Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Historisk bryggeribyggnad till salu

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-27 15:08

Nu finns chansen för den som vill äga en egen del av den tyska bryggerihistorien. Det gamla Feldschlösschen-bryggeriet i Greiz ligger ute till försäljning.

Om du vill äga ett eget bryggeri och har 299 000 euro över så ska du fortsätta läsa. Nu finns nämligen chansen att köpa en bryggeribyggnad från 1896 i den lilla staden Greiz i sydöstra Thüringen. Nackdelen? Bryggeriet har inte varit aktivt sedan 2005 och utrustningen är närmare trettio år gammal.

Nu går det att förvärva ett stycke bryggerihistoria i Greiz (foto: Immovario).


Bryggeriutrustningen inkluderar
bland annat två maltsilon, kopparpannor, whirlpool, vörtkylare på sjuttio hektoliter och en åttio hektoliters varmvattentank. Det är dock svårt att säga exakt i vilket skick som utrustningen är. Inom den 3 000 kvadratmeter stora fastigheten finns också kontor, lager, garage och verkstad. Totalt omfattar byggnad och omgivande tomtmark 14 604 kvadratmeter, enligt mäklarfirman Immovarios hemsida.

Det var den 1 juni 1893 som bryggmästaren Franz Wiedemar köpte bryggeriet och döpte det till Brauerei Feldschlösschen. Vid sekelskiftet 1800/1900 byggdes bryggeriet mer eller mindre helt om och fick dagens utseende. Vid den här tiden tillkom också bryggeriets restaurang.

Bryggeriutrustningen från tidigt 1990-tal är i okänt skick (foto: Immovario).


Efter andra världskriget
hamnade bryggeriet i Östtyskland, vilket inte direkt hade någon positiv effekt på underhållet. När Berlinmuren fallit gick dock bryggeri och restaurang igenom en totalrenovering åren 1991-1992. Det är också från den här tiden som den mesta av bryggeriutrustningen är.

I december 1995 togs bryggeriet över av Isolde Haase, som drev det vidare i tio år. 2005 las dock bryggeridelen ner och i dag återstår bara restaurangen Gaststätte Feldschlösschen. Det är fortfarande en populär mötesplats för såväl gammal som ung. Byggnaden har delvis restaurerats och är i bra kondition. Den har också fortfarande kvar många vackra inredningsdetaljer från sin glans dagar.

Många vackra detaljer från förr är bevarade (foto: Immovario).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post230

Nu firar tyska ölbryggare nyår

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-09-29 15:48

Allt fler tyska bryggerier och krogar återupplivar en urgammal tradition. I slutet av september bjuder man in till fest, där man firar ett framgångsrikt bryggår samt ölets mångfald, kvalitet och renhet.

I slutet av september firas det bryggarnyår i Tyskland (foto: Badische Zeitung).


Enligt gammal sedvänja slutar det tyska bryggaråret den 30 september. Den 1 oktober är därmed den officiella starten på den nya ölbryggningssäsongen. Av den anledningen firar bryggeribranschen traditionellt sitt nyår – Brauersilvester – den sista september. Fortfarande är det också många tyska bryggerier som har sitt räkenskapsår från den 1 oktober till den 30 september.

Tanken om ett bryggarår uppstod under medeltiden. På den tiden innebar de varma sommarmånaderna något som kanske är svårt att ta till sig i en värld med konstgjorda kylmöjligheter – det var förbjudet att brygga öl. Innan kylskåpens tidevarv var det bara tillåtet att brygga öl mellan den 29 september och den 23 april. Under övriga tider på året skulle det värmekänsliga ölet ha påverkats på ett allt för negativt sätt.

I början av oktober går det att brygga med nyskördad humle (foto: altmuehlfranken.de).


För att kunna erbjuda
den gyllene drycken även under sommaren, var bryggarna tvungna att brygga stora mängder starkare öl på våren. Detta lagrades sedan i kalla bergrum eller grävdes helt enkelt ner i marken. När så oktober kom kunde man börja brygga igen med nyskördad humle och malt. (Den öl som var kvar sedan vårens bryggningar drack man för övrigt upp under festliga omständigheter – eller oktoberfester.)

Förbudet mot att brygga öl under sommaren avskaffades under 1800-talet, när bättre kylmöjligheter blev tillgängliga. Kvar som en påminnelse om forna tider finns dock traditionen med att fira in det nya bryggaråret. Genom århundradena har denna högtid också kommit att smälta samman med höstens populära skördefester. Bryggarna tar dessutom gärna tillfället i akt att öka ölälskarnas medvetenhet om ölets naturlighet och beroende av naturliga råvaror.



