Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Tyska ölets dag: Tio fakta om tysk öl

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-04-23 11:38
I dag firar vi det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres. Att det är just den 23 april som blivit ölets nationaldag i Tyskland beror på att det var på detta datum 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.

Det de flesta nog känner till om renhetslagen är att den anger att endast vatten, malt, humle och (senare) jäst är de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning. Men lagen har också kommit att representera bevarandet av traditionella hantverksmetoder och betraktas i dag som den äldsta livsmedelslagen i världen som fortfarande är i bruk.

Reinheitsgebot instiftades den 23 april 1516 i bayerska Ingolstadt (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).


Här är tio fakta om tysk öl, som ni kanske eller kanske inte känner till:

1. Antalet bryggerier fortsätter att öka
Enligt en uppskattning från det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund, kommer antalet tyska bryggerier att passera 1 500-gränsen under våren 2018. I slutet av 2017 fanns det 1 492 bryggerier, vilket är 150 fler än för fem år sedan.

2. Södra Tyskland har flest bryggerier
Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken 2017. Därefter följer Baden-Württemberg med 204 och Nordrhein-Westfalen med 140. Niedersachsen och Hessen med 82 respektive 80 bryggerier är fyra och femma på listan.

3. Det finns över 6 000 ölsorter i Tyskland
Enbart i Tyskland bryggs det mer än 6 000 olika ölsorter. Varje vecka kommer minst ett nytt öl ut på marknaden. Beräkningar visar att om tyska öldrickare drack ett nytt öl varje dag skulle det ta mer än sexton år att prova alla sorter.

Tyskland visar upp en fantastisk mångfald med fler än 6 000 olika ölsorter (foto: DBB).


4. Tyskland är Europamästare i ölbryggning

Tyska bryggerier producerar cirka 9,5 miljarder liter öl varje år. Det gör landet till den största ölproducenten i Europa, före Ryssland (7,8 miljarder liter) och Storbritannien (4,4 miljarder). På grund av den demografiska utvecklingen och nya konsumentmönster minskar dock konsumtionen. 2017 var den genomsnittliga tyska ölkonsumtionen 101 liter per person, jämfört med 104 liter 2016.

5. Pilsner är den populäraste ölstilen
Med över femtio procent av marknaden är pilsnern fortfarande den populäraste stilen i Tyskland. Den följs av veteöl och exportöl med cirka sju procent vardera. På fjärde plats återfinns den i Bayern populära ljusa lagerstilen Helles med runt sex procent av marknaden.

6. Män och kvinnor har olika smak
Medan tyska män i huvudsak pilsner föredrar, är det Helles och alkoholfria öl som går hem mest hos kvinnorna. 46 procent av männen och 36 procent av kvinnorna säger sig föredra pilsner, medan Helles föredras av elva procent av männen och femton procent av kvinnorna. När det kommer till alkoholfria öl är det endast nio procent av männen som säger sig föredra det, men närmare fjorton procent av kvinnorna.

Tyska män föredrar pilsner medan kvinnorna hellre dricker alkoholfritt (foto: aponet.de).


7. Alkoholfria öl fortsätter att öka

Sedan 2008 har försäljningen av alkoholfria öl fördubblats i Tyskland. 2017 såldes drygt 6,2 miljoner hektoliter alkoholfritt öl och så kallade maltdrycker, som producerats av tyska bryggerier. De alkoholfria ölens marknadsandel är för närvarande sex procent. Det finns drygt 400 alkoholfria ölsorter, främst pilsner, veteöl och radler, men också lokala specialiteter som kölsch och alt.

8. Hantverksöl erövrar den tyska marknaden
När man i Tyskland pratar om Craft Bier, menar man i huvudsak stilar som inte är typiskt tyska, som ofta innehåller större mängder (och nya sorters) humle och som ofta bryggs av små regionala bryggerier. I dag är hantverksölens marknadsandel endast en till två procent, men trenden och intresset växer explosionsartat.

