Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Braunschweig har en lång bryggerihistoria

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-29 19:55

När man tänker på tysk öl är kanske inte industristaden Braunschweig det första som dyker upp i huvudet. Men staden i Niedersachsen har en lång och intressant bryggerihistoria. En gång fanns det 300 bryggerier i staden. I dag är det bara två som brygger öl i större skala.

Under medeltiden börjar bryggarrättigheter knytas till speciella hus, snarare än att alla fick brygga öl för husbehov. Med tiden finns det cirka 300 bryggerier i Braunschweig och bryggarna har ett mycket gott rykte. Vid sidan av maltdrycken mumme och den traditionella ölstilen rotbier, bryggs även ett öl med enbart korn och vete kallat Broyhan. I början av 1600-talet utgör ölbryggning en mycket viktig del av Braunschweigs näringsliv. Med tiden utvecklas en stark konkurrens mellan stadens bryggerier, men också med bryggerier i närliggande städer. Som ett resultat av detta införs 1681 nya lagar som reglerar ölhandeln. Dessa bidrar dock också till en större variation bland ölen.

En gång i tiden fanns det 300 bryggerier i Braunschweig (foto: akpool.de).

1627 grundas det
som i dag är Braunschweigs äldsta bryggeri som ännu är i drift, Hofbrauhaus Wolters, av ölhandlaren Zacharias Boiling. 1734 gifter Heinrich Wolters in sig i familjen Boiling och uppkallar bryggeriet efter sig själv. Det är dock först 1876 som man kan lägga till den kungliga delen av namnet, när man får titeln Hofbierbrauhaus av hertig Wilhelm zu Braunschweig und Lüneburg. 1882 ändras titeln till Herzogliches Hofbrauhaus. I dag ägs bryggeriet av den sjätte generationen Wolters.

Hofbrauhaus Wolters hette tidigare Herzogliches Hofbrauhaus och är Braunschweigs äldsta ännu verksamma bryggeri (foto: Hofbrauhaus Wolters).

Ända fram till 1800-talet bryggs det endast överjästa öl (ale). Det är först när det blir möjligt att brygga öl i källare och andra kalla utrymmen som produktionen av underjästa öl (lager) börjar. Dessa öl har längre hållbarhet och ersätter till stora delar de överjästa ölen. I Braunschweig börjar Hofbrauhaus Wolters brygga lageröl 1848, något som ger bryggeriet en klar ekonomisk fördel. Vid den här tiden är det bara ett fåtal bryggerier som kan brygga öl vid låga temperaturer.

Ett annat av Braunschweigs mer kända bryggerier är National-Jürgens-Brauerei (NJB). Det bildas 1920 genom en sammanslagning av National-Actien-Brauerei och Brauerei Friedrich Jürgens – båda grundade på 1800-talet av Carl Friedrich Jürgens. 1967 tar bryggeriet fram ett altbier kallat Brunswiek Alt. 1977 upphör dock National-Jürgens-Brauerei och slås samman med lokalkonkurrenten Feldschlösschen (som i sin tur säljs till Oettinger 2009).

National-Jürgens-Brauerei stod bland annat bakom märket Gala-Bier (foto: National Jürgens Brauerei).

2016 återupplivar dock fyra ölentusiaster det gamla National-Jürgens-Brauerei under namnet Craft Beer Braunschweig (Crabbs). De fyra bryggarna inrättar ett hantverksbryggeri i NJB:s gamla lagerkällare, där man skapar nya kreationer. Men man tar också upp NJB:s klassiska märke Gala-Bier samt deras altbier Brunswiek Alt. Numera är till och med det gamla namnet National Jürgens Brauerei tillbaka.

National Jürgens Brauerei är verksamt i det gamla bryggeriets källare (foto: National Jürgens Brauerei).