  • Comments(2)//bara-bier.nstk.se/#post216

Gruvarbetarölet som erövrade världen

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-07-22 16:41

Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).


Under 1800-talet var
järn- och kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa, kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5 procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var
exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei. Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei Brinkhoff (som i dag ingår i Radeberger Gruppe). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha bryggts av Spatenbräu 1894, men den historien tar vi en annan gång.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post193

Ölblandning inte bara för cyklister

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-23 10:53

Heta, lata sommardagar behöver man en svalkande dryck att kyla ned sig med. För den som tycker att en vanlig starköl blir för mycket i solen, finns det ett alternativ med rötterna i Bayern.

Radler är en uppfriskande dryck - inte bara för cyklister (foto: merkur.de).


Att blanda öl med olika former av läsk är närmast en specialitet för Centraleuropa i allmänhet och Tyskland i synnerhet. Mest känd av dessa ölblandningar är förmodligen Radler, vilket historiskt sett är en blandning av ljust lageröl och citronläsk. Numera går det dock att hitta Radler med andra citrusfrukter också, som blodapelsin och grapefrukt.

Bakgrunden till dryckens namn är inte helt känd, men cyklar lär vara inblandade i dess tillkomst (Radler är det tyska ordet för cyklist). För att hitta Radlers förmodade skapare får vi bege oss nästan hundra år tillbaka i tiden, till den lilla staden Deisenhofen utanför München. Här fanns det en krögare vid namn Franz Xaver Kugler, som under 1920-talet skapade en cykelled som passande nog passerade förbi hans ölställe. En varm junidag 1922 lär det ha stannat en stor mängd cyklister (”säkra källor” talar om cirka 13 000) för att släcka törsten. Kugler märkte till sin förskräckelse att han inte hade tillräckligt med öl kvar och blandade helt sonika ut det han hade hemma med citronläsk. Drycken blev populär hos stamgästerna och resten är, som man säger, historia. I alla fall om man ska tro sägnen. Kombinationen av öl och läsk finns dock dokumenterad i texter redan 1912.

Alla tyska bryggerier med självaktning gör Radler (foto: Karmeliten Brauerei).


Nu för tiden dricks
Radler inte bara i Bayern, utan i hela Tyskland, liksom under olika namn i länder som Österrike, Tjeckien, Ungern, Italien, Slovakien, Slovenien, Kroatien, Polen, Holland och Rumänien. Framför allt uppskattas drycken som en törstsläckare under årets heta månader. En klassisk Radler består av en 50/50-blandning av ljus lageröl och citronläsk. Blandar man istället citronläsken med veteöl får man en Russ, vilket är vanligt i södra Tyskland. I norra Tyskland kallas en blandning mellan pilsner och citronläsk för Alsterwasser, vilket betyder ”vatten från floden Alster”. I Hamburg blandas ölen ibland med cola istället, för att än mer efterlikna flodens grumliga vatten. Öl- och colablandningar kallas ibland också för Diesel, bland annat i Berlin.

En av de populärare blandningarna - Schöfferhofer Grapefrukt (foto: schofferhofer.us)


Fortfarande kommer de bästa
Radler från Tyskland, där alla bryggerier med självaktning har någon form av Radler eller Russ i sitt sortiment. En av de mest populära på senare år är Schöfferhofer Grapefruit – en blandning av veteöl och grapefruktläsk. I Sverige har Radler inte riktigt slagit igenom, trots vissa försök att lansera drycken på marknaden. Den enda tillgängliga variant jag kan komma på är Clausthaler Lemon, en alkoholfri ölblandning som finns i många matvaruaffärer. Men för den som vill prova går det givetvis alldeles utmärkt att själva blanda till en Radler med sin ljusa, tyska favoritöl som bas.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post187

Ölstilen som var borta i nästan 500 år

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-06-07 18:01

Råg har en av de mest mångfacetterade smakerna bland alla sädesslag som används i ölbryggning. I dag används råg allt oftare av hantverksbryggare i nya ölsorter eller för att sätta en modern prägel på gamla stilar. I södra Tyskland har rågöl bryggts länge, om än med ett ”litet” uppehåll.

Råg har en mångfacetterad, kryddig smak (foto: kws.de).