9. Regionala specialiteter och gamla recept är trendigt
Marknadsundersökningar visar att regionala specialiteter som land-, keller- och zwickelbier ökar i popularitet hos konsumenterna. Dessa öl bryggs ofta efter gamla recept eller tolkningar av dessa. Som exempel kan nämnas berliner weisse, det suraktiga ölet som beundrades redan av Napoleons soldater, som kallade det ”nordens champagne”.

10. Tysk bryggarkonst är världsberömd
Tyska bryggarutbildningar har ett utmärkt rykte över hela världen. Unga människor från världens alla hörn kommer till tyska universitet och fackskolor för att studera ölbryggning. Att bryggarkonsten i högsta grad lever i Tyskland visas också genom det ökande antalet hemmabryggare och utbildade ölsommelierer. Många ölbryggarkurser är fullbokade flera månader i förväg.

Källa: Deutscher Brauer-Bund e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post313

Bayerns klosterbryggerier hyllar fristaten

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-12 17:58

I år är det 100 år sedan Fristaten Bayern bildades. Det uppmärksammas på två sätt av de bayerska klosterbryggerierna.

Sju bayerska klosterbryggerier firar fristatens 100-årsjubileum med en uppsättning specialöl. Dessa finns tillgängliga i samband med den jubileumsutställning som visas i klostret Ettal mellan den 3 maj och 4 november. Medverkar gör Brauerei Aldersbach med en zwickel, Klosterbrauerei Baumburg med ett mörkt bocköl, Klosterbrauerei Ettal med ett ljust bocköl, Klosterbrauerei Scheyern med ett veteöl, Weltenburger Klosterbrauerei med en mörk dubbelbock och Klosterbrauerei Weissenohe med en märzen. Klosterbrauerei Kreuzberg buteljerar inga öl, utan bidrar istället till festligheterna med presentkort.

De deltagande bryggerierna visar upp sina specialöl (foto: Förderverein bayerischer Klosterbrauereien).


Samtliga deltagande bryggerier
kan skryta med att vara betydligt äldre än Fristaten Bayern. Det äldsta av dem, Weltenburger, slår jubileumsobjektet med hela 868 år. Därför kommer också etiketten på deras specialöl prydas av talet 868, tillsammans med en notering om att deras öl spelat en roll i Bayerns historia sedan år 1050. Detta öl förväntas presenteras i början av juni av Bayerns ministerpresident Markus Söder. Till hösten kommer sedan del två i klosterbryggeriernas firande. Den 20-21 oktober deltar de i den första festivalen för fatlagrad öl och sprit i Ettal. Bryggerierna i Aldersbach, Ettal, Weissenohe och Weltenburg deltar med specialframtagna öl, medan Baumburg, Kreuzberg och Scheyern presenterar nya destillerade drycker.

Bayerns historia sträcker sig åtminstone så långt tillbaka som till år 555, då det går att belägga att ett bayerskt storhertigdöme existerar. Från 1180 styrs Bayern av huset Wittelsbach och är såväl hertigdöme som kurfurstendöme och kungarike. 1918 faller dock den wittelbachska monarkin i samband med novemberoroligheterna, ibland också kallat den tyska novemberrevolutionen. Den 8 november avsätts den siste kungen av huset Wittelsbach, Ludvig III, och Bayern utropas som fristat under namnet Freistaat Bayern.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post297

Kultdrycken som går mot en renässans

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-23 16:43

En dryck som var populär på de tyska inneställena för trettiotalet år sedan är på väg att göra comeback. Ingredienser: Öl, cola och körsbärslikör.

Goass är inte bara det sydbayerska ordet för gethona, det är också en del av namnet på en dryck som många trott, eller hoppats, fallit i glömska. Goassmass, ibland Goassnmass eller bara Goass, är den unika dryck man får genom att fylla en enliterssejdel (Mass) med öl, cola och körsbärslikör. Varianter förekommer dock beroende på var man är. I norra Bayern utgörs receptet i regel av en halvliter mörkt öl eller weissbier samt en halvliter cola, toppat med ett snapsglas körsbärslikör eller konjak. Whisky eller andra destillerade drycker förekommer också. I södra Bayern lägger man gärna i två råa ägg och kallar det hela Gaggerle.

