulaners öl.

Paulaner Brauerei är ett av de klassiska och största bryggerierna i München. Bryggeriet startade 1634 och tillhör numera Paulaner Braugruppe tillsammans med märkena Hacker-Pschorr, Auer Bräu, Weissbierbrauerei Hopf och Thurn und Taxis.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post227

Mahrs går tillbaka till rötterna

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-13 16:30

I slutet av september presenterade Franziskaner sin nya flaskdesign. Nu följer Mahrs Bräu efter. Under mottot “less is more“ har bryggeriet ändrat sina flaskors utseende mot en rakare och mer traditionell design.

Alla flaskor från Bambergbryggeriet Mahrs Bräu har nu ett nytt utseende, ett som är renare, tydligare och utan etikett på flaskhalsen. Det är på många sätt en återgång till hur flaskorna såg ut på 1950- och 60-talet och ska signalera kvalitet, hantverk och tradition.

De nya flaskorna har fått jordnära färger och en renare design (foto: Mahrs Bräu).


Etiketter har funnits på
ölflaskor i ungefär 150 år. Att även sätta en mindre etikett på flaskhalsen är dock en något nyare företeelse. Marknadsavdelningen på Mahrs Bräu tycker att det har blivit hög tid att göra sig av med allt som är onödigt på flaskan och därför ryker nu halsetiketterna. Det är också ett sätt för bryggeriet att säga att man står för en ”rakt på sak-attityd” och tar avstånd från allt ”lullull”.

Även flaskornas kapsyler har ändrats. För första gången använder bryggeriet nu kapsyler med tryck. Dessa har dessutom olika, jordnära färger beroende på vilket öl som finns i flaskan. Samma färger återkommer för övrigt också på flasketiketterna. Kellerbier (eller Au) har en jordigt brun färg, den ljusa lagern Helles är klarblå, Pils har en grå nyans och den lågalkoholhaltiga Sommerpils (2,8 procent ABV) är mintgrön. Det sistnämnda ölet har dessutom fått ett nytt namn; tidigare hette det Leicht.

Mahrs Bräu ser även förändringen som ett slag för ett mer hållbart samhälle. Genom att ta bort etiketterna på flaskhalsen och använda ett mer naturligt papper till de stora flasketiketterna, bidrar bryggeriet till ett långsiktigt ansvarstagande för miljön.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post224

Fyra nya öl från Freiburg

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-09 17:04

Fantombryggeriet Braukollektiv i Freiburg brukar inte ligga på latsidan när det gäller att ta fram nya öl. I samband med årets Craftival släppte man hela fyra nyheter.

Det är i sin serie med lite mer experimentella öl som Freiburgbryggarna Braukollektiv nu presenterar fyra nya skapelser. Nyheterna serverades för första gången på årets upplaga av kraftölsfestivalen Craftival.

De fyra nya ölen tillsammans med några äldre kompisar (foto: Braukollektiv).


Först ut är Imperial
Saison, en stark ale bryggd med vete-, Münchner- och pilsnermalt. Humlesorterna som används är Magnum, Hallertau Blanc och Huell Melon. Ölet har jäst med Belle saison-jäst i öppna jäskar och har sedan fått fortsätta jäsa i flaskorna. Alkoholhalten ligger på 8,6 procent, stamvörtstyrkan på 17 procent och beskan på 28 IBU. Sammantaget ger det ett öl med en uppfriskande maltarom, komplexa kryddiga smaker och en torr avslutning med bara en aning sötma.

Nästa öl är Barrel Aged Imperial Saison. Detta är egentligen samma öl som ovan, förutom att det har fått ligga till sig i portvinsfat. Det ger ett aningen rundare och mer komplext öl. Denna lagrade variant finns endast i extremt begränsad mängd.

Det tredje ölet har fått det spännande namnet Needs More Dog. Denna havrebaserade session-IPA är bryggd i samarbete med det schweiziska hantverksbryggeriet St. Laurentius i Bülach. Även om alkoholhalten endast är 4,2 procent, har detta öl ett rejält humlebett. Ölet är bryggt med både havre och vete, vilket ger det en fyllig munkänsla. Proteinerna från havren i kombination med jästen gör ölet lätt grumligt. Tillgången på detta öl är också mycket begränsad.

Sist ut är en IPA i den numera så populära västkuststilen. I Knucklebones IPA spelar den amerikanska Comethumlen huvudrollen. Tillsammans med Cascade ger den ölet en härlig doft av tallbarr och grapefrukt. Chinook och Centennial bidrar i sin tur med beskan i detta kraftfulla öl, som landar på 7,2 procent ABV.

Bakom namnet Braukollektiv står Chris Murphy, Gil Scheuermann, James Tutor och Bernhard Frenzel (foto: fudder.de).


Braukollektiv startades 2014 av
fyra bryggare från tre olika kontinenter, som alla av olika anledningar hamnat i Freiburg. Ölen brygger man hos Brauerei Rogg i Schwarzwald. De fyra fantombryggarna strävar efter att sprida smaken av exceptionella öl under deras korståg för mer variation i ölvärlden.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post222

Oväntad etta bland Tysklands bryggerier

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-07 18:27

När användarna av ölsajten Untappd får välja hamnar ett lite oväntat namn överst bland de bästa bryggerierna i Tyskland. Om det ens är ett bryggeri?

