Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Bayersk öl och ost – bästa kombinationerna

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-21 16:13
Bayern är världsberömt för sina många goda ölsorter och -stilar. Men i det stora förbundslandet görs det också en hel del ost – drygt 400 olika sorter närmare bestämt. Tillsammans kan de två sakerna utgöra en magisk kombo.

Vissa bayerska ostar och ostbaserade tillbehör är till och med gjorda med en gnutta öl, som mjukoströran Obatzda som också innehåller en hel del lök. Därför passar en ljus lager (Helles) extra bra att skölja ner det hela med. Den bästa kombinationen uppstår annars när ostens och ölets smaker förstärker och lyfter fram varandra. Generellt kan man säga att milda och mindre lagrade ostar eller färskost passar bäst tillsammans med milda, ljusa och alkoholsvagare öl. Starka, saltiga och vällagrade ostar passar i sin tur bäst ihop med maltiga, mörkare och starkare öl.

Rätt kombinerat kan ost och öl bli en fantastisk smakupplevelse (foto: Shutterstock).

Många mat- och dryckeskännare
jämför ett bra veteöl med champagne och väljer ost att kombinera med därefter. Särskilt bra kombinationer är kristallweizen och mozzarella samt hefeweizen och feta. För starkare, smakrika ostar som kittost, blåmögelost eller vällagrad hårdost passar en märzen eller ett ljust eller mörkt bocköl. Många mjukostar funkar bäst med öl med lite mer distinkt humlesmak; camembert eller brie passar till exempel bra med en pilsner.

Så här testar du ost- och ölkombinationer:
Låt osten långsamt smälta på tungan och tryck sedan ostmassan upp mot gommen. När ostens smaker spridit sig i munhålan efter ungefär trettio sekunder, tar du en liten klunk öl och låter det spridas över tungan. När ölen långsamt värms upp frigörs alla smaker och vävs samman med de från osten. Smakerna når då luktreceptorerna ”bakifrån” (retronasalt) och en perfekt smakupplevelse uppstår.

Här är de bästa kombinationerna av bayersk öl och ost:
· Gräddost (Butterkäse) – Ljust veteöl, men också blandningar som radler eller russ (ljus lager respektive ljust veteöl blandat med citronläsk)
· Färskost, örtig kvarg – Ljust veteöl
· Camembert (beroende på mognadsgrad) – Ljust eller mörkt veteöl eller ljus lager (Helles)
· Mozzarella – Pilsner
· Obatzda – Ljus lager
· Allgäuer Emmentaler – Ljus lager, exportöl, pilsner
· Färsk gouda – Exportöl, pilsner
· Tilsiter – Märzen, mörkt vollbier
· Romadur – Mörkt exportöl, märzen, schwarzbier
· Blåmögelost – Mörkt exportöl, märzen, ljus vetebock
· Hårdost – Exportöl, märzen
· Allgäuer Bergkäse – Exportöl, mörk lager (Dunkel), bock/dubbelbock
· Weisslacker – Mörk dubbelbock, vetebock, isbock (Eisbock)

Källa: Bayerischer Brauerbund e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post353

Därför är bayerska ölsejdlar större än kölschglas

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-07-14 10:34
I Köln kan öldrickarna få en nyupphälld öl varje minut, medan man i Bayern får ett mindre ölfat att dricka ur. Förklaringen handlar om logistik och bayerska folkfester.

Många som besöker Köln förundras över de små glas som stadens ölstolthet, kölsch, serveras i. Det klassiska kölschglaset, Stange, rymmer tjugo centiliter och fylls kontinuerligt på av kyparen (Köbes) tills öldrickaren själv säger stopp. Det lilla glaset väcker även viss munterhet hos många bayrare som är vana vid betydligt större glas, som den vid folkfester vanliga enliterssejdeln (Mass), och som därför ofta ger Rhenlandets glasvariant öknamn som exempelvis ”provrör”.


I Köln kan servitörerna - Köbes - servera öl i parti och minut (foto: Deutschen Brauer-Bund).