Även om recepten på Goassmass varierar så ska halva sejdeln innehålla öl (foto: DPA).


Varför heter då Goassmass
som den gör? Namnet verkar i vilket fall inte ha något med getter att göra. Istället får vi gå tillbaka till 1700-talets München och de jesuitmunkar som bryggde en sötare och svagare variant av bocköl som man kallade Gais, ibland också stavat Geiss. Det är alltså en etymologisk motsvarighet till ordet Bock, som inte heller har med djuret att göra, utan kommer från Ainpöckisch Bier efter dess ursprung i staden Einbeck (på bayersk dialekt uttalat Oanpock som senare blev Bockbier). Eftersom bocköl är starkt var det måhända logiskt att namnge den svagare drycken efter den kvinnliga geten.

Goassmass hade sin storhetstid under 1970- och 80-talet, då den gärna avnjöts på tyska diskotek eller vid ölhallarnas stambord. I samband med alkoläskens intåg på 1990-talet och framväxten av andra ölblandningar, minskade dock efterfrågan. Det går visserligen att hitta drycken på en och annan München-restaurang, men det är först sedan kabaréartisten Thomas Mayer, mer känd som Vogelmayer, satt igång ett återupplivningsförsök som det på allvar börjat talas om den igen. Tillsammans med den kände krögaren Hubert Reisinger har Mayer startat ett korståg för en Goassmass-renässans. Reisinger har till och med sagt att han vill servera blandningen på den stora folkfesten Gäubodenfest i Straubing, något som väckt viss uppståndelse bland dem som minns – ibland med fasa – drycken från sin ungdom.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post289

Avrunda julbordet med ölsmakande dessert

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-12-13 14:44

Julen är verkligen matens och dryckens högtid. Traditionerna är många, men varför inte prova något annat än ris á la Malta till efterrätt i år – något med öl, kanske? Här får ni tips på ett recept som passar bra så här i juletider, med sina smaker av pepparkaka och choklad.

Vad passar bättre som avslut på julmiddagen än en smarrig ölsmakande dessert? (Foto: Bayerischer Brauerbund)


Till fruktiga desserter som denna passar det alldeles utmärkt att dricka en mörk vetebock, till exempel Schneider Weisses Aventinus. En vanlig dubbelbock som Ayingers Celebrator funkar givetvis också. De karamellaktiga tonerna från den rostade malten i mörka öl funkar extra bra i kombination med smaker som söt kola, pepparkaka och choklad.

Pepparkaks- och körsbärsdessert med mörkt ölskum

Ingredienser:
1 paket chokladpuddingpulver
0,5 l mjölk
8 cl mörkt öl (till exempel Störtebeker Schwarzbier)
1/4 l dubbelbocköl (förslagsvis Ayinger Celebrator)
Florsocker
5 äggulor
2 gelatinblad
1 burk inlagda sura körsbär
100 g socker
Lite citronsaft
1 vaniljstång
1 kanelstång
Matstärkelse
8 Lebkuchen (tyska pepparkakor med kexbotten)
0,5 l vispad grädde
Choklad att riva
Glas till servering

Gör så här:
1. Gör chokladpudding med mjölk och pulver enligt instruktionerna på paketet. Lägg chokladpuddingen i en skål och strö över socker så att det inte bildas skinn.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
3. Gör ölskum genom att blanda öl, socker och äggulor i en metallskål. Rör över varmt vattenbad tills blandningen är krämig. Lägg i gelatinet och låt det lösas upp i den varma blandningen. Rör om blandningen tills den svalnar, vänd ner lite av grädden under skummet (spara resten till chokladpuddingen) och låt stelna i kylen.
4. Häll av körsbären, men behåll saften.
5. Koka upp 80 gram socker med lite citronsaft och låt det karamelliseras. Häll i lite öl och körsbärssaften. Skrapa av vaniljen och lägg i tillsammans med kanelstången och låt det koka upp.
6. Blanda stärkelse med vatten och bind saften. Lägg i körsbär och låt det koka upp. Låt det sedan svalna.
7. Pressa chokladpuddingen genom ett durkslag. Tillsätt lite vispad grädde.
8. Skär bort bottenkexet från pepparkakorna. Skär dem i små bitar och lägg i botten av dessertglasen.
9. Fyll glasen med körsbär, pudding och ölskum. Toppa med vispad grädde och riven choklad innan servering.


