Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nytt från Freigeist i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-19 17:50
Fredagen den 22 mars smäller det igen, när Systembolaget släpper godsaker i små partier. Landets ölälskare får för andra gången på kort tid stifta bekantskap med ett öl från Stolberg.

Så sent som den 1 mars landade ett öl från Freigeist Bierkultur på Systembolagshyllorna, då veteölet Aufschneider kom in i det fasta sortimentet. När det nu är dags för små partier är det istället 12 000 flaskor av ett öl med namnet Ottekolong som Stolberg-bryggarna bidrar med. Fast ölet är egentligen bryggt av det av Freigeist ofta anlitade Vormann Brauerei i Hagen-Dahl strax söder om Dortmund.

Ottekolong är det andra ölet från Freigeist Bierkultur som hittar till Systembolaget i vår (foto: Doing beer justice).

Ölet kallas på
många ställen för en kölsch, men det är en sanning med modifikation. Det är bara öl som bryggs i Köln med direkt omnejd som får kallas detta och Vormann Brauerei räknas inte som ett officiellt kölschbryggeri. Här är det istället frågan om ett öl i kölschstil, vilket innebär ett ljust, överjäst öl som lagras kallt. Men gänget på Freigeist har sin vana trogen satt sin egen prägel på den traditionella ölstilen. Ottekolong är exempelvis ofiltrerat och doftar av jäst, spannmål och gräs. Smaken är lätt sötaktig och även här återfinns spannmål och gräs, men även en för stilen otypisk fruktighet. Det hela avrundas med en lätt och torr beska.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Fakta Freigeist Ottekolong
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post431

Schlenkerlas fasteöl åter i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-03-06 18:34
På fredag (8/3) är det dags för Systembolaget att släppa lite öl i små partier igen. Bland det som hittar till hyllorna finns en gammal favorit från Bamberg.

I fredagens släpp hittar vi ett öl som har dykt upp lagom till fastetiden ett par år nu. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Eftersom Schlenkerlas öl brukar gå åt så har Systembolaget dubblat antalet flaskor som släpps till 20 000 denna gång. Även priset är aningen högre än senast.


Även i år får vi chansen att köpa Schlenkerlas Fastenbier på Systemet (foto: Jaskankaljat).

Schlenkerla
s
rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post427

Två nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-02-28 17:42
Mitt bland alla små partier är det den 1 mars dags för årets första nyhetssläpp i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången dyker inte mindre än två nya tyska öl upp på hyllorna.

Först ut är en ljus lager från Engelbräu Rettenberg. Deras Urtyp Hell är, som namnet antyder, en typisk bayersk Helles. Detta är en riktig törstsläckare med en frisk doft av gräs, halm och malt. Smaken är maltigt sötaktig med inslag av hö, gröna äpplen och honung. Eftersmaken har en lätt och torr beska. Den som druckit de bayerska Helles som sålts på systemet förr lär känna igen sig.

Engelbräus historia börjar
1668, då Balthasar Hörmann öppnar ett värdshus med tillhörande bryggeri. Efter flera ägarbyten tar bryggmästaren Wilhelm Widenmayer, anfader till dagens ägarfamilj, över bryggeriet 1888. I slutet av 1990-talet inleddes moderniseringar och 2008 införskaffades åtta jästankar, som tillsammans rymmer 32 000 hektoliter öl. Det senaste tillskottet är en toppmodern buteljeringsanläggning med en kapacitet att fylla 18 000 flaskor timmen.


Det är halvlitersflaskan av Engelbräu Urtyp Hell som kommer till Sverige (foto: Engelbräu).

Fakta Engelbräu Urtyp Hell
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Producent: Engelbräu Rettenberg
Leverantör: Velvetbox AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)


Den andra nyheten
är ett veteöl från ett av Tysklands nyare så kallade craft bier-bryggerier – Freigeist Bierkultur i Stolberg, Nordrhein-Westfalen. Aufschneider är en hopfenweizen, det vill säga ett humligare veteöl. I det här fallet är det humlesorterna cascade och mosaic som använts tillsammans med vete-, pilsner-, cara- och Münchnermalt. Resultatet blir ett öl med kryddig, något humlearomatisk doft med smak av ljust bröd, kryddnejlika, banan, honung och örter.

