Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nordtysk bryggarkonst visas upp på friluftsmuseum

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-01 18:09
Ölbryggning är åter på väg att bli en regional och småskalig affär, liksom det var förr i tiden när folk bryggde sitt eget öl hemma på gården. Utanför Hamburg blir det i sommar såväl ölhistoria som ölmässa med nordtyska småbryggerier.

Den 23 juni arrangeras Bier aus der Norden på friluftsmuseet Kiekeberg utanför Hamburg. Ungefär två dussin bryggerier från norra Tyskland erbjuder ett drygt hundratal olika ölsorter under dagen. Här finns möjlighet för alla som vill lära sig mer om nordtysk bryggarkonst att diskutera, prova och få veta mer om hantverket av bryggarna på plats. Det finns också möjlighet att köpa med sig hem eventuella nya favoriter. Utställarna utgörs av små hantverksbryggerier som gör lokala specialiteter, som inte går att hitta i de vanliga butikerna. Två gånger håller chefen för det tyska humlemuseet i Wolnzach, Christoph Pinzl, en föreläsning om skillnaden mellan bayersk och nordtysk öl med efterföljande ölprovning.

Den 23 juni går det att prova ett hundratal nordtyska öl på friluftsmuseet Kiekeberg (foto: Stiftung Freilichtmuseum am Kiekeberg).

Men dagen bjuder också på mycket ölhistoria. Redan vid entrén möts besökarna av doften av traditionell ölsoppa, som liksom i början av 1900-talet tillagas över öppen eld. Självklart går det även bra att smaka. Teatergruppen Gelebte Geschichte 1804 (Levande historia 1804) visar, iförda tidsenliga kläder och med gammal utrustning, hur det gick till att brygga öl för 200 år sedan. På den tiden var öl ofta renare och mer hållbart än vatten från brunnar och floder och dracks därför av alla i familjen. Ölbryggning var, liksom många andra matrelaterade sysslor på gården, kvinnornas uppgift. Eftersom barnen ofta hjälpte till fördes recept och bryggarmetoder vidare från generation till generation.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post435

Sommarens ölfester i Franken

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-23 16:02
Med över 300 bryggerier räknas den nordbayerska regionen Franken som det bryggeritätaste området i världen. Under sommaren finns det stora möjligheter att prova regionens öl under någon av alla öl- och bryggerifester som anordnas.

Här följer ett urval av några av alla de fester till ölets ära som arrangeras i Franken under juni, juli och augusti i år.


Fränkisches Bierfest

När: 30 maj-3 juni
Var: Nürnberger Burggraben, Nürnberg
Vad: I en fantastisk miljö runt det gamla slottet i Nürnberg bjuder ett fyrtiotal lokala bryggerier in till provsmakning av mer än 100 olika ölspecialiteter.

Fränkisches Bierfest äger rum i en härlig historisk miljö (foto: Tourismus Nürnberg/Uwe Niklas).


Braufest am Brauhaus in Unfinden

När: 9 juni
Var: Brauhaus Unfinden
Vad: I den lilla byn Unfinden arrangeras för nionde gången bryggerifest. I centrum står som vanligt Üflder Hausbrauerbier, men här finns också andra lokala specialiteter. Under eftermiddag och kväll bidrar levande musik till den goda stämningen.


Karschter Bierfest

När: 22-25 juni
Var: Karlstadt, Fränkisches Weinland
Vad: En ölfest som erbjuder något för alla smaker. Lokala bryggerier serverar sina lokala specialiteter som landbier, schwarzbier, festbier, dinkelbier och hefeweizen. Det finns även ett stort utbud alkoholfria öl för de bilburna besökarna.

Många lokala specialiteter finns att avnjuta i Karlstadt (foto: Stadtmarketing Karlstadt).


Stadt- und Brauereifest

När: 27-29 juli
Var: Zirndorf
Vad: Årets upplaga av den populära gatu- och bryggerifestivalen bjuder som vanligt på ett sprakande program med musik från tre scener och ett stort utbud av mat och dryck. Det finns också möjlighet att följa med på bryggeri- och stadsvandringar.


Kulmbacher Bierwoche

När: 28 juli-5 augusti
Var: Kulmbach, Frankenwald
Vad: Bra mat, trevligt sällskap, gott öl och en härlig atmosfär. Det är vad som utlovas under Kulmbacher Bierwoche, som årligen lockar cirka 120 000 besökare. Det finns möjlighet att prova produkter från många olika bryggerier. Redig mat samt såväl traditionell som modern musik utlovas också.