Recept från bayern.by  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post251

Fotbollsdomare bakom Bremens öl- och snapskombination

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-27 17:43

Den som beställer en "Ahlenfelder" i Bremen lär fortfarande få en öl och en snaps. Bakom den dryckeskombon hittar vi en legendarisk fotbollsdomare.

En öl och en Malteser Aquavit kallas för "Ahlenfelder" i Bremen (foto: drinkmix.de).


Wolf-Dieter Ahlenfelder må ha varit död i drygt tre år, men han lever fortfarande kvar i mångas minne som en kultfigur inom tysk fotboll. Han var lika känd för sitt resoluta sätt att leda matcherna som för sin påtagliga ölmage. Men hans karriär kunde ha slutat innan den knappt hunnit börja.

Den 8 november 1975 skulle Ahlenfelder döma sin tredje match i Bundesliga, den mellan Werder Bremen och Hannover 96. Innan matchen åt han lunch med domarbasen Richard Ackerschrott. Ahlenfelder, som trots att han snart skulle leda en fotbollsmatch i Tysklands högsta liga, beställde in en öl och en Malteserkreuz Aquavit att skölja ner maten med. När domaren senare kritiserades för tilltaget svarade han att ”vi är män och vi dricker inte Fanta”.

Att alkoholintaget påverkade Ahlenfelders insats på planen blev tydligt när han blåste av första halvlek redan efter 32 minuter. Enligt mediebolaget NDR ska då följande dialog ha utspelat sig mellan domaren och Werder Bremens försvarare Horst-Dieter Höttges:

Höttges: "Domar’n, är du säker på att det är halvtid redan?"
Ahlenfelder: "Hurså, herr Höttges?"
Höttges: "Min tröja, vet du, brukar alltid vara dyblöt vid halvtid, men titta, den är nästan helt torr."

Ahlenfelder inspekterade tröjan och tittade sedan bort mot ena linjemannen, som frenetiskt pekade på sin klocka. Matchen fick fortgå, bara för att blåsas av elva minuter senare – fortfarande nittio sekunder för tidigt.

Wolf-Dieter Ahlenfelder dömde i Bundesliga under tretton år (foto: ndr.de).


Det tyska fotbollsförbundet
valde dock att ha överseende med saken. Ahlenfelder hade blivit förkyld och tagit hostmedicin som innehöll alkohol, hette det. Wolf-Dieter Ahlenfelder skulle döma 106 matcher till i Bundesliga, innan han la pipan på hyllan 1988. I augusti 2014 avled han i sviterna av sin diabetes, sjuttio år gammal. Men dryckeskombinationen öl och Malteser lever ännu kvar, så nästa gång ni är i Bremen kan ni alltid prova med att beställa ”ein Ahlenfelder, bitte”.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post243

Historisk bryggeribyggnad till salu

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-27 15:08

Nu finns chansen för den som vill äga en egen del av den tyska bryggerihistorien. Det gamla Feldschlösschen-bryggeriet i Greiz ligger ute till försäljning.

Om du vill äga ett eget bryggeri och har 299 000 euro över så ska du fortsätta läsa. Nu finns nämligen chansen att köpa en bryggeribyggnad från 1896 i den lilla staden Greiz i sydöstra Thüringen. Nackdelen? Bryggeriet har inte varit aktivt sedan 2005 och utrustningen är närmare trettio år gammal.

Nu går det att förvärva ett stycke bryggerihistoria i Greiz (foto: Immovario).


Bryggeriutrustningen inkluderar
bland annat två maltsilon, kopparpannor, whirlpool, vörtkylare på sjuttio hektoliter och en åttio hektoliters varmvattentank. Det är dock svårt att säga exakt i vilket skick som utrustningen är. Inom den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten finns också kontor, lager, garage och verkstad. Totalt omfattar byggnad och omgivande tomtmark 14 604 kvadratmeter, enligt mäklarfirman Immovarios hemsida.