Freigeist Bierkultur grundades 2009 av Sebastian Sauer. Målet med bryggeriet är enligt ägarna att ”slå sig fria från de kreativa kedjorna hos industriella bryggerier genom att återliva och uppdatera Tysklands unika, historiska ölstilar”.

Öl från Freigeist Bierkultur blir en ny upplevelse för många svenskar (foto: Systembolaget).

Fakta Freigeist Aufschneider
Alkoholhalt: 6,0 %
Producent: Freigeist Bierkultur
Leverantör: Constant Companion
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)


I samband med nyhetssläppet den 1 mars får också Beck's komma tillbaka till det fasta sortimentet efter ett års frånvaro. Samtidigt försvinner Störtebeker Kellerbier och Karmeliten Hefeweizen efter att ha sålt för dåligt.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post423

Mörkt från Ayinger i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-30 14:41
Det var ett tag sedan som Systembolaget släppte något tyskt öl i små partier. På fredag den 1 februari är det äntligen dags igen, denna gång med ett kvalitetsöl från Bayern.

Vi må gå mot ljusare tider, men på Systembolaget sänker sig ett sydtyskt mörker på fredag. Då släpps nämligen 13 000 halvlitersflaskor av den ofiltrerade varianten av Altbairisch Dunkel från Privatbrauerei Ayinger. Det är en klassisk mörk, bayersk lager med doft av karamell, rostad malt och lite choklad. Samma toner återkommer i smaken, men här anar vi även marmelad, nötter och torkad frukt tillsammans med en lätt humlebeska. Ölet har beskrivits som en typisk representant för en ölstil, som fram till andra världskriget var den dominerande i och runt München. För en flaska av denna ädla dryck får vi betala 28,90 kronor.

Även ofiltrerad är Ayingers Altbairisch Dunkel en typisk representant för sin stil (foto: beerbottle.ru).

Privatbrauerei Ayinger hittar vi
naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Altbairisch Dunkel (ofiltrerad)

Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,8 %
Färg: Brunröd, lätt grumlig
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 57,80 kr/l

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post410

DAB åter bästa tysk på Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-15 18:04
Systembolagets försäljningsstatistik för 2018 har presenterats och för en Tysklandsvän är läsningen inte allt för munter. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång endast fyra tyska öl, mot fem året innan.

DAB Dortmunder Export är fortfarande svenskarnas favorittysk (foto: beerawereness.com).


Toppkvartetten är dock densamma som 2017. Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökade med drygt sex procent men ändå åkte ner två placeringar. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

48

1 207 674

+ 6,0 %

Löwenbräu

88

463 398

- 3,5 %

Spaten

91

421 562

- 4,1 %

Bitburger Premium

96

359 485

+ 8,7 %


Bland de alkoholfria är
läsningen något mindre dyster. På topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) hittar vi även denna gång fem tyska alkoholfria öl. De två första har stigit som raketer in på listan. Dessa alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Ünn IPA Alkoholfrei

43

30 870

+ 12,6 %

Einbecker Brauherren

45

29 243

+ 34,5 %

Clausthaler Zwickl

51

22 316

+ 13,6 %

Störtebeker 1402

52

22 227

- 33,0 %

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

84

7 820

- 79,2 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post402

Ny tysk i fasta samt årets oktoberöl

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-27 18:06
Den 1 september släpps det öl i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången får vi nöjet att lära känna en nyhet från södra Bayern. Samma dag släpps även årets oktoberöl, som så klart innehåller flera tyskar. I år är det dock bara gamla, men ändå goda, bekantskaper.

Det fasta sortimentet blir ett ljust veteöl rikare på lördag. Då släpps nämligen Grünbacher Urweisse Hell från Schlossbrauerei Grünbach. Precis som man kan vänta sig av ett tyskt veteöl finns det banan och kryddnejlika i både doft och smak, men även päron och lätta citrustoner. Smaken är maltig och aningen söt med viss syrlighet. Efterhand känner man de bittra och kryddiga smakerna från humlen och jästen. Detta är inte det fylligaste tyska veteölet, men det har en uppiggande friskhet över sig.

