Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ny tysk i fasta samt årets oktoberöl

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-27 18:06
Den 1 september släpps det öl i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången får vi nöjet att lära känna en nyhet från södra Bayern. Samma dag släpps även årets oktoberöl, som så klart innehåller flera tyskar. I år är det dock bara gamla, men ändå goda, bekantskaper.

Det fasta sortimentet blir ett ljust veteöl rikare på lördag. Då släpps nämligen Grünbacher Urweisse Hell från Schlossbrauerei Grünbach. Precis som man kan vänta sig av ett tyskt veteöl finns det banan och kryddnejlika i både doft och smak, men även päron och lätta citrustoner. Smaken är maltig och aningen söt med viss syrlighet. Efterhand känner man de bittra och kryddiga smakerna från humlen och jästen. Detta är inte det fylligaste tyska veteölet, men det har en uppiggande friskhet över sig.

Schlossbrauerei Grünbachs bryggerirättigheter
är åtminstone från 1723. Det finns dock mycket som talar för att man bryggde öl tidigare än så i Grünbach, som ligger nordost om München. Förmodligen var det franciskanermunkar som började brygga öl här runt år 1500. Bryggeriet har genom åren haft flera ägare. 2013 kom Arcobräu i Moos in som delägare, vilket förmodligen räddade bryggeriet från att gå i konkurs.

Fakta Grünbacher Urweisse Hell

Alkoholhalt: 5,1 %
Stamvörtstyrka: 12,5 %
Producent: Schlossbrauerei Grünbach
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)


Grünbacher Urweisse Hell kommer till systemhyllorna den 1 september (foto: Deskgram).

Bland oktoberölen hittar vi
bara gamla kändisar från tidigare oktoberölssläpp. Jag presenterar dem här i den ordning jag tycker ni bör prioritera när ni letar igenom systemhyllorna.

Weihenstephaner Festbier
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %
Beska: 26 IBU
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Hofbräu München Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,3 %
Producent: Staatliches Hofbräuhaus München
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Karmeliten Festbier
Alkoholhalt: 5,5 %
Stamvörtstyrka: 13,4 %
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: We & Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Löwenbräu Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,1 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Löwenbräu München (AB Inbev)
Leverantör: Humulus Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Spaten Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev)
Leverantör: Humulus Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post365

Lättdrucket från Schlenkerla i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-06-01 16:45
Juni börjar med flera ölsläpp på Systembolaget. Den 1 juni kom det nyheter i fasta sortimentet, men utan något tyskt denna gång. Fredagen den 8 juni kommer det dock en sommaranpassad bekantskap från Bamberg i små partier.

De rökiga ölen från Schlenkerla dyker upp på systemhyllorna med jämna mellanrum. Ofta är det rätt alkoholtunga pjäser, som är mer anpassade till höst- och vintermörker än varma och soliga dagar. Den här gången är det dock dags för något mer uppfriskande. Aecht Schlenkerla Kräusen är ett mer säsongsbetonat öl på 4,5 procent, vilket kanske är lite mer lagom för varma sommardagar. Till Sverige hittar totalt 12 000 halvlitersflaskor á 27,90 kronor.

Schlenkerlas öl dyker upp på Systembolaget med jämna mellanrum (foto: Schlenkerla).


Kräusen är ett ord
som beskriver det skum som bildas under jäsningens tidiga, kraftiga fas. Kräusen består av jäst och andra partiklar som lyfts till ytan av den koldioxid som bildas. Att tillsätta en liten del sådant ”ungt” öl till ett öl som redan mognat klart kallas på tyska för ”Aufkräusen”. Detta förfarande bidrar till att lyfta fram smakerna av det lagrade ölet. Schlenkerlas Kräusen är ett bärnstensfärgat, ofiltrerat lageröl med en lätt rökig doft och smak. I doften återfinns också rostad malt, kaffe och charkuterier. Smaken är sötaktig, även den med inslag av rökt skinka eller bacon, men även en viss kryddighet.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Kräusen är ett rököl med lite lägre alkoholhalt, bra för varma dagar (foto: Schlenkerla).


Fakta Aecht Schlenkerla Kräusen

Alkoholhalt: 4,5 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %
Beska: 30 IBU
Färg: Gulbrun
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 55,80 kr/l
Poäng på Ratebeer: 93  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post332

Ayingers starka våröl till Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-01 18:42
Vid det här laget bör vi kunna rutinen med att Systembolaget med jämna mellanrum släpper öl i små partier. På fredag 4 maj är det dags igen och då dyker bland annat en tysk vårspecialitet upp.

