Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Han är Tysklands bästa ölsommelier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-20 18:31
De tyska mästerskapen för ölsommelierer avgjordes i samband med branschmässan Braubeviale i Nürnberg förra veckan. I finalen kämpade sju tävlande om förstapriset, som gick till en utmärkt presentation av ett belgiskt öl.

Tysklands bästa ölsommelier 2018 heter Markus Fohr, till vardags verksam på Lahnsteiner Brauerei. Han övertygade expertjuryn med sin presentation av det belgiska ölet Duvel. För första gången var det tyska mästerskapet för ölsommelierer uppdelat på två tävlingsdagar. Redan i mitten av oktober ägde den första deltävlingen rum på bryggarskolan Doemens i Gräfeling. Därifrån gick sju sommelierer vidare till den stora finalen i Nürnberg förra veckan.


Werner Glossner (Doemens), Christoph Kämpf, (ölsommelierernas förbund), Andrea Kalreit (Braubeviale), Elisa Raus, Markus Fohr och Philipp Ketterer (foto: Doemens).

I finalen sattes deras ölkunskaper på hårda prov. Varje finalist tilldelades ett öl via lottdragning. Sedan gällde det att klassificera ölet på rätt sätt, ge rekommendationer om vilken mat det passar till och ge en beskrivning av doft och smak. Dessutom bedömde juryn de tävlandes scennärvaro och inlevelse. För den blivande vinnaren Markus Fohr var Duvel rena vinstlotten och han lyckades framför allt vinna över juryn med en skicklig och känslofylld presentation. Tvåa i tävlingen blev Philipp Ketterer från Familienbrauerei Ketterer och på tredje plats kom Elisa Raus, Störtebeker Braumanufaktur.

Som nybliven tysk mästare får nu Markus Fohr chansen att representera Tyskland vid ölsommelierernas världsmästerskap, som äger rum i italienska Rimini i september 2019. Men han blir inte ensam tysk i Italien. Samtliga deltagare som hamnade på de femton första platserna i de tyska mästerskapen får åka med till tävlingen, där de ställs mot världseliten bland ölexperter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post390

Tysk ölförsäljning uppåt första nio månaderna

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-08 17:55
Den tyska ölförsäljningen ökade med 0,8 procent jämfört med samma tid förra året. Det visar siffror från Tysklands statistiska centralbyrå.


Ökningen innebär att det såldes 0,6 miljoner hektoliter mer öl i Tyskland under perioden januari-september i år jämfört med samma månader 2017. Enligt färska siffror från den tyska statistikbyrån Destatis sålde tyska bryggerier och butiker cirka 72,7 miljoner hektoliter öl under årets tre första kvartal. Siffrorna inkluderar inte alkoholfritt öl, andra maltbaserade drycker eller öl som importerats från länder utanför EU.

82 procent av den totala ölförsäljningen gick till konsumenter i Tyskland och var därmed beskattningsbar. Den inhemska handeln ökade med 0,9 procent till 59,6 miljoner hektoliter. Den skattebefriade försäljningen, export samt öl avsedd att drickas av bryggerianställda (Haustrunk), uppgick till 13,1 miljoner hektoliter. Det är en ökning med 0,2 procent jämfört med 2017. Av detta gick 7,5 miljoner hektoliter (- 3,2 procent) till andra EU-länder, 5,5 miljoner hektoliter (+ 5,2 procent) till länder utanför EU och 0,1 miljoner hektoliter (+ 4,0 procent) som Haustrunk.

Öl blandat med lemonad, cola, fruktjuice eller andra alkoholfria drycker stod för 5,7 procent av den totala försäljningen, motsvarande 3,7 miljoner hektoliter. Det såldes därmed 11,3 procent mer ölblandningar i år jämfört med de nio första månaderna 2017.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post387

Krombacher är Tysklands populäraste ölmärke

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-30 18:52
Tyskarnas favoritöl såväl hemma som på krogen är Krombacher. Både pilsnern och deras alkoholfria öl tar hem förstaplatsen i en ny varumärkesstudie.

Var tionde pilsner som säljs i Tyskland kommer från Krombacher. Det visar studien Best for planning (B4P), som omfattar mer än 30 000 individuella intervjuer med tyska konsumenter. Dessa har tillfrågats om sina konsumtionsvanor av ett stort urval produkter i flera kategorier. I kategorin ”Öl” tar Krombacher inte bara hem förstaplatsen för sin pilsner, utan även den alkoholfria serien 0,0%.

Var tionde pilsner som säljs i Tyskland kommer från Krombacher (foto: Krombacher Brauerei).

Ett av Krombachers framgångsrecept
är bryggeriets stora utbud av alternativ. Under det huvudsakliga varumärket har flera starka produktserier tagits fram, som Krombacher 0,0% och Krombacher Brautradition.
- Oavsett om det handlar om grillkvällar, after work, mysiga möten med vänner, i ölträdgården eller till och med efter träning, så finns det alltid ett Krombacheröl som passar, säger Andreas Scholten, produktchef på Krombacher.

