Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


DAB behåller tyska förstaplatsen

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-08 11:41

Systembolagets försäljningsstatistik för 2017 har presenterats. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång fem tyskar, en mer än förra året.

Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökar med drygt fyra procent och går upp en placering. Uppåt går det också för nykomlingen på listan – Erdinger Weissbier Hefe. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

46

1 139 716

+ 4,3 %

Löwenbräu Original

79

480 259

- 24,7 %

Spaten Original Münchener Helles

84

439 484

- 12,0 %

Bitburger Premium

98

330 719

- 8,6 %

Erdinger Weissbier

99

329 269

+ 3,5 %


DAB Dortmunder Export behåller greppet som svenskarnas favorittysk (foto: dailybeerreview.com).


Bland de alkoholfria är
läsningen ganska dyster. De tyskar som finns på topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) har rasat rejält i försäljning. Någon förklaring till detta har jag inte, men andra alkoholfria produkter är tydligen mer intressanta för kunderna. Dessa fyra alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

60

4 603

- 89,0 %

Störtebeker 1402

61

4 600

- 90,1 %

Clausthaler Zwickl

64

2 884

- 91,7 %

Paulaner Hefe-Weissbier Non Alcoholic

67

1 938

- 84,3 %Det mest sålda alkoholfria tyska ölet kommer från Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (foto: Weihenstephaner).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post260

Nya tyskar i fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-24 16:22

Den 1 december kommer det åter nytt i Systembolagets fasta sortiment. Den här gången kan vi se fram emot tre tyska bekantskaper. Bland annat erbjuds ett lysande tillfälle att jämföra de snarlika stilarna kölsch och alt.

Men vi börjar med en pilsner. Från bayerska Privatbrauerei Egerer kommer Egerer Pilsner. Färgen är den traditionellt halmgula och det bildas en skaplig skumkrona vid upphällning. I doften återfinns en del maltsötma, karamell, honung och en aning citrus. Smaken är en aning tunn med söt malt, gräs, citrus och honung. Det här är en ganska ordinär tysk pilsner, inget sensationellt men heller ingen katastrof. Ibland undrar jag dock var Systembolagets inköpare hittar dessa pilsner och varför de har en sådan förkärlek för dem. Det finns helt klart bättre varianter på marknaden (när kommer till exempel Rothaus Tannenzäpfle i ordinarie sortimentet).

Privatbrauerei Egerer grundades 1919 av dryckesdistributören Wilhelm Egerer, men det dröjde till 1931 innan man började brygga öl. Exporterat sina produkter har man bara gjort sedan 2015, då man installerade en tillverkningslina för burköl. Bryggeriet har i dag cirka 120 dryckesprodukter i sitt sortiment, allt från öl till mineralvatten, läsk och vin. Ägare är i dag fjärde generationens Egerer – Franz Luitpold.

Fakta Egerer Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Producent: Privatbrauerei H. Egerer
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Burk, 33 cl
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)

Egerer Pilsner på burk är främst avsedd för export (foto: Systembolaget).


Näst ut är en
altbier från ölstilens huvudstad Düsseldorf. Frankenheim Alt är ett kopparfärgat öl som bildar en mediumstor, lätt beige skumkrona. I doften finns rostad malt och torkad frukt, medan smaken minner om grapefrukt och choklad. Grapefrukten återkommer också i den halvtorra eftersmaken. Det här är en solid representant för stilen, även om den kanske inte matchar de bästa altbryggerierna i Düsseldorf.

Bryggeriets rötter hittar vi 1873, då Heinrich Frankenheim grundade sitt bryggeri i Düsseldorf. 2005 togs verksamheten över av Warsteiner och fyra år senare stängdes bryggeriet i Neuss-Holzheim. Sedan dess är Frankenheim bara ett varumärke i den stora koncernen.

Fakta Frankenheim Alt
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Privatbrauerei Frankenheim (Warsteiner)
Leverantör: Åbro Bryggeri
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,90 kr (51,21 kr/l)

Frankenheim Alt kommer från ölstilens huvudstad Düsseldorf (foto: Constructive Consumption).