Genom åren har vi systembolagskunder fått stifta bekantskap med att antal olika öl i stilen maibock. På fredag släpper Systembolaget 15 360 stycken halvlitersflaskor av Ayingers variant, som kort och gott heter just Maibock. I doften återfinns malt, äppeljuice och päron. Smaken är brödig med inslag av hö, karamell, äpple och en viss blommighet. Alkoholen slår igenom en aning i både doft och smak, vilket är ganska typiskt för stilen. Priset per flaska av denna säsongsbrygd landar på 29,90 kronor.

Ayingers Maibock är det senaste ölet i stilen som når Sverige (foto: Privatbrauerei Ayinger).


I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren och dricks ofta i samband med de vårfestivaler som anordnas runt om i landet. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av ”Ainpöckische Bier” (”Öl från Einbeck”), som när det kom till Bayern uttalades ”Oanpock” som senare blev ”Bockbier”.

Öl från Ayinger är omtyckta av ölälskare över hela världen (foto: hopjacks.com).


Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Maibock
Alkoholhalt: 6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Beska: 30 IBU
Färg: Ljust gul
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co
Jämförpris på Systembolaget: 59,80 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post315

Två tyskar till systemet i mars

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-22 16:20

Den 1 mars är det dags för årets första släpp i Systembolagets fasta sortiment. Två nya tyska öl dyker upp denna gång, bland annat ett från ett hajpat Stralsund-bryggeri.

Störtebeker Braumanufaktur i hansestaden Stralsund har några framgångsrika år bakom sig. Deras öl blir ofta prisade och för inte så länge sedan vann de ett designpris för en av sina flaskor. Flera av deras öl har hittat till systemhyllorna och nu kommer ytterligare ett. Störtebeker Kellerbier 1402 är ett ofiltrerat lageröl som vunnit pris för bästa kellerbier vid World Beer Cup. Ölet är bryggt med pilsnermalt samt humlesorterna Select, Smaragd, Perle och Mandarina Bavaria. I doften återfinns citrus, ljus malt och kryddig humle. Smaken är åt det sötare hållet med inslag av vindruvor med en torr, aningen metallisk eftersmak.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.

Fakta Störtebeker Kellerbier 1402
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,1 %
Producent: Störtebeker Braumanufaktur
Leverantör: Heba Food & Beverages AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Störtebekers kellerbier har vunnit priser som bästa öl i sin stil (foto: Störtebeker Braumanufaktur).


Bryggeriet bakom den andra
nyheten träffade vi senast på i samband med oktoberölssläppet 2016. Då hittade vi Brauerei Zoller-Hofs Festbier på hyllorna. Nu kommer de tillbaka, den här gången med sin Spezial Export. Exportöl är en variant av den ljusa lager vi ibland känner som dortmunder. I denna stil är det malten som står i centrum och Zoller-Hofs variant är inget undantag. Doften är starkt präglad av en söt maltighet, men har även undertoner av tysk humle och lite gräs. Även smaken är maltigt söt med aningar av citrus samt lite alkoholvärme i avslutningen. Ett öl som i mångt och mycket är en typisk representant för stilen.

Brauerei Zoller-Hof i Sigmaringen, Baden-Württemberg, grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset Hohenzollern, vilket antyds i namnet. I dag ägs bryggeriet av Claudia Sieben, sjätte generationens bryggare i samma familj. De 45 anställda brygger numera inte bara öl till den tyska marknaden, utan även till andra europeiska länder samt Ryssland och Kina.

Fakta Zoller-Hof Spezial Export
Alkoholhalt: 5,0 %
Producent: Brauerei Zoller-Hof
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 19,90 kr (60,30 kr/l)

Zoller-Hof Spezial Export är i många delar en typisk dortmunder export (foto: Systembolaget).


I samband med nyhetssläppet den 1 mars får också ett antal öl lämna systemhyllorna på grund av för dålig försäljning. Ur tysk synvinkel handlar det om Fürstenberg Premium Pilsner, Karmeliten Biobier, Beck's, Einbecker Ur-Bock Hell och Riedenburger Martha Krieger Spitzenpilsner.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post288

Rök och vete i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-01 17:39

I februari bjuder Systembolaget på två släpp av öl i små partier och i båda dessa hittar vi tyska öl. Det blir dels en gammal rökig bekant och dels en efterlängtad vetehöjdare åt det starkare hållet.