Det var den 1 juni 1893 som bryggmästaren Franz Wiedemar köpte bryggeriet och döpte det till Brauerei Feldschlösschen. Vid sekelskiftet 1800/1900 byggdes bryggeriet mer eller mindre helt om och fick dagens utseende. Vid den här tiden tillkom också bryggeriets restaurang.

Bryggeriutrustningen från tidigt 1990-tal är i okänt skick (foto: Immovario).


Efter andra världskriget
hamnade bryggeriet i Östtyskland, vilket inte direkt hade någon positiv effekt på underhållet. När Berlinmuren fallit gick dock bryggeri och restaurang igenom en totalrenovering åren 1991-1992. Det är också från den här tiden som den mesta av bryggeriutrustningen är.

I december 1995 togs bryggeriet över av Isolde Haase, som drev det vidare i tio år. 2005 las dock bryggeridelen ner och i dag återstår bara restaurangen Gaststätte Feldschlösschen. Det är fortfarande en populär mötesplats för såväl gammal som ung. Byggnaden har delvis restaurerats och är i bra kondition. Den har också fortfarande kvar många vackra inredningsdetaljer från sin glans dagar.

Många vackra detaljer från förr är bevarade (foto: Immovario).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post230

Nu firar tyska ölbryggare nyår

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-29 15:48

Allt fler tyska bryggerier och krogar återupplivar en urgammal tradition. I slutet av september bjuder man in till fest, där man firar ett framgångsrikt bryggår samt ölets mångfald, kvalitet och renhet.

I slutet av september firas det bryggarnyår i Tyskland (foto: Badische Zeitung).


Enligt gammal sedvänja slutar det tyska bryggaråret den 30 september. Den 1 oktober är därmed den officiella starten på den nya ölbryggningssäsongen. Av den anledningen firar bryggeribranschen traditionellt sitt nyår – Brauersilvester – den sista september. Fortfarande är det också många tyska bryggerier som har sitt räkenskapsår från den 1 oktober till den 30 september.

Tanken om ett bryggarår uppstod under medeltiden. På den tiden innebar de varma sommarmånaderna något som kanske är svårt att ta till sig i en värld med konstgjorda kylmöjligheter – det var förbjudet att brygga öl. Innan kylskåpens tidevarv var det bara tillåtet att brygga öl mellan den 29 september och den 23 april. Under övriga tider på året skulle det värmekänsliga ölet ha påverkats på ett allt för negativt sätt.

I början av oktober går det att brygga med nyskördad humle (foto: altmuehlfranken.de).


För att kunna erbjuda
den gyllene drycken även under sommaren, var bryggarna tvungna att brygga stora mängder starkare öl på våren. Detta lagrades sedan i kalla bergrum eller grävdes helt enkelt ner i marken. När så oktober kom kunde man börja brygga igen med nyskördad humle och malt. (Den öl som var kvar sedan vårens bryggningar drack man för övrigt upp under festliga omständigheter – eller oktoberfester.)

Förbudet mot att brygga öl under sommaren avskaffades under 1800-talet, när bättre kylmöjligheter blev tillgängliga. Kvar som en påminnelse om forna tider finns dock traditionen med att fira in det nya bryggaråret. Genom århundradena har denna högtid också kommit att smälta samman med höstens populära skördefester. Bryggarna tar dessutom gärna tillfället i akt att öka ölälskarnas medvetenhet om ölets naturlighet och beroende av naturliga råvaror.  • Comments(2)//bara-bier.nstk.se/#post216

Gruvarbetarölet som erövrade världen

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-07-22 16:41

Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).


Under 1800-talet var
järn- och kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa, kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5 procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var
exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei. Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei Brinkhoff (som i dag ingår i Radeberger Gruppe). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha bryggts av Spatenbräu 1894, men den historien tar vi en annan gång.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post193
Next »