Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ny karta visar var rhenländarnas öl bryggs

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-17 15:38

I Tyskland är öl allvarliga saker och många väljer noga vad de har i glasen. Inte minst gäller detta i Rhenländerna, där det pågår en ständig kamp mellan kölsch och alt. En ny karta visar var ölstilarna i huvudsak bryggs.

Det har sagts förr, men tyskarna älskar verkligen sitt öl. Varje år dricker den genomsnittlige tysken 104 liter av den gyllene drycken. Det västra förbundslandet Nordrhein-Westfalen är inget undantag. Precis som i övriga Tyskland har antalet bryggerier här ökat stadigt de senaste tio åren. En ny interaktiv karta från webbtidningen RP Online visar att det i dag finns 146 registrerade och aktiva bryggerier. Via kartan får man information om bryggerierna, var de ligger och ser vilka det är som främst ägnar sig åt de för regionen klassiska stilarna kölsch och altbier. Men det går också att se vilka som har anammat den moderna hantverkstrenden.

Kölsch får i princip bara heta så i Köln med omnejd (foto: koeln-magazin.info).


Den som granskar kartan
märker snart var gränsen mellan kölsch och alt går. Kölsch får bara kallas så om det bryggs i staden Köln, eller av dem som redan bryggde ölstilen när regeln började gälla. Men det finns också bryggerier som gör öl i kölschstil, men med lokala namn, och även dessa är vanligast i direkt anslutning till Köln. På kartan markeras samtliga som kölschbryggerier. Altbryggerierna är i huvudsak koncentrerade kring två områden: runt Düsseldorf, Mönchengladbach och Niederrhein samt i Ruhrområdet och Westfalen.

Här hittar du kartan över Nordrhein-Westfalens bryggerier.

Stilarna altbier och kölsch är nära besläktade med varandra. Båda är överjästa öl, vilket placerar dem i alekategorin. Efter jäsningen lagras de dock kallt, likt lageröl. I altbier används i regel mörkare maltsorter än i kölsch, vilket också ger ölet en mörkare färg. Den ljusare kölsch uppfattas ofta som aningen mildare i förhållande till den kryddigare alten.

Den mörkare alten förknippas främst med Düsseldorf (foto: theculturetrip.com).


2016 bryggde de 32
största bryggerierna i Nordrhein-Westfalen 18,3 miljoner hektoliter öl. Siffrorna omfattar inte alkoholfria öl, ölblandningar eller öl från bryggerier med färre än tjugo anställda. Kölsch och alt står dock bara för fem procent av den tyska ölmarknaden, där pilsner är den stil som säljer allra bäst.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post239

Berlinpolisen vill förbjuda öl vid fotbollsmatcher

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-15 11:42

Ledningen för Berlins poliskår vill se ett generellt alkoholförbud i samband med Hertha Berlins hemmamatcher. Detta som ett resultat av ett huliganupplopp i februari.

Snart ett minne blott om Berlinpolisen får som den vill (foto: Flickr/Kenny P).


Det skulle vara en klar fördel om det helt gick att förbjuda öl och annan alkohol kring arenan före och under Hertha Berlins hemmamatcher. Det säger företrädare för Berlins poliskår till Berliner Morgenpost. I dagsläget är alkohol bara förbjudet i samband med så kallade högriskmatcher och matcher i Europa League.

Berlinpolisens önskemål vilar dock på goda grunder. Det tyska fotbollsförbundets (DFB) generella säkerhetsriktlinjer förhindrar faktiskt redan försäljning av alkoholhaltiga drycker i samband med matcher. Alkohol får bara undantagsvis serveras med tillstånd av säkerhetsmyndigheterna och polisen på respektive spelort. I praktiken har dock detta undantag blivit norm på tyska fotbollsarenor. Från Hertha Berlins håll avvisas polisens förslag om ett generellt förbud. Enligt styrelseledamoten Thomas E. Herrich kommer klubben även fortsättningsvis att diskutera om undantag direkt med polisen.

I februari i år drabbade ett sextiotal anhängare till Eintracht Frankfurt och Hertha Berlin samman i stadsdelen Moabit. Sex personer skadades under bråket, som ägde rum inför vad som betraktas som en högriskmatch. Trots att alkohol var förbjudet kring Olympiastadion i Berlin, kunde törstiga fotbollssupportrar fukta sina strupar på andra ställen i staden.

