Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Nyhetssvep 23 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-23 16:39

Ayinger sparar vatten och energi
Det tyska miljöministeriet har startat ett pilotprojekt kring hållbar rengöring av flaskor. Brauerei Aying deltar i projektet och kommer framöver att använda en modern flasktvättanläggning i kombination med en högtemperaturvärmepump. På detta sätt tror man sig kunna minska användandet av vatten och energi med upp till åttio procent. Med tanke på att bryggeriet rengör ungefär sexton miljoner flaskor varje år, innebär det att elva miljoner liter vatten och över 675 000 kilowattimmar el kan sparas. Bryggeriet minskar då samtidigt sina koldioxidutsläpp med 162 ton per år. Ayinger får cirka 250 000 euro från projektet för att implementera den nya tekniken.

Rengöring av flaskor är en energikrävande process (foto: mapio.net, bilden är från ett annat bryggeri).


Uppfriskande och alkoholfritt från Licher

Licher Privatbrauerei lanserar en alkoholfri variant av sin populära ölblandning Natur Radler i mars. Blandningen består av lika delar alkoholfri Licher Premium Pilsner och citronsaft. Drycken kännetecknas av en uppfriskande fruktig smak och en intensiv citrondoft. I samma veva släpper bryggeriet originalet Natur Radler samt Licher 1854 Kellerbier i sexpack med 33-centilitersflaskor i en återvinningsbar förpackning. Dryckerna har funnits i Lichers sortiment sedan 2010 respektive 2015, men endast i halvlitersflaskor. Licher Privatbrauerei grundades i Hessen 1854 av familjerna Jhring och Melchior. Sedan 2004 ingår bryggeriet i Bitburger Braugruppe.

En alkoholfri radler ingår numera i Lichers sortiment (foto: Privatbrauerei Jhring-Melchior).


Krombacher släpper nytt till våren

Två nya ölprodukter gör entré i Krombachers sortiment i mars. Det handlar om den alkoholfria Krombacher 0,0% Radler och en traditionell ölstil i Krombacher Naturtrübes Landbier. Radlern består av fyrtio procent Krombacher Pils 0,0% och sextio procent citronsaft. När pilsnern och ett veteöl släpptes i 0,0%-serien förra året innebar det att Krombacher tog ytterligare marknadsandelar i det alkoholfria segmentet. Med sitt nya landbier hakar bryggeriet också på den ökande försäljningen av traditionella tyska ölstilar som keller-, land och zwickelbier. Det nya ölet har en alkoholhalt på 5,2 procent och har tagits fram av Krombachers bryggmästare sedan många år, Arthur Riedel.

En ny örtläsk - Fassbrause - kommer också i sortimentet (foto: Krombacher Brauerei).


Warsteiner tar ut laget inför VM

Få har väl missat att det är fotbolls-VM i sommar. Warsteiner gör nu sitt för att bidra till stämningen med en begränsad serie flaskor med fotbollstema. I april släpps VM-flaskorna, som har försetts med sex olika fotbollsrelaterade motiv: tränare (Trainer), målvakt (Torwart), försvar (Abwehr), mittfält (Mittelfeld), anfallare (Stürmer) och kapten (Kapitän). VM-produkterna omfattar Warsteiner Premium Pilsener i såväl 50- som 33-centilitersflaskor. Den som föredrar burköl kan också se fram emot Warsteiners halvliters VM-burk i april.

Warsteiner har redan laguppställningen klar till sommarens VM (foto: Warsteiner Brauerei).


Ny mässa för kreativa öl och andra drycker

Stuttgart är platsen där dryckesindustrin får en ny plattform att mötas på. Mellan den 4 och 6 november i år äger branschmässan Creative beer & beverages convention rum på ICS International congress center och erbjuder allt för den som vill starta eller expandera sin dryckesverksamhet. Den vänder sig till alla som är verksamma inom dryckesindustrin, exempelvis tillverkare, utvecklare, inköpare och säljare, som vill få och dela med sig av sin kunskap. I seminarier och paneldiskussioner läggs särskilt fokus på så kallade startups samt små och medelstora dryckesföretag, deras specifika problem och lösningar på dessa. Bland utställarna finns bland annat bryggerier, råvaruproducenter, tillverkare av bryggeriutrustning och representanter för hållbar tillverkning.

