Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Planera in vårens ölfestivaler

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-02 11:48

2018 har precis börjat och ligger som ett oskrivet (almanacks)blad. Hög tid alltså att börja fundera på vilka ölevenemang som ska besökas. Här kommer några tips på ölfestivaler under det första halvåret i Tyskland.

Våren i Tyskland bjuder på många ölfestivaler (foto: hopfenhelden.de).


Braukunst Live

När: 2-4 februari
Var: MVG Museum, München
Vad: Med sina över hundra utställare är Braukunst Live en av de största öl- och mateventen i Europa. Här får besökarna möjlighet att fördjupa sig i ölets underbara värld och lära känna nya ölspecialiteter.

Hoppy Birthday Festival
När: 2-3 mars
Var: Liebesbier, Bayreuth
Vad: För andra året arrangerar Maisel & Friends sin ölfestival. Besökarna kan här upptäcka nya bryggerier, smaka goda öl och besöka seminarier. Levande musik, god mat och många överraskningar utlovas också.

Craft Beer Werkstatt
När: 23-24 mars
Var: Sparkassen Arena, Landshut
Vad: Den största hantverksölsfestivalen i Niederbayern. Ett trettiotal bryggerier serverar drygt 200 olika sorters öl. Seminarier och ölprovningar under ledning av ölsommelierer och bryggarna själva. Här finns något för alla smaker.

Artbrau Heilbronn
När: 6-7 april
Var: Süddeutsches Eisenbahnmuseum, Heilbronn
Vad: Under den årliga festivalen kan besökarna prova ett åttiotal öl i en unik miljö. Ingen behöver heller gå hungrig, eftersom det också serveras läcker ”street food”.

Schmeckfest von Hopfen + Happen
När: 6-8 april
Var: Gågatan Hoher Weg-Almstrasse, Hildesheim
Vad: Under den andra smakfesten förvandlas Hildesheims gågata till en öl- och matfest. Organiserar gör ölbutiken Hopfen & Happen.

Stuttgarter Craft Beer Festival
När: 20-21 april
Var: Im Wizemann, Stuttgart
Vad: Den tredje upplagan av Stuttgarts hantverksölsfestival. Förutom massor av god öl, serveras det gedigen och vällagad mat. Uppträdanden och andra happenings blir det också.

Trevlig samvaro, nya kunskaper och massor av god öl utlovas (foto: hopfenhelden.de).


Great Berlin Beer Festival

När: 27-28 april
Var: Spreewerkstätten, Berlin
Vad: Arrangörerna bakom Berlin Beer Week satsar på ännu en festival. Bryggerierna handplockas, vilket utlovar en ”hisnande” kvalitet på ölen. Bland de speciellt inbjudna bryggerierna finns många kända namn från olika hörn av världen.

Craft Beer Festival Regensburg
När: 9-11 maj
Var: Neupfarrplatz, Regensburg
Vad: Trevliga människor, en avslappnad atmosfär och massor av bra öl. Det råder heller ingen brist på musik och andra trevligheter.

Fest der 100 Biere
När: 18-21 maj
Var: Wolkering, Thalmassing
Vad: Det som en gång var en liten byfest är nu ett fyradagarsevenemang med ett gediget program. Massor av lokalproducerad öl att prova. Alla vinster går dessutom till olika välgörande ändamål.

Handgemacht Frühling Achtzehn
När: 25-26 maj
Var: Kulturbrauerei, Berlin
Vad: För femte gången arrangeras vårupplagan av Handgemacht. Ett drygt trettiotal bryggerier, spritdestillerier och fantastiska kockar finns på plats. Fri entré!

Bierinale
När: 1-3 juni
Var: Schloss Deidesheim, Deidesheim
Vad: Hantverksbryggande på högsta nivå, undervisning och provsmakning under ledning av ölsommelierer. Här går det att testa allt från pilsner och kellerbier till IPA och dubbelbock. För de riktiga ölnördarna erbjuds en mängd specialöl, ofta fatlagrade.

Craft Beer Fest München
När: 15-16 juni
Var: Tonhalle, München
Vad: Inga uppträdanden, ingen musik, bara riktigt bra öl från ungefär trettio olika bryggerier. Många av dem serveras av bryggarna själva.