Invigningen av Kulmbacher Bierwoche är en höjdpunkt i sig (foto: bavaria.by).


Brauereifest der Privatbrauerei Hofmühl

När: 3-4 augusti
Var: Eichstätt, Naturpark Altmühltal
Vad: En av regionens populäraste folkfester äger varje år rum på Privatbrauerei Hofmühls område. Förutom god öl och mat bjuds det på levande musik och fyrverkerier, som bryggerichefen själv står för på lördagskvällen.


Bad Staffelsteiner Bierbrauerfest

När: 15 augusti
Var: Bad Staffelstein
Vad: Bad Staffelstein kallas ibland för Frankens ölhuvudstad med ett tio bryggerier i och omkring staden. Vid bryggerifesten visar alla upp sig och sina produkter, ackompanjerade av lokala band och regionala delikatesser. Höjdpunkten är valet av den nya ölkungen, som ska ersätta kung Peter I efter hans två år på tronen.

Förväntningarna är på topp när Bad Staffelsteins nye ölkung ska utses (foto: bad-staffelstein.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post328

Uppladdning pågår inför Berlins ölvecka

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2018-05-10 18:50
Den 20 till 29 juli är Berlin åter mittpunkt för hantverksölsscenen. Då anordnas nämligen den fjärde upplagan av Berlin Beer Week. I år är programmet mer omfattande än någonsin.

Under Berlin Beer Week deltar i princip alla bryggerier från den tyska huvudstaden tillsammans med nya och välkända kollegor från andra delar av Tyskland. Bland de mer väletablerade kan nämnas bayerska Schneider Weisse och alt-bryggeriet Uerige från Düsseldorf. Men det kommer också bekanta gäster från andra delar av bryggerivärlden, som norska Lervig, skotska Brewdog och amerikanska Cascade Brewing. Årets officiella festivalöl är ett samarbete mellan Berlin-bryggerierna Heidenpeters och Hops & Barley.


Berlins ölvecka samlar bryggerier och besökare från hela världen (foto: Berlin Beer Week).


Berlins ölvecka börjar som
vanligt med den populära Craft Beer Cruise, en båttur längs floden Spree där resenärerna kan avnjuta inte mindre än fyrtio ölspecialiteter från fat. Därefter blir det invigningsparty på Brlo Brwhouse. En annan höjdpunkt under veckan är den första Weisse GipfelLemke Brauerei, där man hyllar huvudstadens alldeles egna syrliga ölstil berlinerweisse. Fler spännande evenemang är under planering och kommer att presenteras i slutet av juni.

Den som vill få en försmak av vad Berlin har att erbjuda när det gäller hantverksöl, kan med fördel besöka festivalen Handgemacht Brauereifest. Den äger rum den 1 och 2 juni i Berlins Kulturbrauerei. Berlin Beer Weeks koncept har även spridit sig till andra delar av Europa. Till exempel kommer Budapest för första gången hålla sin egen Budapest Beer Week mellan den 20 och 27 maj. Även här finns det möjlighet att prova hantverksöl från Berlin.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post322

Firar Stuttgarts folkfest med gemensamt öl

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-03 18:31
I år firar Cannstatter Volksfest 200-årsjubileum. Av den anledningen vill två Stuttgart-bryggerier göra gemensam sak och brygga ett speciellt jubileumsöl. Det kommer dock inte att serveras under själva ”Wasen”.

Mellan den 26 september och 3 oktober äger en historisk marknad rum på Schlossplatz i Stuttgart. Då passar man även på att hylla den i år 200-årsjubilerande Cannstatter Volksfest, i folkmun kallad Wasen – eller Stuttgarts svar på Oktoberfest. I samband med detta vill också de två lokala bryggerierna Stuttgarter Hofbräu och Familienbrauerei Dinkelacker servera ett gemensamt bryggt jubileumsöl. Representanter för bryggerierna säger att ölet kommer att serveras på marknaden i halvliters ölsejdlar i keramik, så kallade Steinkrügen.


Två Stuttgart-bryggerier vill fira Wasen med ett gemensamt öl (foto: Lichtgut/Max Kovalenko).


Det blir dock inte
den enda höjdpunkten under den historiska marknaden. Det kommer också finnas karuseller och marknadsstånd, som verkar vara äldre och ha högre nostalgivärde än självaste Wasen. Priserna ska enligt uppgifter till tidningen Stuttgarter Nachrichten vara ”familjevänliga”. Myndigheterna har gett tillstånd till att ett festtält med 1 400 sittplatser, dansgolv och en ölträdgård för 300 gäster placeras på gården till Neues Schloss. Den större folkfesten Wasen äger i år för övrigt rum mellan den 28 september och 14 oktober.