Rågöl, eller Roggenbier, var vanliga i Bayern före och under medeltiden. Ölen var kända för sin mustiga och grumliga kryddighet. När den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) antogs 1516, lyftes dock korn fram som det sädesslag som skulle prioriteras för ölbryggning. Råg skulle istället i första hand användas till brödbakning, vilket resulterade i att rågölen mer eller mindre försvann under närmare 500 år. Det var först 1988 som stilen åter började bryggas av en handfull bayerska bryggerier.

Störtebekers Roggen-Weizen har vi sett på Systembolaget (foto: Störtebeker).


I Tyskland klassas
Roggenbier som specialöl och innehåller upp till sextio procent rågmalt. Det ger ölen en karaktäristisk maltig och kryddig smak med vanligen låg beska. Eftersom man i regel använder samma jästsorter som i veteöl, får rågölen en liknande karaktär med inslag av torr citrus, vanilj och bubbelgum. Eftersom rågöl började bryggas långt innan filtreringstekniken uppfanns 1878, ska ett klassiskt rågöl vara ofiltrerat och naturligt grumligt (naturtrüb). Enligt gammal sedvänja serveras Roggenbier ofta även starkt kolsyrade.

Paulaner Roggen är en av de klassiska sorterna (foto: tiposdecerveza.com).


De moderna rågölen
är något mörkare än de gamla förlagorna och påminner om mörka veteöl (Dunkelweizen). Alkoholhalten ligger vanligen på lite drygt fem procent. Genom att röka rågmalten över öppen låga kan man skapa Rauchroggen, även om det är få bryggerier som gör detta numera. I dag är det egentligen ingen som vet hur nära dagens rågöl ligger den historiska varianten.


Några tyska Roggenbier (med alkoholhalt)

Andreasbräu Roggenbier (5,7 %)
Bürgerbräu Wolnzacher Roggenbier (5,5 %)
Störtebeker Roggen-Weizen (5,4 %)
Paulaner Roggen (5,3 %)
Weyermann Roggenbier (5,4 %)
Schoppe Roggen Roll Ale (7,0 %)
Apostelbräu Roggen (5,3 %)



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post183

Världens bryggeritätaste område

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-28 16:50

Den lilla byn Aufsess i Frankiska Schweiz räknas som den bryggeritätaste orten i världen med sina fyra bryggerier på 1 400 invånare. Detta har till och med bekräftats av Guiness Rekordbok. Men det är inte det enda ställe där det bryggs öl i regionen.

Frankiska Schweiz, eller Fränkische Schweiz på tyska, är ett område i Franken i norra Bayern. Grovt indelat kan man säga att området inramas av en triangel, där städerna Bamberg, Bayreuth och Nürnberg utgör hörnen. Med sina 73 bryggerier brukar detta kallas för världens bryggeritätaste region. De boende i regionen är riktiga ölälskare och passionerade och sällskapliga finsmakare. De dricker gärna sitt ”flytande bröd” i en trevlig ölkällare (Bierkeller) eller under någon av de över 300 högtider och festligheter som firas i regionen under året.

Brauerei Reichold är ett av fyra bryggerier i Aufsess (foto: Brauerei Reichold).


Frankiska Schweiz är ett
mycket populärt resmål i Tyskland, särskilt bland vandrare. Det finns också många vandrings- och cykelturer på temat öl. Här ges möjlighet att prova regionens goda öl samtidigt som man njuter av det fantastiska landskapet, som hyllades som särskilt romantiskt av tyska reseskildrare redan under 1800-talet. Idylliska byar med små timrade hus kantar vägarna som tar vandrare genom Frankiska Schweiz, där man också kan se många slott, herrgårdar och historiska ruiner.

Det finns många vandrings- och cykelleder på temat öl (foto: franken-tour.de).


Ta reda på mer
om semestermålet Frankiska Schweiz, klicka här.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post172

Münchens bryggerier reser ny majstång

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-04-11 17:44

Traditionsenligt är det de stora bryggerierna i München som sponsrar resandet av majstången på stadens marknadstorg Viktualienmarkt. Men det finns andra traditioner som ställer till problem.

2012 skedde det senast, men den 1 maj är det dags igen. Enligt gammal tradition ska Münchens bryggerier sätta upp en ny majstång – Maibaum – på Viktualienmarkt, marknadstorget mitt i München. Därefter överlämnas den till stadens överborgmästare Dieter Reiter och Münchner Kindl, figuren som är en symbol för den bayerska huvudstaden.

Majstången pryder sin plats på Münchens marknadstorg Viktualienmarkt (foto: muenchen.de).