Sedan 1985 brygger dessutom Schadt's Brauerei Gasthaus en pilsner, ett veteöl och ett antal säsongsöl utifrån egna recept och i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). I restaurangen kan matgästerna se ölen där den jäser i öppna kar. Det går också att få guidade turer i bryggeriet.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post457

Jubileumsöl för det bayerska bryggerimuseet

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2019-05-22 19:23
På den internationella museidagen den 18 maj bryggdes ett jubileumsöl för det 25-årsfirande bayerska bryggerimuseet i Kulmbach Mönchshof. I närvaro av en mängd hedersgäster återskapades ett recept från 1950- och 60-talet.

Ölet i fråga är ett ljust exportöl som bryggs enligt ett gammalt recept från Kulmbach, som inkluderar specialmalt med nästan samma egenskaper som på tiden det begav sig. Receptet har legat i säkert förvar i många årtionden. Mäskningen sker vid lägre temperaturer, så processen tar längre tid än vanligt. Enligt bryggmästare Sebastian Hacker kommer stamvörtstyrkan hamna på 12,5-12,7 procent och alkoholhalten på lite över fem procent.


Bryggmästare Sebastian Hacker hoppas att bryggningen går som den ska. Bakom honom ses bland andra professor Ludwig Narziss i svart (foto: Uschi Prawitz).

Mannen bakom jubileumsölet är professor Ludwig Narziss från Freising, en välkänd forskare inom ölbryggning. På plats under bryggdagen fanns också ett forskarteam lett av doktor Mathias Hutzler från Münchens tekniska universitets enhet i Weihenstephan, som också deltog i bryggningen. Extra spännande blev det när jästen skulle tillsättas. Man hade återupplivat en gammal jäststam från 1960- och 70-talet och ingen visste riktigt hur den skulle reagera.

Bryggningen verkar dock av allt att döma ha gått bra. Om den slutliga lagringsprocessen också går som planerat kommer jubileumsölet kunna avnjutas för första gången vid Kulmbacher Altstadtfest, som äger rum mellan den 5 och 7 juli i Oberhacken i Kulmbach.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post456

Museum öppnar utställning om öl, tåg och bananer

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2019-04-29 15:27
DB-Museum i Nürnberg öppnar en specialutställning kallad ”Bier, Bahn und Bananen”. Nio gamla tågvagnar och två lok tar besökarna på en resa genom järnvägstransporternas historia.

Att utställningen på DB-Museum kallas just ”Öl, järnväg och bananer” är ingen slump. Den 11 juli 1836 transporterade Nürnbergbryggaren Georg Lederer två tunnor med öl till stationen i Fürth. Detta blev starten på ett långt förhållande mellan järnvägen och bryggerinäringen. Flera bryggerier startades längs med sträckan Ludwig-Süd-Nord, där öl transporterades till Nordsjöhamnarna för vidare färd ut i världen. På samma sätt bidrog järnvägen till att tyskarna fick ta del av den internationella matkulturen, där bananen blev den främsta symbolen för exotiska livsmedel.


Utställningen visar på den nära kontakten mellan bryggerinäringen och järnvägen (foto: DB-Museum/Uwe Niklas).

På Tysklands fars dag den 30 maj anordnas dessutom en stor ölfestival på museet. Eftersom ölet spelar en så central roll i utställningen, samarbetar DB-Museum med det bayerska bryggerimuseet i Kulmbacher Mönchshof, som i år firar 25-årsjubileum. Själva utställningen spänner från de allra tidigaste järnvägstransporterna till dagens moderna infrastruktur. De stora stjärnorna är dock den historiska fordonsflottan. De nio järnvägsvagnarna är imponerande att skåda och kan i de flesta fall också ta ombord nyfikna besökare.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post446

Bayersk öl och ost – bästa kombinationerna

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-21 16:13
Bayern är världsberömt för sina många goda ölsorter och -stilar. Men i det stora förbundslandet görs det också en hel del ost – drygt 400 olika sorter närmare bestämt. Tillsammans kan de två sakerna utgöra en magisk kombo.