Grunden till Stuttgarter Hofbräu hittar vi 1591, då munkarna i klostret St. Luzen får tillstånd att brygga öl. 1872 går detta bryggeri samman med Stuttgarter Brauerei Englischer Garten under namnet Hohenzollersche Brauereigesellschaft, som 1883 blir officiell hovleverantör. Det är dock först 1933 som bryggeriet byter namn till dagens Stuttgarter Hofbräu. Sedan 2010 ägs bryggeriet helt av Radeberger Gruppe. Familienbrauerei Dinkelacker grundades 1888 av Carl Dinkelacker i Stuttgart. Trots hård konkurrens lyckas bryggeriet inte bara överleva, utan blir också ett av stadens största bryggerier i slutet av 1800-talet. I dag uppgår den årliga produktionen till cirka 600 000 hektoliter öl.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post306

Planera in vårens ölfestivaler

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2018-01-02 11:48

2018 har precis börjat och ligger som ett oskrivet (almanacks)blad. Hög tid alltså att börja fundera på vilka ölevenemang som ska besökas. Här kommer några tips på ölfestivaler under det första halvåret i Tyskland.

Våren i Tyskland bjuder på många ölfestivaler (foto: hopfenhelden.de).


Braukunst Live

När: 2-4 februari
Var: MVG Museum, München
Vad: Med sina över hundra utställare är Braukunst Live en av de största öl- och mateventen i Europa. Här får besökarna möjlighet att fördjupa sig i ölets underbara värld och lära känna nya ölspecialiteter.

Hoppy Birthday Festival
När: 2-3 mars
Var: Liebesbier, Bayreuth
Vad: För andra året arrangerar Maisel & Friends sin ölfestival. Besökarna kan här upptäcka nya bryggerier, smaka goda öl och besöka seminarier. Levande musik, god mat och många överraskningar utlovas också.

Craft Beer Werkstatt
När: 23-24 mars
Var: Sparkassen Arena, Landshut
Vad: Den största hantverksölsfestivalen i Niederbayern. Ett trettiotal bryggerier serverar drygt 200 olika sorters öl. Seminarier och ölprovningar under ledning av ölsommelierer och bryggarna själva. Här finns något för alla smaker.

Artbrau Heilbronn
När: 6-7 april
Var: Süddeutsches Eisenbahnmuseum, Heilbronn
Vad: Under den årliga festivalen kan besökarna prova ett åttiotal öl i en unik miljö. Ingen behöver heller gå hungrig, eftersom det också serveras läcker ”street food”.

Schmeckfest von Hopfen + Happen
När: 6-8 april
Var: Gågatan Hoher Weg-Almstrasse, Hildesheim
Vad: Under den andra smakfesten förvandlas Hildesheims gågata till en öl- och matfest. Organiserar gör ölbutiken Hopfen & Happen.

Stuttgarter Craft Beer Festival
När: 20-21 april
Var: Im Wizemann, Stuttgart
Vad: Den tredje upplagan av Stuttgarts hantverksölsfestival. Förutom massor av god öl, serveras det gedigen och vällagad mat. Uppträdanden och andra happenings blir det också.

Trevlig samvaro, nya kunskaper och massor av god öl utlovas (foto: hopfenhelden.de).


Great Berlin Beer Festival

När: 27-28 april
Var: Spreewerkstätten, Berlin
Vad: Arrangörerna bakom Berlin Beer Week satsar på ännu en festival. Bryggerierna handplockas, vilket utlovar en ”hisnande” kvalitet på ölen. Bland de speciellt inbjudna bryggerierna finns många kända namn från olika hörn av världen.

Craft Beer Festival Regensburg
När: 9-11 maj
Var: Neupfarrplatz, Regensburg
Vad: Trevliga människor, en avslappnad atmosfär och massor av bra öl. Det råder heller ingen brist på musik och andra trevligheter.

Fest der 100 Biere
När: 18-21 maj
Var: Wolkering, Thalmassing
Vad: Det som en gång var en liten byfest är nu ett fyradagarsevenemang med ett gediget program. Massor av lokalproducerad öl att prova. Alla vinster går dessutom till olika välgörande ändamål.

Handgemacht Frühling Achtzehn
När: 25-26 maj
Var: Kulturbrauerei, Berlin
Vad: För femte gången arrangeras vårupplagan av Handgemacht. Ett drygt trettiotal bryggerier, spritdestillerier och fantastiska kockar finns på plats. Fri entré!

