Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bli miljonär med Veltins under VM

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-16 16:34

Med start i april går det att vinna upp till en miljon euro för den som köper en öl från Veltins. Den totala prissumman ligger på sex miljoner euro för kampanjen som ska locka till köp under sommarens fotbollsfest.

Veltins-drickare och tyske landslagsbacken Benedikt Höwedes hoppas på guld i sommar (foto: Brauerei C.& A. Veltins GmbH).


Det kan löna sig att titta lite extra under kapsylen för den som öppnar en ölflaska från Veltins i Tyskland i sommar. Med anledning av att det i år är fotbolls-VM lanserar bryggeriet en kampanj där det går att kamma hem en del extra semesterpengar. Den som vill ha chansen ska samla de koder som finns under kapsylerna till Veltins Pilsener. Dessa ska sedan registeraras på en speciell sida på internet, där kontantvärdet av det man köpt sparas på ett konto. Beroende på hur många koder man sparar kan man få kontantutbetalningar på mellan 1 och 100 000 euro under kampanjperioden.

För en deltagare kan dock vinsten bli större än så. Bland alla som har registrerat åtminstone en sjusiffrig kod dras en lycklig vinnare som tar hem supervinsten på en miljon euro. Kampanjen pågår under perioden april till september och omfattar alltså bland annat sommarens fotbolls-VM. Veltins miljonchans marknadsförs bland annat i tv, genom en affisch- och radiokampanj, annonser i utvalda tidningar, via online-videor samt marknadsföringsmaterial hos ölförsäljarna. På detta sätt kan bryggeriet informera alla ölköpare om kampanjen direkt på plats i butiken, samtidigt som man hoppas locka till ett och annat impulsköp.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post300

Framgångsrikt år för Lübzer

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-15 18:32

Brauerei Lübz ökade sin försäljning med 8,2 procent under 2017 på sin huvudmarknad i nordvästra Tyskland. Framför allt är det lågalkohol- och alkoholfria drycker som drar upp siffrorna.

Vid sidan av flaggskeppet Lübzer Pils, är det framför allt ölblandningar som bidrar till att Brauerei Lübz säljer allt mer; de senaste fyra åren har försäljningen av dessa ökat med mer än 300 procent. Efterfrågan på Lübzer Grapefruit ligger på en stadigt hög nivå, medan Lübzer Lemon Alkoholfrei är den dryck som ökar mest – 2017 års försäljning var 115 procent bättre jämfört med året innan.

Lübzers vd Wilfried Horn är nöjd med bryggeriets ökade försäljning (foto: Ostsee-Zeitung).


Bryggeriets senaste skapelse
, Lübzer Grapefruit Alkoholfrei, ser också ut att ha framtiden för sig. Grapefruktmixen har redan under sitt första år på marknaden vunnit flera priser, bland annat två stjärnor i Superior Taste Award samt titeln Årets nyhet 2017, som delas ut av dryckeshandeln.
- Vi skördar nu frukterna av vårt hårda arbete. Vi är extra stolta över att vi nu inte bara tas väl emot i vår egen region Mecklenburg-Vorpommern, utan att vi också får allt fler fans i de sydöstra förbundsländerna, säger Lübzers vd Wilfried Horn i ett pressmeddelande.

Brauerei Lübz har funnits sedan 1877 och är det mest populära bryggeriet i nordöstra Tyskland. Förutom bästsäljaren Lübzer Pils och fyra ölblandningar, producerar bryggeriet ölsorter som Lübzer Export, Lübzer Urkraft, Lübzer Bock, Lübzer Schwarzbier och Lübzer Alkoholfrei. Sedan 2004 ägs bryggeriet av Carlsberg Deutschland.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post299

Bitburgers första nya ölstil på ett kvartssekel

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-06 19:22

För första gången på 25 år lanserar Bitburger en ny ölstil i sitt sortiment. Vid sidan av den väl inarbetade Premium Pils kommer nu även en kellerbier att bryggas.