Först ut, i morgon den 2 februari, hittar vi ett öl som även kom lagom till fastetiden förra året. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. I år släpper Systembolaget 10 000 flaskor av detta speciella öl.

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,50 kr (57,00 kr/l)

Aecht Schlenkerla Fastenbier träffade vi även på förra året (foto: Jaskankaljat).


Två veckor senare är
det dags för en nykomling i form av Ayinger Weizenbock. Detta öl har mycket av det som ett bra veteöl ska ha. Vid upphällning framträder en gyllene, lätt bärnstensfärgad dryck med en rejäl skumkrona. I doften finns (så klart) vete, men även banan, citrus och ljust bröd. Smaken är lätt sötaktig och kryddig och har samma inslag som doften, fast kanske ännu fruktigare. Särskilt påtaglig är smaken av övermogen banan. 97 poäng på Ratebeer vittnar om den goda kvaliteten. Endast 3 888 flaskor kommer till Sverige, så det gäller att passa på.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Weizenbock
Stil: Vetebock
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 25,90 kr (78,48 kr/l)

Ayinger Weizenbock hamnar på systemhyllorna den 16 februari (foto: Privatbrauerei Ayinger).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post276

DAB behåller tyska förstaplatsen

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-08 11:41

Systembolagets försäljningsstatistik för 2017 har presenterats. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång fem tyskar, en mer än förra året.

Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökar med drygt fyra procent och går upp en placering. Uppåt går det också för nykomlingen på listan – Erdinger Weissbier Hefe. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

46

1 139 716

+ 4,3 %

Löwenbräu Original

79

480 259

- 24,7 %

Spaten Original Münchener Helles

84

439 484

- 12,0 %

Bitburger Premium

98

330 719

- 8,6 %

Erdinger Weissbier

99

329 269

+ 3,5 %


DAB Dortmunder Export behåller greppet som svenskarnas favorittysk (foto: dailybeerreview.com).


Bland de alkoholfria är
läsningen ganska dyster. De tyskar som finns på topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) har rasat rejält i försäljning. Någon förklaring till detta har jag inte, men andra alkoholfria produkter är tydligen mer intressanta för kunderna. Dessa fyra alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

60

4 603

- 89,0 %

Störtebeker 1402

61

4 600

- 90,1 %

Clausthaler Zwickl

64

2 884

- 91,7 %

Paulaner Hefe-Weissbier Non Alcoholic

67

1 938

- 84,3 %Det mest sålda alkoholfria tyska ölet kommer från Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (foto: Weihenstephaner).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post260

Nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-24 16:22

Den 1 december kommer det åter nytt i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången kan vi se fram emot tre tyska bekantskaper. Bland annat erbjuds ett lysande tillfälle att jämföra de snarlika stilarna kölsch och alt.

Men vi börjar med en pilsner. Från bayerska Privatbrauerei Egerer kommer Egerer Pilsner. Färgen är den traditionellt halmgula och det bildas en skaplig skumkrona vid upphällning. I doften återfinns en del maltsötma, karamell, honung och en aning citrus. Smaken är en aning tunn med söt malt, gräs, citrus och honung. Det här är en ganska ordinär tysk pilsner, inget sensationellt men heller ingen katastrof. Ibland undrar jag dock var Systembolagets inköpare hittar dessa pilsner och varför de har en sådan förkärlek för dem. Det finns helt klart bättre varianter på marknaden (när kommer till exempel Rothaus Tannenzäpfle i ordinarie sortimentet).

Privatbrauerei Egerer grundades 1919 av dryckesdistributören Wilhelm Egerer, men det dröjde till 1931 innan man började brygga öl. Exporterat sina produkter har man bara gjort sedan 2015, då man installerade en tillverkningslina för burköl. Bryggeriet har i dag cirka 120 dryckesprodukter i sitt sortiment, allt från öl till mineralvatten, läsk och vin. Ägare är i dag fjärde generationens Egerer – Franz Luitpold.

Fakta Egerer Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Producent: Privatbrauerei H. Egerer
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Egerer Pilsner på burk är främst avsedd för export (foto: Systembolaget).