Men varför är glasen
olika stora? Enligt många experter hittar vi svaret i bayersk öltradition. I Bayern har det alltid varit tradition att dricka stora mängder öl i samband med årets folkfester, där besökarna ofta är många och sitter tätt. Detta leder i sin tur till vissa logistikproblem, eftersom det är svårt för serveringspersonalen att hinna komma med ny öl i samma takt som den dricks upp. Att servera en liter på en gång blir då ett sätt att klara av att möta gästernas efterfrågan. Medan kölsch hälls upp och serveras i parti och minut, måste alltså bayrarna själva så att säga hålla i förvaringskärlet.

Den genomsnittlige kölschdrickaren kan alltså sägas ha färskare öl framför sig, medan bayraren i regel har mer. Ur psykologisk synvinkel finns det också en skillnad. Kölschdrickarna kan helt sanningsenligt säga att de druckit 22 öl, när deras vänner i Bayern ”bara” fått i sig fyra (eller åtta om man dricker ur det vanligare halvliterglaset Halbes). Den genomsnittlige tysken dricker för övrigt 110 liter öl varje år. Motsvarande siffra i Bayern är 200 liter, vilket motsvarar 1 000 kölschglas.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post351

Tyska ölets dag: Tio fakta om tysk öl

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-23 11:38
I dag firar vi det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres. Att det är just den 23 april som blivit ölets nationaldag i Tyskland beror på att det var på detta datum 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.

Det de flesta nog känner till om renhetslagen är att den anger att endast vatten, malt, humle och (senare) jäst är de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning. Men lagen har också kommit att representera bevarandet av traditionella hantverksmetoder och betraktas i dag som den äldsta livsmedelslagen i världen som fortfarande är i bruk.

Reinheitsgebot instiftades den 23 april 1516 i bayerska Ingolstadt (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).


Här är tio fakta om tysk öl, som ni kanske eller kanske inte känner till:

1. Antalet bryggerier fortsätter att öka
Enligt en uppskattning från det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund, kommer antalet tyska bryggerier att passera 1 500-gränsen under våren 2018. I slutet av 2017 fanns det 1 492 bryggerier, vilket är 150 fler än för fem år sedan.

2. Södra Tyskland har flest bryggerier
Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken 2017. Därefter följer Baden-Württemberg med 204 och Nordrhein-Westfalen med 140. Niedersachsen och Hessen med 82 respektive 80 bryggerier är fyra och femma på listan.

3. Det finns över 6 000 ölsorter i Tyskland
Enbart i Tyskland bryggs det mer än 6 000 olika ölsorter. Varje vecka kommer minst ett nytt öl ut på marknaden. Beräkningar visar att om tyska öldrickare drack ett nytt öl varje dag skulle det ta mer än sexton år att prova alla sorter.

Tyskland visar upp en fantastisk mångfald med fler än 6 000 olika ölsorter (foto: DBB).


4. Tyskland är Europamästare i ölbryggning

Tyska bryggerier producerar cirka 9,5 miljarder liter öl varje år. Det gör landet till den största ölproducenten i Europa, före Ryssland (7,8 miljarder liter) och Storbritannien (4,4 miljarder). På grund av den demografiska utvecklingen och nya konsumentmönster minskar dock konsumtionen. 2017 var den genomsnittliga tyska ölkonsumtionen 101 liter per person, jämfört med 104 liter 2016.

5. Pilsner är den populäraste ölstilen
Med över femtio procent av marknaden är pilsnern fortfarande den populäraste stilen i Tyskland. Den följs av veteöl och exportöl med cirka sju procent vardera. På fjärde plats återfinns den i Bayern populära ljusa lagerstilen Helles med runt sex procent av marknaden.

6. Män och kvinnor har olika smak
Medan tyska män i huvudsak pilsner föredrar, är det Helles och alkoholfria öl som går hem mest hos kvinnorna. 46 procent av männen och 36 procent av kvinnorna säger sig föredra pilsner, medan Helles föredras av elva procent av männen och femton procent av kvinnorna. När det kommer till alkoholfria öl är det endast nio procent av männen som säger sig föredra det, men närmare fjorton procent av kvinnorna.

Tyska män föredrar pilsner medan kvinnorna hellre dricker alkoholfritt (foto: aponet.de).


