Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Varm sommar gynnar tyska bryggerier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-16 19:49
De tyska bryggerierna är de stora vinnarna efter en lång sommar med vackert väder och höga temperaturer. Ovanligt mycket öl dracks dessutom under kvällstid.

Med en medeltemperatur på 19,3 grader var årets sommar den näst varmaste i Tyskland sedan man började föra statistik 1881. Några som drog nytta av vädret var de tyska bryggerierna. Enligt den tyska branschorganisationen Deutschen Brauer-Bund sålde tyska bryggerier i snitt 1,2 procent mer öl under årets sju första månader jämfört med samma period förra året. Vissa bryggerier fick till och med införa extra skift för att klara av att möta efterfrågan. Allra bäst gick det i maj och juni.


Tyska uteserveringar och ölträdgårdar har varit fullpackade i sommar (foto: Tanja Pickartz).

Stora fotbollsmästerskap brukar kunna dra upp försäljningen, särskilt om det går bra för Tyskland. Att Die Mannschaft slogs ut redan i gruppspelet i årets fotbolls-VM har dock inte påverkat ölförsäljningen nämnvärt. Vackert väder verkar alltså vara en viktigare faktor för ölförsäljningen, något som bekräftas av flera stora bryggerier. Till exempel ökade Veltins sin försäljning med 7,8 procent under sommaren. Bryggeriet har också märkt ett förändrat konsumentbeteende. Det såldes betydligt mindre öl än normalt under dagtid, medan ölträdgårdar och uteserveringar var fullpackade under de ljumma kvällarna. Restauranger som inte har ölträdgårdar har dock haft det lite tuffare.

Bochum-bryggeriet Fiege kan räkna hem en tvåsiffrig ökning i procent av försäljningen under sommaren. Det som sålt bäst är ljus lager (Helles) och ölblandningen Radler. Men även de alkoholfria ölen sålde bra. Enligt siffror från Deutschen Brauer-Bund ökade försäljningen av ölblandningar och alkoholfria öl med tvåsiffriga procenttal under sommaren.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post373

Små prisförändringar för tyska fotbollsfans

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-06 19:35
Fotboll och öl är en oslagbar kombination tycker många. Den som besöker tyska Bundesligaarenor kommer dessutom att känna igen priserna.

Fans till storlaget FC Bayern München är återigen de som får betala mest för ölen. En halvliter Paulaner kostar 4,40 euro på Allianz Arena, vilket dock är samma pris som förra säsongen. Faktum är att priserna är oförändrade på de flesta arenorna i tyska förstadivisionen Bundesliga. Den enda höjningen står VfB Stuttgart för, som har höjt priset med tio eurocent. Men det som kanske sticker ut mest är priserna på RB Leipzigs hemmamatcher. Den som vill se Emil Forsberg och kompani på Zentralstadion kan glädja sig åt att ölen är hela femtio eurocent billigare än föregående år. Med 3,50 euro är man dessutom billigast av alla klubbar i ligan.

FC Bayerns fans är återigen de som får betala mest för matchölen (foto: Imago Ulmer).

Här är ölpriserna på
alla Bundesligalags hemmamatcher:

Lag

Pris (förra året)

Ölmärke

Bayern München

4,40 euro (4,40)

Paulaner

Werder Bremen

4,30 euro (4,30)

Haake Beck

Eintracht Frankfurt

4,30 euro (4,30)

Krombacher

FC Nürnberg

4,30 euro (Ny)

Kulmbacher

VfL Wolfsburg

4,30 euro (4,30)

Veltins

VfB Stuttgart

4,30 euro (4,20)

Krombacher

Schalke 04

4,20 euro (4,20)

Veltins

Hertha Berlin SC

4,20 euro (4,20)

Berliner Kindl

FC Augsburg

4,20 euro (4,20)

Riegele

SC Freiburg

4,20 euro (4,20)

Rothaus

TSG Hoffenheim

4,13 euro* (4,13)