I höst är det premiär för en ny öl- och dryckesmässa i Stuttgart (foto: nxtwphotos/Andreas Stein).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post303

Krögare varnar för ölträdgårdskris

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-21 18:39

Enligt Tysklands nya koalitionsregering ska behovsanställda få betalt för minst tjugo timmar i veckan, istället för tio som det är nu. Detta kan ställa till problem för många restaurangägare.

Tanken bakom lagen om behovsanställning är att underlätta för dem som har arbeten med flexibla arbetstider, till exempel extraanställda inom restaurangnäringen. Nuvarande regler säger att arbetsgivarna måste betala behovsanställda för minst tio timmars arbete i veckan, oavsett om de arbetar så mycket eller inte. Tysklands nya regering vill nu dubbla den tiden till tjugo timmar. Detta har retat upp många krögare, rapporterar tidningen NRZ.

Många tyska ölträdgårdar kan få problem om regeringen får igenom sin lagändring (foto: nrz.de/Thomas Gödde).


Holger Walterscheid driver
restaurang med tillhörande ölträdgård i Essen i västra Tyskland. Han har en pool med 35 personer, mest studenter som vill arbeta extra, som han kan kalla in vid behov. Ofta planerar han personalbehovet en vecka i förväg, men om vädret inte är på hans sida kan han ändå bli tvungen att skicka hem personal tidigare än tänkt. Eftersom intäkterna då också blir sämre, är det svårt att betala för arbete som personalen inte utför. Med de nya reglerna kan Walterscheid inte ha en lika stor personalstyrka att ta in, vilket i sin tur kan får konsekvenser när det är fullt i ölträdgården en solig dag.

Den tyska hotell- och restaurangorganisationen Dehoga anser att lagstiftarna inte har rådfrågat de som är i branschen innan man kom med det nya förslaget. Man menar att lagen slår extra hårt mot småföretagare, särskilt inom restaurangnäringen som använder en stor del tillfällig arbetskraft. En dålig sommar skulle kunna tvinga många ölträdgårdar att stänga permanent. Studenter kan dessutom ofta bara jobba tio timmar i veckan och skulle med de nya reglerna få svårt att hitta extrajobb inom restaurangbranschen. Som en annan krögare påpekar, så kan inte restaurangerna använda den serveringspersonal som var tänkt för ölträdgården till något inomhus vid dåligt väder: ”Du kan inte använda en servitör vid spisen eller någon annanstans i köket.”  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post302

Rabatter ger högre ölpris i Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-19 18:04

Med återkommande rabatt- och kampanjerbjudanden har livsmedelskedjor och dryckeshandlare fått öl att framstå som en billig dryck. Redan hårt pressade bryggerier svarar nu med höjda priser.

Öl på flaska har blivit dyrare i Tyskland. Flera stora bryggerier har höjt sina riktpriser mot handeln de senaste veckorna, bland annat Krombacher, Bitburger, Veltins och Radeberger. Det innebär att priset för den i Tyskland klassiska lådan med tjugo halvlitersflaskor nu kostar upp till en euro mer än tidigare. Branschtidningen Lebensmittel Zeitung anger att snittpriset numera ligger på 14,79 euro. Tidigare har livsmedelskedjorna tagit 13,79 euro, medan de specialiserade dryckeshandlarna tagit 13,49 euro. Krombacher planerade egentligen ingen prishöjning, men kände sig i början av mars tvingade att höja sitt riktpris till 14,99 euro, enligt uppgift på grund av ökade omkostnader.

Flera stora tyska bryggerier har höjt riktpriserna på sina flasköl (foto: DPA/S. Gollnow).


Bitburger Braugruppe
tog beslutet
redan i januari att höja priserna på sina ledande märken Bitburger, König Pilsener, Köstritzer, Licher, Wernesgrüner och Königsbacher. Ökade omkostnader anges även här som en orsak, men beslutet togs minst lika mycket för att stärka värdet på ölen. Bitburger, liksom många andra bryggerier, klagar nämligen på att deras öl säljs för billigt. Det är alltid någon kedja som erbjuder en låda öl för mindre än tio euro för att locka in kunderna i butiken, skriver tidningen Welt. Enligt konsumentundersökningar sker mer än sjuttio procent av privatpersoners ölköp i samband med en lågpriskampanj. Samtidigt minskar lojaliteten mot specifika ölmärken; det är oftare priset som avgör vilket öl man köper.