Bitburger Premium Kellerbier börjar säljas i hela Tyskland under mars. Genom att brygga en av de ölstilar som ökar mest i popularitet, hoppas Bitburger kunna hitta nya målgrupper för sina öl. ”Vi vet att intresset för mildare öl som Helles och keller- och landbier ökar. Som ett innovativt familjeföretag agerar vi alltid långsiktigt. Vår nya kellerbier är svar på en efterfrågan som ständigt ändras”, säger Axel Dahm, talesman för Bitburger Braugruppe, i ett pressmeddelande.

Under mars lanserar Bitburger både en kellerbier och en radler (foto: Bitburger Braugruppe).


Nytillskottet bryggs
med pilsner-, münchner- och karamellmalt, vilket ger det ofiltrerade ölet en mild smak och en mörk, rödgul färg. Alkoholhalten ligger på 4,9 procent och stamvörtstyrkan på 11,8 procent. I samband med att Premium Kellerbier lanseras, kommer också ett nydesignat glas som matchar drycken. Det nya glaset är en modern tolkning av det klassiska Bitburgerglaset, som togs fram av tillverkaren Rastal redan 1964.

Bryggeriet meddelar i samma veva att man i mars även lanserar en ny ölmix i sydvästra Tyskland. Bitburg Radler naturtrüb är en blandning av fyrtio procent Premium Pilsner och sextio procent citronläsk. Alkoholhalten på 1,9 procent är som gjord för varma vår- och sommardagar.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post294

Stabilt år för Bitburger

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-20 18:58

Bitburger Braugruppe har en stabil utveckling, trots att det är turbulenta tider för den tyska ölbranschen. Försäljningen under 2017 uppgick till 786,6 miljoner euro, vilket kan jämföras med 786 miljoner 2016.

Ser man till Bitburger Braugruppes försäljningsvolym så minskade denna marginellt, från 7 miljoner hektoliter 2016 till 6,8 miljoner hektoliter förra året. Inkomsterna för bryggerigruppens främsta märken, Bitburger Premium och König Pilsener, fortsätter dock att öka. Bitburger är fortfarande det största fatölsmärket i Tyskland och är det öl som säljs mest till restauranger och barer. Exporten överträffade förväntningarna under 2017 och gick uppåt, trots vissa förändringar i sortimentet.

Bitburger Braugruppes försäljning ligger på en stabil nivå (foto: Bitburger Braugruppe).


Under 2018 tänker koncernen försöka ta ytterligare marknadsandelar genom att utöka sortimentet för Bitburger-märket. Under våren kommer flera nyheter presenteras, som enligt bryggerichefen Axel Dahm kommer attrahera dem som älskar olika ölstilar. Han ser också en fortsatt stor potential för bryggeriets alkoholfria produkter. Bitburger Pils 0,0 har fördubblat sina marknadsandelar de senaste sex åren och försäljningen för övriga produkter i 0,0-serien ökar också.

I dagarna meddelade även Bitburger att exportchefen Till Hedrich också tar över tjänsten som försäljningschef efter Andreas Reimer, som lämnar företaget. Därmed samlar bryggeriet såväl den inhemska handeln som exporten under samma chef.

Familjeägda Bitburger Braugruppe är en av de största bryggerigrupperna i Tyskland. Förutom Bitburger och König Pilsener, ingår även märkena Königsbacher, Köstritzer, Licher, Nette och Wernesgrüner i koncernen. Dessutom har man ett försäljningsavtal med Benediktiner Weissbräu i Ettal.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post287

Fortsatt succé för Lammsbräu

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-15 18:07

2017 var ännu ett bra år för Neumarkter Lammsbräu. Försäljningen ökade med 4,7 procent till 24,3 miljoner euro, att jämföra med 23,2 miljoner euro året innan.

