Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Gruvarbetarölet som erövrade världen

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-07-22 16:41

Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).


Under 1800-talet var
järn- och kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa, kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5 procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var
exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei. Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei Brinkhoff (som i dag ingår i Radeberger Gruppe). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha bryggts av Spatenbräu 1894, men den historien tar vi en annan gång.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post193

Ölblandning inte bara för cyklister

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-23 10:53

Heta, lata sommardagar behöver man en svalkande dryck att kyla ned sig med. För den som tycker att en vanlig starköl blir för mycket i solen, finns det ett alternativ med rötterna i Bayern.

Radler är en uppfriskande dryck - inte bara för cyklister (foto: merkur.de).


Att blanda öl med olika former av läsk är närmast en specialitet för Centraleuropa i allmänhet och Tyskland i synnerhet. Mest känd av dessa ölblandningar är förmodligen Radler, vilket historiskt sett är en blandning av ljust lageröl och citronläsk. Numera går det dock att hitta Radler med andra citrusfrukter också, som blodapelsin och grapefrukt.

Bakgrunden till dryckens namn är inte helt känd, men cyklar lär vara inblandade i dess tillkomst (Radler är det tyska ordet för cyklist). För att hitta Radlers förmodade skapare får vi bege oss nästan hundra år tillbaka i tiden, till den lilla staden Deisenhofen utanför München. Här fanns det en krögare vid namn Franz Xaver Kugler, som under 1920-talet skapade en cykelled som passande nog passerade förbi hans ölställe. En varm junidag 1922 lär det ha stannat en stor mängd cyklister (”säkra källor” talar om cirka 13 000) för att släcka törsten. Kugler märkte till sin förskräckelse att han inte hade tillräckligt med öl kvar och blandade helt sonika ut det han hade hemma med citronläsk. Drycken blev populär hos stamgästerna och resten är, som man säger, historia. I alla fall om man ska tro sägnen. Kombinationen av öl och läsk finns dock dokumenterad i texter redan 1912.

Alla tyska bryggerier med självaktning gör Radler (foto: Karmeliten Brauerei).


Nu för tiden dricks
Radler inte bara i Bayern, utan i hela Tyskland, liksom under olika namn i länder som Österrike, Tjeckien, Ungern, Italien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Polen, Holland och Rumänien. Framför allt uppskattas drycken som en törstsläckare under årets heta månader. En klassisk Radler består av en 50/50-blandning av ljus lageröl och citronläsk. Blandar man istället citronläsken med veteöl får man en Russ, vilket är vanligt i södra Tyskland. I norra Tyskland kallas en blandning mellan pilsner och citronläsk för Alsterwasser, vilket betyder ”vatten från floden Alster”. I Hamburg blandas ölen ibland med cola istället, för att än mer efterlikna flodens grumliga vatten. Öl- och colablandningar kallas ibland också för Diesel, bland annat i Berlin.

En av de populärare blandningarna - Schöfferhofer Grapefrukt (foto: schofferhofer.us)


Fortfarande kommer de bästa
Radler från Tyskland, där alla bryggerier med självaktning har någon form av Radler eller Russ i sitt sortiment. En av de mest populära på senare år är Schöfferhofer Grapefruit – en blandning av veteöl och grapefruktläsk. I Sverige har Radler inte riktigt slagit igenom, trots vissa försök att lansera drycken på marknaden. Den enda tillgängliga variant jag kan komma på är Clausthaler Lemon, en alkoholfri ölblandning som finns i många matvaruaffärer. Men för den som vill prova går det givetvis alldeles utmärkt att själva blanda till en Radler med sin ljusa, tyska favoritöl som bas.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post187

Ölstilen som var borta i nästan 500 år

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-07 18:01

Råg har en av de mest mångfacetterade smakerna bland alla sädesslag som används i ölbryggning. I dag används råg allt oftare av hantverksbryggare i nya ölsorter eller för att sätta en modern prägel på gamla stilar. I södra Tyskland har rågöl bryggts länge, om än med ett ”litet” uppehåll.

Råg har en mångfacetterad, kryddig smak (foto: kws.de).


Rågöl, eller Roggenbier, var vanliga i Bayern före och under medeltiden. Ölen var kända för sin mustiga och grumliga kryddighet. När den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) antogs 1516, lyftes dock korn fram som det sädesslag som skulle prioriteras för ölbryggning. Råg skulle istället i första hand användas till brödbakning, vilket resulterade i att rågölen mer eller mindre försvann under närmare 500 år. Det var först 1988 som stilen åter började bryggas av en handfull bayerska bryggerier.

