Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Radeberger stänger Kölnbryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-15 18:09
Radeberger Gruppe meddelade förra veckan att man stänger sitt kölschbryggeri i Köln. Det så kallade Haus Kölscher Brautradition har anor från 1296 och är en av Radebergers fjorton anläggningar i Tyskland.

I en tvåstegsprocess kommer Radeberger föra över produktionen av sina kölschmärken till Cölner Hofbräu Früh, som är det näst största bryggeriet i Kölnområdet med en årlig produktion på cirka 400 000 hektoliter. I det första steget flyttas anläggningen för buteljering av returflaskor och tillhörande logistik från bryggeriet i Mühlheim i slutet av 2020. Det andra steget innebär att fatfyllningsanläggningen och själva öltillverkningen flyttar under hösten 2021.

Radeberger stänger sitt Kölnbryggeri och flyttar produktionen till Früh (foto: Christian Knieps).

Radeberger har visserligen
ett annat bryggeri i Dortmund, endast tio mil från Köln. Man kan dock inte flytta produktionen dit på grund av de speciella regler som gäller kring öl av kölschtyp. Sedan 1997 har namnet kölsch skyddad ursprungsbeteckning i EU, vilket innebär att det bara är öl som bryggs inom fem mil från staden Köln och som omfattas av den så kallade Kölsch-konventionen som får kallas för just kölsch. I Radebergers Haus Kölscher Brautradition bryggs kölsch av märkena Sion, Sester, Peters, Dom och Gilden. Radeberger Gruppe blev 2018 åter Tysklands största bryggerikoncern med en försäljning på 11,65 miljoner hektoliter öl.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post442

Wernesgrüner inviger ny fatanläggning och utökar flasksortimentet

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-12 16:36
Wernesgrüner har en ny anläggning för att fylla sin öl på fat. Den är anpassad för fat i storlekarna trettio och femtio liter och kan fylla upp till nittio fat i timmen.

Innan ölet fylls på görs faten rena både invändigt och utvändigt och kvalitetsgranskas. Sedan fylls ölen på, varefter en ny kvalitetskontroll görs. De fyllda faten ställs sedan på pall och säkras med hjälp av en speciell transportsäkringsmaskin, innan de skickas iväg för vidare distribution. Det som utmärker anläggningen är den ledarmade robot, som kan utföra arbetet på en begränsad yta och se till att faten fylls på även när takten är hög.


En ny ledarmad robot klarar av att arbeta i hög takt och i små utrymmen (foto: David Rötzschke).

Totalt investerar Wernersgrüner Brauerei två miljoner euro i den nya fatanläggningen. Installationen av den nya anläggningen innebar också en del utmaningar. Rivningen av den gamla fatanläggningen från 1989 samt planering och byggande av den nya krävde två månaders planering. Under planerings- och byggtiden var drygt tjugo företag inblandade i projektet.

Samtidigt meddelar bryggeriet att man utökar sitt flasksortiment med en 33-centiliters ”Steinie”-flaska. Från och med mitten av april kommer Wernesgrüner Pils Legende och Wernesgrüner Landbier 1436 att säljas i de kompakta flaskorna. I de östra förbundsländerna finns ölen också att köpa i en ny, återvinningsbar låda för tjugo flaskor.

Två av Wernesgrüners öl kommer att finnas på så kallad Steinie-flaska (foto: Wernesgrüner Brauerei).

Wernesgrüner Brauerei grundades redan 1436 och är ett av världens äldsta bryggerier. För närvarande marknadsför bryggeriet sex olika ölvarianter: Wernesgrüner Pils Legende, Wernesgrüner Landbier 1436, Wernesgrüner Alkoholfrei, Wernesgrüner Radler, Wernesgrüner Naturtrüb Radler och Wernesgrüner Naturtrüb Radler Alkoholfrei. Sedan 2002 ägs bryggeriet av Bitburger Braugruppe.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post441

Lammsbräus försäljning ökar med tvåsiffrigt procenttal

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-10 18:08
Neumarkter Lammsbräu ökade sin försäljning med 10,5 procent under 2018. I pengar handlar det om en ökning med 2,5 miljoner euro, från 24,3 miljoner förra året till 26,8 miljoner i år.