Näst ut är en
altbier från ölstilens huvudstad Düsseldorf. Frankenheim Alt är ett kopparfärgat öl som bildar en mediumstor, lätt beige skumkrona. I doften finns rostad malt och torkad frukt, medan smaken minner om grapefrukt och choklad. Grapefrukten återkommer också i den halvtorra eftersmaken. Det här är en solid representant för stilen, även om den kanske inte matchar de bästa altbryggerierna i Düsseldorf.

Bryggeriets rötter hittar vi 1873, då Heinrich Frankenheim grundade sitt bryggeri i Düsseldorf. 2005 togs verksamheten över av Warsteiner och fyra år senare stängdes bryggeriet i Neuss-Holzheim. Sedan dess är Frankenheim bara ett varumärke i den stora koncernen.

Fakta Frankenheim Alt
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Privatbrauerei Frankenheim (Warsteiner)
Leverantör: Åbro Bryggeri
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Frankenheim Alt kommer från ölstilens huvudstad Düsseldorf (foto: Constructive Consumption).


Sista ölet har funnits
på Systembolaget tidigare i olika omgångar. Det ger alla som gillar att hitta skillnader mellan ölstilar en möjlighet att jämföra altbier med kölsch, vilket detta handlar om. Früh Kölsch är ett av de klassiska namnen när det gäller den här stilen. Den ersätter den likaledes kända Gaffel Kölsch på systemhyllorna. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild med en pepprig torrhet i eftersmaken. Även här lite frukt, men väldigt lite malt.

Bryggeriet grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är i dag med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen.

Fakta Früh Kölsch
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Cölner Hofbräu P. Josef Früh
Leverantör: Ahlén & Small Trading AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 17,90 kr (54,24 kr/l)

Ett öl som det är värt att köpa hem en flaska eller två av (foto: meinglas24.de).


I samma veva som
dessa öl gör entré, får några andra tyskar lämna det fasta sortimentet. Det gäller König Pilsener, Grönwohlders Das Pils och Störtebekers Roggen-Weizen.

Fotnot: Den som vill
jämföra stilarna altbier och kölsch bör känna till att de är nära besläktade med varandra. Båda är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt, likt lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post242

Rökigt och ofiltrerat i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-18 18:04

På fredag är det dags igen, då släpper Systembolaget åter lite nytt i små partier. Två öl från Bamberg står på programmet denna gång, bland dem ett som varit med förr.

Vi börjar med ett öl från Mahrs Bräu, nämligen deras Ungespundet Kellerbier. Detta lageröl är, som sig bör när det gäller kellerbier, ofiltrerat. ”Ungespundet” innebär att ölet har jäst med öppet jäshål, det vill säga det hål som finns ovanpå jäsfatet för att jämna ut trycket. Detta gör att ölet har en något lägre kolsyra jämfört med andra ölstilar. Mahrs Kellerbier är bryggt med pilsner- och Münchnermalt samt Hallertauer Perle-humle. Det ger ett friskt öl med smak av gräs, citrus, bröd och en aning frukt. Avslutningen är något torr. Ölet passar bra till lite kraftigare kötträtter, som korv och fläsklägg, och släpps i 14 400 stycken halvlitersflaskor.

Mahrs Bräu omnämns för första gången 1670, vilket brukar räknas som året för bryggeriets grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Fakta Mahrs Kellerbier Ungespundet
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Producent: Mahrs Bräu
Leverantör: Constant Companion AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Det är bara 50-centilitersflaskan som kommer till Sverige (foto: braugasthoefe.de).


Det andra tyska ölet
i släppet kommer från ett gammalt bekant bryggeri och har faktiskt funnits på systemhyllorna tidigare, även om det är över femton år sedan sist. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock kommer lagom till höstens bockölstid och är en fylligare variant av de klassiska oktoberölen. Ölet bryggs under sommaren och får sedan mogna flera månader i de gamla källarvalven under Bamberg. Som ett äkta rököl får doften tankarna att gå till rökta charkuterier. Smaken är inte fullt lika rökig, utan här anas även rostad malt, jordiga humletoner och lite karamell. Det är svårt att vara likgiltig till dessa rököl, man antingen älskar dem eller hatar dem. På Ratebeer får Schlenkerlas Urbock i alla fall 99 poäng och kommer nu till Sverige i 12 000 flaskor á 50 centiliter.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 17,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Ännu ett rököl från Schlenkerla hittar till systemhyllorna (foto: beersnobsquad.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post211
Next »