Sista ölet har funnits
på Systembolaget tidigare i olika omgångar. Det ger alla som gillar att hitta skillnader mellan ölstilar en möjlighet att jämföra altbier med kölsch, vilket detta handlar om. Früh Kölsch är ett av de klassiska namnen när det gäller den här stilen. Den ersätter den likaledes kända Gaffel Kölsch på systemhyllorna. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild med en pepprig torrhet i eftersmaken. Även här lite frukt, men väldigt lite malt.

Bryggeriet grundades 1904 av Peter Joseph Früh och är i dag med sina 400 000 hektoliter det tredje största kölsch-bryggeriet. Tillägget Hofbräu i namnet har att göra med bryggeriets ursprungliga placering på adressen Hof 12 i närheten av Kölnerdomen.

Fakta Früh Kölsch
Alkoholhalt: 4,8 %
Producent: Cölner Hofbräu P. Josef Früh
Leverantör: Ahlén & Small Trading AB
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 17,90 kr (54,24 kr/l)

Ett öl som det är värt att köpa hem en flaska eller två av (foto: meinglas24.de).


I samma veva som
dessa öl gör entré, får några andra tyskar lämna det fasta sortimentet. Det gäller König Pilsener, Grönwohlders Das Pils och Störtebekers Roggen-Weizen.

Fotnot: Den som vill
jämföra stilarna altbier och kölsch bör känna till att de är nära besläktade med varandra. Båda är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt, likt lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post242

Rökigt och ofiltrerat i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-18 18:04

På fredag är det dags igen, då släpper Systembolaget åter lite nytt i små partier. Två öl från Bamberg står på programmet denna gång, bland dem ett som varit med förr.

Vi börjar med ett öl från Mahrs Bräu, nämligen deras Ungespundet Kellerbier. Detta lageröl är, som sig bör när det gäller kellerbier, ofiltrerat. ”Ungespundet” innebär att ölet har jäst med öppet jäshål, det vill säga det hål som finns ovanpå jäsfatet för att jämna ut trycket. Detta gör att ölet har en något lägre kolsyra jämfört med andra ölstilar. Mahrs Kellerbier är bryggt med pilsner- och Münchnermalt samt Hallertauer Perle-humle. Det ger ett friskt öl med smak av gräs, citrus, bröd och en aning frukt. Avslutningen är något torr. Ölet passar bra till lite kraftigare kötträtter, som korv och fläsklägg, och släpps i 14 400 stycken halvlitersflaskor.

Mahrs Bräu omnämns för första gången 1670, vilket brukar räknas som året för bryggeriets grundande. 1895 tas bryggeriet över av familjen Michel, men det är först 1957 som det får sitt nuvarande namn. I dag drivs bryggeriet av Ingmar och Stephan Michel, tredje och fjärde generation bryggare i familjen.

Fakta Mahrs Kellerbier Ungespundet
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,7 %
Producent: Mahrs Bräu
Leverantör: Constant Companion AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Det är bara 50-centilitersflaskan som kommer till Sverige (foto: braugasthoefe.de).


Det andra tyska ölet
i släppet kommer från ett gammalt bekant bryggeri och har faktiskt funnits på systemhyllorna tidigare, även om det är över femton år sedan sist. Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock kommer lagom till höstens bockölstid och är en fylligare variant av de klassiska oktoberölen. Ölet bryggs under sommaren och får sedan mogna flera månader i de gamla källarvalven under Bamberg. Som ett äkta rököl får doften tankarna att gå till rökta charkuterier. Smaken är inte fullt lika rökig, utan här anas även rostad malt, jordiga humletoner och lite karamell. Det är svårt att vara likgiltig till dessa rököl, man antingen älskar dem eller hatar dem. På Ratebeer får Schlenkerlas Urbock i alla fall 99 poäng och kommer nu till Sverige i 12 000 flaskor á 50 centiliter.