Trots att den tyska ölmarknaden sviktar lyckades Neumarkter Lammsbräu öka sin försäljning av ekologiska öl med 8,8 procent till 94 168 hektoliter förra året (2016 såldes 86 548 hektoliter). När det gäller alkoholfria öl såldes 56 304 hektoliter, vilket är en ökning med 5,5 procent jämfört med året innan. Räknar man alla drycker i sortimentet sålde Oberpfalz-bryggeriet totalt 216 638 hektoliter, en ökning med närmare tio miljoner hektoliter från 2016. Förutom öl gör bryggeriet såväl läsk som mineralvatten.

Susanne Horn, högre representant på Neumarkter Lammsbräu, är nöjd med 2017 års resultat (foto: Neumarkter Lammsbräu).


Nyligen presenterade Lammsbräu
dessutom två nya öl, som kommer att släppas i år: Lammsbräu Zwickl, ett underjäst och ofiltrerat öl samt säsongsprodukten Lammsbräu Weisse & Grapefruit, ett alkoholfritt veteöl med grapefrukt. Dessutom kommer Lammsbräu Alkoholfrei på halvlitersflaska. Det innebär att bryggeriets sortiment nu består av nitton ekologiska öl, inklusive sex alkoholfria sorter och en säsongsspecial samt tre glutenfria ekologiska specialöl. Dessutom kommer bryggeriet med ett nytt utseende på sina ölflaskor; etiketternas färger, typsnitt, logotyp och design har ändrats.

Två nya öl, och en läsk, kommer att släppas i år (foto: Neumarkter Lammsbräu).


Under 2017 fortsatte Lammsbräu
också sitt arbete med att modernisera anläggningen i Neumarkt. Framför allt har man gjort stora investeringar för att öka energieffektiviteten, bland annat genom att installera två nya gasvattenvärmare och en gasturbin. Dessa står för huvuddelen av bryggeriets uppvärmning och ersätter den tidigare oljebaserade uppvärmningen. De förser också såväl brygghus som mältningsanläggning med energi. Företaget försöker också öka sin användning av hållbara och ekologiska råvaror i sin läsk. Till ölet används redan enbart ekologiska råvaror och Lammsbräu utsågs förra året till Bayerns bästa ekobryggeri.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post284

Gammalt bryggeri återuppstår i München

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-14 18:15

På platsen där det en gång låg en amerikansk arméförläggning i München-stadsdelen Giesing ska det bli ett nytt bryggeri. Dietrich Sailer ska här återuppliva det gamla namnet Münchner Kindl-Bräu.

Vid det som tidigare var en bensinstation för amerikanska arméfordon, ska det snart bli bryggeri och upplevelsecentrum. På Tegernseer Landstrasse vill entreprenören och femte generationens ölbryggare Dietrich Sailer bygga ett nytt bryggeri under det klassiska namnet Münchner Kindl-Bräu. Med sin planerade kapacitet på 10 000 hektoliter kommer det att vara aningen mindre än den närbelägna konkurrenten Giesinger Bräu.

Dietrich Sailer vill återuppliva det gamla ölmärket Münchner Kindl-Bräu (foto: tz.de/Westermann).


Det ursprungliga Münchner
Kindl-Bräu grundades 1880. 1905 övertogs det dock av Unionsbräu, som i sin tur togs över av Löwenbräu 1921. Dietrich Sailer har köpt namnet från Löwenbräu, för att rädda det från att helt försvinna. När märket nu återuppstår är tanken att det ska bryggas mörkt öl, bocköl och märzen, liksom en traditionell münchener helles. Däremot blir det inget veteöl, utan det är bara underjästa stilar som gäller. Som komplement ska typiska München-specialiteter, som weisswurst, tillverkas och serveras på platsen.

Bryggeriet ska inrymmas i en byggnad som för tankarna till 1800-talets industriarkitektur (visualisering: Goergens Miklautz Partner).