Tittar vi bara på Neumarkter Lammsbräus ölförsäljning så ökade den med 6,1 procent till 100 288 hektoliter. Alkoholfria drycker ökade med 14,1 procent, vilket motsvarar en total försäljningsvolym på 139 399 hektoliter. Störst ökning i det alkoholfria sortimentet stod det mineralvattnet Biocristall för, vars försäljning ökade med 24,9 procent (till 24 839 hektoliter) under 2018.

Johannes Ehrnsperger är ensam ägare och vd sedan i februari (foto: Neumarkter Lammsbräu).

Totalt sålde Lammsbräu
239 687 hektoliter av alla sina drycker under 2018. Det är cirka 23 000 hektoliter mer än året innan. Oberpfalz-bryggeriet har specialiserat sig på ekologisk produktion och använder endast ekologiska råvaror i sina öl. Ledningen konstaterar att förra årets försäljningsökning överträffar den för hela den ekologiska sektorn med fem procentenheter.

Enligt Lammsbräus vd
Johannes Ehrnsperger förväntar sig bryggeriet en mer blygsam försäljningsökning under 2019. Bryggeriet räknar med att intäkterna kommer att ligga på lite över 27 miljoner euro vid årets slut. 28-årige Ehrnsperger tog över som ägare och vd för bryggeriet så sent som i februari i år. I och med det fullbordades generationsskiftet från den sjätte till den sjunde generationen i ägarfamiljen.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post440

Karlsberg ökade försäljningen 2018

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-07 18:06
Karlsberg Brauerei i Homburg ökar sin försäljning. Under 2018 sålde bryggeriet mer öl såväl i Tyskland som utomlands samtidigt som rörelseresultatet förbättrades.

På den tyska marknaden ökade Karlsberg Brauereis försäljning av de egna märkena Karlsberg och Mixery med tio procent, till 73,2 miljoner euro förra året. Utlandsförsäljningen ökade i sin tur med 30,8 procent till 18,3 miljoner euro, att jämföra med 14 miljoner 2017. Om man räknar in alla märken som Karlsberg distribuerar uppgick försäljningen till 130,9 miljoner euro, vilket är en ökning med 6,3 procent mot året innan. Det förbättrade resultatet beror enligt bryggeriet huvudsakligen på ett antal framgångsrika produktlanseringar.


Karlsberg Brauereis försäljning ökade med tio procent under 2018 (foto: Karlsberg Brauerei).

Karlsbergs försäljningsstrategi med
att satsa mer på produkter med höga marginaler samt en genomförd prisökning har lett till en avsevärd höjning av bruttovinsten, som uppgår till 77,4 miljoner euro (mot 70,8 miljoner 2017). Rörelseresultatet har också ökat markant. Intäkterna innan räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar (EBITDA) var 19,6 miljoner euro (14,8 miljoner året innan). Intäkterna innan räntor och skatter (EBIT) var 9,5 miljoner euro (2017: 5,4 miljoner). Nettoinkomsten på fyra miljoner euro var betydligt högre än året innan, då den var 0,8 miljoner.

Under 2019 väntas dock en mindre försämring av försäljningen, bland annat eftersom bryggeriet tror att det blir svårt att upprepa den försäljning man hade under förra årets varma sommar. Bryggeriledningen tror att rörelseresultatet EBITDA kommer att hamna någonstans mellan 15,5 och 18,5 miljoner euro. Man tror också att kostnaderna för marknadsföring och på säljsidan kommer att öka betydligt.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post439

Brewdog tar över Stones Berlinbryggeri

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-05 16:53
Kultförklarade bryggeriet Brewdog tar över Stone Brewings bryggeri i Mariendorf i Berlin. Den 1 maj blir skottarna officiellt ägare till den gamla gasverksbyggnaden från 1901.