30 till 40 personer omhändertogs i samband med februarimatchen (foto: Berliner Zeitung/Olaf Wagner).


Polisen i Berlin ser
med bävan fram emot Herthas nästa hemmamatch mot Eintracht Frankfurt den 3 december, ett möte som återigen klassas som en högriskmatch. Detta är dock ett undantag i tysk fotboll. Av 181 matcher som spelades i Bundesliga förra säsongen förlöpte drygt 100 utan problem. Endast vid 34 matcher förekom det mer omfattande ordningsstörningar. Totalt skadades 79 personer, varav 27 allvarligt. Totalt 17 500 poliser var i tjänst under större idrottsevenemang förra året.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post238

Nyhetssvep 13 november

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-13 16:17

Center för fantombryggare öppnar i Berlin
I slutet av året öppnar Craft Zentrum Berlin (CZB) sina dörrar i stadsdelen Spandau. Därmed får alla fantombryggare och start up-bryggerier chansen att förverkliga sina drömbrygder. Inledningsvis är det bara själva bryggeriet som är igång, men i början av nästa år kommer även en buteljeringsanläggning tas i bruk. CZB kommer att vara tillgängligt för alla bryggare i såväl som utanför Berlin. Så här långt har det kommit in ett fyrtiotal förfrågningar från bryggare i sju länder på tre kontinenter. Initiativtagare till CZB är Ivan Semikin, som annars är ansvarig för den ryska marknaden hos utrustningstillverkaren Braukon. Sedan tidigare finns det två delägare i bakgrunden och nu har även Berlinbryggeriet Brlo tillkommit som en tredje.

Ivan Semikin är mannen bakom Craft Zentrum Berlin (foto: hopfenhelden.de).


Welde bygger nytt stamlokus

Bryggeriet Welde bygger ny bryggeripub med restaurang i hemstaden Schwetzingen. I slutet av 2018 kommer den moderna och funktionella byggnaden stå färdig längs stadens gågata. Cirka fyra miljoner euro kostar det nya bygget, som ersätter det gamla stamlokuset som tagit emot gäster sedan 1752. Den nya byggnaden är byggd i sten, järn, koppar och trä. I blickfånget på entrévåningen kommer det finnas en stor bardisk med upp till tjugo ölkranar. En trappa upp hamnar restaurangen. Dessutom planeras det för mötes- och evenemangslokaler. På andra och tredje våningarna finns det planer på att bygga lägenheter. Totalt kommer det nya stamstället kunna ta emot runt 400 gäster inom- och utomhus.

Så här ska Weldes nya Stammhaus se ut när det är klart (skiss: Welde).


Berlins senaste craft-hotspot

Berlin har blivit ett craft beer-ställe rikare. Frankfurt-baserade Braufactum öppnade nyligen bar och restaurang vid Alexanderplatz i den tyska huvudstaden. Från ställets sexton ölkranar kommer inte bara Braufactums egna kreationer, utan också ett urval brygder från några av världens bästa hantverksbryggerier. Bland dessa märks till exempel Firestone Walker, Mikkeller, Brouwerij Boon och Birrifico Italiano. 300 gäster får plats och maten består huvudsakligen av hamburgare och annat från grillen. Braufactum Berlin har även egen butik och erbjuder dessutom provsmakningar och seminarier.

Braufactum Berlin har sexton ölkranar med öl från hela världen (foto: Braufactum).


Oettinger sparkar chefer efter familjetvist

Bara dagar efter att en dom om ägarförhållandena i Oettinger Brauerei trätt i kraft, sparkas två höga chefer av majoritetsägarna Ingrid Kollmar och hennes dotter Pia Kollmar. De som får gå är Jörg Dierig, som sedan 2014 haft ansvar för marknadsföring, försäljning, export och licenser samt den operativa chefen Karl Liebl, som arbetat i företaget i arton år. Båda sägs att stått nära den tidigare ägaren Dirk Kollmar, som oväntat avled 2014 endast femtio år gammal. Efter hans död begärde änkan Astrid Kollmar att makens aktier skulle tillfalla henne och de två sönerna. En del av aktierna var dock en gåva från Dirk Kollmars mor, Ingrid Kollmar, med villkoret att de skulle gå tillbaka till henne om sonen skulle avlida innan modern. Änkan tog saken till domstol, som dock tilldömde Ingrid Kollmar och dottern Pia rätten till aktiemajoriteten (75 procent av bolaget). Bryggerikoncernen Oettinger Brauerei är Tysklands tredje största och är placerad som nummer 26 i världen.

