Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Glastest: Schneider Aventinus

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-04-13 18:04

Dags för sista weissbierglaset från Sejdelshoppen.se – Schneider Aventinus. Av de glas jag testat är detta det utseendemässigt mest udda glaset. Men tyvärr kunde inte heller detta testas med originaldrycken.


Ett mäktigt glas till ett mäktigt öl (foto: Niclas Samuelsson).

Aventinus
från Schneider Weisse är en mäktig vetebock, som fått högsta poäng (okej, 99,63 då) på Ratebeer. Det är också mitt absoluta favoritöl från Tyskland. Därför är det extra tråkigt att inte kunna testa glaset med rätt dryck. Efter att ha funnits i Systembolagets fasta sortiment i många år, är Aventinus numera förpassat till beställningssortimentet med kollikrav. Så istället fyllde jag glaset med Erdingers Dunkel, vilket inte på något sätt matchar Aventinus. Men, nog gnällt om detta. Glasets funktion går att testa minst lika bra i alla fall.

Det första som slår en är formen. En enorm kupa vilar på en ganska smal nederdel, som i sin tur är förankrad i en bred bas. Botten är så pass stor att glaset står ordentligt stadigt på bordet. Precis som på Schöfferhoferglaset är insidan av botten inte riktigt rak. Jag börjar så smått fundera på om det inte finns någon poäng med det ändå. I övrigt är glaset rakt och klart, utan några överdrivna krusiduller.

I handen känns det som att glaset inte väger så mycket, trots att det inte är det lättaste glas jag testat. Inte ens när det är fullt känns det överdrivet tungt. Det går också att få ett riktigt bra grepp genom att hålla den smala delen och låta kupan vila mot handen. Risken att glaset ska glida ur handen känns minimal, även om det har blivit blött.

Vid upphällningen bildas ett rejält skum i den stora kupan. En vetebock skummar ännu mer, så man förstår varför det finns så mycket plats för skummet att breda ut sig i. Glaset känns välbalanserat och stadigt, såväl när det är fullt som när det är halvfullt. Det går alltså hela tiden att dricka utan att riskera en dusch i ansiktet.

Detta är favoriten bland de glas jag testat. Fördelarna överväger med råge nackdelarna. Glaset är väldigt vackert, ligger bra i handen och känns aldrig instabilt. Ska man hitta något negativt är det kanske att den sista ölskvätten blir lite väl ljummen, eftersom hela handen greppar kring den smala nederdelen. Men det beror ju också på hur fort man dricker och hur ofta man ställer ner glaset. Sedan hade det förstås varit gott med Aventinus i, men man kan inte få allt här i livet.

Fakta
Glas: Schneider Aventinus 0,5 liter
Vikt: 425 gram
Höjd: 22 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 49 kr för ett, 239 kr för sex stycken och 445 kr för tolv stycken.

Läs mina övriga glastest här: Weihenstephaner, Franziskaner, Schöfferhofer.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post31

Glastest: Schöfferhofer

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-04-06 14:38

Tredje glaset ut i mitt testande av weissbierglas från Sejdelshoppen.se är ett glas från Schöfferhofer. Dessvärre kunde halvlitersglaset inte testas tillsammans med originaldrycken.

Schöfferhofers smäckra weissbierglas (foto: Niclas Samuelsson).

Schöfferhofers Hefeweizen finns bara i Systembolagets beställningssortiment och säljs endast i hela kollin om 24 flaskor. Dessutom i 33-centilitersflaskor, vilket inte funkar lika bra med det 0,5-litersglas jag testat. Så jag fick istället fylla det med Erdingers Weissbier Hefe, som är ett aningen sämre öl. Detta har dock förmodligen inte påverkat testet på något större sätt.

Först till utseendet. Schöfferhofers weissbierglas är mer timglasformat än andra glas. ”Midjan” sitter dock inte mitt på glaset, utan en bit ner. Det saknar också den klassiska kupningen längst upp. Glaset är dock mycket stilrent och ger ett gracilt intryck. Utseendemässigt konkurrerar det i toppklassen. Ska man anmärka på något är det att botten inte är riktigt rak på glasets insida. Frågan är om det är medvetet eller ett tillverkningsfel? Det är i vilket fall inget som påverkar balansen när glaset står på bordet; botten är tillräckligt tjock för att det ska stå stadigt.

Det går att få ett bra och stadigt grepp om man tar tag i själva ”midjan” på glaset. När glaset är fullt kan det dock kännas lite rangligt att hålla så långt ner. Första klunken bör drickas försiktigt, så man inte får sig en dusch i ansiktet. Glaset riskerar också att bli en aning halt när det är blött.

Vid upphällningen skummar det rejält, även om man tar det aldrig så försiktigt. Det är inte ett glas för den som har bråttom, för det tar ett tag att få i hela flaskans innehåll i takt med att skummet sjunker undan. Detta kan ju givetvis bero på vilket öl man häller upp också, något bara ett test med Schöfferhofers egna weissbier kan ge svar på. Å andra sidan bidrar detta säkert också till att ölets aromer frigörs på ett bra sätt.

Till skillnad från de två andra glas jag testat (Weihenstephaner och Franziskaner), så blir detta inte så obalanserat när hälften av innehållet druckits ur. Men det gäller att passa sig när det är dags att dricka ur sista ”slatten”, som får sig en rejäl skjuts genom glasets smala midja. Eller så gör man som många tyskar och lämnar den sista skvätten.

Sammanfattningsvis: Utseendemässigt är detta ett glas som spelar i den högre divisionen, rent och snyggt. Dessutom bättre balanserat när man kommer ner mot hälften. Nackdelar är att det tar lång tid att hälla upp ölet samt att det känns något vingligt att hålla i glaset när det är fullt.