Festival der Bierkulturen
När: 16-17 juni
Var: Bürgerzentrum Ehrenfeld, Köln
Vad: Små, oberoende bryggerier presenterar sina skapelser. Besökarna kan också prata öl med bryggarna själva och samtidigt lära sig nya saker.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post258

Tyska veteöl populära i Stockholm

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-07 15:01

I samband med årets Stockholm Beer & Whisky Festival har det delats ut flera priser till tyska öl. I exempelvis veteölskategorin blev det en tysk trippel på prispallen.

I sedvanlig ordning har festivalens bästa öl prisats under Stockholm Beer & Whisky Festival, som avslutas i dag. Flera medaljer har hamnat i tyska händer. Allra bäst har det gått i kategorin Veteöl, där guldet går till Schneider Weisses mäktiga Aventinus Eisbock. Silvermedaljen går till världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner, och deras vetebock Vitus. Trippeln fullbordas av Franziskaners Hefe-Weizen, som får en bronspeng.

Festivalens bästa veteöl kommer från Schneider Weisse (foto: beerconnoisseur.com).


I kategorin Traditionell ljus
lager i centraleuropeisk stil blir det guld till Flensburger Brauereis Frühlingsbock. Här hämtas även ett brons hem till Tyskland via Jever Pilsener.

Guld blir det också till Brauerei Hellers Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen i kategorin Halvmörk och mörk lager. Silvret i denna kategori tilldelas Brauerei Ayingers dubbelbock Celebrator.

Till sist kammar ett tyskt bryggeri även hem en medalj i kategorin Lågalkoholöl <3,5 %, där en silvermedalj går till Ü.NN IPA från Hamburgbryggeriet Kehrwieder Kreativbrauerei.

En guldmedalj hamnar hos Brauerei Heller i Bamberg (foto: doctorale.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post221

Många ölfester att välja mellan i maj

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-14 10:51

Maj bjuder inte bara på (förhoppningsvis) sol och fågelsång. Det finns också en hel del ölfestligheter att besöka i Tyskland. Här är ett axplock av vad som väntar.

Fira med Holsten i Hamburg
Den 12-14 maj bjuder ett av de största bryggerierna in till fest. Under mottot ”Holsten är Hamburg och Hamburg är Holsten” arrangerar Holsten Brauerei sin sjunde Brauereifest. Alla som bor i och besöker Hamburg är välkomna att ta del av den varierade musikunderhållningen med allt från punk till indiepop och rock. Dessutom bjuds det på riddarspel, liksom en hantverksmarknad på söndagen. Självklart kommer det finnas färsk Holsten-öl i massor och även möjlighet att ta en guidad rundvandring i bryggeriet. Lördag och söndag är det gratis inträde. På fredagen är det konserter och då kostar det mellan 26 och 29 euro att komma in.

Holsten bjuder in till spektakulär fest i maj (foto: Holsten Brauerei).


80-talsnostalgi i Bayreuth

Den som vill återuppleva det ljuva(?) 80-talet och dessutom dricka god öl ska bege sig till Bayreuth den 18-21 maj. Då står Maisel & Friends värd för sin Weissbierfest, som av tradition äger rum helgen innan Kristi himmelsfärd. Förutom att hylla veteölet innehåller festen en mix av högklassig musik, kulinariska höjdpunkter, sport och massor av roliga upplevelser för hela familjen. Bland de musikaliska höjdpunkterna i år finns de tyska 80-talsikonerna Nena (99 Luftballons) och Alphaville (Forever Young).

Nena är en av artisterna som rockar loss i Bayreuth (foto: Heiko Laschitzki).


Hantverksöl i Berlin

Vill man hellre spendera helgen i huvudstaden så arrangeras Handgemacht Berlins vårupplaga i Kulturbrauerei den 19-21 maj. Evenemanget som dyker upp ett par gånger om året, brukar mönstra cirka 25 hantverksbryggerier från såväl Tyskland som andra länder. I år finns det en liten extra svensk knorr, eftersom både Poppels Bryggeri och Beerbliotek ska medverka. Annars blir det som vanligt en härlig blandning av god öl, smaskig streetfood och glada hantverksbryggare.

Handgemacht Berlin arrangeras som vanligt i Kulturbrauerei (foto: Handgemacht Berlin).