Pia Kollmar (bakre raden t.v.) och Ingrid Kollmar (mitten) äger nu 75 procent av Oettinger (foto: Augsburger Allgemeine).


Karmeliten Brauerei vinner energipris

Karmeliten Brauerei prisas för sitt koncept som självförsörjande bryggeri när det gäller energi. Bryggeriets mål är att minska utsläppen av koldioxid och att använda energikällor på flera sätt, för att göra sig oberoende av energimarknaden. I slutet av 2018 ska Karmeliten ha samma koldioxidutsläpp för 200 backar öl som man hade för en enda back 2015. Energipriset delas årligen ut av tidningen Handelsblatt och energiföretaget GE till innovativa projekt med syfte att öka energieffektiviteten och minska energiförbrukningen. Priser delas ut inom fem kategorier: Industri, Mobilitet, Smart infrastruktur, Start-up samt Allmännyttiga tjänster. Karmeliten Brauerei vann i den första kategorin. Vinnarna utses av en expertjury bestående av representanter från elbranschen, vetenskapen, entreprenörer och politiker.

Glada miner när Karmeliten tog emot sitt energipris (foto: Karmeliten Brauerei).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post237

Nästan tre av fyra tyskar dricker öl

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-09 11:32

Tyskland är och förblir ett land av öldrickare. 72 procent uppger att de dricker öl, medan bara 27 procent helt säger nej till den gyllene drycken.

Nästan tre av fyra tyskar uppger att de dricker öl (foto: onmeda.de).


Det är undersökningsföretaget Yougov som på uppdrag av branschorganisationen Forum Getränkedose har kartlagt tyskarnas relation till öl. Studien visar alltså att närmare tre av fyra tyskar identifierar sig som öldrickare. Av dessa uppger 40 procent att de helst dricker öl till mat. Andra vanliga dryckestillfällen är kalas och andra firanden (39 procent), i samband med fester och ute på klubbar (36 procent), till afterwork (31 procent) och framför tv:n (29 procent).

En annan del av studien visar hur stora öl man helst dricker och ur vilken form av förpackning. En majoritet av öldrickarna (55 procent) satsar på en halvliter, medan 39 procent föredrar 33-centilitersbehållare. 48 procent av de svarande uppger att de köper öl på burk. Enbart i Tyskland såldes det 2,5 miljarder dryckesburkar förra året, varav 940 miljoner innehöll öl. Det som talar till burkarnas fördel är enligt öldrickarna att de är lätta, snabba att kyla, återvinningsbara samt att de inte släpper in ljus eller luft.

Många öldrickare uppskattar aluminiumburkens fördelar (foto: stern.de).


Siffrorna kommer från en
online-undersökning som Yougov gjorde mellan den 13 och 16 oktober i år. Totalt svarade 2 007 personer på studien, vars resultat ska vara representativt för alla tyskar över 18 år. Forum Getränkedose är en del av Metal Packaging Europe (MPE) som samlar tillverkare och leverantörer av metallförpackningar samt nationella branschorganisationer och för deras talan på den europeiska marknaden.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post235

Regnig sommar drar ner tysk ölkonsumtion

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-11-08 09:24

En kall och regnig sommar samt en åldrande befolkning. Det är två anledningar till att den tyska ölkonsumtionen minskade under årets första nio månader.


Mellan januari och september i år minskade de tyska bryggeriernas försäljning med 3,1 procent jämfört med samma tid förra året. Det visar siffror från Tysklands statistiska centralbyrå, Statistische Bundesamt (Destatis). Totalt såldes cirka 72 miljoner hektoliter öl under årets tre första kvartal, om även exporten inräknas. Under perioden minskade den tyska exporten till andra EU-länder med 3,1 procent och till andra delar av världen med 6,6 procent. Det bekräftar den negativa trenden för tyska bryggerier, som har sett en minskad ölförsäljning under flera år.

