Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Rigorös säkerhet under Oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-16 15:53

I dag börjar världens största folkfest i München – Oktoberfest. För att göra festen så trygg som möjligt för besökarna krävs dock ordentliga säkerhetsarrangemang. Nytt för i år är att ett heltäckande högtalarsystem har installerats och att leveranser bara tillåts när besökarna inte är på plats.

Oktoberfests besökare skyddas av rigorösa säkerhetsarrangemang (foto: pineridgehills.com).


Ungefär 600 poliser håller ett vakande öga över årets Oktoberfest. Dessutom cirkulerar ett stort antal ordningsvakter på festområdet och i öltälten. Enligt Münchens biträdande polischef Werner Feiler finns det som vanligt ett generellt hot mot ett arrangemang av Oktoberfests storlek. Men han understryker också att det inte finns några konkreta indikationer på en terrorattack.

En nyhet för årets Oktoberfest är att transportbilar hålls åtskilda från besökarna. Det innebär att alla leveranser av öl, matvaror och annat måste göras innan festområdet öppnar på dagarna. Dessutom måste alla chaufförer ha med sig en passersedel för att komma in på huvudområdet. I utkanterna av festområdet är också extra starka pålar uppsatta för att hindra fordon från att komma in bland besökarna.

Ungefär 600 poliser patrullerar på och runt festområdet (foto: Exithamster).


För första gången har
man också installerats ett högtalarsystem som når ut med säkerhetsbudskap över hela festivalområdet. Vid behov kan systemet också användas i enskilda delar eller i enstaka öltält. Videoövervakningen har också utökats; i år är det 37 permanenta kameror som bevakar Wiesn. Dessutom är fyra insatsstyrkor från polisen utrustade med kroppskameror, bland annat eftersom hot och angrepp mot tjänstemän har ökat de senaste åren.

Meddelanden som rör säkerheten kommuniceras också via gratisappen Katwarn. Münchenpolisen kommer också att skicka ut meddelande via Facebook och Twitter. Information om uppföranderegler och säkerhetsföreskrifter finns också i den officiella Oktoberfest-appen, som staden München som arrangör står bakom.

Räddningstjänsten står beredd med första hjälpen (foto: Exithamster).


Flera av de säkerhetsåtgärder
som infördes förra året finns också kvar under årets Oktoberfest. Bland dessa finns till exempel förbudet mot väskor och ryggsäckar, säkerhetsspärrarna runt festivalområdet samt det staket som byggts runt hela fältet Theresienwiese.

Oavsett om det sker terrorattentat eller inte, så händer det ändå att festbesökare blir sjuka eller skadade. Münchens räddningstjänst bistår i år med tre medicinska akutfordon, sexton räddningsfordon och fem ambulanser. Inom området finns det också ett medicinskt center för initial behandling av skador. Brandkåren har också installerat 28 nödtelefoner runt om i området.  • Comments(1)//bara-bier.nstk.se/#post210

Här är ölpriserna på årets Oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-20 18:25

Ölpriserna på Oktoberfest brukar stiga för varje år och så även denna gång. I år får festivalbesökarna räkna med att hosta upp drygt 2,5 procent mer för ölen. Priserna ligger dock fortfarande under 11 euro för en liter (mass). Även de alkoholfria dryckerna blir något dyrare.

Ölpriserna under Oktoberfest fortsätter att stiga (foto: Bayerische Brauerbund e.V.)


Krögarna under Oktoberfest har meddelat staden Münchens kontor för arbete och ekonomi vilka priser de tänker ta för dryckerna under årets festival. En liter (mass) festöl kommer att kosta mellan 10,60 och 10,95 euro, vilket är en ökning med i snitt 2,55 procent jämfört med förra året.

Staden München arrangerar Oktoberfest, men bestämmer inte mat- och dryckespriserna. Istället har man låtit krögarna själva göra detta utifrån någon slags rimlighet. Ölpriserna baseras på jämförelser av vad en liter kostar utanför Oktoberfest. I München med omnejd ligger literpriset normalt mellan 7,40 och 10,40 euro.