Schlenkerlas rötter hänger ihop med Bambergs dominikanerkloster och går att spåra tillbaka till 1300-talet. Den första ägaren till själva brygghuset registreras dock 1405, och det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. Sedan dess har bryggeriet bytt ägare många gånger. En av de viktigare är Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det än i dag.

Fakta Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Alkoholhalt: 6,5 %
Stamvörtstyrka: 17,5 %
Beska: 40 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)

Ännu ett rököl från Schlenkerla hittar till systemhyllorna (foto: beersnobsquad.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post211

Många tyskar till systemet i september

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-08-25 18:34

Den 1 september släpps det nya öl i Systembolagets fasta sortiment igen. Den här gången får vi stifta bekantskap med en nyhet från Koblenz. Samma dag släpps även årets oktoberfestöl, som så klart innehåller flera tyskar – såväl nya som gamla godingar.

I det fasta sortimentet blir det entré för ett öl från Koblenzer Brauerei, nämligen deras ljusa Koblenzer Kellerbier. Kellerbier är ett lageröl som helt enkelt fick sitt namn av att det lagrades i källare, innan det fanns moderna kylmöjligheter. Det faktum att kellerbier är ofiltrerade bidrar mycket till deras smak. Den kellerbier som nu kommer till Sverige har lätt brödiga smaker med jordiga malttoner, inslag av grapefrukt och med en lätt syrlig avslutning. I doften återfinns äpple, hö och en lätt citrusnot. Lättdrucken och läskande öl som säkert passar bra till ljumma brittsommardagar.

Koblenzer Brauerei grundades 1689, men bytte år 1900 namn till Königsbacher. 1992 togs bryggeriet över av Karlsberg Brauerei i Homburg. 2010 köpte Bitburger Braugruppe rättigheterna till tillverkning och distribution av öl under namnen Königsbacher och Nettle. Resten av bryggeriet sålde Karlsberg 2012 till privata investerare i Koblenz, som i dag åter brygger öl under namnet Koblenzer Brauerei.

Fakta Koblenzer Kellerbier
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %
Producent: Koblenzer Brauerei GmbH
Leverantör: People Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Ett uppfriskande kellerbier från Koblenz kommer i september (foto: Systembolaget).

Bland oktoberölen vill jag främst lyfta fram två öl som vi inte sett i tidigare släpp på Systembolaget.

Först ut har vi Arcobräu Festbier från Arcobräu Gräfliches Brauhaus i Moos. Ölet är en ganska typisk representant för stilen. Färgen är klart gul och vid upphällning bildas en mindre skumkrona. I doften hittar vi malt och toner av karamell, något som även återkommer i smaken tillsammans hö, citrus, gräs och en mild sötma. Avslutningen är ganska besk och torr.

Arcobräu har anor från slottsbryggeriet i Moos, som började brygga öl redan 1567. Slottet förstördes dock i en brand 1619 och var inte uppbyggt igen förrän 1636. Grunden till dagens bryggeri lades 1789 av Johann Kaspar Graf von Preysing.

Fakta Arcobräu Festbier
Alkoholhalt: 5,7 %
Stamvörtstyrka: 13,0 %
Producent: Arcobräu Gräfliches Brauhaus
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Arcobräu Festbier representerar ölstilen väl (foto: Systembolaget).


Den andra nykomlingen
kommer från världens äldsta bryggeri. Weihenstephaner Festbier passar lika bra i öltältet som till maten hemma. Prova gärna tillsammans med ost. Ölet har en härligt gyllengul färg och vid upphällning bildas en liten skumkrona som dröjer kvar länge. Dofterna är klassiska och kraftiga med inslag av bröd, malt och gräs. Detta återkommer i smaken, där man även hittar en sötma som för tankarna till kex. En lätt och behaglig beska avslutar i gommen.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är brukar diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephaner Festbier
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %
Beska: 26 IBU
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Världens äldsta bryggeri gör så klart också oktoberöl (foto: beeroftheday.com).


Övriga tyskar bland
oktoberölen består av flera gamla bekantingar:

Hofbräu München Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,3 %
Producent: Staatliches Hofbräuhaus München
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 21,90 kr (43,80 kr/l)

Hofbräus oktoberfestöl har vi kunnat njuta av många gånger (foto: Hofbräu München).