Även om man bara tittar på den inhemska marknaden så säljs det mindre öl. Mellan januari och september såldes 58,9 miljoner hektoliter – en minskning med 2,7 procent jämfört med förra året. En förklaring till detta kan vara att det i år inte varit något stort fotbollsmästerskap, som annars brukar dra upp ölförsäljningen. Minskad inhemsk försäljning slår hårt mot bryggerierna, som säljer mer än fyra femtedelar av sin produktion till konsumenter i Tyskland. Årets inhemska försäljning ser nu ut att bli något sämre än 2016. Då såldes det 79 miljoner hektoliter öl, vilket är den lägsta siffran sedan man började föra statistik.

Den inhemska ölförsäljningen fortsätter att minska i Tyskland (foto: Wikimedia).


Det tyska bryggarförbundets
(Deutschen Brauer-Bund) vd Holger Eichele ser ytterligare förklaringar till den minskade försäljningen. Framför allt är det sommarens regniga och bitvis kalla väder som har spelat in. Han menar dock att det ännu är för tidigt att ge upp helåret. En varm höst och en stabil försäljning till jul och nyår kan rädda upp resultatet. Bryggarförbundet påpekar också att statistiken inte omfattar alkoholfria öl eller ölblandningar, drycker som stadigt ökar på den tyska marknaden. I dagsläget är sex procent av all öl som bryggs i Tyskland alkoholfri och det finns över 400 olika märken.

En annan förklaring till den sjunkande ölförsäljningen kan vara en åldrande befolkning. Äldre människor dricker i allmänhet mindre alkohol. Det finns också studier som visar att även yngre tenderar att dricka mindre än för några år sedan. Detta till trots fortsätter ändå antalet bryggerier att öka i Tyskland. Under 2016 tillkom det sexton nya och vid årsskiftet fanns det 1408 bryggerier i hela landet. Det är den högsta siffran sedan Tysklands enande år 1990.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post234

Tysk forskare: Veteöl doftar inte kryddnejlika

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-30 18:14

Ofta får vi höra att veteöl har en tydlig doft av bland annat banan och kryddnejlika. Men det sistnämnda stämmer inte enligt en tysk forskare.

Veteöl doftar mycket, men inte kryddnejlika (foto: kegworks.com).


Thomas A. Vilgis är professor vid universitetet i Mainz och forskar även kring livsmedel vid Max Planck-institutet i samma stad. Han har lagt ner en ansenlig tid på att förstå vilka aromer som återfinns i olika livsmedel, däribland öl. Bland annat hävdar han att kryddnejlika inte är en doft som finns i veteöl, trots att många öldrickare säger sig känna just det.
- I veteöl finns det många aromatiska substanser, till exempel 4-vinylguaiacol eller 4-vinylfenol som också finns i rökt kött. Dessa substanser för ofta tankarna till kryddnejlika, men finns sällan i den kryddan. Där är det istället eugenol som ger doft, säger han till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veteöl luktar alltså inte som kryddnejlika, utan snarare som väldoftande bacon eller rökt skinka. Thomas Vilgis påpekar också att den som får lukta på ren eugenol, den typiska kryddnejlikedoften, kommer att känna skillnaden.

Thomas A. Vilgis forskar kring livsmedels dofter (foto: Fona Verlag).


Det finns
ungefär 300 substanser som påverkar hur öl, och faktiskt alla livsmedel, doftar. Thomas Vilgis delar i sin tur in dessa i åtta familjer, bland annat gröna dofter (till exempel nyklippt gräs), svavelliknande dofter (kål, katturin), blommiga dofter (pelargoner, rosor), citrusdofter samt kryddiga dofter (oregano, rosmarin). Öl omfattar ofta alla familjer, förutom starkt kryddiga substanser som kryddnejlika, persilja och muskot. Enda möjligheten att återskapa dem är att lagra ölet på fat eller att använda rökmalt.