Förutom att brygga öl
i riktiga kopparkärl och med öppna jäskar, är Sailers mål att skapa ett vackert bryggeri. Han önskar sig en tegelbyggnad med stora fönster, som för tankarna till 1800-talets industriarkitektur. Uppdraget att rita bryggeriet har gått till München-arkitekterna Goergens & Miklautz. Bryggeriet ska också hålla öppet för rundturer, där besökarna ska kunna gå runt med en öl i handen och följa bryggprocessen. Enligt tidningen TZ planerar Sailer till och med för drive-in-turer, där det ska gå att se bryggeriet från bilen. Besökarna ska också kunna vandra i den planerade humlegården med vilda bin samt se hur man gjorde is förr i tiden.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post283

Brygger öl med grönkål

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-09 16:25

Grönkål är en tålig och användbar grönsak som innehåller mängder av vitaminer och andra nyttigheter. Den passar bland annat bra till soppor och stuvningar – och numera också som ölingrediens.

Oldenburger Palmenbräu heter kreationen från Oldenburg-bryggeriet OLs Brauerei, som startade sin verksamhet 2010. Bryggmästaren Josef Herzog har arbetat sedan 2016 med att utveckla ett öl som innehåller grönkål, en typisk grönsak för trakten. Lagom till grönkålssäsongens början i november förra året kunde det första fatet öppnas av Oldenburgs borgmästare Jürgen Krogmann.

Josef Herzog har utvecklat sitt grönkålsöl sedan 2016 (foto: aboutcities.de).


De som fått smaka
konstaterar att ölet är klart majsgult och har en lätt fruktig doft. Den första klunken är ganska bitter, men smaken övergår sedan i en lätt sötma och fruktighet. Ölet finns tillgängligt i femlitersfat och kan köpas direkt från bryggeriets restaurang, som ligger i ett renoverat timmerhus nära Oldenburgs hamn. Maten som serveras här är typisk för bryggeripubar och innehåller så klart en hel del grönkål.

Det första fatet öppnades i samband med grönkålssäsongen i november (foto: aboutcities.de).


Bland OLs Brauereis övriga
öl finns en halvmörk lager, en pilsner, en IPA, ett schwarzbier kallat Black Betty och flera säsongsspecialiteter. Alla öl bryggs med hantverksmässiga metoder och de bästa ingredienserna, och har en helt egen karaktär.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post280

Klassiska bryggerier ingår pakt i ölform

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-24 17:54

Samarbeten skapar ofta spännande möten inom bryggeribranschen. Förra veckan var bryggare från Sierra Nevada på plats i Freising för att brygga öl tillsammans med Weihenstephaner.

Det är lite ”den gamla ölvärlden möter den nya” över samarbetet mellan tyska Weihenstephaner och amerikanska Sierra Nevada. Det förra räknas ju som bekant som världens äldsta bryggeri, medan det senare kan sägas ha startat den hantverkstrend vi nu är mitt uppe i. Tillsammans har de nu bryggt ett öl de kallar Braupakt.

Tobias Zollo och Scott Jennings brygger det nya ölet tillsammans (foto: probier.at).


Ölet i fråga är
ett ljust veteöl som innehåller den tyska humlen Hallertauer Tradition, men som också smaksatts med rejäla mängder amerikansk Chinook och Amarillo. Det ger en aningen mer humlig weissbier än vi är vana vid, men som ändå har en elegant beska. Alkoholhalten landar på 6,0 procent, medan stamvörtstyrkan är 14,5 procent och beskan 30 IBU. Ölet bryggs i hela 6 500 hektoliter och kommer, när det släpps i mars, att säljas i 32 länder. Om något av det hittar till Sverige återstår att se.

6 500 hektoliter Braupakt kommer att säljas i 32 länder (foto: probier.at).


Receptet har tagits fram
av Sierra Nevadas bryggmästare Scott Jennings och Weihenstephaners Tobias Zollo. Jennings fanns själv på plats när den första givan Amarillo-humle åkte ner i bryggkaret. Till webbkanalen Probier.tv säger de två bryggarna att deras respektive bryggerier delar samma grundläggande värderingar, men att de ändå kan lära mycket av varandra. Scott Jennings menar att han framför allt är imponerad av den tyska bryggeriutrustningens höga kvalitet. Tobias Zollo å sin sida säger att tyska bryggerier kan lära mycket av sina amerikanska kollegor när det gäller användandet av humle.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post270
Next »