Störtebekers Roggen-Weizen har vi sett på Systembolaget (foto: Störtebeker).


I Tyskland klassas
Roggenbier som specialöl och innehåller upp till sextio procent rågmalt. Det ger ölen en karaktäristisk maltig och kryddig smak med vanligen låg beska. Eftersom man i regel använder samma jästsorter som i veteöl, får rågölen en liknande karaktär med inslag av torr citrus, vanilj och bubbelgum. Eftersom rågöl började bryggas långt innan filtreringstekniken uppfanns 1878, ska ett klassiskt rågöl vara ofiltrerat och naturligt grumligt (naturtrüb). Enligt gammal sedvänja serveras Roggenbier ofta även starkt kolsyrade.

Paulaner Roggen är en av de klassiska sorterna (foto: tiposdecerveza.com).


De moderna rågölen
är något mörkare än de gamla förlagorna och påminner om mörka veteöl (Dunkelweizen). Alkoholhalten ligger vanligen på lite drygt fem procent. Genom att röka rågmalten över öppen låga kan man skapa Rauchroggen, även om det är få bryggerier som gör detta numera. I dag är det egentligen ingen som vet hur nära dagens rågöl ligger den historiska varianten.


Några tyska Roggenbier (med alkoholhalt)

Andreasbräu Roggenbier (5,7 %)
Bürgerbräu Wolnzacher Roggenbier (5,5 %)
Störtebeker Roggen-Weizen (5,4 %)
Paulaner Roggen (5,3 %)
Weyermann Roggenbier (5,4 %)
Schoppe Roggen Roll Ale (7,0 %)
Apostelbräu Roggen (5,3 %)



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post183

Världens bryggeritätaste område

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-28 16:50

Den lilla byn Aufsess i Frankiska Schweiz räknas som den bryggeritätaste orten i världen med sina fyra bryggerier på 1 400 invånare. Detta har till och med bekräftats av Guiness Rekordbok. Men det är inte det enda ställe där det bryggs öl i regionen.

Frankiska Schweiz, eller Fränkische Schweiz på tyska, är ett område i Franken i norra Bayern. Grovt indelat kan man säga att området inramas av en triangel, där städerna Bamberg, Bayreuth och Nürnberg utgör hörnen. Med sina 73 bryggerier brukar detta kallas för världens bryggeritätaste region. De boende i regionen är riktiga ölälskare och passionerade och sällskapliga finsmakare. De dricker gärna sitt ”flytande bröd” i en trevlig ölkällare (Bierkeller) eller under någon av de över 300 högtider och festligheter som firas i regionen under året.

Brauerei Reichold är ett av fyra bryggerier i Aufsess (foto: Brauerei Reichold).


Frankiska Schweiz är ett
mycket populärt resmål i Tyskland, särskilt bland vandrare. Det finns också många vandrings- och cykelturer på temat öl. Här ges möjlighet att prova regionens goda öl samtidigt som man njuter av det fantastiska landskapet, som hyllades som särskilt romantiskt av tyska reseskildrare redan under 1800-talet. Idylliska byar med små timrade hus kantar vägarna som tar vandrare genom Frankiska Schweiz, där man också kan se många slott, herrgårdar och historiska ruiner.

Det finns många vandrings- och cykelleder på temat öl (foto: franken-tour.de).


Ta reda på mer
om semestermålet Frankiska Schweiz, klicka här.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post172

Münchens bryggerier reser ny majstång

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-11 17:44

Traditionsenligt är det de stora bryggerierna i München som sponsrar resandet av majstången på stadens marknadstorg Viktualienmarkt. Men det finns andra traditioner som ställer till problem.

2012 skedde det senast, men den 1 maj är det dags igen. Enligt gammal tradition ska Münchens bryggerier sätta upp en ny majstång – Maibaum – på Viktualienmarkt, marknadstorget mitt i München. Därefter överlämnas den till stadens överborgmästare Dieter Reiter och Münchner Kindl, figuren som är en symbol för den bayerska huvudstaden.

Majstången pryder sin plats på Münchens marknadstorg Viktualienmarkt (foto: muenchen.de).


Men inte ens Münchens
majstång kommer undan en annan gammal bayersk tradition. Natten till måndag stals nämligen stången av ungdomsföreningarna, Burschenvereine, i Neufinsing och Ismaning. De lämnar bara tillbaka den mot en lösensumma, vars storlek ännu inte är känd.