Fakta
Glas: Schöfferhofer 0,5 liter
Vikt: 500 gram
Höjd: 25 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex stycken och 555 kr för tolv stycken.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post28

Glastest: Franziskaner

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-28 18:59

Testandet av weissbierglas från Sejdelshoppen.se fortsätter. Denna gång är det ett halvlitersglas från ett annat av de klassiska bryggerierna – Franziskaner.

Ett vackert glas från Franziskaner (foto: Niclas Samuelsson).

Jag har testat Franziskaner-glaset med deras Hefe-Weissbier, som finns i Systembolagets ordinarie sortiment.

Precis som i mitt förra test, av Weihenstephaner-glaset, rymmer detta glas hela flaskans innehåll och uppfyller därmed mitt grundkriterium för ett bra ölglas. Glaset i sig har inga räfflor eller andra mönster, vilket ger det ett rent och närmast smäckert utseende. Det är kanske till och med ännu vackrare än Weihenstephaner. På minussidan är Franziskaner-glaset något halare och glider lite lättare i handen, särskilt om man lyckas blöta ner det. Franziskaner-glaset är heller inte lika kupat i toppen som Weihenstephaners. Det är dock inga större problem att få ett bra grepp. Även detta glas har en bra tyngd och en bred botten, som gör att det står stadigt på bordet.

Vid upphällningen bildas ett stort och fint skum. Eftersom glaset fortsätter en bra bit ovanför halvlitersmarkeringen och är mycket brett upptill, så finns det gott om plats för skummet att breda ut sig på. Det gör också att det går att hälla i ölet lite hastigare, utan att riskera översvämning. Glasets form bidrar även till att frigöra ölets dofter och smaker på ett bra sätt.

Förutom den lite halare ytan, blir även detta glas något instabilt när man kommer ner mot hälften av innehållet. Men det är å andra sidan ett vanligt ”problem” med weissbierglas. På det hela taget känns dock Franziskaners glas mer stabilt och bättre balanserat än Weihenstephaners motsvarighet.

För att sammanfatta: Jämfört med Weihenstephaner-glaset är Franziskaners snyggare och stabilare. Det är dessutom billigare. Däremot går det att få ett något bättre grepp kring Weihenstephaner-glaset. Dessutom är Weihenstephaner ett bättre öl, men det är kanske en annan historia.

Fakta
Glas: Franziskaner 0,5 liter
Vikt: 420 gram
Höjd: 25 cm
Djup: 8 cm
Bredd: 8 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 59 kr för ett, 299 kr för sex stycken och 555 kr för tolv stycken.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post24

Glastest: Weihenstephaner Weissbier

RecensionerPosted by Niclas Samuelsson 2016-03-21 17:42

I samarbete med Sejdelshoppen.se ska jag testa några tyska weissbier-glas. Först ut är ett halvlitersglas från Weihenstephaner, bryggeriet som utger sig för att vara världens äldsta.

Weihenstephaner Hefe Weissbier i sitt rätta element (foto: Niclas Samuelsson).

Weihenstephaner är mest känt just för sina veteöl, även om bryggeriet också har andra öltyper i sitt sortiment. Deras klassiska Hefe Weissbier är en personlig favorit, så det var ingen större uppoffring att göra detta test. Dessutom är jag väldigt förtjust i glas och dess olika varianter.

Det finns många teorier kring hur och om glasets form bidrar till ölets smak. Det ligger säkert en del i detta, även om jag personligen inte tycker att man ska överdriva. En sak tycker jag dock är viktigt, och det är att välja ett glas som rymmer hela flaskans eller burkens innehåll. Detta är inte minst viktigt när det, som i det här fallet, handlar om ett ofiltrerat öl med jäst kvar i flaskan.

Weihenstephaner-glaset är på 0,5 liter och rymmer således hela flaskans innehåll, med jäst och allt. Glaset har en klassisk form för weissbierglas; lätt kupat längst upp, avsmalnande mot mitten, för att sedan svänga ut lite mot den nedre delen. Den lätt vridna formen bidrar till ett vackert helhetsintryck. Glasets kraftiga botten gör att det står stadigt och bidrar säkert också en hel del till glasets totala vikt. Jag greppar glaset på mitten och låter kupan vila mot tummen och pekfingret, så att det ligger stadigt i handen.

När jag häller upp bildas ett tjockt och vackert skum i glasets övre, kupformade del. Härliga dofter av jäst, bröd och kryddor sprider sig mot näsan. Smaken är klassisk, med skumbanan i främsta rummet, följt av kryddighet och en aning citrus. Säkert bidrar glasets form till att smaker och dofter frigörs på detta sätt. Men givetvis hade jag behövt jämföra med ett annat glas parallellt för att kunna utveckla det resonemanget ytterligare.

Nackdelarna är få, men jag vill peka på två saker. För det första är glaset ganska tungt redan när det är tomt och när det fylls blir det givetvis inte lättare. Många föredrar säkert tunnare glas, samtidigt som tyngden i botten behövs för stabiliteten. För mig är dock inte tyngden något större problem. Värre är att glaset blir något obalanserat när man druckit upp ungefär hälften av innehållet. Det är lätt att få sig en skvätt i ansiktet om man stjälper i sig för hastigt. Men tar man det bara lugnt och fint så är det inte något problem.

Det övergripande intrycket är att detta är ett mycket trevligt och, inte minst, vackert glas som lämpar sig väl för ändamålet.

Fakta
Glas: Weihenstephaner weissbier 0,5 liter
Vikt: 450 gram
Höjd: 24 cm
Pris på Sejdelshoppen.se: 75 kr för ett, 399 kr för sex stycken och 745 kr för tolv stycken.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post21