Bierinale
När: 1-3 juni
Var: Schloss Deidesheim, Deidesheim
Vad: Hantverksbryggande på högsta nivå, undervisning och provsmakning under ledning av ölsommelierer. Här går det att testa allt från pilsner och kellerbier till IPA och dubbelbock. För de riktiga ölnördarna erbjuds en mängd specialöl, ofta fatlagrade.

Craft Beer Fest München
När: 15-16 juni
Var: Tonhalle, München
Vad: Inga uppträdanden, ingen musik, bara riktigt bra öl från ungefär trettio olika bryggerier. Många av dem serveras av bryggarna själva.

Festival der Bierkulturen
När: 16-17 juni
Var: Bürgerzentrum Ehrenfeld, Köln
Vad: Små, oberoende bryggerier presenterar sina skapelser. Besökarna kan också prata öl med bryggarna själva och samtidigt lära sig nya saker.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post258

Tyska veteöl populära i Stockholm

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-07 15:01

I samband med årets Stockholm Beer & Whisky Festival har det delats ut flera priser till tyska öl. I exempelvis veteölskategorin blev det en tysk trippel på prispallen.

I sedvanlig ordning har festivalens bästa öl prisats under Stockholm Beer & Whisky Festival, som avslutas i dag. Flera medaljer har hamnat i tyska händer. Allra bäst har det gått i kategorin Veteöl, där guldet går till Schneider Weisses mäktiga Aventinus Eisbock. Silvermedaljen går till världens äldsta bryggeri, Weihenstephaner, och deras vetebock Vitus. Trippeln fullbordas av Franziskaners Hefe-Weizen, som får en bronspeng.

Festivalens bästa veteöl kommer från Schneider Weisse (foto: beerconnoisseur.com).


I kategorin Traditionell ljus
lager i centraleuropeisk stil blir det guld till Flensburger Brauereis Frühlingsbock. Här hämtas även ett brons hem till Tyskland via Jever Pilsener.

Guld blir det också till Brauerei Hellers Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen i kategorin Halvmörk och mörk lager. Silvret i denna kategori tilldelas Brauerei Ayingers dubbelbock Celebrator.

Till sist kammar ett tyskt bryggeri även hem en medalj i kategorin Lågalkoholöl <3,5 %, där en silvermedalj går till Ü.NN IPA från Hamburgbryggeriet Kehrwieder Kreativbrauerei.

En guldmedalj hamnar hos Brauerei Heller i Bamberg (foto: doctorale.com).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post221

Många ölfester att välja mellan i maj

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-14 10:51

Maj bjuder inte bara på (förhoppningsvis) sol och fågelsång. Det finns också en hel del ölfestligheter att besöka i Tyskland. Här är ett axplock av vad som väntar.

Fira med Holsten i Hamburg
Den 12-14 maj bjuder ett av de största bryggerierna in till fest. Under mottot ”Holsten är Hamburg och Hamburg är Holsten” arrangerar Holsten Brauerei sin sjunde Brauereifest. Alla som bor i och besöker Hamburg är välkomna att ta del av den varierade musikunderhållningen med allt från punk till indiepop och rock. Dessutom bjuds det på riddarspel, liksom en hantverksmarknad på söndagen. Självklart kommer det finnas färsk Holsten-öl i massor och även möjlighet att ta en guidad rundvandring i bryggeriet. Lördag och söndag är det gratis inträde. På fredagen är det konserter och då kostar det mellan 26 och 29 euro att komma in.

Holsten bjuder in till spektakulär fest i maj (foto: Holsten Brauerei).


80-talsnostalgi i Bayreuth

Den som vill återuppleva det ljuva(?) 80-talet och dessutom dricka god öl ska bege sig till Bayreuth den 18-21 maj. Då står Maisel & Friends värd för sin Weissbierfest, som av tradition äger rum helgen innan Kristi himmelsfärd. Förutom att hylla veteölet innehåller festen en mix av högklassig musik, kulinariska höjdpunkter, sport och massor av roliga upplevelser för hela familjen. Bland de musikaliska höjdpunkterna i år finns de tyska 80-talsikonerna Nena (99 Luftballons) och Alphaville (Forever Young).

Nena är en av artisterna som rockar loss i Bayreuth (foto: Heiko Laschitzki).