Märkets värde samt stigande kostnader är också anledningar till att Radeberger Gruppe i februari höjde sina riktpriser. Tysklands största bryggerikoncern har bland annat ökat priserna på flasköl från märken som Radeberger, Jever, Berliner Kindl, Ur-Krostitzer och Allgäuer Büble. Även femliters partyfat kostar nu mer än tidigare. Det finns dock bryggerier som går mot strömmen. Warsteiner, som tappat närmare trettio procent av sin försäljning de senaste tio åren, har fått backa från sina planer på en prishöjning. Hasseröder, som nyligen såldes av AB Inbev till ett riskkapitalbolag, har till och med blivit billigare.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post301

Tysk ölförsäljning inleder året starkt

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-14 18:23

Den inhemska tyska ölförsäljningen ökade med 12,5 procent jämfört med samma månad förra året. Inkluderar man även exporten, som ökade med 1,3 procent, blir den totala ökningen 10,5 procent jämfört med januari 2017.


Nästan alla förbundsländer och regioner visar positiva siffror. Ölförsäljningen ökar med mellan 0,2 procent (Hessen) och 25,4 procent (Berlin/Brandenburg). Tre regioner skiljer sig dock från de övriga och visar minskad försäljning. Det gäller Niedersachsen/Bremen där den minskade med 6,6 procent, Schleswig-Holstein/Hamburg med minus 8,5 procent och Mecklenburg-Vorpommern där ölförsäljningen gick ned med hela 12,1 procent.

De två förbundsländer där det produceras mest öl, Nordrhein-Westfalen och Bayern, ökar sin försäljning med 17,9 respektive 13,9 procent. Även ölblandningar säljer bra i början av året; januariförsäljningen av dessa ökade med 21,9 procent jämfört med januari förra året.

Siffrorna presenteras av dryckeshandlarföreningen Bundesverband des Deutschen Getränkefachgroßhandels e.V. Den har sin grund i Verband Deutscher Bierhändler, som grundades 1899 av 541 ölförsäljare i Tyska riket. I dag består förbundet av 540 medelstora medlemsföretag med totalt 40 000 anställda. Tillsammans har de en årlig försäljning på ungefär 19,27 miljarder euro. Åttio procent av denna består av öl, fyrtio procent av mineralvatten och läsk samt tio procent av fruktdrycker.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post298

Nyhetssvep 9 mars

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-03-09 16:38

Gyllene U firar 50 med jubileumsöl
Sedan 1968 har ett nio meter högt, fyrsidigt och förgyllt U tronat över Dortmund och den gamla jäsnings- och lagerbyggnaden hos Dortmunder Union-Brauerei. När landmärket nu fyller femtio år görs det givetvis med ett nytt öl. Eller nytt och nytt. Dortmunder Union Jubiläumsbier är baserat på ett recept från det gamla Dortmund Union Südbuchern och är ett ljust, lätt bärnstensfärgat lageröl av exporttyp. Ölet har en maltig doft med fina karamelltoner i smaken, medan avslutningen har en lätt humlebeska. Alkoholhalten ligger på 5,5 procent. Jubileumsölet bryggs av Dortmunder Actien Brauerei (DAB), som ingår i Radeberger Gruppe. Dortmunder Union-Brauerei grundades genom en sammanslagning av flera bryggerier under det sena 1800-talet och stängdes 1994. Bryggeribyggnaden som uppfördes 1926-27 står dock kvar och fungerar i dag som ett kulturcentrum, kallat Dortmunder U efter sin ikoniska takprydnad.

Dortmunder Union-Brauereis stora U firar femtio med nytt öl (foto: Radeberger Gruppe KG).


Nytt alkoholfritt från Clausthaler

Clausthaler var det första alkoholfria ölmärket i Tyskland när det dök upp på marknaden 1979. Nu kommer deras fjärde ölvariant i form av Clausthaler Naturtrüb, ett kallhumlat öl där bryggarna använt en ansenlig mängd Cascade-humle för att skapa en fruktig och blommig smak. Naturtrüb betyder för övrigt ungefär naturligt grumligt. Ölet framställs med Clausthalers normala bryggmetod, där jäsningen avbryts innan alkoholhalten överstiger maximala 0,5 procent. Clausthaler är ett av de mest prisade ölmärkena i Tyskland. Ölen bryggs av Binding-Brauerei, som ingår i Radeberger Gruppe. Det säljs allt mer alkoholfri öl i Tyskland; i dag beräknas det att var femtonde liter öl som bryggs i landet är alkoholfri.

