Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Urban Chesnuts zwickel i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-31 16:47
Den 1 juni släpps det lite nytt i Systembolagets fasta sortiment. Denna gång är det en del nyheter med tysk koppling, inte minst en tyskbrygd zwickel med amerikanska rötter.

Det hör inte till vanligheterna att tysk ”craft bier” kommer in i Systembolagets fasta sortiment, men lördagen den 1 juni är det i alla fall dags. Då landar nämligen Urban Chesnuts Zwickel på hyllorna. Ölet är ett av tre öl som det amerikanskägda bryggeriet gör i sitt bryggeri i Hallertau. Tillsammans med Zuagroast Pale Ale och lagern Hopfenperle ingår det i den så kallade Hallertauer-serien.

Urban Chesnuts Zwickel
är en ofiltrerad och opastöriserad tysk klassiker, lättdrucken med mycket vitaminer från jästen. Doften är kryddig och örtig och i smaken återfinns gräs, bröd och en aning fruktighet, bland annat toner av äpple. Eftersmaken är torr och något honungsaktig. Ölet kallas ömsom för zwickel och ömsom för kellerbier, vilka tillsammans med landbier brukar beskrivas som varianter av samma stil. Alla är traditionella tyska stilar, vilka fått ett rejält uppsving under senare år.


Tillsammans med Zuagroast Pale Ale och Hopfenperle ingår Zwickel i Hallertauer-serien (foto: Urban Chestnut Brewing Company).

I början av 2015 köpte det amerikanska bryggeriet Urban Chestnut Brewing Company upp ett litet tyskt bryggeri i Bayern. Därifrån kommer också Urban Chestnuts medgrundare och bryggmästare Florian Kuplent. På så sätt blev den lilla staden Wolnzach hem för Urban Chestnuts Hallertau-bryggeri. Genom starten av den tyska verksamheten fick Urban Chestnut inte bara att tillgång till den europeiska marknaden, utan kunde även exportera tysk öl till USA. När Hopfenperle började levereras till USA var det första gången som ett öl bryggt utanför USA i ett amerikanskägt bryggeri importerades till USA på flaska.

Fakta Urban Chesnut Zwickel
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Producent: Urban Chesnut Brewing Company Deutschland
Leverantör: People Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Den 1 juni återkommer även Früh Kölsch, ett öl som funnits på Systembolaget tidigare i olika omgångar. Detta är ett av de klassiska namnen när det gäller den här stilen. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild med en pepprig torrhet i eftersmaken. Här finns även lite frukt, men väldigt lite malt. Ölet släpps i 33-centilitersflaskor som kostar 19,90 kronor styck.

Det tyska öl som sålt bäst på Systembolaget de senaste åren är DAB, som nu kommer i mindre (33-centiliters) burkar till det facila priset av 9,90 kronor styck (+ pant). Mycket talar därför för att ölet kommer att behålla sin plats på tronen bland de tyska ölen i Sverige. Däremot får vi säga tack och hej för den här gången till Erdinger Weissbier Kristall, som sålt för dåligt och får flytta till beställningssortimentet.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post458

Tyskt-svenskt samarbete i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-15 18:15
Det är tätt mellan ölsläppen numera. På fredag är det åter dags för Systembolaget att släppa lite nytt i små partier. Den här gången kommer bland annat resultatet av ett samarbete mellan S:t Eriks Bryggeri och Weihenstephaner.

S:t Eriks Bryggeri
är inte främmande för att samarbeta med andra. Nu har man valt att slå sina påsar samman med en riktig tungviktare – Weihenstephaner – ofta kallat världens äldsta bryggeri. Resultatet är en ljus lager i bayersk stil, som fått namnet BSF, vilket lär stå för Bayerisch-Schwedische-Freundschaft. På fredag släpper Systembolaget 18 000 stycken 33-centilitersflaskor till priset 21,90 kronor.


S:t Eriks har slagit sig samman med världens äldsta bryggeri för att skapa BSF (foto: Systembolaget).

Det som främst utmärker detta öl är att man använder en humlesträng kallad Hüll 89/02/25, som tagits fram av humlekooperativet HVG i Bayern. I ölet finns dessutom den klassiska Hallertauer Mittelfrüh och den milda Hallertauer Saphir. Malten är till största delen pilsnermalt, som dock fått sällskap av en smula Carahell. Detta ger enligt S:t Eriks ett öl med fruktig och humlig smak, med inslag av citrus och röda bär. Systembolaget tillägger att doften är maltig med inslag av ljust bröd, apelsin, klöverblommor och honung.