7. Alkoholfria öl fortsätter att öka

Sedan 2008 har försäljningen av alkoholfria öl fördubblats i Tyskland. 2017 såldes drygt 6,2 miljoner hektoliter alkoholfritt öl och så kallade maltdrycker, som producerats av tyska bryggerier. De alkoholfria ölens marknadsandel är för närvarande sex procent. Det finns drygt 400 alkoholfria ölsorter, främst pilsner, veteöl och radler, men också lokala specialiteter som kölsch och alt.

8. Hantverksöl erövrar den tyska marknaden
När man i Tyskland pratar om Craft Bier, menar man i huvudsak stilar som inte är typiskt tyska, som ofta innehåller större mängder (och nya sorters) humle och som ofta bryggs av små regionala bryggerier. I dag är hantverksölens marknadsandel endast en till två procent, men trenden och intresset växer explosionsartat.

9. Regionala specialiteter och gamla recept är trendigt
Marknadsundersökningar visar att regionala specialiteter som land-, keller- och zwickelbier ökar i popularitet hos konsumenterna. Dessa öl bryggs ofta efter gamla recept eller tolkningar av dessa. Som exempel kan nämnas berliner weisse, det suraktiga ölet som beundrades redan av Napoleons soldater, som kallade det ”nordens champagne”.

10. Tysk bryggarkonst är världsberömd
Tyska bryggarutbildningar har ett utmärkt rykte över hela världen. Unga människor från världens alla hörn kommer till tyska universitet och fackskolor för att studera ölbryggning. Att bryggarkonsten i högsta grad lever i Tyskland visas också genom det ökande antalet hemmabryggare och utbildade ölsommelierer. Många ölbryggarkurser är fullbokade flera månader i förväg.

Källa: Deutscher Brauer-Bund e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post313

Bayerns klosterbryggerier hyllar fristaten

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-12 17:58

I år är det 100 år sedan Fristaten Bayern bildades. Det uppmärksammas på två sätt av de bayerska klosterbryggerierna.

Sju bayerska klosterbryggerier firar fristatens 100-årsjubileum med en uppsättning specialöl. Dessa finns tillgängliga i samband med den jubileumsutställning som visas i klostret Ettal mellan den 3 maj och 4 november. Medverkar gör Brauerei Aldersbach med en zwickel, Klosterbrauerei Baumburg med ett mörkt bocköl, Klosterbrauerei Ettal med ett ljust bocköl, Klosterbrauerei Scheyern med ett veteöl, Weltenburger Klosterbrauerei med en mörk dubbelbock och Klosterbrauerei Weissenohe med en märzen. Klosterbrauerei Kreuzberg buteljerar inga öl, utan bidrar istället till festligheterna med presentkort.

De deltagande bryggerierna visar upp sina specialöl (foto: Förderverein bayerischer Klosterbrauereien).


Samtliga deltagande bryggerier
kan skryta med att vara betydligt äldre än Fristaten Bayern. Det äldsta av dem, Weltenburger, slår jubileumsobjektet med hela 868 år. Därför kommer också etiketten på deras specialöl prydas av talet 868, tillsammans med en notering om att deras öl spelat en roll i Bayerns historia sedan år 1050. Detta öl förväntas presenteras i början av juni av Bayerns ministerpresident Markus Söder. Till hösten kommer sedan del två i klosterbryggeriernas firande. Den 20-21 oktober deltar de i den första festivalen för fatlagrad öl och sprit i Ettal. Bryggerierna i Aldersbach, Ettal, Weissenohe och Weltenburg deltar med specialframtagna öl, medan Baumburg, Kreuzberg och Scheyern presenterar nya destillerade drycker.