Bakom marknadsstudien Best for
planning (B4P) står fem mediaföretag, som med sin gemensamma expertis försöker förstå tyskarnas konsumtionsbehov och -mönster. Studien tas fram av representanter för mediahusen tillsammans med media- och reklambyråer. B4P omfattar mer än 30 000 individuella intervjuer, 2 400 varumärken, 120 marknadssegment och alla mediaslag. Tillsammans ger detta en representativ bild av det tyska samhället, dess invånare och marknad. Studien publiceras av Gesellschaft für Integrierte Kommunikationsforschung (GIK).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post384

Första spadtag för nytt bryggericenter i Weihenstephan

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-15 18:31
Hochschule Weihenstephan-Triesdorf har tagit det symboliska första spadtaget för vad som ska bli det nya centret för bryggeri- och dryckesteknik. Centret beräknas kosta 10,8 miljoner euro och kommer att starta i samband med läsåret 2021/22.

Att bygga ut bryggeriutbildningen i Weihenstephan har blivit nödvändigt eftersom Hochschule Weihenstephan-Triesdorfs kandidatutbildning i bryggeriteknik, som startade 2011, blivit en enorm succé. 300 ansökningar har skickat in till höstterminen i år. 92 av dessa antas till utbildningen, trots att det egentligen bara finns plats för sextio studenter. Den nya byggnaden kommer att ha en golvyta på 1 360 kvadratmeter och kommer att inrymma själva det tekniska centret, liksom flera laboratorier för forskning, sensorisk analys, mikrobiologi och kem-teknisk analys, rapporterar Inside Beer.

Det symboliska första spadtaget togs under festliga former (foto: Josef Gangkofer).

Byggnaden är den senaste
i en lång rad av stora investeringar inom vetenskaplig utbildning och forskning inom bryggerinäringen i Tyskland. 2013 stod centret för internationell dryckesvetenskap, som är en del av Münchens tekniska universitet, färdigt i Weihenstephan till en kostnad av 68 miljoner euro. I november förra året invigde Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei i Berlin ett nytt center för bryggeri- och dryckesutbildningar. Kostnad: 35 miljoner euro. År 2021 planerar den 123 år gamla bryggarskolan Doemens att flytta till sina nya, 5 000 kvadratmeter stora lokaler i Gräfeling utanför München. Denna byggnation beräknas kosta 20 miljoner euro, utöver de 3,3 miljoner euro som det kostade att köpa marken.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post381

Alkoholfri öl kan hindra inflammationer

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-11 18:37
Kan ingredienser i öl motverka inflammationer och fetma? Forskare vid universitetet i Erlangen har undersökt de antiinflammatoriska egenskaperna hos två vanliga ölingredienser.

Den antiinflammatoriska effekten hos två vanliga ingredienser i öl har undersökts av biokemister vid Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Studien ingår i ett forskningsprojekt lett av professor Claus Hellerbrand. De två ämnena återfinns i humle och är xanthohumol samt alfasyror som isomeriseras under vörtkoket till så kallade iso-alfasyror. Studien visar att ämnena kan motverka så kallad fettlever och bryta ner levercancerceller, rapporterar universitetet.


Två ämnen vanliga i humle verkar ha positiva effekter på leverskador (foto: altmeuhlfranken.de).

De två ämnena har visat sig ha en extra bra effekt tillsammans. Vanligt öl, som innehåller alkohol, är dock inte lämpligt som förebyggande medicin. Däremot verkar alkoholfritt öl, humleläsk och humlete fungera som behandling av leverskador orsakade av fetma. Forskarna från Erlangen har för sin studie fått ett forskningspris på 60 000 euro från den europeiska fonden för alkoholforskning (ERAB) och organisationen European Brewery Convention.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post380

Baden-Württembergs bryggerier blomstrade under rekordsommar

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-02 18:41
Den varma sommaren fick ölförsäljningen att skjuta i höjden i Baden-Württemberg. Jämfört med förra året ökade den med 6,2 procent till totalt 457,8 miljoner liter.

Under årets sommarmånader såldes det 26,5 miljoner liter mer öl i Baden-Württemberg jämfört med förra året. Bara i augusti ökade försäljningen med 10,6 procent jämfört med samma period i fjol. Den enskild viktigaste faktorn för bra sommarförsäljning är vädret och det visade sig verkligen från sin bästa sida, enligt den regionala bryggeriorganisationen Baden-Württembergischer Brauerbund (BWB).

Den varma sommaren drog upp ölförsäljningen i Baden-Württemberg (foto: Gettyimages).

Även ölblandningar gick bra
i hettan. Jämfört med augusti 2017 ökade försäljningen av dessa drycker med 39,2 procent. Det innebär att det i augusti såldes totalt 3,9 miljoner liter ölblandningar i det sydvästra förbundslandet. BWB menar att de lokala bryggerierna har lyckats bra med att komma på nya varianter, som slagit igenom på en marknad med hård konkurrens. Dessutom kommer det allt fler alkoholfria varianter från Baden-Württemberg.

(Siffrorna som presenteras ovan inkluderar inte öl, ölblandningar eller andra maltdrycker med en alkoholhalt på 0,5 procent eller lägre.)