Bitburger

Hannover 96

4,00 euro (4,00)

Gilde

Fortuna Düsseldorf

4,00 euro (Ny)

Warsteiner

Borussia Mönchengladbach

4,00 euro (4,00)

Bitburger/Bolten

Mainz 05

4,00 euro (4,00)

Bitburger

Bayer Leverkusen

4,00 euro (4,00)

Bitburger/Gaffel

Borussia Dortmund

3,90 euro (3,90)

Brinkhoffs

RB Leipzig

3,50 euro (4,00)

Ur-Krostritzer

* Säljer endast öl I 0,4 litersmuggar, priset omräknat till 0,5 liter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post370

Humleskörd: Odlare och bryggare andas ut

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-04 19:01
Humleskörden i Tyskland har kommit igång, en vecka tidigare än normalt. Det kommer att ta en dryg månad att få in all humle, men redan nu verkar det som att kvaliteten och mängden ändå är bättre än förväntat.

Trots en sommar med höga temperaturer och lite nederbörd, räknar de tyska humleodlarna med en skörd som bara är något under det normala. 3,1 procent av humlearealen drabbades extra hårt med små skördar, vilket kommer att minska den totala humleskörden i Tyskland med cirka 3,45 procent, enligt beräkningar som presenteras av Inside Beer.

Årets humleskörd i Tyskland blir bättre än många befarat (foto: altmuehlfranken.de).

De vanligaste bashumlesorterna står för cirka sjuttio procent av den totala arealen i världens näst största humleodlingsområde. Bland dessa finns Herkules med 6 309 hektar och Hallertauer Magnum med 1 992 hektar, följt av aromsorterna Perle (3 303 hektar) och Hallertauer Tradition (2 712 hektar). Modernare humlesorter står bara för 1 150 hektar totalt, där de mest kända är Mandarina Bavaria (320 hektar) och Amarillo (300 hektar).

I det land där
det odlas mest humle i världen, USA, förväntas normala eller skördar som är något bättre än snittet. Det betyder att den globala tillgången till humle kommer att vara mer eller mindre i balans. Bitter- och smakhumle kommer att finnas i tillräcklig mängd, medan det kan bli lite sämre med aromhumle på marknaden.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post369

Universitet brygger öl med stenåldersväxt

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-09-02 19:55
Ett nytt hantverksöl har sett dagens ljus på universitetet i Bayreuth. Forskare har i samarbete med ett mälteri i Kulmbach bryggt ett öl med stenåldersväxten råglosta.

universitetet i Bayreuth har växtekologen Pedro Gerstberger odlat den numera sällsynta växten råglosta i ett försök att hitta en alternativ gröda för ölbryggning. Efter att ha samlat in frön från fälten i Franken har han anlagt en testodling på cirka hundra kvadratmeter på universitetet. Den skördade råglostan har sedan mältats på mälteriet Ireks i Kulmbach. Malten användes sedan till ölbryggning av ett team på den bryggtekniska fakulteten på Universität Bayreuth.


Teamet bakom det nya ölet med den gamla växten råglosta (foto: Jürgen Rennecke).

Det överjästa ölet är
bryggt i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot), har en stamvörtstyrka på 12,8 procent och en alkoholhalt på 5,5 procent. De som smakat den färdiga brygden framhåller främst ölets lätta och eleganta smak. Hur stenåldersbryggarna nu ska gå vidare är dock inte helt klart. Teamet bakom ölet kommer att prata med sina samarbetspartners för att se i vilken utsträckning råglosta kan odlas i Oberfranken och användas för ölbryggning i framtiden. Detta kan också vara ett sätt att rädda den numera ovanliga växten.

Råglosta påminner på många sätt om vanlig råg (foto: Jürgen Rennecke).