…liksom i Regensburg

Den 24-25 maj är det dags för alla älskare av tysk hantverksöl att bege sig till Regensburg. Där blir det nämligen Craft Bier Festival för tredje gången i ordningen. De tre festivaldagarna brukar locka cirka 18 000 besökare, vilket gör evenemanget till ett av Tysklands största för hantverksöl. Bland utställarna i år märks till exempel 650-årsjubilerande Karmeliten Brauerei, Hohenthanner Schlossbrauerei och Broy, ett mikrobryggeri från München. Mat, musik och annat skoj utlovas också på festivalen, där inträdet är gratis.

Pittoreska Regensburg står värd för en av de största kraftölsfestivalerna (foto: Craft Bier Festival).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post170

Här är öllistan till Akkurats Frankenfestival

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-08 17:46

Den 15 februari startar en sexton dagar lång tysk ölfest i Stockholm. Akkurats Frankenfestival bjuder som vanligt på en imponerande uppsättning öl, med mycket av det bästa som Tyskland har att uppbringa. Inte minst spännande blir premiären av det särskilda festivalölet, bryggt av inga mindre än Gänstaller Bräu.

Den 15 februari-2 mars är det Akkurat som gäller (bild används med tillstånd av Akkurat).

Festivalölet heter Rocks Steinbier mark III och är en variant av två tidigare Andreas Gänstaller-öl: Rocks Steinbier och Fatboy Braunbier, som Gänstaller gjorde i samarbete med Oppigårds. I grunden är detta en amerikansk brown ale, men som i denna version är både underjäst och dekoktionsmäskad. Ölet är humlat med Belma och Amarillo och har även kommit i kontakt med glödheta stenar, vilket ger det en viss rökighet och en kraftig karamellisering. Alkoholhalten ligger på drickvänliga 5,3 procent.

Andreas Gänstaller, här med dottern Daniela har gjort festivalölet (foto: Gänstaller Bräu).

Totalt serveras 43 öl
från 21 bryggerier och listan ser ut som följer (BA = Självrunnet, K = Keg, C = Combi, FL = Flaska):

Gänstaller Bräu
Pils (K)
Rocks Steinbier (K)
Weizenator (K)
Schwarze (K)

Brauerei Heller (Schlenkerla)
Weizen (K, FL)
Märzen (K, BA, FL)
Helles Lager (K, BA)
Fastenbier (K, BA)
Eiche (K)
Urbock (BA)
Kräusen (K)

Brauerei Spezial
Spezial Märzen (K, FL)
Spezial Ungespundet (K)
Spezial Lager (BA)

Brauerei Kundmüller
Kundmüller Weiherer Rauch (C)
Kundmüller Weiherer Lager (C)
Kundmüller Urstöffla Dunkel (C)
Kundmüller Weiherer Märzen (C)

Brauerei Hummel
Hummel Räucherla (BA)
Hummel Kellerbier (BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk Dark 1550 (C)

Brauerei Griess
Kellerbier (BA)

Brauerei Heckel
Vollbier (BA)

Brauerei Keesman
Sterna Lager (C)
Herren Pils (K)

Brauerei Krüg
Kellerbier (BA)
Dunkel Lagerbier (BA)

Brauerei Herrmann
Kellerbier (K)

Brauerei Hübner
Vollbier (BA)

Privatbrauerei Günter
Günter Bernstein (C)
Günter Schwarz (K)
Günter Weisse (K)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (BA)

Brauerei Scharpf
Scharpf Märzen (BA)

Brauerei Knoblach
Ungespund’s Lager (K)
Rauschla (K)

Brauerei Wagner
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Witzgall
Landbier (K)

Brauerei Zehendner
Zehendener Lagerbier (BA)
Zehendner Export Naturtrüb (K)

Brauerei Hartleb
Landbier (BA)

Brauerei Roppelt
Kellerbier (K)

Det kommer att kopplas på upp till åtta keg och fem självrunna varje dag. Fatöppningar sker klockan 17.00 måndag-fredag samt 15.00 lördag-söndag. Information om vilka öl som kopplas på respektive dag finns på Akkurats webbplats.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post152

Ölaktiviteter som piggar upp i vintermörkret

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-16 18:28

Julen står som bekant för dörren och många har säkert fullt upp med att fixa allt som behövs inför helgen. Men det finns ett liv efter jul och nyår också. Här kommer några tips på festivaler och andra aktiviteter i ölets tecken för den som har vägarna förbi Tyskland i januari eller februari.