Löwenbräu Oktoberfestbier

Alkoholhalt: 6,1 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Löwenbräu München (AB Inbev)
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Spaten Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev)
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post202

Specialare från Schneider gör comeback

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-02 15:10

Ett nytt släpp av öl i små partier, vad sägs om det? Nästa fredag kommer ett gäng öl till Systembolagets hyllor, bland dem en efterlängtad återkomst från Kelheim.


I år är det fem år sedan som Schneider Weisses Tap X Mein Nelson Sauvin bryggdes för första gången. Samma år släpptes det också i små partier på Systembolaget. Det eleganta ölet blev mycket populärt och har nu på allmän begäran bryggts på nytt. På fredag (9 juni) återkommer den till de svenska systemhyllorna i 2 004 stycken 75-centilitersflaskor till det överkomliga priset av 79 kronor styck (för övrigt samma pris som ölet såldes för 2012).


Schneider Weisse Tap X Mein
Nelson Sauvin är en vetebock som bryggs med den ovanliga nyazeeländska humlesorten Nelson Sauvin. Ölet har jäst på flaska och påminner i karaktären lite om en kraftig Sauvignon Blanc. I den friska doften hittar vi exotiska blommor, vete och jäst. Smaken är maltig, men innehåller även klassiska veteölssmaker som skumbanan och muskot tillsammans med en viss gräsighet. Man kan även ana en lätt syrlig fruktighet, som övergår i en torr avslutning. Enligt bryggeriet passar ölet bra till parmaskinka, syrade grönsaker, pasta, krämiga ostar och fruktiga efterrätter.

Tap X Mein Nelson Sauvin gör comeback efter fem år (foto: iamthebeersnob.com).


Schneider Weisse, eller G.
Schneider & Sohn, grundades 1872 av Georg Schneider. Han var den första icke-adliga person (borgare) som fick tillstånd att brygga veteöl av Bayerns kung Ludwig II. Det första bryggeriet låg i Münchens Altstadt på gatan Tal 7. 1944 förstördes det dock i allierade bombangrepp, och 1946 flyttades bryggeriet till dagens läge i Kelheim. Företaget är dock fortfarande starkt förknippat med München, där man har sin restaurang Schneider Bräuhaus im Tal. I alla år har bryggeriet varit i familjen Schneiders ägo i rakt nedstigande led på den manliga sidan – i dag är det Georg VI. Schneider som är ägare.


Fakta Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Stil: Vetebock
Alkoholhalt: 7,3 %
Stamvörtstyrka: 16,8 %
Beska: 27 IBU
Producent: Schneider Weisse
Leverantör: Brewery International Sweden AB
Jämförpris på Systembolaget: 105,33 kr/l  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post182

En stark och en svag tysk till fasta sortimentet

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-05-27 15:04

Den 1 juni släpper Systembolaget en hoper öl i fasta sortimentet igen. Bland en hel del internationell lager, hittar vi också två nya tyska bekantskaper. En av dem är väldigt ny.

Nyast och starkast av de två är Karmeliten Hefe-Weizen. Ett ekologiskt veteöl från Karmeliten Brauerei i Straubing, som vi känner från flera andra systemsläpp de senaste åren. Här har man gjort en lite kryddigare weissbier, där de traditionella aromerna av skumbanan får stå tillbaka lite. Istället är det koriander och kryddnejlika som dominerar. Annars återfinns här sedvanliga smaker och dofter av citrus och ljust bröd. Karmeliten Brauerei grundades 1367 och firar således 650-årsjubileum i år. Bryggeriet var tidigare en del av Straubings karmeliterkloster, men är sedan 1879 familjeägt.

Karmeliten Hefe-Weizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Pris: 19,90 kr (60,30 kr/l)
Förpackning: Flaska, 33 cl
Färg: Oklar, gul färg
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: Fondberg

En ekologisk nyhet från Karmeliten Brauerei (foto: Systembolaget).


