Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Ingen öl till politiker – tidning erbjuder 1000 euro för civilkurage

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-04 11:28
Den tyska libertarianska tidskriften Eigentümlich frei erbjuder krögare en belöning på 1 000 euro om de avstår från att servera politiker från de etablerade partierna. De tre som i år först bevisar att de nekat politiker mat och dryck får pengarna och ett intyg för visat civilkurage.

Bakgrunden till det hela är att den bayerska politikern Katrin Ebner-Steiner, som representerar det högerpopulistiska partiet AFD (Alternative für Deutschland) nekades tillträde till en bar i München i november 2018, eftersom ägaren inte delar hennes politiska uppfattning. Flera stora, etablerade mediebolag stödde offentligt krögaren, vilket man även gjorde 2016 när en restaurang gick ut med att man inte tänker servera politiker från AFD.


Ingen mer öl till politiker om Eigentümlich frei får bestämma (foto: michael-mannheimer.net).

I det senaste fallet har juristen, tillika vd för det tyska hotell- och restaurangförbundet, Sandra Warden uttalat sig och sagt att varje krögare själv får bestämma vem eller vilka man serverar inom ramen för sin egen verksamhet. De enda förbehåll som finns anges i den allmänna likabehandlingslagen, som säger att kunder inte får diskrimineras utifrån kön, religion, etniskt ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning. Warden menar att en individs politiska åsikter inte faller under denna lagstiftning och att det därför går att neka servering baserat på detta.

Tidskriften Eigentümlich frei (ungefär „Märkligt fri” eller ”Ovanligt fri”) har i över tjugo år försvarat enskilda individers och företagares rätt att välja med vem man vill göra affärer. Utifrån detta tar man även avstånd från den allmänna likabehandlingslagen, som man menar innebär en inskränkning av rätten till egendom och friheten att välja sina kunder. En attityd som för bara några årtionden sedan delades av så gott som alla liberala och konservativa tidningar i Tyskland.

Politiker har alltid setts som några som ständigt lägger sig i människors privatliv och inskränker deras frihet. Eigentümlich frei menar att nekandet av AFD bara är en början för att få politiker att förstå detta. Nu är det, enligt tidningen, hög tid att även visa representanter de andra partierna att de också är en del av problemet. Ett steg är alltså att erbjuda en belöning till krögare som inte serverar politiker från de etablerade partierna CDU, CSU, SPD, Grüne och FDP. Tidningen uppmanar sina läsare att sprida informationen vidare och att bidra med pengar, så att man kan fortsätta att betala ut belöningar även efter att de tre första betalats ut.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post397

Vacker oktober drar upp tysk ölförsäljning

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-12-18 18:20
En varm oktobermånad bidrar till att ölförsäljningen i Tyskland ökar med 6,8 procent jämfört med samma månad föregående år. Det finns dock stora variationer mellan förbundsländerna.

Störst är ökningen i Hessen, där försäljningen i oktober ökar med 30,2 procent jämfört med förra året. Därefter följer ett fallande spann ner till Niedersachsen/Bremen, där ölförsäljningen ökar med endast 0,9 procent. Det enda förbundsland som har en negativ försäljningsstatistik under månaden är Sachsen-Anhalt, som backar med 22,3 procent.


Den varma oktobermånaden fick tyskarna att dricka mer öl (foto: diepresse.com).

Mellan januari och oktober
ökar den totala tyska ölförsäljningen med 1,4 procent jämfört med samma period 2017. Här är det Thüringen som går bäst med en ökning på 6,8 procent. Minst ökar Rheinland-Pfalz/Saarland med ett plus på 1,3 procent. Trots oktoberökningen tillhör Hessen de förbundsländer som har en totalt sett negativ försäljning under året (minus 1,7 procent). Allra sämst går det för Sachsen-Anhalt, där ölförsäljningen minskar med 9,3 procent under årets första tio månader.

En positiv sak för bryggerierna är att försäljningen av ölblandningar fortsätter att öka. Under oktober ökar den med hela 20,2 procent jämfört med samma månad 2017. Sammantaget landar ökningen under januari-oktober 2018 på 11,8 procent och uppgår till 3 969 miljoner hektoliter enligt siffror från dryckesbranschens organisation Bundesverband des Deutschen Getränkefachgrosshandels e.V.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post395

En psalm och en bärs – I Worringen spelas det numera ölorgel

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-12-12 19:43
Peter Mohrs har fått något speciellt att inreda sin dryckesbutik i Worringen med. Det som började som en galen idé, resulterade i en orgel med 410 pipor – och en ölkran.