Vissa bayerska ostar och ostbaserade tillbehör är till och med gjorda med en gnutta öl, som mjukoströran Obatzda som också innehåller en hel del lök. Därför passar en ljus lager (Helles) extra bra att skölja ner det hela med. Den bästa kombinationen uppstår annars när ostens och ölets smaker förstärker och lyfter fram varandra. Generellt kan man säga att milda och mindre lagrade ostar eller färskost passar bäst tillsammans med milda, ljusa och alkoholsvagare öl. Starka, saltiga och vällagrade ostar passar i sin tur bäst ihop med maltiga, mörkare och starkare öl.

Rätt kombinerat kan ost och öl bli en fantastisk smakupplevelse (foto: Shutterstock).

Många mat- och dryckeskännare
jämför ett bra veteöl med champagne och väljer ost att kombinera med därefter. Särskilt bra kombinationer är kristallweizen och mozzarella samt hefeweizen och feta. För starkare, smakrika ostar som kittost, blåmögelost eller vällagrad hårdost passar en märzen eller ett ljust eller mörkt bocköl. Många mjukostar funkar bäst med öl med lite mer distinkt humlesmak; camembert eller brie passar till exempel bra med en pilsner.

Så här testar du ost- och ölkombinationer:
Låt osten långsamt smälta på tungan och tryck sedan ostmassan upp mot gommen. När ostens smaker spridit sig i munhålan efter ungefär trettio sekunder, tar du en liten klunk öl och låter det spridas över tungan. När ölen långsamt värms upp frigörs alla smaker och vävs samman med de från osten. Smakerna når då luktreceptorerna ”bakifrån” (retronasalt) och en perfekt smakupplevelse uppstår.

Här är de bästa kombinationerna av bayersk öl och ost:
· Gräddost (Butterkäse) – Ljust veteöl, men också blandningar som radler eller russ (ljus lager respektive ljust veteöl blandat med citronläsk)
· Färskost, örtig kvarg – Ljust veteöl
· Camembert (beroende på mognadsgrad) – Ljust eller mörkt veteöl eller ljus lager (Helles)
· Mozzarella – Pilsner
· Obatzda – Ljus lager
· Allgäuer Emmentaler – Ljus lager, exportöl, pilsner
· Färsk gouda – Exportöl, pilsner
· Tilsiter – Märzen, mörkt vollbier
· Romadur – Mörkt exportöl, märzen, schwarzbier
· Blåmögelost – Mörkt exportöl, märzen, ljus vetebock
· Hårdost – Exportöl, märzen
· Allgäuer Bergkäse – Exportöl, mörk lager (Dunkel), bock/dubbelbock
· Weisslacker – Mörk dubbelbock, vetebock, isbock (Eisbock)

Källa: Bayerischer Brauerbund e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post353

Därför är bayerska ölsejdlar större än kölschglas

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-14 10:34
I Köln kan öldrickarna få en nyupphälld öl varje minut, medan man i Bayern får ett mindre ölfat att dricka ur. Förklaringen handlar om logistik och bayerska folkfester.

Många som besöker Köln förundras över de små glas som stadens ölstolthet, kölsch, serveras i. Det klassiska kölschglaset, Stange, rymmer tjugo centiliter och fylls kontinuerligt på av kyparen (Köbes) tills öldrickaren själv säger stopp. Det lilla glaset väcker även viss munterhet hos många bayrare som är vana vid betydligt större glas, som den vid folkfester vanliga enliterssejdeln (Mass), och som därför ofta ger Rhenlandets glasvariant öknamn som exempelvis ”provrör”.


I Köln kan servitörerna - Köbes - servera öl i parti och minut (foto: Deutschen Brauer-Bund).

Men varför är glasen
olika stora? Enligt många experter hittar vi svaret i bayersk öltradition. I Bayern har det alltid varit tradition att dricka stora mängder öl i samband med årets folkfester, där besökarna ofta är många och sitter tätt. Detta leder i sin tur till vissa logistikproblem, eftersom det är svårt för serveringspersonalen att hinna komma med ny öl i samma takt som den dricks upp. Att servera en liter på en gång blir då ett sätt att klara av att möta gästernas efterfrågan. Medan kölsch hälls upp och serveras i parti och minut, måste alltså bayrarna själva så att säga hålla i förvaringskärlet.