Clauthaler Naturtrüb är det fjärde alkoholfria ölet från bryggeriet (foto: Binding-Brauerei AG).


Öl ger klirr i delstatskassorna

Att dricka en öl eller två är ett bra sätt för tyskarna att generera intäkter till det förbundsland de bor i. Förra året drog till exempel nordtyska Mecklenburg-Vorpommern in 22,8 miljoner euro i ölskatt. I den summan ingår bara intäkter från den öl som är bryggd av något av de 21 bryggerier som finns i förbundslandet. 2017 års skatteintäkter ligger därmed i linje med dem året innan, då öldrickarna bidrog med 23,12 miljoner euro till de offentliga finanserna. Och pengarna kommer till nytta; för de skattepengar som ölkonsumtionen genererar går det till exempel att avlöna 450 poliser. Sett till förbundslandets totala skatteintäkter på 4,8 miljarder euro förra året, så bidrar ölskatterna dock bara med 0,5 procent. Bland de delstatsbryggerier som säljer mest öl finns Lübzer med 1,3 miljoner hektoliter och Störtebeker Braumanufaktur med 200 000 hektoliter.

Ölkonsumtionen bidrar till skatteintäkter för de tyska förbundsländerna (foto: Mediaphotos/Gettyimages).


Paulaner vinner kommunikationspris

Paulaner vinner PR- och kommunikationspriset Stevie Awards i kategorin Internkommunikation för sin film Aufbruch. Filmen är avsedd för bryggeriets anställda och handlar om verksamhetens flytt från Nockherberg till Langwied i München. Stevie Awards är indelat i tolv kategorier och delas i år ut för fjärde gången. De över 400 bidrag som kom in till årets tävling har bedömts av en jury bestående av femtio PR-chefer från hela Tyskland. Prisutdelningen äger rum på Hotel Adlon i Berlin den 27 april. Byggandet av Paulaners nya bryggeri inleddes 2013. Det togs i drift i slutet av 2015 och har en kapacitet på 3,5 miljoner hektoliter per år.

Flytten till Paulaners nya bryggeri har dokumenterats i en film (foto: hallo-munchen.de).  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post296

Antalet tyska bryggerier fortsätter att öka

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-27 18:31

Vid årsskiftet fanns det 1 492 bryggerier i Tyskland. Det är 82 fler än 2016 och drygt 150 fler än för fem år sedan. Det visar siffror från den tyska bryggeriorganisationen Deutsche Brauer-Bund.

Flest nya bryggerier har det blivit i Bayern, som i fjol fick arton nya företag. Därefter kommer Hessen samt regionerna Niedersachsen och Bremen med tio nya bryggerier. Deutsche Brauer-Bund tror att tillväxten kommer att fortsätta, särskilt i storstadsregionerna. I regionen Berlin-Brandenburg har det till exempel blivit 26 nya bryggerier sedan 2012. Bryggeriorganisationen tror också att antalet tyska bryggerier kommer att spränga 1 500-vallen redan under första kvartalet i år.

Förra året blev det 82 nya bryggerier i Tyskland, som nu har 1 492 stycken (foto: diepresse.com).


En bra bit över
hälften av alla tyska bryggerier är i dag mindre hus- eller mikrobryggerier med en årlig produktion på max 1 000 hektoliter. Regionala och traditionella specialiteter som keller-, land- och zwickelbier samt ljus lager (Helles) är fortfarande de stilar som ökar mest. Samtidigt ökar också andelen alkoholfria öl och ölblandningar. Pilsner är dock fortfarande den mest populära ölstilen med en god bit över femtio procent av marknaden. Därefter kommer vete- och exportölsvarianter, som båda ligger runt åtta procent.

Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken. Tvåa kommer Baden-Württemberg med 204 (mot 195 år 2016) och trea är Nordrhein-Westfalen med 140 (132). Förra året såldes ungefär 101 miljoner hektoliter öl i Tyskland. Av dessa var sju miljoner hektoliter alkoholfria sorter. Tyskland behåller därmed med god marginal platsen som Europas främsta bryggerination före Ryssland, Storbritannien, Polen och Spanien. I ett globalt perspektiv är Tyskland världens femte största ölproducent. Kina har här fortfarande förstaplatsen, före USA och Brasilien.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post291

Radeberger accepterar böter i kartellmål

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-26 11:48

Tysklands största ölkoncern Radeberger Gruppe och dess förre vd Albert Christmann accepterar att betala 160 miljoner euro i böter. Detta efter att den tyska konkurrensmyndigheten 2014 dömt flera bryggerier för att ha ingått en kartell.