När majstången väl är utlöst och befriad kommer överlämnandet göras av Andreas Steinfatt, ordförande för Münchens bryggareförening, Verein Münchener Brauereien. Stången levereras till torget tidigt på morgonen den 1 maj. Därefter monterar hantverkare fast flera metallsköldar föreställande allt från bryggerihästspann till bryggarnas skyddshelgon, St. Bonifaz och St. Florian. Toppen dekoreras med en krans och en metallspets med Münchens stadsflagga. Sedan reses majstången med hjälp av Münchens brandkår.

Den förra majstången under resningen 2012 (foto: Verein Münchner Brauereien).


Klockan 13 börjar sedan
själva majstångsfesten, då bland annat Münchens sex stora bryggerier serverar öl till nedsatt pris. Hela överskottet kommer att doneras till ett socialt projekt för pensionärer.

Årets majstång är den trettonde som placeras på Viktualienmarkt. Den förra togs ner i oktober 2016 efter att ha prytt sin plats i fyra år. Münchens bryggerier har stått för majstången sedan 1962 och firade alltså femtioårsjubileum vid den senaste majstångsfesten 2012.

Vid 525-årsfirandet av Münchens renhetslag, Münchner Reinheitsgebot, placerades en stor panel på stången. Den avbildar hertig Albrecht IV till vänster, bryggarnas vapensköld i mitten och till höger en hänvisning till renhetslagen från 1487.

Panelen som fästes på majstången i samband med 525-årsfirandet av Münchens renhetslag (foto: Stadtmagasin München).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post169

Berliner weisse – gammal ölstil som fått stort uppsving

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-15 18:42

Under 1800-talet fanns det 700 tyska bryggerier som gjorde Berliner weisse, varav ett femtiotal i Berlin. I slutet av 1900-talet fanns det bara två bryggerier kvar i huvudstaden och en handfull i hela Tyskland. Men på senare år har den udda stilen fått en renässans.

Berliner weisse är ett ofiltrerat, syrligt (eller surt) veteöl. Ofta används 25 till 50 procent vete i ölen och alkoholstyrkan ligger traditionellt på cirka tre procent. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. Det gör också att ölstilen passerar reglerna för den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). För att minska ölets surhet dricker berlinarna ofta sin Berliner weisse med ”schuss” eller med ”strippe”, vilket innebär att ölet blandas med söt saft respektive snaps.

Berliner Kindl Weisse "mit schuss", i det här fallet Waldmeister (foto: marions-kochbuch.de).


Ölets ursprung går att
datera så långt tillbaka som till 1500-talet och de nordtyska varianterna av veteöl. Många ölkännare menar att stilen härstammar från Hamburg. En annan förklaring är att det var invandrade hugenotter som utvecklade ölet från Flanderns röda och bruna ales. Kung Friedrich Wilhelm I av Preussen lär ha uppmuntrat bryggning av ölstilen, eftersom den passade bra till landets klimat. 1809 lär Napoleons invaderande trupper ha utnämnt Berliner weisse till ”nordens champagne”.

Friedrich Wilhelm I uppmuntrade bryggning av Berliner weisse (foto: wikiwand.com).


De senaste åren
har ölstilen fått ett rejält uppsving, såväl i Tyskland som i andra länder, inte minst Sverige. Berliner weisse har dock skyddad geografisk beteckning i EU; det är bara öl bryggda i Berlin som får kallas så. De varianter som bryggs på andra håll får därför andra, lätt liknande namn. Utomlands går det också att experimentera mer med ingredienserna än i Tyskland. De två stora tillverkarna i Berlin, Berliner Kindl och Schultheiss, ägs båda numera av Oetker-Gruppe. Berliner Kindl Weisse är i dag den kanske mest kända varianten.

Systembolaget hittar man i dag endast en tysk Berliner weisse. Brlos Berliner Weisse finns i beställningssortimentet och kan bara beställas i kollin om 24 flaskor á 28,40 kronor.

Brlos Berliner Weisse är den enda tyska Berliner weissen hos Systembolaget (foto: heldth.com).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post163

Månaden mars har en egen ölstil

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-02-21 18:46

Trots att det är snö och vinter ute så står faktiskt vårmånaden mars för dörren. I gamla tiders Tyskland innebar det en sista chans att brygga öl innan sommarvärmen slog till. Resultatet blev en egen ölstil.

Under Oktoberfest dricks det mycket märzen (foto: naplesillustrated.com).