Bayerns historia sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som till år 555, då det går att belägga att ett bayerskt storhertigdöme existerar. Från 1180 styrs Bayern av huset Wittelsbach och är såväl hertigdöme som kurfurstendöme och kungarike. 1918 faller dock den wittelbachska monarkin i samband med novemberoroligheterna, ibland också kallat den tyska novemberrevolutionen. Den 8 november avsätts den siste kungen av huset Wittelsbach, Ludvig III, och Bayern utropas som fristat under namnet Freistaat Bayern.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post297

Kultdrycken som går mot en renässans

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-23 16:43

En dryck som var populär på de tyska inneställena för trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom att fylla en enliterssejdel (Mass) med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk motsvarighet till ordet Bock, som inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på bayersk dialekt uttalat Oanpock som senare blev Bockbier). Eftersom bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och 80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord. I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans. Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post289

Avrunda julbordet med ölsmakande dessert

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-13 14:44

Julen är verkligen matens och dryckens högtid. Traditionerna är många, men varför inte prova något annat än ris á la Malta till efterrätt i år – något med öl, kanske? Här får ni tips på ett recept som passar bra så här i juletider, med sina smaker av pepparkaka och choklad.

Vad passar bättre som avslut på julmiddagen än en smarrig ölsmakande dessert? (Foto: Bayerischer Brauerbund)


Till fruktiga desserter som denna passar det alldeles utmärkt att dricka en mörk vetebock, till exempel Schneider Weisses Aventinus. En vanlig dubbelbock som Ayingers Celebrator funkar givetvis också. De karamellaktiga tonerna från den rostade malten i mörka öl funkar extra bra i kombination med smaker som söt kola, pepparkaka och choklad.

Pepparkaks- och körsbärsdessert med mörkt ölskum

Ingredienser:
1 paket chokladpuddingpulver
0,5 l mjölk
8 cl mörkt öl (till exempel Störtebeker Schwarzbier)
1/4 l dubbelbocköl (förslagsvis Ayinger Celebrator)
Florsocker
5 äggulor
2 gelatinblad
1 burk inlagda sura körsbär
100 g socker
Lite citronsaft
1 vaniljstång
1 kanelstång
Matstärkelse
8 Lebkuchen (tyska pepparkakor med kexbotten)
0,5 l vispad grädde
Choklad att riva
Glas till servering

Gör så här:
1. Gör chokladpudding med mjölk och pulver enligt instruktionerna på paketet. Lägg chokladpuddingen i en skål och strö över socker så att det inte bildas skinn.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
3. Gör ölskum genom att blanda öl, socker och äggulor i en metallskål. Rör över varmt vattenbad tills blandningen är krämig. Lägg i gelatinet och låt det lösas upp i den varma blandningen. Rör om blandningen tills den svalnar, vänd ner lite av grädden under skummet (spara resten till chokladpuddingen) och låt stelna i kylen.
4. Häll av körsbären, men behåll saften.
5. Koka upp 80 gram socker med lite citronsaft och låt det karamelliseras. Häll i lite öl och körsbärssaften. Skrapa av vaniljen och lägg i tillsammans med kanelstången och låt det koka upp.
6. Blanda stärkelse med vatten och bind saften. Lägg i körsbär och låt det koka upp. Låt det sedan svalna.
7. Pressa chokladpuddingen genom ett durkslag. Tillsätt lite vispad grädde.
8. Skär bort bottenkexet från pepparkakorna. Skär dem i små bitar och lägg i botten av dessertglasen.
9. Fyll glasen med körsbär, pudding och ölskum. Toppa med vispad grädde och riven choklad innan servering.


Recept från bayern.by  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post251

Fotbollsdomare bakom Bremens öl- och snapskombination

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-27 17:43

Den som beställer en "Ahlenfelder" i Bremen lär fortfarande få en öl och en snaps. Bakom den dryckeskombon hittar vi en legendarisk fotbollsdomare.

En öl och en Malteser Aquavit kallas för "Ahlenfelder" i Bremen (foto: drinkmix.de).


Wolf-Dieter Ahlenfelder må ha varit död i drygt tre år, men han lever fortfarande kvar i mångas minne som en kultfigur inom tysk fotboll. Han var lika känd för sitt resoluta sätt att leda matcherna som för sin påtagliga ölmage. Men hans karriär kunde ha slutat innan den knappt hunnit börja.

Den 8 november 1975 skulle Ahlenfelder döma sin tredje match i Bundesliga, den mellan Werder Bremen och Hannover 96. Innan matchen åt han lunch med domarbasen Richard Ackerschrott. Ahlenfelder, som trots att han snart skulle leda en fotbollsmatch i Tysklands högsta liga, beställde in en öl och en Malteserkreuz Aquavit att skölja ner maten med. När domaren senare kritiserades för tilltaget svarade han att ”vi är män och vi dricker inte Fanta”.