Radeberger Gruppe accepterar böterna för att slippa en tidskrävande och påfrestande rättegång för företaget och Albert Christmann, som numera är vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår. När kartellmålet inleddes förnekade Christmann att han eller företaget var inblandade i en överenskommelse om ölpriser med andra bryggerier. Utredarna kunde dock lägga fram bevis som man sa visade att bryggerierna vid ett antal möten under 2006 och 2007 kommit överens om att höja priserna på flask- och fatöl.

Radeberger Braugruppe är Tysklands största ölkoncern (foto: handelsblatt.com).


I december 2013 och mars 2014 beslutade den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt, att böter om sammanlagt 338 miljoner euro skulle betalas av elva bryggerier, en branschorganisation och fjorton privatpersoner. För de sistnämnda uppgick bötessumman till 3,6 miljoner euro i enlighet med den lag som säger att enskilda individer bara kan tilldömas max en miljon euro i böter, skriver branschtidningen Inside Beer.

En handfull bryggerier, bland annat Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner och Privatbrauerei Barre begärde direkt förlikning med myndigheterna och accepterade böter på totalt 106,5 miljoner euro. Andra, som Carlsberg Deutschland, Radeberger, Gaffel, Erzquell, Bolten-Brauerei och Cölner Hofbräu Früh, bestred böteskraven och ska därmed genomgå rättegång.

Albert Christmann är numera vd för hela Oetker Gruppe, där Radeberger ingår (foto: rp-online.de).


Efter att Radeberger och
Albert Christmann nu backat, verkar det dock som att det bara blir Carlsberg och dess förre vd Wolfgang Burghard som kommer att ställas inför rätta och krävas på 62 miljoner euro i böter. De mindre bryggerierna hoppas på en mildare behandling med motiveringen att de inte närvarade vid två av de möten där höjda ölpriser ska ha diskuterats.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post290

Bra skördar ger humlebranschen medvind

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-02-19 18:49

Det är goda tider för humlebranschen. Under räkenskapsåret 2016/17 ökade de tyska förädlingsföretagen sin försäljning med tio miljoner euro, från 77 miljoner 2015/16 till 87 miljoner euro.

Förra veckan samlades humleförädlarnas branschorganisation Hopfenverwertungsgenossenschaft (HVG) i Mainburg för sitt årliga möte. Där kunde man konstatera att 2017 års tyska humleskörd hamnade på lite drygt 41 500 ton, vilket är ett mycket bra resultat. Det är visserligen lite mindre än 2016 års 42 700 ton, men det resultatet var också högt över genomsnittet. I hela världen skördades det 110 000 ton humle 2016.

De som är verksamma inom humlebranschen kan se ljust på framtiden (foto: altmuehlfranken.de).


Med två bra humleår
i ryggen kan humleodlarna investera och öka sina odlingsarealer. Mellan 2011 och 2016 ökade den tyska humlearealen med 2 000 hektar. Till Schwäbische Zeitung säger HVG:s försäljningsansvarige Jürgen Weishaupt att denna trend förmodligen kommer att fortsätta under 2018. HVG själva kommer att investera femtio miljoner euro i sin humlebearbetningsanläggning i St. Johann, vilket innebär att man flyttar produktion från Wolnzach. Förra året bearbetades 31 000 ton humle i St. Johann.

En annan sak som talar för fortsatt goda tider för humlebranschen är att världsmarknaden för öl ser ut att vända uppåt, framför allt tack vare länder som Mexiko och Vietnam. Även Kina inger förhoppningar, samtidigt som det även finns en stor tillväxtpotential i Afrika. Å andra sidan ser den humlekrävande amerikanska hantverkstrenden ut att sakta in något. Brexit och USA:s alltmer protektionistiska politik är dock inte något som skrämmer. HVG har ännu inte märkt av några problem med att handla med dessa marknader, men menar att det fortfarande återstår att se hur saker och ting utvecklar sig. Organisationen välkomnar samtidigt EU:s ansträngningar att få till fortsatta handelsavtal med USA och Storbritannien.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post286
Next »