Den genomsnittlige kölschdrickaren kan alltså sägas ha färskare öl framför sig, medan bayraren i regel har mer. Ur psykologisk synvinkel finns det också en skillnad. Kölschdrickarna kan helt sanningsenligt säga att de druckit 22 öl, när deras vänner i Bayern ”bara” fått i sig fyra (eller åtta om man dricker ur det vanligare halvliterglaset Halbes). Den genomsnittlige tysken dricker för övrigt 110 liter öl varje år. Motsvarande siffra i Bayern är 200 liter, vilket motsvarar 1 000 kölschglas.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post351

Tyska ölets dag: Tio fakta om tysk öl

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-23 11:38
I dag firar vi det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres. Att det är just den 23 april som blivit ölets nationaldag i Tyskland beror på att det var på detta datum 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.

Det de flesta nog känner till om renhetslagen är att den anger att endast vatten, malt, humle och (senare) jäst är de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning. Men lagen har också kommit att representera bevarandet av traditionella hantverksmetoder och betraktas i dag som den äldsta livsmedelslagen i världen som fortfarande är i bruk.

Reinheitsgebot instiftades den 23 april 1516 i bayerska Ingolstadt (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).


Här är tio fakta om tysk öl, som ni kanske eller kanske inte känner till:

1. Antalet bryggerier fortsätter att öka
Enligt en uppskattning från det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund, kommer antalet tyska bryggerier att passera 1 500-gränsen under våren 2018. I slutet av 2017 fanns det 1 492 bryggerier, vilket är 150 fler än för fem år sedan.

2. Södra Tyskland har flest bryggerier
Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken 2017. Därefter följer Baden-Württemberg med 204 och Nordrhein-Westfalen med 140. Niedersachsen och Hessen med 82 respektive 80 bryggerier är fyra och femma på listan.

3. Det finns över 6 000 ölsorter i Tyskland
Enbart i Tyskland bryggs det mer än 6 000 olika ölsorter. Varje vecka kommer minst ett nytt öl ut på marknaden. Beräkningar visar att om tyska öldrickare drack ett nytt öl varje dag skulle det ta mer än sexton år att prova alla sorter.

Tyskland visar upp en fantastisk mångfald med fler än 6 000 olika ölsorter (foto: DBB).


4. Tyskland är Europamästare i ölbryggning

Tyska bryggerier producerar cirka 9,5 miljarder liter öl varje år. Det gör landet till den största ölproducenten i Europa, före Ryssland (7,8 miljarder liter) och Storbritannien (4,4 miljarder). På grund av den demografiska utvecklingen och nya konsumentmönster minskar dock konsumtionen. 2017 var den genomsnittliga tyska ölkonsumtionen 101 liter per person, jämfört med 104 liter 2016.

5. Pilsner är den populäraste ölstilen
Med över femtio procent av marknaden är pilsnern fortfarande den populäraste stilen i Tyskland. Den följs av veteöl och exportöl med cirka sju procent vardera. På fjärde plats återfinns den i Bayern populära ljusa lagerstilen Helles med runt sex procent av marknaden.

6. Män och kvinnor har olika smak
Medan tyska män i huvudsak pilsner föredrar, är det Helles och alkoholfria öl som går hem mest hos kvinnorna. 46 procent av männen och 36 procent av kvinnorna säger sig föredra pilsner, medan Helles föredras av elva procent av männen och femton procent av kvinnorna. När det kommer till alkoholfria öl är det endast nio procent av männen som säger sig föredra det, men närmare fjorton procent av kvinnorna.

Tyska män föredrar pilsner medan kvinnorna hellre dricker alkoholfritt (foto: aponet.de).


7. Alkoholfria öl fortsätter att öka

Sedan 2008 har försäljningen av alkoholfria öl fördubblats i Tyskland. 2017 såldes drygt 6,2 miljoner hektoliter alkoholfritt öl och så kallade maltdrycker, som producerats av tyska bryggerier. De alkoholfria ölens marknadsandel är för närvarande sex procent. Det finns drygt 400 alkoholfria ölsorter, främst pilsner, veteöl och radler, men också lokala specialiteter som kölsch och alt.