Ölstilen märzen har sitt ursprung i Bayern, där den har bryggts åtminstone sedan 1500-talet. Namnet kommer från det tyska ordet för månaden mars – März – den tid på året då ölet bryggdes. I en bayersk bryggarlag från 1553 fastslogs att öl endast fick bryggas mellan den 29 september och den 23 april. En enkel förklaring till detta är att det helt enkelt inte gick att brygga öl under den varma tiden på året och att ölet då kunde bli dåligt av luftburna bakterier. Det var först när kylmöjligheterna blev bättre under senare delen av 1800-talet som ölet kunde bryggas året runt. Det öl som bryggdes i mars skulle alltså räcka över hela sommaren, då det förvarades i svala källare. Det som var kvar innan höstens bryggningar drog igång dracks helt enkelt upp under festliga former, som på Oktoberfest till exempel.

Ayingers Oktoberfestöl räknas som en av de bästa märzen (foto: beerinfo.com).

Den ursprungliga märzen beskrivs som mörkt brun, med kraftig kropp och beska. Dagens moderna varianter är mycket maltaromatiska, har en mild humlesmak och en torr avslutning. De har i regel också lagrats i svala källare i minst fyra till åtta veckor. I Tyskland omfattar stilen öl som varierar i färg från ljus (Helles), via bärnstensfärg, till mörkt brun (Dunkles). Stamvörtstyrkan ligger vanligen mellan 12,5 och 14,0 procent och alkoholhalten mellan 5,0 och 6,2 procent. Ölen går ofta under namn som Festbier eller Oktoberfestbier. Den österrikiska varianten kallas för Wiener.

Några av de bästa tyska märzen:
Ayinger Oktober Fest-Märzen
Brauerei Hoffman Festbier
Hacker-Pschorr Oktoberfest Märzen
St. Georgen Bräu Annafestbier
Camba Bavaria Truchtlinger Märzen



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post156

Bayraren som uppfann pilsnern

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-01-30 18:08

De flesta förknippar säkert ölstilen pilsner med Tjeckien och staden Plzeň. Detta med all rätt, eftersom det var här den första pilsnern bryggdes. Men vad alla inte vet är att upphovsmannen bakom ölet var tysk.

Året är 1842 och i staden Plzeň i Böhmen i dåvarande Österrike-Ungern har missnöjet grott under en tid. Invånarna är inte nöjda med det överjästa öl (ale) som bryggs i staden. I protest har de hällt ut flera fat för att visa hur illa de tycker om ölets låga kvalitet och korta hållbarhet. Som svar bestäms det att ett nytt bryggeri ska byggas, Bürgerliches Brauhaus, där man kan brygga ett underjäst öl (lager) med bättre hållbarhet. I Bayern har man vid denna tid redan bryggt öl av denna typ i många år och ses därför som de riktiga experterna på området. Eftersom bayerskt öl och bayerska bryggare har ett så bra rykte, är det också naturligt för Plzeň-borna att vända blickarna västerut för inspiration. För att få riktig fason på öltillverkningen beslutar Bürgerliches Brauhaus till och med att anställa en bryggmästare från grannlandet i väst.

En modell av Josef Grolls laboratorium på Pilsner Urquell-museet (foto: brookstonbeerbulletin.com).

In på scenen kommer Josef Groll. Han föds den 21 augusti 1813 i Vilshofen an der Donau i sydöstra Bayern, där hans far har ett bryggeri. Det är också denne man som kommer att kallas pilsnerölens fader, när han den 5 oktober 1842 brygger den första omgången öl med det mjuka böhmiska vattnet, väldigt ljus malt och Saaz-humle. Ölet får namnet Urquell och serveras första gången den 11 november samma år på utskänkningsställena Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose och Hanes, där det tas mycket väl emot av gästerna.

Porträtt av Josef Groll (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Josef Groll stannar i
Plzeň till den 30 april 1845 när hans kontrakt med Bürgerliches Brauhaus går ut. Han återvänder till Vilshofen, där han senare ärver sin fars bryggeri. Bryggeriet i Plzeň kommer dock att styras av bayrare i nästan ytterligare sextio år, till år 1900. Josef Groll dör den 22 november 1887 av en hjärtattack hemma hos sin dotter i Vilshofen. Grolls familjebryggeri finns i dag inte längre kvar.

Josef Groll i cirka sextioårsåldern (foto: brookstonbeerbulletin.com).

Pilsner är numera den
mest sålda ölstilen i världen, där den står för cirka två tredjedelar av all öl som produceras. I Tyskland stod pilsner för hälften av landets ölförsäljning förra året. Pilsner är ett friskt öl med en aning större beska än andra lageröl. Den tyska typen upplevs i regel som lite torrare än den tjeckiska. Den har också en ljusare och klarare färg, vilket bland annat beror på att andra typer av vatten och malt används.

Pilsner Urquell är än i dag en av de bäst säljande pilsnersorterna (foto: prazdroj.cz).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post147
Next »