Men inte ens Münchens
majstång kommer undan en annan gammal bayersk tradition. Natten till måndag stals nämligen stången av ungdomsföreningarna, Burschenvereine, i Neufinsing och Ismaning. De lämnar bara tillbaka den mot en lösensumma, vars storlek ännu inte är känd.

När majstången väl är utlöst och befriad kommer överlämnandet göras av Andreas Steinfatt, ordförande för Münchens bryggareförening, Verein Münchener Brauereien. Stången levereras till torget tidigt på morgonen den 1 maj. Därefter monterar hantverkare fast flera metallsköldar föreställande allt från bryggerihästspann till bryggarnas skyddshelgon, St. Bonifaz och St. Florian. Toppen dekoreras med en krans och en metallspets med Münchens stadsflagga. Sedan reses majstången med hjälp av Münchens brandkår.

Den förra majstången under resningen 2012 (foto: Verein Münchner Brauereien).


Klockan 13 börjar sedan
själva majstångsfesten, då bland annat Münchens sex stora bryggerier serverar öl till nedsatt pris. Hela överskottet kommer att doneras till ett socialt projekt för pensionärer.

Årets majstång är den trettonde som placeras på Viktualienmarkt. Den förra togs ner i oktober 2016 efter att ha prytt sin plats i fyra år. Münchens bryggerier har stått för majstången sedan 1962 och firade alltså femtioårsjubileum vid den senaste majstångsfesten 2012.

Vid 525-årsfirandet av Münchens renhetslag, Münchner Reinheitsgebot, placerades en stor panel på stången. Den avbildar hertig Albrecht IV till vänster, bryggarnas vapensköld i mitten och till höger en hänvisning till renhetslagen från 1487.

Panelen som fästes på majstången i samband med 525-årsfirandet av Münchens renhetslag (foto: Stadtmagasin München).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post169

Berliner weisse – gammal ölstil som fått stort uppsving

ÖlhistoriaPosted by Niclas Samuelsson 2017-03-15 18:42

Under 1800-talet fanns det 700 tyska bryggerier som gjorde Berliner weisse, varav ett femtiotal i Berlin. I slutet av 1900-talet fanns det bara två bryggerier kvar i huvudstaden och en handfull i hela Tyskland. Men på senare år har den udda stilen fått en renässans.

Berliner weisse är ett ofiltrerat, syrligt (eller surt) veteöl. Ofta används 25 till 50 procent vete i ölen och alkoholstyrkan ligger traditionellt på cirka tre procent. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. Det gör också att ölstilen passerar reglerna för den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). För att minska ölets surhet dricker berlinarna ofta sin Berliner weisse med ”schuss” eller med ”strippe”, vilket innebär att ölet blandas med söt saft respektive snaps.

Berliner Kindl Weisse "mit schuss", i det här fallet Waldmeister (foto: marions-kochbuch.de).


Ölets ursprung går att
datera så långt tillbaka som till 1500-talet och de nordtyska varianterna av veteöl. Många ölkännare menar att stilen härstammar från Hamburg. En annan förklaring är att det var invandrade hugenotter som utvecklade ölet från Flanderns röda och bruna ales. Kung Friedrich Wilhelm I av Preussen lär ha uppmuntrat bryggning av ölstilen, eftersom den passade bra till landets klimat. 1809 lär Napoleons invaderande trupper ha utnämnt Berliner weisse till ”nordens champagne”.

Friedrich Wilhelm I uppmuntrade bryggning av Berliner weisse (foto: wikiwand.com).


De senaste åren
har ölstilen fått ett rejält uppsving, såväl i Tyskland som i andra länder, inte minst Sverige. Berliner weisse har dock skyddad geografisk beteckning i EU; det är bara öl bryggda i Berlin som får kallas så. De varianter som bryggs på andra håll får därför andra, lätt liknande namn. Utomlands går det också att experimentera mer med ingredienserna än i Tyskland. De två stora tillverkarna i Berlin, Berliner Kindl och Schultheiss, ägs båda numera av Oetker-Gruppe. Berliner Kindl Weisse är i dag den kanske mest kända varianten.

Systembolaget hittar man i dag endast en tysk Berliner weisse. Brlos Berliner Weisse finns i beställningssortimentet och kan bara beställas i kollin om 24 flaskor á 28,40 kronor.

Brlos Berliner Weisse är den enda tyska Berliner weissen hos Systembolaget (foto: heldth.com).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post163
Next »