Råglosta återfinns i växtfamiljen
gräs och har fått sitt namn av att den oftast förekommer i rågåkrar, inte minst i Centraleuropa. I dag är råglostan ganska sällsynt, men var under sten- och bronsåldern ett vanligt ogräs på åkrarna. Dåtidens jordbrukare visste inte att detta var en egen art, utan skördade och sådde den som vanlig råg. I modern tid har dock effektivare metoder mot ogräs gjort att råglostan nästan försvunnit. Råglostans korn är nästan lika stora som riktig råg och sitter kvar på växten tills de blir skördade.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post368

Öllegendaren Leo König är död

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-30 19:40
En av det förra århundradets främsta ölpersonligheter i Tyskland, Leo König, har avlidit bara några veckor innan sin 94-årsdag.

Leo König var barnbarnsbarn till Theodor König, som grundade König-Brauerei i Duisburg 1858. Leo tog över ledningen för företaget 1967, vid en tid då König-Brauerei var det största privatägda bryggeriet i Tyskland. Tillsammans med sin kusin Renate König bidrog Leo till att flaggskeppet König Pilsener blev ett av de främsta märkena i pilsnerkategorin. Det blev också det enda märke bryggeriet valde att satsa på. Fram till 1976 fördubblades bryggeriets produktion till två miljoner hektoliter. Sex år senare passerade man rekordnivån 2,5 miljoner hektoliter.

Leo König dog den 20 augusti, han blev 93 år gammal (foto: Friedhelm Geinowski).

1991 lämnade Leo König
över ansvaret till sin dotter Doris König, som blev den femte generationen König att styra bryggeriet. 1990-talet innebar dock tuffa tider för den tyska ölbranschen och tio år efter övertagandet sålde Doris König bryggeriet till Holsten Gruppe, som i sin tur köptes upp av danska Carlsberg. Som en del i den affären gick dock ägandet av König-Brauerei vidare till Bitburger, ett annat familjeägt bryggeri, som äger det än i dag. König-märket har dock aldrig kommit upp i de försäljningsnivåer man hade under Leo Königs tid vid rodret.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post367

Jörg Lehmann ny vd för Paulaner

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-22 19:05
Den 1 september tillträder Jörg Lehmann som vd för Münchenbaserade Paulaner Brauerei Gruppe. Han kommer samtidigt fortsätta sin roll som teknisk chef i företaget.

Jörg Lehmann blev Paulaners tekniska chef i februari i år, när hans företrädare Stefan Lustig tvingades lämna företaget. Lustig var delansvarig för utformningen av Paulaners nya bryggeri i Münchenområdet Langwied och fick skulden för de problem som bryggeriet haft sedan invigningen 2015. I maj sparkades även den dåvarande vd:n Roland Tobias. Jörg Lehmann tillsattes då som en tillfällig talesman för styrelsen och blev dessutom ansvarig för Paulaners viktiga exportavdelning, som står för över en miljon hektoliter av den öl som produceras.

Innan Jörg Lehmann kom till Paulaner var han teknisk chef för Kulmbacher Brauerei (foto: Kulmbacher Brauerei).

Jörg Lehmann har varit
verksam i den bayerska huvudstaden tidigare. Under sex års tid var han vd för AB Inbev-ägda Spaten-Franziskaner-Bräu samt teknisk chef på Löwenbräu. 2016 bytte han München mot Kulmbach i norra Bayern och blev teknisk chef på Kulmbacher Brauerei. Bryggeriet, som ägs av Paulaner Brauereigruppe, har 916 anställda och sålde förra året 3,14 miljoner hektoliter öl och omsatte drygt 220 miljoner euro. I sin nya roll som vd för Paulaner är Lehmann nu ansvarig för en försäljning på cirka 650 miljoner euro (2017).

I juni 2017 valdes
Jörg Lehmann till ordförande för den tyska bryggeriorganisationen Deutschen Brauer-Bund. Sedan 2012 leder han dessutom alumniföreningen för det berömda bryggaruniversitetet i Weihenstephan, Verband ehemaliger Weihenstephaner der Brauerabteilung (VEW). Paulaner Brauerei Gruppe är den största bryggerikoncernen i södra Tyskland och utgör dryckesdivisionen i Schörghuber Gruppe. En av minoritetsägarna är den holländska bryggerijätten Heineken.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post364

Astra-kampanj stoppad efter rasismanklagelse

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-15 16:36
Carlsberg Tyskland har stoppat en reklamkampanj för sitt Hamburgbaserade ölmärke Astra. Detta efter att ha blivit anklagade för rasism.