6 januari, Erlangen Beer Market, Erlangen
För andra året arrangeras Erlangen Beer Market under trettonhelgen. Under en dag helt tillägnad god öl går det att upptäcka, prova och njuta av öl från nio små bryggerier från regionen runt bayerska Erlangen. Bland mycket annat kommer det att finnas bryggare på plats, som live visar hur hantverket går till. Dessutom finns förlagen Ars Vivendi och Homunculus på plats med de senaste publikationerna om öl, som givetvis går att läsa på plats. För den som blir hungrig finns det välgjorda matdelikatesser från Restaurant Frau B.

Tid: 13.00-21.00
Plats: Kulturzentrum E-Werk
Inträde: 4 euro

Bryggerierna som medverkar är: Braumanufaktur Hertl, St. Erhard, Veto – Brauspezialitäten, New Beer Generation, Gänstaller Bräu, Lenny’s Artisanal Ales, Eppelein & Friends Craft Bier-Manufaktur, Nikl Bräu Pretzfeld samt Brauerei & Gasthof Zwanzger.

Det är på Kulturcentret E-Werk som Erlangen Beer Market äger rum (foto: E-Werk).


13-14 januari, Gesundbrewing Craft Beer Festival Winter Edition, Berlin

Den tyska huvudstaden stod i somras värd för Gesundbrewing Craft Beer Festival i dagarna två. Nu är det dags för en vinterupplaga. Förutom en hel rad Berlinbryggerier, kommer precis som tidigare flera utländska gäster på besök. Bland de klara bryggerierna märks de lokala Vagabund Brauerei, Schneeeule och svenskbekanta Pirate Brew. Från andra länder kommer bland annat israeliska The Dancing Camel, polska Browar Kingpin och holländska The Sisters Brewery. Mer information kommer när vi närmar oss festivalstarten.

Tid: startar 16.00 på fredagen
Plats: The Castle Pub

Pirate Brews Andreas Håkansson med flickvän Christipa dyker upp på Gesundbrewing (foto: berlinbeerweek.com).


19 januari, Upptäck hantverksölens underbara värld, Loifling

Hofmark Brauerei i bayerska Loifling arrangerar en dag i hantverksölets tecken. Under ledning av en professionell ölsommelier får besökarna lära sig allt om öl och träna upp smaksinnet. Det blir en djupdykning bland hantverksöl, som kan vara kreativa, exotiska, punkiga, avantgarde, moderna eller på olika sätt lite udda. Som de själva säger: ”När doften leder gommen till näsan och tungan slår volter, då finns det hantverksöl i glaset”. Alla deltagare får dessutom en liten present att ta med sig hem.

Tid: 19.00-21.00
Plats: Hofmark Brauerei
Kostnad: 25 euro per person
Antal platser: 25
Anmälan görs till bryggeriet på info@hofmark-brauerei.de

Hofmark Brauerei bjuder in till en resa i kraftölens värld (foto: Hofmark Brauerei).


10-12 februari, Braukunst Live, München

Bayerns huvudstad bjuder in till internationell ölfestival under tre februaridagar. Det är sjätte gången som den stora branschhändelsen Braukunst Live äger rum. Nationella och internationella ölpersonligheter och älskare av genuin bryggkonst möts under en festival med unik atmosfär. Öl av högsta kvalitet finns att prova. En nyhet är ”Rare beer area”, där det går att testa ovanliga vintageöl och experimentella brygder som inte finns i handeln. Dessutom finns det spännande Masterclasses att gå på, med teman runt vår älskade humlenektar.

Tid: Fredag 16.00-23.00, lördag 14.00-22.00, söndag 13.00-19.00
Plats: Münchner MVG Museum
Inträde: En dag 20 euro (40 euro inklusive Rare beer area), två dagar 35 euro, tre dagar 45 euro.

Braukunst Live - en ölfestival med unik atmosfär (foto: mixology.eu).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post134

Gedigen öllista på Man in the Moons oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-12 17:59

Som jag skrev i Nyhetssvep 7 september blir det traditionell oktoberfest på Man in the Moon i Stockholm. Nu är den preliminära öllistan klar och den innehåller mycket gott.