Här är literpriserna i de stora festtälten (förra årets priser inom parentes):
Fischer-Vroni: 10,95 euro (10,60)
Paulaner-Festzelt: 10,95 euro (10,60)
Schottenhamel-Festhalle: 10,95 euro (10,55)
Bräurosl: 10,90 euro (10,60)
Hacker-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Hofbräuhaus-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Käfer Wies'n Schänke: 10,90 euro (10,60)
Marstall: 10,90 euro (10,60)
Schützen-Festzelt: 10,90 euro (10,60)
Armbrustschützen-Festzelt: 10,85 euro (10,55)
Löwenbräu-Festzelt: 10,80 euro (10,65)
Augustiner-Festhalle: 10,70 euro (10,40)
Ochsenbraterei: 10,70 euro (10,45)
Weinzelt: 15,60 euro (weissbier) (15,60)
Snittpris per liter: 10,81 euro (10,54)

Priserna för alkoholfria alternativ har också ökat något. Exempelvis kostar en liter bordsvatten i år 8,73 euro (8,27 euro förra året), Spezi (blandning mellan cola och apelsinläsk) kostar 9,64 euro (9,27) och annan läsk kostar 9,55 euro (9,04).

Oktoberfest, eller Wiesn, är en sexton dagar lång ölfest i München. Ursprunget är den bayerske prinsen Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen, som ägde rum den 12 oktober 1810. Årets fest är den 184:e i ordningen och äger rum från den 16 september till den 3 oktober.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post186

Många ölfester att välja mellan i maj

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-14 10:51

Maj bjuder inte bara på (förhoppningsvis) sol och fågelsång. Det finns också en hel del ölfestligheter att besöka i Tyskland. Här är ett axplock av vad som väntar.

Fira med Holsten i Hamburg
Den 12-14 maj bjuder ett av de största bryggerierna in till fest. Under mottot ”Holsten är Hamburg och Hamburg är Holsten” arrangerar Holsten Brauerei sin sjunde Brauereifest. Alla som bor i och besöker Hamburg är välkomna att ta del av den varierade musikunderhållningen med allt från punk till indiepop och rock. Dessutom bjuds det på riddarspel, liksom en hantverksmarknad på söndagen. Självklart kommer det finnas färsk Holsten-öl i massor och även möjlighet att ta en guidad rundvandring i bryggeriet. Lördag och söndag är det gratis inträde. På fredagen är det konserter och då kostar det mellan 26 och 29 euro att komma in.

Holsten bjuder in till spektakulär fest i maj (foto: Holsten Brauerei).


80-talsnostalgi i Bayreuth

Den som vill återuppleva det ljuva(?) 80-talet och dessutom dricka god öl ska bege sig till Bayreuth den 18-21 maj. Då står Maisel & Friends värd för sin Weissbierfest, som av tradition äger rum helgen innan Kristi himmelsfärd. Förutom att hylla veteölet innehåller festen en mix av högklassig musik, kulinariska höjdpunkter, sport och massor av roliga upplevelser för hela familjen. Bland de musikaliska höjdpunkterna i år finns de tyska 80-talsikonerna Nena (99 Luftballons) och Alphaville (Forever Young).

Nena är en av artisterna som rockar loss i Bayreuth (foto: Heiko Laschitzki).


Hantverksöl i Berlin

Vill man hellre spendera helgen i huvudstaden så arrangeras Handgemacht Berlins vårupplaga i Kulturbrauerei den 19-21 maj. Evenemanget som dyker upp ett par gånger om året, brukar mönstra cirka 25 hantverksbryggerier från såväl Tyskland som andra länder. I år finns det en liten extra svensk knorr, eftersom både Poppels Bryggeri och Beerbliotek ska medverka. Annars blir det som vanligt en härlig blandning av god öl, smaskig streetfood och glada hantverksbryggare.

Handgemacht Berlin arrangeras som vanligt i Kulturbrauerei (foto: Handgemacht Berlin).