Fakta S:t Eriks/Weihenstephaner BSF
Alkoholhalt: 5,6 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Beska: 35 IBU
Färg: Gul
Producent: S:t Eriks Bryggeri
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 66,36 kr/liter

Samma dag släpps
för övrigt 14 000 halvlitersflaskor av Ayingers magnifika Maibock, ett öl jag skrev om redan förra året. Priset för en flaska blir denna gång 36 kronor – en ökning med drygt sex kronor från i fjol.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post453

Ayingers våröl i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-23 15:27
Den 26 april är det åter dags för Systembolaget att släppa öl i små partier. Vänner av tysk kvalitetsöl har verkligen något att se fram emot denna gång. Ett säsongsöl från ett välkänt bryggeri gör efterlängtad entré.

Som älskare av tysk öl fylls man av välbehag när man hör namnet Ayinger. Genom åren har vi fått stifta bekantskap med flera högkvalitativa drycker från detta klassiska bryggeri. På fredag den 26 april är det dags igen. Då släpper Systembolaget 14 000 halvlitersflaskor av det ljusa, ofiltrerade Ayinger Frühlingsbier – som helt enkelt betyder våröl och som bara finns under en kort period. Stilmässigt kan det kategoriseras som en zwickel eller kellerbier. För en flaska av denna brygd får vi hosta upp 28,90 kronor.

Ayinger Frühlingsbier gör entré på Systembolaget på fredag (foto: Privatbrauerei Ayinger).

I doften återfinns
malt, jäst och en aning citrus. Smaken är liknande, med en lätt humlebeska och frisk kolsyra som rensar gommen. Avslutningen är torr med en lätt syrlighet som kittlar tungan. Sammanfattningsvis ett mycket drickbart öl som passar bra när solen börjar värma på allvar.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi
naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Frühlingsbier

Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Färg: Ljust gul, aningen grumlig
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 57,80 kr/l

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post444

Nytt från Freigeist i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-19 17:50
Fredagen den 22 mars smäller det igen, när Systembolaget släpper godsaker i små partier. Landets ölälskare får för andra gången på kort tid stifta bekantskap med ett öl från Stolberg.

Så sent som den 1 mars landade ett öl från Freigeist Bierkultur på Systembolagshyllorna, då veteölet Aufschneider kom in i det fasta sortimentet. När det nu är dags för små partier är det istället 12 000 flaskor av ett öl med namnet Ottekolong som Stolberg-bryggarna bidrar med. Fast ölet är egentligen bryggt av det av Freigeist ofta anlitade Vormann Brauerei i Hagen-Dahl strax söder om Dortmund.

Ottekolong är det andra ölet från Freigeist Bierkultur som hittar till Systembolaget i vår (foto: Doing beer justice).

Ölet kallas på
många ställen för en kölsch, men det är en sanning med modifikation. Det är bara öl som bryggs i Köln med direkt omnejd som får kallas detta och Vormann Brauerei räknas inte som ett officiellt kölschbryggeri. Här är det istället frågan om ett öl i kölschstil, vilket innebär ett ljust, överjäst öl som lagras kallt. Men gänget på Freigeist har sin vana trogen satt sin egen prägel på den traditionella ölstilen. Ottekolong är exempelvis ofiltrerat och doftar av jäst, spannmål och gräs. Smaken är lätt sötaktig och även här återfinns spannmål och gräs, men även en för stilen otypisk fruktighet. Det hela avrundas med en lätt och torr beska.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Fakta Freigeist Ottekolong
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post431

Schlenkerlas fasteöl åter i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-06 18:34
På fredag (8/3) är det dags för Systembolaget att släppa lite öl i små partier igen. Bland det som hittar till hyllorna finns en gammal favorit från Bamberg.

I fredagens släpp hittar vi ett öl som har dykt upp lagom till fastetiden ett par år nu. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Eftersom Schlenkerlas öl brukar gå åt så har Systembolaget dubblat antalet flaskor som släpps till 20 000 denna gång. Även priset är aningen högre än senast.


Även i år får vi chansen att köpa Schlenkerlas Fastenbier på Systemet (foto: Jaskankaljat).

Schlenkerla
s
rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post427

Två nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-02-28 17:42
Mitt bland alla små partier är det den 1 mars dags för årets första nyhetssläpp i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången dyker inte mindre än två nya tyska öl upp på hyllorna.