Det var inte från dryckeshandlare Peter Mohrs själv som idén kom. Den härstammar istället från Eckhard Isenberg, kyrkomusiker och körledare i den lokala kör där Mohrs sjunger basstämman. Isenberg fick reda på att en 1970-talsorgel av märket Borr var till salu och såg genast en chans att kombinera sina två största intressen: musik och öl.

Peter Mohrs har fått ett udda inredningsinslag i sin dryckeshandel (foto: Schmitz).

Det krävdes inte mycket övertalning från Isenberg för att få med Peter Mohrs på att skapa en ölorgel till dryckeshandeln i Worringen, strax norr om Köln. Det udda uppdraget att konvertera instrumentet gick till orgelbyggarna Seiferts & Sohn, som inte bara skulle göra rent orgeln. De skulle dessutom måla den för att se ut som ett nyupphällt glas öl. Reglagen skulle även märkas med uttryck som ”O'Zapft is” (ungefär Tappen är ur tunnan), “Malzflöte” (Maltflöjt) och ”Worringer Schaumkrone” (Worringer-skumkrona). Dessutom installerades en ölkran intill klaviaturen.

Ölorgelns reglage har märkts upp med diverse ölrelaterade uttryck (foto: Schmitz).

Hur invigs då en ölorgel bäst? Jo, så klart med en konsert i dryckeshandeln! Eckhard Isenberg hade engagerat kyrkoorganisten Winifried Bönig, som spelade en repertoar med kända ölrelaterade låtar, många med koppling till Köln. Peter Mohrs säger till Kölnische Rundschau att alla sjöng med i publiken, som var i åldrarna 18 till 91 år. Som avslutning lät sig de flesta väl smaka av den ädla drycken från orgelns ölkran. Trots platsen var det vare sig kölsch eller alt som serverades, utan det helt nya Worringer Orgelbier, ett specialbryggt landbier. För den som vill uppleva ölorgeln i aktion är en ny konsert planerad till mars nästa år. Då hoppas Peter Mohrs på en ännu större publik.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post394

Krombachers starke man har avlidit

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-12-04 18:09
En av Tysklands sista stora ölpampar, Friedrich Schadeberg, har avlidit 98 år gammal. Han föddes i en familj som ägde ett mälteri och hade på så sätt ölet i blodet redan från början.

Efter att ha stridit och tillfångatagits i andra världskriget, utbildade sig Friedrich Schadeberg till bryggeritekniker vid det berömda tekniska universitetet i Weihenstephan. Efter att ha arbetat hos många bryggerier, började han som fältförsäljningschef på det familjeägda Siegener Aktienbrauerei 1951. Bryggeriet hade dock totalförstörts under kriget och slogs därför samman med närliggande Krombacher Brauerei, som Friedrich Schadeberg tog över 1953.

Friedrich Schadeberg förvandlade Krombacher från ett litet regionalt bryggeri till Tysklands största (foto: Krombacher Brauerei).

Vid tiden för Schadebergs
övertagande producerade bryggeriet cirka 50 000 hektoliter öl om året. Under de följande sex årtiondena förvandlade dock Schadeberg det till ett av Tysklands ledande bryggerier, med en årlig produktion på cirka sex miljoner hektoliter. 2001 lämnade Friedrich Schadeberg över verksamheten till nästa generation, men var mycket aktiv i bryggeriet ända till de sista åren av sitt liv. Hans två barn, Bernhard Schadeberg och Petra Schadeberg-Herrmann, har framgångsrikt drivit bryggeriet vidare och fått det att växa än mer. Krombacher har i många år varit det största och mest framgångsrika ölmärket i Tyskland.

Friedrich Schadeberg har fått
ta emot många hedersutmärkelser genom åren och är, tillsammans med Leo König som dog tidigare i år, en symbol för återuppbyggnaden av den tyska bryggeriindustrin efter andra världskriget.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post392

Han är Tysklands bästa ölsommelier

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-20 18:31
De tyska mästerskapen för ölsommelierer avgjordes i samband med branschmässan Braubeviale i Nürnberg förra veckan. I finalen kämpade sju tävlande om förstapriset, som gick till en utmärkt presentation av ett belgiskt öl.

Tysklands bästa ölsommelier 2018 heter Markus Fohr, till vardags verksam på Lahnsteiner Brauerei. Han övertygade expertjuryn med sin presentation av det belgiska ölet Duvel. För första gången var det tyska mästerskapet för ölsommelierer uppdelat på två tävlingsdagar. Redan i mitten av oktober ägde den första deltävlingen rum på bryggarskolan Doemens i Gräfeling. Därifrån gick sju sommelierer vidare till den stora finalen i Nürnberg förra veckan.