Man in the Moons oktoberfest börjar på torsdag den 15 september och avslutas den 8 oktober. Öllistan skiftar under festivalveckorna, men enligt Daniel Rhawi kommer det att finnas uppemot fyrtio olika tyska fatöl under oktoberfesten. Nya öl kopplas på allt eftersom. Förutom nedanstående, kommer det bland annat även komma in öl från Klosterbrauerei Andechs.

Den kraftfulla Vitus från Weihenstephaner kommer finnas på fat (foto: neubierig.de).


Här är några av de andra ölen som kommer att finnas på fat:

Weihenstephaner Vitus
Hofbräu Oktoberfest
Radeberger Pils
Köstritzer Kellerbier
Köstritzer Schwarzbier
Braufactum Progusta IPA
Schlenkerla Helles Lager
Schlenkerla Märzen
Schlenkerla Weizen
Einbecker Brauherren Pils
Berliner Kindl
Jever Pils
Schöfferhofer Hefe
Hövels Altbier
Gaffel Kölsch
Ayinger Festbier
Ayinger Kellerbier
Weltenburger Oktoberfestbier
Weltenburger Kloster Pils
Weltenburger Bock
Schneider Weisse Mein Grüner
Schneider Weisse Mein Festweisse
Schneider Hopfenweisse
Paulaner Hefe Weissbier
Paulaner Oktoberfestbier
Spaten Oktoberfestbier

Som synes en redan imponerande lista, som kommer att fyllas på ytterligare!

Passa på att prova Progusta, en IPA från Braufactum (foto: Braufactum).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post94

Stuttgarts svar på Oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-05 18:07

Oktoberfest i München är förmodligen världens mest kända ölrelaterade folkfest. Men i Bayerns västra granndelstat finns det en konkurrent, som nästan är lika gammal.

Cannstatter Volksfest är nästan lika populär som Oktoberfest (foto: Thomas Niedermüller).

Cannstatter Volksfest, eller Wasen i folkmun, äger rum varje höst i Stuttgart. Årets fest startar den 23 september och avslutas den 9 oktober. Den är också känd som Stuttgarts ölfestival, men är ursprungligen en skördefest. Wasen räknas ändå av många som världens näst största ölfest efter Oktoberfest i München. Självklart spelar ölen en viktig roll och varje festival invigs med traditionell ölfatsöppning. I år kan besökarna välja mellan tio olika festtält, som serverar öl från bland annat Dinkelacker, Fürstenberg, Stuttgarter Hofbräu och Schwaben Bräu.

Cannstatter Volksfest invigs med traditionell ölfatsöppning (foto: focus.de).

Festivalen har fått sitt namn efter den plats där den arrangeras – Cannstatter Wasen, en 35 hektar stor festplats i stadsdelen Bad Cannstatt. Wasen börjar traditionsenligt en vecka efter Oktoberfest och brukar locka drygt fyra miljoner besökare från stora delar av världen. En mindre variant äger också rum på våren – Stuttgarter Frühlingsfest.

Historien om Wasen börjar 1815, när vulkanen Tambora i Indonesien får ett stort utbrott. Det leder till att dammpartiklar förmörkar himlen, vilket skapar en klimatkris som når ända till dagens Baden-Württemberg. 1816 ligger snön kvar ända in i maj, grödorna växer inte och folk svälter. När den första skörden kan bärgas 1817, bestämmer sig kung Wilhelm och hans hustru Katharina för att sponsra en skördefestival. Den ska äga rum på kungens födelsedag den 28 september på Cannstatter Wasen.

Festivalens första söndag anordnas parad med bland annat bryggerivagnar (foto: Wulf Wager).

Den första Wasen arrangeras 1818 och har mer än 30 000 besökare. Syftet med festivalen är att uppmuntra bönderna att odla mer grödor. Redan under den första festivalen dyker det också upp tivolifolk och matförsäljare. Surkål, korv och sötsaker samsas om utrymmet med världens starkaste man och en massa andra konstigheter. Från att ha varit en ren skördefest, blir Wasen efter hand mer av en folkfest. 1920 utökas festivalen till fem dagar och sedan 1972 firas den i sexton dagar.

Som en påminnelse om Cannstatter Volksfests ursprung, har man rest en över tjugo meter hög pelare med en stor fruktskål i toppen (Fruchtsäule). I början togs den ner efter varje festival, men sedan 1995 är det bara fruktskålen i toppen som plockas ner. Andra populära inslag är tivolit och den stora paraden under festivalens första söndag, med bryggerivagnar, gamla fordon, folkdansare och historiska inslag. Sista dagen avslutas hela kalaset med ett femton minuter långt fyrverkeri.