Stone Brewing öppnade sitt bryggeri i Berlinstadsdelen Mariendorf 2016. I dag blev det dock officiellt att det skotska bryggeriet Brewdog tar över lokalerna från och med den 1 maj. Därefter kommer man att hålla stängt ett tag för att förvandla den gamla tegelbyggnaden till ett ställe i Brewdogs egna stil. När man åter öppnar kommer en stor invigningsfest hållas, lovas det. Berlin kommer också bli en ny destination för Brewdog Airlines.

Stone Brewings bryggeri i Mariendorf tas över av Brewdog från den 1 maj (foto: Stone Brewing Berlin).

Själva bryggeriet är
ett 100-hektoliterssystem med såväl burk- som flasklinor samt ett 10-hektoliters testbryggeri. Huvudbyggnaden rymmer ett taproom på hela 2 500 kvadratmeter och en tretton meter hög glasvägg, genom vilken man kan se in i bryggeridelen. Det finns även en 5 000 kvadratmeter stor utomhusyta där det går att avnjuta en öl eller två under varma dagar.

I testbryggeriet kommer
Brewdog starta vad man kallar Berlin Craft Collective, en möjlighet för lokala hantverksbryggare att brygga sina egna öl. De öl som bryggs här kommer även att säljas på samtliga Brewdog-barer i Tyskland. Brewdog har ännu fler planer för Berlin-bryggeriet, men ber att få återkomma om dessa närmare öppningsdagen.

Enligt Stones grundare
Greg Koch har bryggeriet i Mariendorf visat sig vara ett för stort och riskfyllt projekt, som dessutom kom för tidigt i Stones Europa-satsning. Han meddelar dock att Stone kommer att finnas kvar i Europa och Berlin, där deras Taproom i Prenzlauer Berg fortfarande kommer att vara öppet. Brewdog kommer dessutom att fortsätta tillverka Stones öl i Berlin för den europeiska marknaden.

Brewdog har varit
etablerade i Tyskland sedan 2017, då deras Berlin-bar öppnade. I sommar kommer man dessutom att öppna en bar i Hamburg.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post438

Spaten firar Münchner Hell med gratis öl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-28 18:16
Den 21 mars 1894 levererades Spaten Münchner Hell för första gången. För att uppmärksamma 125-årsjubileet har bryggeriet återupplivat det gamla utseendet på flaskor och förpackningar. Dessutom bjuds Münchenborna på ansenliga mängder gratis öl.

Ingen ölstil är så förknippad med München som det underjästa, ljusa Münchner Helles. Den 21 mars 1894 levererades de första tunnorna av en av de mest kända sorterna – Spaten Münchner Hell. För att fira detta återupplivar Spaten på permanent basis den klassiska euroflaskan med den traditionella etiketten, vars utseende nog får många Münchenbor att känna sig nostalgiska. Samtidigt återupptar bryggeriet en annan tradition, nämligen att leverera ölet på träfat direkt till utvalda restauranger.


Lagom till 125-årsdagen har Spaten dammat av den gamla flaskdesignen (foto: Spaten Brauerei).

Men detta är inte det enda som händer i samband med jubileet. En 125-årsdag måste givetvis också firas med gratis öl. Den 22 och 23 mars kördes därför flera hästdragna kärror lastade med träfat genom centrala München. Där fick alla Münchenbor chansen att fira in vårdagjämningen med ett gratis glas Spaten. Ölträdgården i Viktualienmarkt passade också på att sälja ölet till motsvarande pris som 1894 – en halvliter Münchner Hell gick denna gång på 80 eurocent. Den 23 mars hade dessutom Spaten-bryggeriet öppet hus och den som ville fick en gratis rundtur – inklusive provsmakning.

Hästdragna kärror levererade träfat med gratis öl till törstiga Münchenbor (foto: Spaten Brauerei).