Hantverksöl i Berlin

Vill man hellre spendera helgen i huvudstaden så arrangeras Handgemacht Berlins vårupplaga i Kulturbrauerei den 19-21 maj. Evenemanget som dyker upp ett par gånger om året, brukar mönstra cirka 25 hantverksbryggerier från såväl Tyskland som andra länder. I år finns det en liten extra svensk knorr, eftersom både Poppels Bryggeri och Beerbliotek ska medverka. Annars blir det som vanligt en härlig blandning av god öl, smaskig streetfood och glada hantverksbryggare.

Handgemacht Berlin arrangeras som vanligt i Kulturbrauerei (foto: Handgemacht Berlin).


…liksom i Regensburg

Den 24-25 maj är det dags för alla älskare av tysk hantverksöl att bege sig till Regensburg. Där blir det nämligen Craft Bier Festival för tredje gången i ordningen. De tre festivaldagarna brukar locka cirka 18 000 besökare, vilket gör evenemanget till ett av Tysklands största för hantverksöl. Bland utställarna i år märks till exempel 650-årsjubilerande Karmeliten Brauerei, Hohenthanner Schlossbrauerei och Broy, ett mikrobryggeri från München. Mat, musik och annat skoj utlovas också på festivalen, där inträdet är gratis.

Pittoreska Regensburg står värd för en av de största kraftölsfestivalerna (foto: Craft Bier Festival).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post170

Här är öllistan till Akkurats Frankenfestival

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-08 17:46

Den 15 februari startar en sexton dagar lång tysk ölfest i Stockholm. Akkurats Frankenfestival bjuder som vanligt på en imponerande uppsättning öl, med mycket av det bästa som Tyskland har att uppbringa. Inte minst spännande blir premiären av det särskilda festivalölet, bryggt av inga mindre än Gänstaller Bräu.

Den 15 februari-2 mars är det Akkurat som gäller (bild används med tillstånd av Akkurat).

Festivalölet heter Rocks Steinbier mark III och är en variant av två tidigare Andreas Gänstaller-öl: Rocks Steinbier och Fatboy Braunbier, som Gänstaller gjorde i samarbete med Oppigårds. I grunden är detta en amerikansk brown ale, men som i denna version är både underjäst och dekoktionsmäskad. Ölet är humlat med Belma och Amarillo och har även kommit i kontakt med glödheta stenar, vilket ger det en viss rökighet och en kraftig karamellisering. Alkoholhalten ligger på drickvänliga 5,3 procent.

Andreas Gänstaller, här med dottern Daniela har gjort festivalölet (foto: Gänstaller Bräu).

Totalt serveras 43 öl
från 21 bryggerier och listan ser ut som följer (BA = Självrunnet, K = Keg, C = Combi, FL = Flaska):

Gänstaller Bräu
Pils (K)
Rocks Steinbier (K)
Weizenator (K)
Schwarze (K)

Brauerei Heller (Schlenkerla)
Weizen (K, FL)
Märzen (K, BA, FL)
Helles Lager (K, BA)
Fastenbier (K, BA)
Eiche (K)
Urbock (BA)
Kräusen (K)

Brauerei Spezial
Spezial Märzen (K, FL)
Spezial Ungespundet (K)
Spezial Lager (BA)

Brauerei Kundmüller
Kundmüller Weiherer Rauch (C)
Kundmüller Weiherer Lager (C)
Kundmüller Urstöffla Dunkel (C)
Kundmüller Weiherer Märzen (C)

Brauerei Hummel
Hummel Räucherla (BA)
Hummel Kellerbier (BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk Dark 1550 (C)

Brauerei Griess
Kellerbier (BA)

Brauerei Heckel
Vollbier (BA)

Brauerei Keesman
Sterna Lager (C)
Herren Pils (K)

Brauerei Krüg
Kellerbier (BA)
Dunkel Lagerbier (BA)

Brauerei Herrmann
Kellerbier (K)

Brauerei Hübner
Vollbier (BA)

Privatbrauerei Günter
Günter Bernstein (C)
Günter Schwarz (K)
Günter Weisse (K)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (BA)

Brauerei Scharpf
Scharpf Märzen (BA)

Brauerei Knoblach
Ungespund’s Lager (K)
Rauschla (K)

Brauerei Wagner
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Witzgall
Landbier (K)

Brauerei Zehendner
Zehendener Lagerbier (BA)
Zehendner Export Naturtrüb (K)

Brauerei Hartleb
Landbier (BA)

Brauerei Roppelt
Kellerbier (K)

Det kommer att kopplas på upp till åtta keg och fem självrunna varje dag. Fatöppningar sker klockan 17.00 måndag-fredag samt 15.00 lördag-söndag. Information om vilka öl som kopplas på respektive dag finns på Akkurats webbplats.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post152
Next »