…liksom i Regensburg

Den 24-25 maj är det dags för alla älskare av tysk hantverksöl att bege sig till Regensburg. Där blir det nämligen Craft Bier Festival för tredje gången i ordningen. De tre festivaldagarna brukar locka cirka 18 000 besökare, vilket gör evenemanget till ett av Tysklands största för hantverksöl. Bland utställarna i år märks till exempel 650-årsjubilerande Karmeliten Brauerei, Hohenthanner Schlossbrauerei och Broy, ett mikrobryggeri från München. Mat, musik och annat skoj utlovas också på festivalen, där inträdet är gratis.

Pittoreska Regensburg står värd för en av de största kraftölsfestivalerna (foto: Craft Bier Festival).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post170

Här är öllistan till Akkurats Frankenfestival

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-08 17:46

Den 15 februari startar en sexton dagar lång tysk ölfest i Stockholm. Akkurats Frankenfestival bjuder som vanligt på en imponerande uppsättning öl, med mycket av det bästa som Tyskland har att uppbringa. Inte minst spännande blir premiären av det särskilda festivalölet, bryggt av inga mindre än Gänstaller Bräu.

Den 15 februari-2 mars är det Akkurat som gäller (bild används med tillstånd av Akkurat).

Festivalölet heter Rocks Steinbier mark III och är en variant av två tidigare Andreas Gänstaller-öl: Rocks Steinbier och Fatboy Braunbier, som Gänstaller gjorde i samarbete med Oppigårds. I grunden är detta en amerikansk brown ale, men som i denna version är både underjäst och dekoktionsmäskad. Ölet är humlat med Belma och Amarillo och har även kommit i kontakt med glödheta stenar, vilket ger det en viss rökighet och en kraftig karamellisering. Alkoholhalten ligger på drickvänliga 5,3 procent.

Andreas Gänstaller, här med dottern Daniela har gjort festivalölet (foto: Gänstaller Bräu).

Totalt serveras 43 öl
från 21 bryggerier och listan ser ut som följer (BA = Självrunnet, K = Keg, C = Combi, FL = Flaska):

Gänstaller Bräu
Pils (K)
Rocks Steinbier (K)
Weizenator (K)
Schwarze (K)

Brauerei Heller (Schlenkerla)
Weizen (K, FL)
Märzen (K, BA, FL)
Helles Lager (K, BA)
Fastenbier (K, BA)
Eiche (K)
Urbock (BA)
Kräusen (K)

Brauerei Spezial
Spezial Märzen (K, FL)
Spezial Ungespundet (K)
Spezial Lager (BA)

Brauerei Kundmüller
Kundmüller Weiherer Rauch (C)
Kundmüller Weiherer Lager (C)
Kundmüller Urstöffla Dunkel (C)
Kundmüller Weiherer Märzen (C)

Brauerei Hummel
Hummel Räucherla (BA)
Hummel Kellerbier (BA)

Brauerei Hartmann
Erbschänk Dark 1550 (C)

Brauerei Griess
Kellerbier (BA)

Brauerei Heckel
Vollbier (BA)

Brauerei Keesman
Sterna Lager (C)
Herren Pils (K)

Brauerei Krüg
Kellerbier (BA)
Dunkel Lagerbier (BA)

Brauerei Herrmann
Kellerbier (K)

Brauerei Hübner
Vollbier (BA)

Privatbrauerei Günter
Günter Bernstein (C)
Günter Schwarz (K)
Günter Weisse (K)

Brauerei Gradl
Leupser Dunkel (BA)

Brauerei Scharpf
Scharpf Märzen (BA)

Brauerei Knoblach
Ungespund’s Lager (K)
Rauschla (K)

Brauerei Wagner
Wagner Märzen (BA)
Wagner U-Lager (BA)

Brauerei Witzgall
Landbier (K)

Brauerei Zehendner
Zehendener Lagerbier (BA)
Zehendner Export Naturtrüb (K)

Brauerei Hartleb
Landbier (BA)

Brauerei Roppelt
Kellerbier (K)

Det kommer att kopplas på upp till åtta keg och fem självrunna varje dag. Fatöppningar sker klockan 17.00 måndag-fredag samt 15.00 lördag-söndag. Information om vilka öl som kopplas på respektive dag finns på Akkurats webbplats.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post152

Ölaktiviteter som piggar upp i vintermörkret

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-12-16 18:28

Julen står som bekant för dörren och många har säkert fullt upp med att fixa allt som behövs inför helgen. Men det finns ett liv efter jul och nyår också. Här kommer några tips på festivaler och andra aktiviteter i ölets tecken för den som har vägarna förbi Tyskland i januari eller februari.