Spaten räknas som ett av de äldsta bryggerierna i München; det omnämns redan i dokument från 1397. När Gabriel Sedlmayr tar över bryggeriet 1807 är det Münchens minsta, men sextio år senare är det störst i stan. 1922 går Spaten samman med Franziskaner-Bräu och når sjuttio år senare en produktion på en miljon hektoliter. 1997 slås Spaten-Franziskaner samman med Löwenbräu till Spaten-Löwenbräu-Gruppe, som 2003 säljs till det som ska bli AB Inbev.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post434

Inbev tvärvänder om bryggeriförsäljning

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-22 17:11
Bryggerijätten AB Inbevs Tysklandsdivision ändrar strategin för sina tyska ölmärken. Det innebär bland annat att man drar tillbaka planerna på att sälja bryggerierna Hasseröder och Diebels.

AB Inbevs
försök att sälja bryggerierna Hasseröder och Altbierbrauerei Diebels har varit en följetong sedan början av förra året. Då trodde många att en försäljning var klar, men senare visade det sig att köparen inte uppfyllde kraven. Sedan dess har ytterligare försäljningsförsök gjorts och så sent som i början av denna vecka meddelade bryggerikoncernen att de två bryggerierna åter var till salu. Men nu ändrar man sig alltså.

AB Inbev säljer inte Hasseröder och Diebels som istället blir en viktig del av koncernens utbud (foto: DPA).

Enligt AB Inbevs
Tysklandschef Florian Weins har företagets strategi för den tyska marknaden ändrats. Nu heter det istället att såväl Hasseröder som Diebels kommer att spela en ny och viktig roll i koncernens totala utbud. De anställda på de två bryggerierna har meddelats om beslutet. Om det blir något ytterligare kapitel i denna historia återstår dock att se.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post433

Maisel lanserar nyhet och ändrar namn

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-20 18:27
Maisel & Friends brukar räknas som pionjärer på den tyska ”Craft”-scenen. Nu gör Bayreuth-bryggarna flera förändringar i sitt sortiment. Dessa inkluderar såväl ett nytt öl som ändrat namn och utseende.

I mitten av april kommer Maisel & Friends nya öl Hoppy Hell ut i handeln. Ölet är en nytolkning av en traditionell ljus bayersk lager (Helles), som har hottats upp med rikliga mängder aromhumle. Ölet beskrivs som fruktigt, friskt och framför allt lättdrucket. ”För ett bayerskt bryggeri är det nästan obligatoriskt att brygga en Helles. Vi har gett denna traditionella ölstil en distinkt, modern twist genom torrhumlingens ädla konst”, säger Maisels bryggmästare Markus Briemle.

Bayreuth-bryggarna Maisel & Friends gör flera ändringar i sitt ölutbud (foto: Maisel & Friends).

Sedan början av
mars är dessutom Maisel & Friends Alkoholfrei en del av det permanenta och landsomfattande sortimentet. Därtill får det etablerade veteölet Citrilla ett nytt namn, eftersom det gamla ofta missförstods. Enligt Maisels erfarenhet får ett öl bättre genomslag om stilen finns med i namnet. Från och med april heter ölet därför Weizen IPA. Det kommer dock fortsatt vara en korsning mellan ett traditionellt bayerskt veteöl och en amerikansk IPA. Utöver detta får Maisels Pale Ale en ny etikett med en stor grön humlekotte, som tydligt signalerar att ölet innehåller en riktig palett av humlesmaker.

Enligt bryggeriägaren Jeff
Maisel beror ändringarna på att man vill erbjuda öldrickarna ett varierat utbud av goda öl med en stark karaktär och exceptionell smak. Han menar att bryggeriet lyssnar noga på vad kunderna vill ha och anpassar sitt utbud efter den rådande tidsandan. Maisel & Friends fasta sortiment består nu av fem öl som säljs på 33-centilitersflaskor, tre specialöl som levereras på 75-centilitersflaska samt sju fatöl som säljs till restauranger och barer.

Maisel & Friends skapades 2012 som ett "craft"-märke inom det traditionella bryggeriet Brauerei Gebr. Maisel, som grundades redan 1887. Inom ramen för Maisel & Friends tolkar bryggeriet internationella ölstilar och samarbetar med andra hantverksbryggerier.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post432
Next »