Att alkoholintaget påverkade Ahlenfelders insats på planen blev tydligt när han blåste av första halvlek redan efter 32 minuter. Enligt mediebolaget NDR ska då följande dialog ha utspelat sig mellan domaren och Werder Bremens försvarare Horst-Dieter Höttges:

Höttges: "Domar’n, är du säker på att det är halvtid redan?"
Ahlenfelder: "Hurså, herr Höttges?"
Höttges: "Min tröja, vet du, brukar alltid vara dyblöt vid halvtid, men titta, den är nästan helt torr."

Ahlenfelder inspekterade tröjan och tittade sedan bort mot ena linjemannen, som frenetiskt pekade på sin klocka. Matchen fick fortgå, bara för att blåsas av elva minuter senare – fortfarande nittio sekunder för tidigt.

Wolf-Dieter Ahlenfelder dömde i Bundesliga under tretton år (foto: ndr.de).


Det tyska fotbollsförbundet
valde dock att ha överseende med saken. Ahlenfelder hade blivit förkyld och tagit hostmedicin som innehöll alkohol, hette det. Wolf-Dieter Ahlenfelder skulle döma 106 matcher till i Bundesliga, innan han la pipan på hyllan 1988. I augusti 2014 avled han i sviterna av sin diabetes, sjuttio år gammal. Men dryckeskombinationen öl och Malteser lever ännu kvar, så nästa gång ni är i Bremen kan ni alltid prova med att beställa ”ein Ahlenfelder, bitte”.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post243

Historisk bryggeribyggnad till salu

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-27 15:08

Nu finns chansen för den som vill äga en egen del av den tyska bryggerihistorien. Det gamla Feldschlösschen-bryggeriet i Greiz ligger ute till försäljning.

Om du vill äga ett eget bryggeri och har 299 000 euro över så ska du fortsätta läsa. Nu finns nämligen chansen att köpa en bryggeribyggnad från 1896 i den lilla staden Greiz i sydöstra Thüringen. Nackdelen? Bryggeriet har inte varit aktivt sedan 2005 och utrustningen är närmare trettio år gammal.

Nu går det att förvärva ett stycke bryggerihistoria i Greiz (foto: Immovario).


Bryggeriutrustningen inkluderar
bland annat två maltsilon, kopparpannor, whirlpool, vörtkylare på sjuttio hektoliter och en åttio hektoliters varmvattentank. Det är dock svårt att säga exakt i vilket skick som utrustningen är. Inom den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten finns också kontor, lager, garage och verkstad. Totalt omfattar byggnad och omgivande tomtmark 14 604 kvadratmeter, enligt mäklarfirman Immovarios hemsida.

Det var den 1 juni 1893 som bryggmästaren Franz Wiedemar köpte bryggeriet och döpte det till Brauerei Feldschlösschen. Vid sekelskiftet 1800/1900 byggdes bryggeriet mer eller mindre helt om och fick dagens utseende. Vid den här tiden tillkom också bryggeriets restaurang.

Bryggeriutrustningen från tidigt 1990-tal är i okänt skick (foto: Immovario).


Efter andra världskriget
hamnade bryggeriet i Östtyskland, vilket inte direkt hade någon positiv effekt på underhållet. När Berlinmuren fallit gick dock bryggeri och restaurang igenom en totalrenovering åren 1991-1992. Det är också från den här tiden som den mesta av bryggeriutrustningen är.

I december 1995 togs bryggeriet över av Isolde Haase, som drev det vidare i tio år. 2005 las dock bryggeridelen ner och i dag återstår bara restaurangen Gaststätte Feldschlösschen. Det är fortfarande en populär mötesplats för såväl gammal som ung. Byggnaden har delvis restaurerats och är i bra kondition. Den har också fortfarande kvar många vackra inredningsdetaljer från sin glans dagar.

Många vackra detaljer från förr är bevarade (foto: Immovario).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post230
Next »