Tivolit och Fruchtsäule (till vänster) är populära inslag under Wasen (foto: Wikipedia).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post91

Tankar om en inställd ölfestival

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-07-26 18:10

I måndags kom jag hem från en femdagarsresa till München. Det som skulle blivit en rolig tripp i ölets tecken, blev istället en något mer dämpad historia.

I år fyller den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot) 500 år, vilket firas med pompa och ståt på många håll i Tyskland. Extra festligt är det så klart i Bayern, eftersom det var här som lagen en gång nedtecknades. Helgen 22-24 juli var det den bayerska huvudstadens tur att stå som värd för ett kalas till ölets ära.

Allt klart för den traditionella Schäfflertanz, som ursprungligen bara dansades av Münchens ölfatstillverkare (foto: Niclas Samuelsson).

Festivalen hann dock bara vara igång i knappt sex timmar när beskedet kom att nio människor – varav de flesta mycket unga – skjutits till döds vid ett köpcentrum utanför staden. I det tidiga skedet var det mycket som var osäkert om vad som hände. Rykten gick om att det var tre gärningsmän och att det även pågick attentat inne i staden. Många människors nerver låg minst sagt på utsidan. Med det läge som är i världen nu, är det så klart lätt att tro att det rör sig om ett terrordåd med islamistiska förtecken. På morgonen dagen efter hade dock läget klarnat så mycket att sådana tankar kunde uteslutas. Denna gång rörde det sig om en ensam gärningsman med stora psykiska problem. Då hade dock arrangörerna redan beslutat att ställa in resten av ölfestivalen, efter att ha haft ett krismöte med alla inblandade på fredagskvällen.

Var det då rätt att ställa in? Visst, på ett sätt är en ölfestival helt obetydlig i skenet av vad som hänt. Unga, oskyldiga människor har offrat sina liv på grund av en psykiskt instabil individs handlingar. Att många inte känner för att festa och ha roligt då går att ha all förståelse för. Säkerhetsläget gjorde att många andra evenemang också ställdes in, bland annat en ungdomsfestival. Å andra sidan kan inte handlingarna göras ogjorda. Att stoppa en festival förändrar ingenting.

Nu var det dock inte bara det hundratalet bryggerier som var på plats som var involverade i beslutet. Under festivalen medverkade också hundratals andra människor; musiker, cateringfirmor, elektriker, tekniker med mera. För deras skull var man tvungna att fatta beslut om de fortsatta aktiviteterna senast vid midnatt på fredagen. Som säkerhetsläget var vid den tidpunkten är det lätt att förstå att man ställde in. Enligt uppgifter ska även festivalens försäkringar slutat gälla, vilket i så fall ska ha underlättat arrangörernas beslut.

Hade man däremot väntat med beslutet till lördagsmorgonen hade det säkert gått att genomföra festivalen, men kanske något dämpad. De som känt sig alltför obekväma kunde alltid välja att utebli. Man kan också fundera på vad man gjort om detta dåd hade inträffat under Oktoberfest, en tillställning som omsätter närmare tio miljarder kronor varje år.

Bland mycket annat visades historisk bryggning upp på festivalen (foto: Niclas Samuelsson).

Den inställda festivalen kan bli ekonomiskt kännbart för de småbryggerier som lagt ner tid och pengar för att komma till München, och som säkert också räknat med en del intäkter. Frågan är om de kommer få någon ersättning. Även för besökarna får det konsekvenser. Jag hörde till exempel talas om vissa som åkt ända från Australien för just detta tillfälle. Nu går det utmärkt att turista och dricka öl i München i alla fall, men självklart måste det kännas snopet. Någon ny festival går inte att arrangera i brådrasket, eftersom det bland annat kräver att man ”bokar upp” gator och torg som ska stängas av i flera dagar.

Det jag och många tusen andra hann uppleva av festivalen var i alla fall trevligt. Bra väder, historisk bryggning, traditionell musik och dans och massor av bayerska bryggerier, gjorde att festivalen hade alla förutsättningar att bli något att minnas. Nu fick istället sorgen, hatet och rädslan segra.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post74
Next »