Untappd är en USA-baserad social nätverkssajt, där användarna kan betygsätta de öl de dricker. Betygen ligger sedan till grund för en totalpoäng, där även bryggerierna och deras öl vägs mot varandra. Bryggerier med många högt rankade öl får också en högre totalpoäng. Utifrån detta får vi fram följande lista med de tio högst rankande tyska bryggerierna och bryggarna.

1. Huisstekerij Hertie, Duisburg (4,171)
Inte ett bryggeri i sig, utan ett fristående lambicblanderi drivet av Ulrich ”Uli” Kremer. Känt för sin experimentella stil som inte bara omfattar lambic, utan även stout, trappist-, vete- och rököl bland annat. Hittills har två blandningar tillkommit genom samarbeten med andra bryggerier; Eszett Gueuze gjordes tillsammans med Freigeist Bierkultur och Lambik Peated Weizen i samarbete med Brauart Sausenheim.

Uli Kremer är populär bland Untappds användare (foto: belgian-bierfriends-germany.de).


2. Fuerst Wiacek, Berlin (3,917)

Ett fantombryggeri som hämtar inspiration från olika delar av världen. Bland annat blandas tyska stilar och den nya favoriten New England-stilen med de erfarenheter som bryggarna fått efter att ha praktiserat på bryggerier som Põhjala, Beavertown and Boneyard Beer.

Fuerst Wiaceks öl säljer bra på Berlins uteställen (foto: Fuerst Wiacek).


3. Stone Brewing Berlin (3,827)

Det amerikanska bryggeriet som ville komma närmare den europeiska marknaden och öppnade i Berlin. Brygger i huvudsak samma sorter som i USA, men gör även en del öl som är unika för Berlinbryggeriet. Har förvandlat ett gammalt gasverk till en unik destination för älskare av hantverksöl.

Stone har förvandlat Berlins gamla gasverk till ett ölmecka (foto: Stone Brewing).


4. Schneider Weisse G. Schneider & Sohn, Kelheim (3,82)

Ett klassiskt tyskt bryggeri i ordets rätta bemärkelse. Deras veteöl rankas ständigt bland de absolut bästa i världen. Det enda bryggeri i världen som endast har examinerade ölsommelierer i sin säljarstab. Deras öl säljs i dagsläget i drygt trettio länder världen över.

Schneider Weisses veteöl tillhör de bästa i världen bästa (foto: craftbeer-shop.com).


5. Brauerei Zehendner, Mönchsambach (3,811)

Bryggeriet grundades 1808 och är sedan 1938 familjeägt. Bland ölen finns klassiska stilar som Export, Lagerbier och Hefeweizen. Även säsongsöl som Weinachtsbock och Maibock finns på programmet. Ölen säljs på såväl flaska som fat och finns på många restauranger inom en två mils radie från bryggeriet.

Zehendners klassiska ölstilar säljs under namnet Mönchsambacher (foto: bier.by).


Övriga på topp 10:

6. Braukollektiv, Freiburg (3,804)
7. Yankee & Kraut, Ingolstadt (3,784)
8. Ayinger Privatbrauerei, Aying (3,778)
9. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising och Frau Gruber Brewing, Gundelfingen an der Donau (3,776)


Fotnot: För att komma med på listan måste ett bryggeri ha fått minst 1 000 betyg på Untappd och ha minst fem öl i sitt sortiment. Siffrorna är från den 7 augusti 2017.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post196

Tyska bryggeriet som gör världens starkaste öl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-10 18:09

Att göra världens starkaste öl har bland vissa bryggerier blivit en sport och kanske något av ett PR-jippo. I sin jakt på styrka har vissa till och med gått så långt att de fuskat. Det nuvarande officiella världsrekordet innehas dock av en tysk.

I bayerska Gunzenhausen finns Schorschbräu, bryggeriet som gör världens officiellt starkaste öl. Ölet i fråga heter Schorschbock 57% finis coronat opus och har en fastställd alkoholhalt på 57,7 procent. Det ger bryggeriet förstaplatsen på Ratebeers lista över de starkaste ölen. Men som om det inte vore nog har Schorschbräu även andraplatsen på listan med Schorschbock 43%, där siffran så klart anger alkoholhalten. Båda ölen är så kallade isbockar (Eisbock), som bryggs enligt en teknik som ofta används för att skapa öl med riktigt hög alkoholhalt.

Världens starkaste öl - Schorschbock 57% (foto: askmen.com).


På topp 50-listan finns ytterligare två Schorsch-öl, på ”blygsamma” 31 respektive 30 procent. Deras Schorschbock 16 innehar dessutom rekordet för världens starkaste lageröl. Men även bryggeriets mer ”normala” skapelser ligger i det högre alkoholspannet. Standardölen Schorschbock och Schorschweizen klockar båda in på 13 procent, vilket är i topp för tyska bocköl.