6 januari, Erlangen Beer Market, Erlangen
För andra året arrangeras Erlangen Beer Market under trettonhelgen. Under en dag helt tillägnad god öl går det att upptäcka, prova och njuta av öl från nio små bryggerier från regionen runt bayerska Erlangen. Bland mycket annat kommer det att finnas bryggare på plats, som live visar hur hantverket går till. Dessutom finns förlagen Ars Vivendi och Homunculus på plats med de senaste publikationerna om öl, som givetvis går att läsa på plats. För den som blir hungrig finns det välgjorda matdelikatesser från Restaurant Frau B.

Tid: 13.00-21.00
Plats: Kulturzentrum E-Werk
Inträde: 4 euro

Bryggerierna som medverkar är: Braumanufaktur Hertl, St. Erhard, Veto – Brauspezialitäten, New Beer Generation, Gänstaller Bräu, Lenny’s Artisanal Ales, Eppelein & Friends Craft Bier-Manufaktur, Nikl Bräu Pretzfeld samt Brauerei & Gasthof Zwanzger.

Det är på Kulturcentret E-Werk som Erlangen Beer Market äger rum (foto: E-Werk).


13-14 januari, Gesundbrewing Craft Beer Festival Winter Edition, Berlin

Den tyska huvudstaden stod i somras värd för Gesundbrewing Craft Beer Festival i dagarna två. Nu är det dags för en vinterupplaga. Förutom en hel rad Berlinbryggerier, kommer precis som tidigare flera utländska gäster på besök. Bland de klara bryggerierna märks de lokala Vagabund Brauerei, Schneeeule och svenskbekanta Pirate Brew. Från andra länder kommer bland annat israeliska The Dancing Camel, polska Browar Kingpin och holländska The Sisters Brewery. Mer information kommer när vi närmar oss festivalstarten.

Tid: startar 16.00 på fredagen
Plats: The Castle Pub

Pirate Brews Andreas Håkansson med flickvän Christipa dyker upp på Gesundbrewing (foto: berlinbeerweek.com).


19 januari, Upptäck hantverksölens underbara värld, Loifling

Hofmark Brauerei i bayerska Loifling arrangerar en dag i hantverksölets tecken. Under ledning av en professionell ölsommelier får besökarna lära sig allt om öl och träna upp smaksinnet. Det blir en djupdykning bland hantverksöl, som kan vara kreativa, exotiska, punkiga, avantgarde, moderna eller på olika sätt lite udda. Som de själva säger: ”När doften leder gommen till näsan och tungan slår volter, då finns det hantverksöl i glaset”. Alla deltagare får dessutom en liten present att ta med sig hem.

Tid: 19.00-21.00
Plats: Hofmark Brauerei
Kostnad: 25 euro per person
Antal platser: 25
Anmälan görs till bryggeriet på info@hofmark-brauerei.de

Hofmark Brauerei bjuder in till en resa i kraftölens värld (foto: Hofmark Brauerei).


10-12 februari, Braukunst Live, München

Bayerns huvudstad bjuder in till internationell ölfestival under tre februaridagar. Det är sjätte gången som den stora branschhändelsen Braukunst Live äger rum. Nationella och internationella ölpersonligheter och älskare av genuin bryggkonst möts under en festival med unik atmosfär. Öl av högsta kvalitet finns att prova. En nyhet är ”Rare beer area”, där det går att testa ovanliga vintageöl och experimentella brygder som inte finns i handeln. Dessutom finns det spännande Masterclasses att gå på, med teman runt vår älskade humlenektar.

Tid: Fredag 16.00-23.00, lördag 14.00-22.00, söndag 13.00-19.00
Plats: Münchner MVG Museum
Inträde: En dag 20 euro (40 euro inklusive Rare beer area), två dagar 35 euro, tre dagar 45 euro.