Schlossbrauerei Grünbachs bryggerirättigheter
är åtminstone från 1723. Det finns dock mycket som talar för att man bryggde öl tidigare än så i Grünbach, som ligger nordost om München. Förmodligen var det franciskanermunkar som började brygga öl här runt år 1500. Bryggeriet har genom åren haft flera ägare. 2013 kom Arcobräu i Moos in som delägare, vilket förmodligen räddade bryggeriet från att gå i konkurs.

Fakta Grünbacher Urweisse Hell

Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Producent: Schlossbrauerei Grünbach
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)


Grünbacher Urweisse Hell kommer till systemhyllorna den 1 september (foto: Deskgram).

Bland oktoberölen hittar vi
bara gamla kändisar från tidigare oktoberölssläpp. Jag presenterar dem här i den ordning jag tycker ni bör prioritera när ni letar igenom systemhyllorna.

Weihenstephaner Festbier
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %
Beska: 26 IBU
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Hofbräu München Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,3 %
Producent: Staatliches Hofbräuhaus München
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Karmeliten Festbier
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,4 %
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: We & Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Löwenbräu Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,1 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Löwenbräu München (AB Inbev)
Leverantör: Humulus Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Spaten Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev)
Leverantör: Humulus Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post365

Lättdrucket från Schlenkerla i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-06-01 16:45
Juni börjar med flera ölsläpp på Systembolaget. Den 1 juni kom det nyheter i fasta sortimentet, men utan något tyskt denna gång. Fredagen den 8 juni kommer det dock en sommaranpassad bekantskap från Bamberg i små partier.

De rökiga ölen från Schlenkerla dyker upp på systemhyllorna med jämna mellanrum. Ofta är det rätt alkoholtunga pjäser, som är mer anpassade till höst- och vintermörker än varma och soliga dagar. Den här gången är det dock dags för något mer uppfriskande. Aecht Schlenkerla Kräusen är ett mer säsongsbetonat öl på 4,5 procent, vilket kanske är lite mer lagom för varma sommardagar. Till Sverige hittar totalt 12 000 halvlitersflaskor á 27,90 kronor.

Schlenkerlas öl dyker upp på Systembolaget med jämna mellanrum (foto: Schlenkerla).


Kräusen är ett ord
som beskriver det skum som bildas under jäsningens tidiga, kraftiga fas. Kräusen består av jäst och andra partiklar som lyfts till ytan av den koldioxid som bildas. Att tillsätta en liten del sådant ”ungt” öl till ett öl som redan mognat klart kallas på tyska för ”Aufkräusen”. Detta förfarande bidrar till att lyfta fram smakerna av det lagrade ölet. Schlenkerlas Kräusen är ett bärnstensfärgat, ofiltrerat lageröl med en lätt rökig doft och smak. I doften återfinns också rostad malt, kaffe och charkuterier. Smaken är sötaktig, även den med inslag av rökt skinka eller bacon, men även en viss kryddighet.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Kräusen är ett rököl med lite lägre alkoholhalt, bra för varma dagar (foto: Schlenkerla).


Fakta Aecht Schlenkerla Kräusen

Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gulbrun
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 55,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 93  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post332

Ayingers starka våröl till Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-01 18:42
Vid det här laget bör vi kunna rutinen med att Systembolaget med jämna mellanrum släpper öl i små partier. På fredag 4 maj är det dags igen och då dyker bland annat en tysk vårspecialitet upp.

Genom åren har vi systembolagskunder fått stifta bekantskap med att antal olika öl i stilen maibock. På fredag släpper Systembolaget 15 360 stycken halvlitersflaskor av Ayingers variant, som kort och gott heter just Maibock. I doften återfinns malt, äppeljuice och päron. Smaken är brödig med inslag av hö, karamell, äpple och en viss blommighet. Alkoholen slår igenom en aning i både doft och smak, vilket är ganska typiskt för stilen. Priset per flaska av denna säsongsbrygd landar på 29,90 kronor.

Ayingers Maibock är det senaste ölet i stilen som når Sverige (foto: Privatbrauerei Ayinger).


I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren och dricks ofta i samband med de vårfestivaler som anordnas runt om i landet. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av ”Ainpöckische Bier” (”Öl från Einbeck”), som när det kom till Bayern uttalades ”Oanpock” som senare blev ”Bockbier”.

Öl från Ayinger är omtyckta av ölälskare över hela världen (foto: hopjacks.com).


Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Maibock
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 30 IBU
Färg: Ljust gul
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 59,80 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post315
Next »