Den andra nyheten är
för den som vill avnjuta en öl, men ändå kunna ta bilen hem. Einbecker Brauhaus är väl mest känt för sina mer alkoholstarka bocköl, men det är det verkligen inte fråga om här. Brauherren Alkoholfrei är bryggd i pilsnerstil efter sin alkholhaltiga förlaga Einbecker Brauherren Pils. Här har vi ett alkoholfritt öl som likt annan pilsner doftar lätt av bröd, honung, örter och citrus. Smaken har en lätt maltsötma med svag humlebeska. Elaka röster säger att det smakar metalliskt och papp, men att det ändå är en hyfsad törstsläckare en varm sommardag. Einbecker anger 1378 som sitt startår, men det var först 1794 som Einbecker Brauhaus grundades. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda bryggeriet i Einbeck.

Einbecker Brauherren Alkoholfrei
Alkoholhalt: 0,5 %
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)
Förpackning: Flaska, 33 cl
Färg: Gul färg
Producent: Einbecker Brauhaus
Leverantör: Wicked Wine

Ett öl för den som vill kunna ta bilen hem (foto: Pinterest).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post181

Kristallklar vetebock i små partier

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-31 16:40

På fredag är det åter dags för Systembolaget att släppa nyheter i små partier. Den här gången hittar vi en tillfällig nyhet från världens äldsta bryggeri.


Weihenstephaner
kallas ofta världens äldsta bryggeri. Hur det än är med den saken är det i alla fall ett av Tysklands, för att inte säga världens, bästa bryggerier. Nu på fredag den 7 april släpps deras Kristallweizenbock på många systembolag runt om i Sverige. Ölet är framtaget i begränsad upplaga av bryggeriet. Till Sverige kommer totalt 15 360 flaskor, som kan inhandlas till priset av 21,90 kronor styck.

Detta är en nästan bortglömd ölsort, som bryggdes för första gången redan i mitten av 1950-talet. När ölet nu tas upp igen under begränsad tid, har bryggmästarna förfinat smakerna med humlesorterna Hallertauer Saphir, Opal, Smaragd och Perle. Den speciella W68-jästen ger ölet en ganska distinkt smak av banan, men även bubbelgum, vanilj och torkad frukt kan anas. Den lite högre alkoholhalten hos ett bocköl går inte obemärkt förbi, utan bidrar med en lätt vinös karaktär. Kristallweizenbock är inte helt olik Weihenstephaners mäktiga vetebock Vitus, även om det ofiltrerade ölet är något mer smakrikt. Filtreringen bidrar i detta fall till ett något mildare öl, men även att den klart guldgula färgen framträder i all sin prakt.

Efter att nästan ha varit bortglömd kommer nu Kristallweizenbock till Systembolaget (foto: Weihenstephaner).


Weihenstephaners Kristallweizenbock
kan med fördel drickas till grillat kött eller smakrika ostar. Men den lär också, likt andra veteöl, passa bra till fisk och skaldjur.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är kan diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephaner Kristallweizenbock
Alkoholhalt: 7,5 %
Stamvörtstyrka: 16,3 %
Beska: 21 IBU
Färg: Guldgul
Förpackning: Flaska, 33 centiliter
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Jämförpris på Systembolaget: 66,36 kr/liter

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post166

Många tyskar på systemhyllorna i mars

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-24 16:57

Nästa vecka släpper Systembolaget lite nyheter igen. På Tysklandsfronten hittar vi nytt i såväl små partier som i det fasta sortimentet.

De nya ölen i fasta sortimentet landar på hyllorna den 1 mars. Den här gången hittar vi inte mindre än fem tyskar. Vi börjar med en gammal bekantskap från bockölens hemstad – Einbeck. Ölet fanns senast på systemhyllorna för knappt tio år sedan. Kallas av bryggeriet själva för ”ölen över alla öl” och ligger närmast bockölens originalrecept. Sötaktig, maltig doft. Smaken domineras av malt, där humlen endast anas i bakgrunden. Lätt alkoholton i eftersmaken.