Schorschweizen ligger på "blygsamma" 13 procent ABV (foto: socialsta.com).


Trots att de är extrema, bryggs alla öl i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot). Den höga alkoholhalten får man tack vare en speciell jäst, massor av malt och minst fyra månaders lagring. Isbockarna framställs enligt den traditionella metoden, det vill säga att man fryser ner ett redan starkt bocköl och sedan filtrerar bort den is som bildas. Det som blir kvar är en isbock med massor av smak. Ölen i sig blir väldigt mörka och har knappt någon kolsyra eller något skum. De påminner kanske mer om likör, sherry eller whisky i karaktären.

Georg Tscheuschner experimenterar gärna med styrkan (foto: Schorschbräu).


Schorschbräu grundades 1996 av Georg "Schorsch" Tscheuschner. Mitt under tider av fallande ölkonsumtion och ökad ägarkoncentration, bestämde han sig för att starta ett litet, specialiserat bryggeri. Målgruppen är kunder som uppskattar handgjorda ölspecialiteter, långt ifrån standardiserade lågprisöl. Bryggeriet har lyckats hitta en nisch där man stadigt expanderar, trots den stenhårda konkurrensen i Tysklands bryggerivärld.


Fotnot: Det skotska bryggeriet Brewmeister hade tidigare rekordet över världens starkaste öl;
Snake Venom uppgavs ha en alkoholhalt på 67,5 procent. Bryggeriet har dock erkänt att de har fått upp alkoholhalten genom att tillsätta ren alkohol.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post162

Bryggeriet: Westerwald-Brauerei

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2017-01-20 16:38

En ung mans dröm och beslutsamhet ledde fram till ett av Tysklands i dag äldsta pilsnerbryggerier. Numera är utbudet lite bredare, men de höga kvalitetskraven består.

Westerwalds öl är mer känt som Hachenburger (foto: Westerwald-Brauerei).


Bryggeriet heter egentligen Westerwald-Brauerei, men ölet är mer känt som Hachenburger. Historien börjar år 1861, då den 25-årige Heinrich Schneider bestämmer sig för att grunda ett bryggeri på Grünschen Hof i Hachenburg, Rheinland-Pfalz. Detta gör han trots att det redan finns över 150 konkurrerande bryggerier i regionen. Men Heinrich är inte rädd, så nykomling i branschen han är, för han har redan sin vision klar: att skapa unika kvalitetsöl. Nu för tiden får det flytande guldet mogna i moderna tankar, men förr i tiden lagrades det i Felsenkeller på Distelberg. Fortfarande är den långa, kalla mognadsprocessen utmärkande för ett äkta Hachenburgeröl, liksom användandet av råvaror av allra högsta kvalitet. En annan nyckel till framgång är det rena, mjuka vattnet som kommer från en källa i närliggande Rothbach-dalen.

Tre snabba frågor till Laura Voges på bryggeriets marknadsavdelning:

Har ni någon speciell filosofi?
Trots att vi använder modern utrustning, anammar vi det traditionella sättet att brygga och strävan efter en och hög jämn kvalitet. Men vi har också modet att förändras, uppmuntra innovation och nya, okonventionella vägar.

Vad är speciellt med era öl?
Likriktade smaker har aldrig varit vår grej. Vi brygger alla våra öl med 100 procent aromahumle. Ölen får alltid mogna i sex veckor i en speciell byggnad. Bryggeriet har belönats med den internationella kvalitetsstämpeln ”Slow brewing”, något vi delar med endast 25 bryggerier i Tyskland, Österrike, Schweiz och Italien. Alla delar vi en passion för det goda och är övertygade om att ölälskare vill ha mer än en enda smak.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
De av våra standardöl som får högst poäng på Ratebeer är Hachenburger Weizen, Hachenburger Zwickel och Westerwald Bräu. Dessutom har vi gjort en populär serie specialöl, bland annat Selection No. 01 India pale ale, Selection No. 04 Ice-Bock och Selection No. 06 Chocolate Porter.

Hachenburger Weizen är ett av de mest populära ölen (foto: Westerwald-Brauerei).


Öl i urval

Hachenburger Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %

Hachenburger Weizen
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Schwarze
Stil: Schwarzbier
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Hachenburger Zwickel
Stil: Zwickel/Kellerbier
Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Hachenburger Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %

Westerwald-Bräu
Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Selection No. 01 India pale ale
Stil: IPA
Alkoholhalt: 7,2 %
Stamvörtstyrka: 16,0 %

Selection No. 02 Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 7,6 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %

Selection No. 03 Red Stout
Stil: Irish ale
Alkoholhalt: 7,7 %
Stamvörtstyrka: 18,2 %

Selection No. 04 Ice-Bock
Stil: Isbock (Eisbock)
Alkoholhalt: 10,2 %
Stamvörtstyrka: 24,0 %

Selection No. 05 Weizenbock
Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 8,8 %
Stamvörtstyrka: 19,8 %

Selection No. 06 Chocolate Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 6,8 %
Stamvörtstyrka: 18,8 %



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post144
Next »