  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post377

Bryggarboss vill se högre ölpriser

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-27 18:48
Georg Schneider är sjätte generationens ägare av familjeföretaget Schneider Weisse och dessutom ordförande för det bayerska bryggarförbundet. Vi pratar alltså om en tung figur på den tyska bryggarscenen, med starka åsikter om allt från ölpriser till blanddrycker.

Georg Schneider för vidare en stolt tradition som ägare av anrika Schneider Weisse. Som ordförande i det bayerska bryggarförbundet, Bayrischer Brauerbund, har han dessutom ett inflytande som få andra tyska ölbryggare. Han kan därför kosta på sig att ha åsikter om både det ena och det andra. I en intervju i Augsburger Allgemeine ger han bland annat sin förklaring till varför den tyska ölkonsumtionen sedan 1990 har minskat från 160 liter per person och år till dagens 100 liter.
- Medelåldern ökar i Tyskland och äldre människor dricker mindre öl än yngre. Samhället blir också allt mer mobilt. Människor har längre resväg till jobbet och kör därför mer bil, vilket gör att de dricker mindre öl. Människor har också mindre fysiskt ansträngande jobb och har blivit mer hälsomedvetna. I Tyskland bor det i dag också fler muslimer, som inte dricker alkohol. Alla dessa faktorer gör att ölkonsumtionen minskar. Min gissning är att den kommer att fortsätta sjunka något.

Georg Schneider tror att den tyska ölkonsumtionen kommer fortsätta minska (foto: Marcus Merk).

Georg Schneider uppger också
att han gillar hantverksöl, som han tycker har vitaliserat marknaden. Men han tror samtidigt att de mest extrema hantverksölen kommer att bli omoderna och att efterfrågan på klassiska ölsorter kommer att öka. Samtidigt tror Georg Schneider att det finns utrymme för att sälja mer alkoholfria öl, som i dag står för sex procent av den årliga försäljningen. Ölblandningar, som Radler, har han dock inget till övers för.
- Vi erbjuder inte sådana Musse Pigg-öl på Schneider Weisse. Om du vill dricka sådant får du själv blanda ölen med lemonad. Vi har specialiserat oss på veteöl och jag vill inte se en låda med kemikalier i bryggeriet.


I intervjun får Schneider också frågan hur han ser på det priskrig som råder inom ölbranschen. Han påpekar att det inte är någon slump att de stora bryggerierna tjänar mer pengar i Sydamerika än i Europa. Han understryker att Tyskland har ett av de lägsta ölpriserna i världen; en back kostar cirka fjorton euro, eller så lite som tio euro vid specialerbjudanden. Det är alldeles för billigt, enligt bryggeribossen.
- Priset är för lågt med tanke på att vi bryggare lägger ner så mycket hårt arbete och samarbetar med jordbrukarna för att hitta råvaror av högsta kvalitet. Ölpriset borde vara högre, så att även jordbrukarna kan få mer skäligt betalt med tanke på deras stora ansvar och kvalitet. En låda öl borde inte kosta fjorton-femton euro, utan snarare 20 till 25 euro.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post376

Varm sommar gynnar tyska bryggerier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-16 19:49
De tyska bryggerierna är de stora vinnarna efter en lång sommar med vackert väder och höga temperaturer. Ovanligt mycket öl dracks dessutom under kvällstid.

Med en medeltemperatur på 19,3 grader var årets sommar den näst varmaste i Tyskland sedan man började föra statistik 1881. Några som drog nytta av vädret var de tyska bryggerierna. Enligt den tyska branschorganisationen Deutschen Brauer-Bund sålde tyska bryggerier i snitt 1,2 procent mer öl under årets sju första månader jämfört med samma period förra året. Vissa bryggerier fick till och med införa extra skift för att klara av att möta efterfrågan. Allra bäst gick det i maj och juni.


Tyska uteserveringar och ölträdgårdar har varit fullpackade i sommar (foto: Tanja Pickartz).

Stora fotbollsmästerskap brukar kunna dra upp försäljningen, särskilt om det går bra för Tyskland. Att Die Mannschaft slogs ut redan i gruppspelet i årets fotbolls-VM har dock inte påverkat ölförsäljningen nämnvärt. Vackert väder verkar alltså vara en viktigare faktor för ölförsäljningen, något som bekräftas av flera stora bryggerier. Till exempel ökade Veltins sin försäljning med 7,8 procent under sommaren. Bryggeriet har också märkt ett förändrat konsumentbeteende. Det såldes betydligt mindre öl än normalt under dagtid, medan ölträdgårdar och uteserveringar var fullpackade under de ljumma kvällarna. Restauranger som inte har ölträdgårdar har dock haft det lite tuffare.

Bochum-bryggeriet Fiege kan räkna hem en tvåsiffrig ökning i procent av försäljningen under sommaren. Det som sålt bäst är ljus lager (Helles) och ölblandningen Radler. Men även de alkoholfria ölen sålde bra. Enligt siffror från Deutschen Brauer-Bund ökade försäljningen av ölblandningar och alkoholfria öl med tvåsiffriga procenttal under sommaren.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post373
Next »