8. Hantverksöl erövrar den tyska marknaden
När man i Tyskland pratar om Craft Bier, menar man i huvudsak stilar som inte är typiskt tyska, som ofta innehåller större mängder (och nya sorters) humle och som ofta bryggs av små regionala bryggerier. I dag är hantverksölens marknadsandel endast en till två procent, men trenden och intresset växer explosionsartat.

9. Regionala specialiteter och gamla recept är trendigt
Marknadsundersökningar visar att regionala specialiteter som land-, keller- och zwickelbier ökar i popularitet hos konsumenterna. Dessa öl bryggs ofta efter gamla recept eller tolkningar av dessa. Som exempel kan nämnas berliner weisse, det suraktiga ölet som beundrades redan av Napoleons soldater, som kallade det ”nordens champagne”.

10. Tysk bryggarkonst är världsberömd
Tyska bryggarutbildningar har ett utmärkt rykte över hela världen. Unga människor från världens alla hörn kommer till tyska universitet och fackskolor för att studera ölbryggning. Att bryggarkonsten i högsta grad lever i Tyskland visas också genom det ökande antalet hemmabryggare och utbildade ölsommelierer. Många ölbryggarkurser är fullbokade flera månader i förväg.

Källa: Deutscher Brauer-Bund e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post313

Bayerns klosterbryggerier hyllar fristaten

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-12 17:58

I år är det 100 år sedan Fristaten Bayern bildades. Det uppmärksammas på två sätt av de bayerska klosterbryggerierna.

Sju bayerska klosterbryggerier firar fristatens 100-årsjubileum med en uppsättning specialöl. Dessa finns tillgängliga i samband med den jubileumsutställning som visas i klostret Ettal mellan den 3 maj och 4 november. Medverkar gör Brauerei Aldersbach med en zwickel, Klosterbrauerei Baumburg med ett mörkt bocköl, Klosterbrauerei Ettal med ett ljust bocköl, Klosterbrauerei Scheyern med ett veteöl, Weltenburger Klosterbrauerei med en mörk dubbelbock och Klosterbrauerei Weissenohe med en märzen. Klosterbrauerei Kreuzberg buteljerar inga öl, utan bidrar istället till festligheterna med presentkort.

De deltagande bryggerierna visar upp sina specialöl (foto: Förderverein bayerischer Klosterbrauereien).


Samtliga deltagande bryggerier
kan skryta med att vara betydligt äldre än Fristaten Bayern. Det äldsta av dem, Weltenburger, slår jubileumsobjektet med hela 868 år. Därför kommer också etiketten på deras specialöl prydas av talet 868, tillsammans med en notering om att deras öl spelat en roll i Bayerns historia sedan år 1050. Detta öl förväntas presenteras i början av juni av Bayerns ministerpresident Markus Söder. Till hösten kommer sedan del två i klosterbryggeriernas firande. Den 20-21 oktober deltar de i den första festivalen för fatlagrad öl och sprit i Ettal. Bryggerierna i Aldersbach, Ettal, Weissenohe och Weltenburg deltar med specialframtagna öl, medan Baumburg, Kreuzberg och Scheyern presenterar nya destillerade drycker.

Bayerns historia sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som till år 555, då det går att belägga att ett bayerskt storhertigdöme existerar. Från 1180 styrs Bayern av huset Wittelsbach och är såväl hertigdöme som kurfurstendöme och kungarike. 1918 faller dock den wittelbachska monarkin i samband med novemberoroligheterna, ibland också kallat den tyska novemberrevolutionen. Den 8 november avsätts den siste kungen av huset Wittelsbach, Ludvig III, och Bayern utropas som fristat under namnet Freistaat Bayern.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post297

Kultdrycken som går mot en renässans

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-23 16:43

En dryck som var populär på de tyska inneställena för trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom att fylla en enliterssejdel (Mass) med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk motsvarighet till ordet Bock, som inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på bayersk dialekt uttalat Oanpock som senare blev Bockbier). Eftersom bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och 80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord. I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans. Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post289
Next »