Braukunst Live - en ölfestival med unik atmosfär (foto: mixology.eu).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post134

Nu börjar ölfesternas fest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-16 18:32

I morgon brakar det loss i München. Då startar årets Oktoberfest med sedvanlig pompa och ståt. Sedan väntar sexton dagars festande i ölets tecken.

Nu börjar en sexton dagar lång fest i ölets tecken (foto: muenchen.de).


Efter en inledande parad med cirka 8 000 deltagare och på slaget klockan 12, slår Münchens borgmästare tappen ur den första öltunnan med de klassiska orden O'zapft is. Det är bayerska och betyder ungefär ”Det är tappat”. De första tre litrarna ges sedan till Bayerns ministerpresident. Med en salut på tolv kanonskott är sedan den 183:e Oktoberfest, eller Wiesn, invigd. Därefter är det fritt fram för de drygt sex miljoner väntade besökarna att hugga in på tivoli, marknadsstånd, rejäl tysk mat och – så klart – öl. I år avslutas festen på Tysklands nationaldag den 3 oktober.

I den inledande paraden deltar bland annat bryggerivagnar (foto: oktoberfest.ws).


Trots att Oktoberfest i dag
främst förknippas med öl, var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölförsäljning under festligheterna. Ganska snart blev dock de tillfälliga ölhallarna, eller tälten, de mest populära inslagen på festivalområdet. Årets besökare har fjorton stora och 21 små öltält att välja mellan. Tillsammans kommer de att sälja över sex miljoner liter öl, som endast kommer från de sex stora Münchenbryggerierna: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Enligt traditionen får endast öl som bryggts enligt den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) serveras. Årets literpriser ligger mellan 10,40 och 10,70 euro, vilket är en ökning med drygt tre procent från förra året.

Öl har sålts under Oktoberfest sedan 1880 (foto: pinterest.com).


Oktoberfest har sitt ursprung
i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig (I) och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Fem dagar senare firades brudparet med en stor hästkapplöpning på området Theresienwiese (Wiesn), uppkallat efter bruden. Kapplöpningen blev en återkommande tradition och 1819 övertog staden München ansvaret. Med åren ändrades nöjesutbudet gradvis mer mot dagens nöjesfält och marknad samt mat och dryck. Hästarna fanns dock kvar som ett inslag ända in på 1960-talet. Oktoberfest har anordnats i princip varje år, med uppehåll för diverse krig samt inflationsåren 1923-24. Sedan 1950 har den arrangerats utan avbrott.

Tivolit är ett populärt inslag (foto: kenyabuzz.com).


Oktoberfest i siffror

· Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
· År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare.
· Under festen arbetar cirka 12 000 personer.
· Oktoberfest omsätter omkring nio miljarder kronor årligen.
· Under festveckorna står området för cirka tretton procent av stadens energiförbrukning.
· Det finns cirka 1 800 toaletter och pissoarer på området.

Källa: Wikipedia  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post96

Gedigen öllista på Man in the Moons oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-12 17:59

Som jag skrev i Nyhetssvep 7 september blir det traditionell oktoberfest på Man in the Moon i Stockholm. Nu är den preliminära öllistan klar och den innehåller mycket gott.

Man in the Moons oktoberfest börjar på torsdag den 15 september och avslutas den 8 oktober. Öllistan skiftar under festivalveckorna, men enligt Daniel Rhawi kommer det att finnas uppemot fyrtio olika tyska fatöl under oktoberfesten. Nya öl kopplas på allt eftersom. Förutom nedanstående, kommer det bland annat även komma in öl från Klosterbrauerei Andechs.

Den kraftfulla Vitus från Weihenstephaner kommer finnas på fat (foto: neubierig.de).