Först ut är en ljus lager från Engelbräu Rettenberg. Deras Urtyp Hell är, som namnet antyder, en typisk bayersk Helles. Detta är en riktig törstsläckare med en frisk doft av gräs, halm och malt. Smaken är maltigt sötaktig med inslag av hö, gröna äpplen och honung. Eftersmaken har en lätt och torr beska. Den som druckit de bayerska Helles som sålts på systemet förr lär känna igen sig.

Engelbräus historia börjar
1668, då Balthasar Hörmann öppnar ett värdshus med tillhörande bryggeri. Efter flera ägarbyten tar bryggmästaren Wilhelm Widenmayer, anfader till dagens ägarfamilj, över bryggeriet 1888. I slutet av 1990-talet inleddes moderniseringar och 2008 införskaffades åtta jästankar, som tillsammans rymmer 32 000 hektoliter öl. Det senaste tillskottet är en toppmodern buteljeringsanläggning med en kapacitet att fylla 18 000 flaskor timmen.


Det är halvlitersflaskan av Engelbräu Urtyp Hell som kommer till Sverige (foto: Engelbräu).

Fakta Engelbräu Urtyp Hell
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Producent: Engelbräu Rettenberg
Leverantör: Velvetbox AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)


Den andra nyheten
är ett veteöl från ett av Tysklands nyare så kallade craft bier-bryggerier – Freigeist Bierkultur i Stolberg, Nordrhein-Westfalen. Aufschneider är en hopfenweizen, det vill säga ett humligare veteöl. I det här fallet är det humlesorterna cascade och mosaic som använts tillsammans med vete-, pilsner-, cara- och Münchnermalt. Resultatet blir ett öl med kryddig, något humlearomatisk doft med smak av ljust bröd, kryddnejlika, banan, honung och örter.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Öl från Freigeist Bierkultur blir en ny upplevelse för många svenskar (foto: Systembolaget).

Fakta Freigeist Aufschneider
Alkoholhalt: 6,0 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)


I samband med nyhetssläppet den 1 mars får också Beck's komma tillbaka till det fasta sortimentet efter ett års frånvaro. Samtidigt försvinner Störtebeker Kellerbier och Karmeliten Hefeweizen efter att ha sålt för dåligt.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post423

Mörkt från Ayinger i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-30 14:41
Det var ett tag sedan som Systembolaget släppte något tyskt öl i små partier. På fredag den 1 februari är det äntligen dags igen, denna gång med ett kvalitetsöl från Bayern.

Vi må gå mot ljusare tider, men på Systembolaget sänker sig ett sydtyskt mörker på fredag. Då släpps nämligen 13 000 halvlitersflaskor av den ofiltrerade varianten av Altbairisch Dunkel från Privatbrauerei Ayinger. Det är en klassisk mörk, bayersk lager med doft av karamell, rostad malt och lite choklad. Samma toner återkommer i smaken, men här anar vi även marmelad, nötter och torkad frukt tillsammans med en lätt humlebeska. Ölet har beskrivits som en typisk representant för en ölstil, som fram till andra världskriget var den dominerande i och runt München. För en flaska av denna ädla dryck får vi betala 28,90 kronor.

Även ofiltrerad är Ayingers Altbairisch Dunkel en typisk representant för sin stil (foto: beerbottle.ru).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi
naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Altbairisch Dunkel (ofiltrerad)

Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Färg: Brunröd, lätt grumlig
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 57,80 kr/l

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post410

DAB åter bästa tysk på Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-15 18:04
Systembolagets försäljningsstatistik för 2018 har presenterats och för en Tysklandsvän är läsningen inte allt för munter. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång endast fyra tyska öl, mot fem året innan.

DAB Dortmunder Export är fortfarande svenskarnas favorittysk (foto: beerawereness.com).


Toppkvartetten är dock densamma som 2017. Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökade med drygt sex procent men ändå åkte ner två placeringar. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

48

1 207 674

+ 6,0 %

Löwenbräu

88

463 398

- 3,5 %

Spaten

91

421 562

- 4,1 %

Bitburger Premium

96

359 485

+ 8,7 %


Bland de alkoholfria är
läsningen något mindre dyster. På topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) hittar vi även denna gång fem tyska alkoholfria öl. De två första har stigit som raketer in på listan. Dessa alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Ünn IPA Alkoholfrei

43

30 870

+ 12,6 %

Einbecker Brauherren

45

29 243

+ 34,5 %

Clausthaler Zwickl

51

22 316

+ 13,6 %

Störtebeker 1402

52

22 227

- 33,0 %

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

84

7 820

- 79,2 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post402
Next »