På en stor affisch syns en man med en sjöjungfrus underkropp, en gul bikinitopp upptill och ett antal burkar Astraöl i sina framsträckta händer. Enligt Carlsberg anspelar det hela på några av de klyschor som finns om den hamnnära Hamburgstadsdelen St. Pauli, som är ölmärket Astras hemvist. Mannen i fråga framstår även vara av indiskt-pakistanskt ursprung, något som för tankarna till de rosförsäljare som erbjuder sina varor med frasen ”Wolle Rose kaufen?” (ungefär ”Vill du köpa ros?”). På affischen är detta utbytt mot ”Wolle Dose kaufen?” (”Vill du köpa burk?”).


Carlsbergs Astra-reklam har skapat rubriker i Tyskland (foto: DPA).

Fotbollslaget FC St. Pauli, som sponsras av Astra, tycker inte att kampanjen är särskilt passande. På Twitter skriver man ”Astra, vi tycker inte om det! Rasism är inte roligt och helt oacceptabelt”. Tweeten kompletteras med hashtaggen #neinzurassismus (Nej till rasism).

Carlsbergs talesperson Linda Hasselmann avfärdar bestämt alla anklagelser om rasism. Hon medger att kampanjen är på gränsen, men att den är avsedd att förmedla humor och kärlek och är inte menad att vara kränkande på något sätt. Budskapet verkar dock inte ha gått fram och därför tar Carslberg nu ner fyra stora affischer som redan hängts upp i områdena St. Pauli, Altona och Eppendorf. På sin Facebook-sida skriver Astra att man ber om ursäkt för det obehag som kampanjen kan ha orsakat och att man arbetar intensivt med att ta fram ett bättre motiv.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post362

Årets kornskörd visar på ett delat Tyskland

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-08-12 17:24
Skörden av det korn som ska användas till ölbryggning visar en starkt väderrelaterad uppdelning av Tyskland. Skiljelinjen går mellan nord-nordost och syd-sydöst, enligt siffror från de tyska kornodlarnas branschorganisation.

Enligt branschorganisationen Braugersten-Gemeinschaft e.V. kommer skördarna av korn av acceptabel kvalitet vara något under genomsnittet i Bayern, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen. I Sachsen, Sachsen-Anhalt, delar av Thüringen, Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg kommer dock skördarna var rejält under snittet, både vad gäller kvalitet och kvantitet till följd av vädret.

Det går att skörda korn i Tyskland trots värme och torka (foto: Fratz).


En positiv sak med
den varma och torra sommaren är dock att kornodlingarna i år varit relativt förskonade från skadeinsekter och sjukdomar. Enstaka dåliga väderförhållanden och starka vindbyar har dock orsakat att grödorna lagt sig ner på fler fält än normalt. Under den sista delen av grödornas mognadstid var vädret varmt och torrt, vilket gjorde att kornet behöll sin kvalitet ända tills det var dags att skörda. Trots att sådden skedde relativt sent, började skörden redan i den andra veckan i juli och kornet kunde levereras till silorna i ett torrt och bra tillstånd.

Den totala åkerytan som använts till kornodling i Tyskland i år omfattar cirka 410 000 hektar, att jämföra med 340 000 hektar förra året. Den tjugoprocentiga ökningen förklaras bland annat med att många åkrar på grund av vädret inte var lämpade för höstsådd, varför de istället användes för vårsådden. Dessutom var priset på korn var ganska fördelaktigt vid tiden för sådden. Ökningen av kornfältens storlek handlade dock inte enbart om att man ville odla mer korn för just ölbryggning.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post361
Next »