Här är några av de andra ölen som kommer att finnas på fat:

Weihenstephaner Vitus
Hofbräu Oktoberfest
Radeberger Pils
Köstritzer Kellerbier
Köstritzer Schwarzbier
Braufactum Progusta IPA
Schlenkerla Helles Lager
Schlenkerla Märzen
Schlenkerla Weizen
Einbecker Brauherren Pils
Berliner Kindl
Jever Pils
Schöfferhofer Hefe
Hövels Altbier
Gaffel Kölsch
Ayinger Festbier
Ayinger Kellerbier
Weltenburger Oktoberfestbier
Weltenburger Kloster Pils
Weltenburger Bock
Schneider Weisse Mein Grüner
Schneider Weisse Mein Festweisse
Schneider Hopfenweisse
Paulaner Hefe Weissbier
Paulaner Oktoberfestbier
Spaten Oktoberfestbier

Som synes en redan imponerande lista, som kommer att fyllas på ytterligare!

Passa på att prova Progusta, en IPA från Braufactum (foto: Braufactum).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post94

Stuttgarts svar på Oktoberfest

FestivalerPosted by Niclas Samuelsson 2016-09-05 18:07

Oktoberfest i München är förmodligen världens mest kända ölrelaterade folkfest. Men i Bayerns västra granndelstat finns det en konkurrent, som nästan är lika gammal.

Cannstatter Volksfest är nästan lika populär som Oktoberfest (foto: Thomas Niedermüller).

Cannstatter Volksfest, eller Wasen i folkmun, äger rum varje höst i Stuttgart. Årets fest startar den 23 september och avslutas den 9 oktober. Den är också känd som Stuttgarts ölfestival, men är ursprungligen en skördefest. Wasen räknas ändå av många som världens näst största ölfest efter Oktoberfest i München. Självklart spelar ölen en viktig roll och varje festival invigs med traditionell ölfatsöppning. I år kan besökarna välja mellan tio olika festtält, som serverar öl från bland annat Dinkelacker, Fürstenberg, Stuttgarter Hofbräu och Schwaben Bräu.

Cannstatter Volksfest invigs med traditionell ölfatsöppning (foto: focus.de).

Festivalen har fått sitt namn efter den plats där den arrangeras – Cannstatter Wasen, en 35 hektar stor festplats i stadsdelen Bad Cannstatt. Wasen börjar traditionsenligt en vecka efter Oktoberfest och brukar locka drygt fyra miljoner besökare från stora delar av världen. En mindre variant äger också rum på våren – Stuttgarter Frühlingsfest.

Historien om Wasen börjar 1815, när vulkanen Tambora i Indonesien får ett stort utbrott. Det leder till att dammpartiklar förmörkar himlen, vilket skapar en klimatkris som når ända till dagens Baden-Württemberg. 1816 ligger snön kvar ända in i maj, grödorna växer inte och folk svälter. När den första skörden kan bärgas 1817, bestämmer sig kung Wilhelm och hans hustru Katharina för att sponsra en skördefestival. Den ska äga rum på kungens födelsedag den 28 september på Cannstatter Wasen.

Festivalens första söndag anordnas parad med bland annat bryggerivagnar (foto: Wulf Wager).

Den första Wasen arrangeras 1818 och har mer än 30 000 besökare. Syftet med festivalen är att uppmuntra bönderna att odla mer grödor. Redan under den första festivalen dyker det också upp tivolifolk och matförsäljare. Surkål, korv och sötsaker samsas om utrymmet med världens starkaste man och en massa andra konstigheter. Från att ha varit en ren skördefest, blir Wasen efter hand mer av en folkfest. 1920 utökas festivalen till fem dagar och sedan 1972 firas den i sexton dagar.

Som en påminnelse om Cannstatter Volksfests ursprung, har man rest en över tjugo meter hög pelare med en stor fruktskål i toppen (Fruchtsäule). I början togs den ner efter varje festival, men sedan 1995 är det bara fruktskålen i toppen som plockas ner. Andra populära inslag är tivolit och den stora paraden under festivalens första söndag, med bryggerivagnar, gamla fordon, folkdansare och historiska inslag. Sista dagen avslutas hela kalaset med ett femton minuter långt fyrverkeri.

Tivolit och Fruchtsäule (till vänster) är populära inslag under Wasen (foto: Wikipedia).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post91
Next »