Thomas Vilgis ger sig också på att jämföra öl med vin och menar att ölet visar upp en större bredd i smak och doft. Druvans aromer skiljer sig kanske inte så mycket från humlens, men i öl har man ju även malt som ger en extra dimension. Vilgis tycker att det tack vare bredden av stilar oftast är oproblematiskt att kombinera öl med mat. Även om han gärna dricker vin, så tycker han till exempel att det passar bättre att kombinera ost med öl.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post231

Ölförbud på nordtyska tåg

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-25 11:45

Att dricka öl på tåg i Nordtyskland kommer bli nästan lika dyrt som att tjuvåka. Öl som öppnas på plattformen måste kastas i soptunnan innan påstigning.

Passagerare på vissa tåg i norra Tyskland kommer snart få klara sig utan öl eller annan alkohol under resan. Från årsskiftet gäller strikt alkoholförbud på regionaltåg samt pendeltåg i förbundsländerna Niedersachsen och Bremen. De tåg som omfattas av förbudet markeras med särskilda symboler, skriver webbtidningen shz.de.

Öldrickande blir snart förbjudet på nordtyska tåg (foto: shz.de).


Förutom att dricka på
tågen, blir det också förbjudet att ta ombord flaskor och burkar som är avsedda för omedelbar konsumtion. Det gäller till exempel öppnade flaskor, ölflaskor med bygelkork eller mindre pappersförpackningar. Däremot går det bra att ta med sig oöppnade flaskor.

Onyktra personer kommer även fortsättningsvis kunna åka med tågen. Den som ertappas med att dricka ombord kommer dock i framtiden att få böta fyrtio euro. Men bara efter den inkörningsperiod som gäller till den 1 mars 2018. Fram till 2015 var detta lika med den lägsta bötessumman för att tjuvåka på tågen. Denna har nu höjts till sextio euro.

Enligt tågbolaget DB Regio görs dessa förändringar efter önskemål från resenärerna själva. Undersökningar visar att en majoritet av passagerarna vill ha ett generellt alkoholförbud på tåget. På tåg som trafikerar Nordwestbahn samt Metronom-tågen till Hamburg har det varit förbjudet med alkohol sedan 2009. Dessa förbud har enligt tågbolagen bidragit till renare tåg och ökad säkerhet för passagerarna.



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post229

Erlangen-original hyllas med eget öl

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2017-10-23 17:42

Många av Erlangens invånare har fina och roliga minnen av konstnären som gick under smeknamnet Pinsl. På onsdag är det premiär för ett nytt öl till hans ära.

Konstnären Erhard ”Pinsl” Königsreuther (1927-2009) var en välkänd profil i Erlangens kulturvärld. Men han var inte heller någon främling på stadens restauranger, där han tillbringade en stor del av sin tid med att måla tavlor i utbyte mot öl. Några hundra tavlor lär på detta sätt ha fått nya ägare genom åren.

Konstnären Erhard "Pinsl" Königsreuther kallades också Bergakungen (foto: erlanger.de).


Nu, nästan tio år
efter hans död, hyllas Pinsl med ett helt nytt öl. Det har tagits fram av ölbutikskedjan Die Bierothek, som behöver ett nytt husöl till sin filial i konstnärens hemstad. På onsdag den 25 oktober släpps ölet under festliga omständigheter; det lovas till och med gratis smakprover till alla som tar sig till butiken.

Ölet i fråga heter självklart Pinsl och beskrivs som en pale märzen. Detta för att det kombinerar de fruktiga och blommiga smakerna hos en pale ale med en mer traditionell fränkisk märzen. Kraftölsrörelsen i Franken tar därmed ytterligare ett steg när det gäller att skapa nya ölstilar genom att ”hotta upp” klassiska stilar med nya humlesorter och bryggmetoder.

När Pinsl pale märzen släpps väntas gratis smakprover (foto: Die Bierothek).


De som köper ölet
Pinsl får inte bara en trevlig dryckesupplevelse, utan bidrar även till en god sak. För varje hektoliter såld öl skänker nämligen Die Bierothek tio euro till den lokala stadsmissionen, som tog hand om Pinsl när han hade det svårt.

Die Bierothek är grundat av Christian Klemenz, som även är mannen bakom fantombryggeriet St. Erhard i Bamberg. I dagsläget har Die Bierothek filialer på nio orter i främst södra Tyskland.

Christian Klemenz är mannen bakom Die Bierothek (foto: dagusta.de).



  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post228
Next »