Einbecker Ur-Bock Hell
Stil: Ljust bocköl
Producent: Einbecker Brauhaus (Einbeck)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 6,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 18,20 kr (55,15 kr/l)

En gammal bekant från Einbeck dyker upp igen (foto: Einbecker Brauhaus).


Lammsbräu använder endast
ekologiska råvaror och utsågs tidigare i år till Bayerns bästa ekobryggeri för sin Edel Hell. Nu kommer deras Dunkel, i vilken de använder egenproducerad mörk malt. Det ger en maltaromatisk och lätt karamellaktig smak. Toner av mörk choklad och tysk pepparkaka (Lebkuchen) anas också. Ett öl att dricka till vilt eller andra kraftiga maträtter och efterrätter, eller bara njuta som det är.

Lammsbräu Dunkel
Stil: Mörk lager
Producent: Neumarkter Lammsbräu (Neumarkt)
Leverantör: Stragas-Gruppen AB
Alkoholhalt: 5,0 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 16,80 kr (50,91 kr/l)

Lammsbräu Dunkel kommer till Sverige, men då i mindre flaska (foto: Neumarkter Lammsbräu).


Näst ut är ett
bryggeri som grundades 2009 av Torsten Schumacher, som lärde sig brygga öl via en folkhögskolekurs på 1990-talet. Enligt Systembolagets noteringar är doften från Das Pils maltig med inslag av knäckebröd, honung och örter. Humlen kommer från Hallertau och malten från Werra-Meissner.

Das Pils
Stil: Pilsner
Producent: Grönwohlder Vertriebs- und Event GmbH (Ahrensburg)
Leverantör: Concealed Wines AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 15,90 kr (31,80 kr/l) (Pant tillkommer)

Tysk pilsner på burk från relativt ungt bryggeri (foto: Systembolaget).


Ytterligare en pilsner
kommer härnäst – enligt uppgift en av de första pilsner som bryggdes i Tyskland enligt den tjeckiska metoden. Vattnet tas direkt från Donaus källa i Schwarzwald och jästen har bryggeriet tagit fram själva. Humlen är en särskild blandning av Hallertauer och Tettnanger. Grästoner, malt och örter i smaken. Aningen sötare än vanliga tyska pilsner.

Fürstenberg Premium Pilsener
Stil: Pilsner
Producent: Fürstenberg Brauerei (Donaueschingen)
Leverantör: Spendrups Bryggeri AB
Alkoholhalt: 4,8 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 14,90 kr (45,15 kr/l)

Vatten från Donau används i denna pilsner (foto: Bierkules Bierblog).

Sist ut i fasta
sortimentet är ett bilföraröl. Tysklands första alkoholfria IPA kommer från bryggeriet som är Hamburgs bästa enligt Ratebeers användare. Den bryggs med en speciell jästsort, som inte kan bearbeta maltos. Det gör att ölet kan bryggas som vanligt, men utan att alkohol bildas. Smaken från, bland annat, Simcoe- och Mosaic-humlen blir på så sätt fylligare. I doften finns inslag av tropisk frukt, honung, örter och apelsin.

Kehrwieder ü.NN IPA Alkoholfrei
Stil: Alkoholfri/låg alkohol
Producent: Kehrwieder Kreativbrauerei (Hamburg)
Leverantör: Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 0,4 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 21,90 kr (66,36 kr/l)

Tysklands första alkoholfria IPA finns snart på Systembolaget (foto: bierlager.de).


De små partierna släpps
den 3 mars och innehåller ännu en höjdare från Bamberg, som släpps lagom till fastetiden. Systembolaget har skämt bort oss med flera bra öl från Schlenkerla den sista tiden och detta är inget undantag. Detta ofiltrerade rököl får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. Totalt släpper Systembolaget 12 000 flaskor av detta speciella öl. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial), som nyligen lades till i organisationen Slow Food Deutschlands Ark av smaker (Arche des Geschmacks).

Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)

Ännu ett hyllat rököl från Bamberg lagom till fastan (foto: blackheartsandsparrows.com.au).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post157
Next »