Werner Glossner (Doemens), Christoph Kämpf, (ölsommelierernas förbund), Andrea Kalreit (Braubeviale), Elisa Raus, Markus Fohr och Philipp Ketterer (foto: Doemens).

I finalen sattes deras ölkunskaper på hårda prov. Varje finalist tilldelades ett öl via lottdragning. Sedan gällde det att klassificera ölet på rätt sätt, ge rekommendationer om vilken mat det passar till och ge en beskrivning av doft och smak. Dessutom bedömde juryn de tävlandes scennärvaro och inlevelse. För den blivande vinnaren Markus Fohr var Duvel rena vinstlotten och han lyckades framför allt vinna över juryn med en skicklig och känslofylld presentation. Tvåa i tävlingen blev Philipp Ketterer från Familienbrauerei Ketterer och på tredje plats kom Elisa Raus, Störtebeker Braumanufaktur.

Som nybliven tysk mästare får nu Markus Fohr chansen att representera Tyskland vid ölsommelierernas världsmästerskap, som äger rum i italienska Rimini i september 2019. Men han blir inte ensam tysk i Italien. Samtliga deltagare som hamnade på de femton första platserna i de tyska mästerskapen får åka med till tävlingen, där de ställs mot världseliten bland ölexperter.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post390

Tysk ölförsäljning uppåt första nio månaderna

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-11-08 17:55
Den tyska ölförsäljningen ökade med 0,8 procent jämfört med samma tid förra året. Det visar siffror från Tysklands statistiska centralbyrå.


Ökningen innebär att det såldes 0,6 miljoner hektoliter mer öl i Tyskland under perioden januari-september i år jämfört med samma månader 2017. Enligt färska siffror från den tyska statistikbyrån Destatis sålde tyska bryggerier och butiker cirka 72,7 miljoner hektoliter öl under årets tre första kvartal. Siffrorna inkluderar inte alkoholfritt öl, andra maltbaserade drycker eller öl som importerats från länder utanför EU.

82 procent av den totala ölförsäljningen gick till konsumenter i Tyskland och var därmed beskattningsbar. Den inhemska handeln ökade med 0,9 procent till 59,6 miljoner hektoliter. Den skattebefriade försäljningen, export samt öl avsedd att drickas av bryggerianställda (Haustrunk), uppgick till 13,1 miljoner hektoliter. Det är en ökning med 0,2 procent jämfört med 2017. Av detta gick 7,5 miljoner hektoliter (- 3,2 procent) till andra EU-länder, 5,5 miljoner hektoliter (+ 5,2 procent) till länder utanför EU och 0,1 miljoner hektoliter (+ 4,0 procent) som Haustrunk.

Öl blandat med lemonad, cola, fruktjuice eller andra alkoholfria drycker stod för 5,7 procent av den totala försäljningen, motsvarande 3,7 miljoner hektoliter. Det såldes därmed 11,3 procent mer ölblandningar i år jämfört med de nio första månaderna 2017.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post387

Krombacher är Tysklands populäraste ölmärke

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-30 18:52
Tyskarnas favoritöl såväl hemma som på krogen är Krombacher. Både pilsnern och deras alkoholfria öl tar hem förstaplatsen i en ny varumärkesstudie.

Var tionde pilsner som säljs i Tyskland kommer från Krombacher. Det visar studien Best for planning (B4P), som omfattar mer än 30 000 individuella intervjuer med tyska konsumenter. Dessa har tillfrågats om sina konsumtionsvanor av ett stort urval produkter i flera kategorier. I kategorin ”Öl” tar Krombacher inte bara hem förstaplatsen för sin pilsner, utan även den alkoholfria serien 0,0%.

Var tionde pilsner som säljs i Tyskland kommer från Krombacher (foto: Krombacher Brauerei).

Ett av Krombachers framgångsrecept
är bryggeriets stora utbud av alternativ. Under det huvudsakliga varumärket har flera starka produktserier tagits fram, som Krombacher 0,0% och Krombacher Brautradition.
- Oavsett om det handlar om grillkvällar, after work, mysiga möten med vänner, i ölträdgården eller till och med efter träning, så finns det alltid ett Krombacheröl som passar, säger Andreas Scholten, produktchef på Krombacher.

Bakom marknadsstudien Best for
planning (B4P) står fem mediaföretag, som med sin gemensamma expertis försöker förstå tyskarnas konsumtionsbehov och -mönster. Studien tas fram av representanter för mediahusen tillsammans med media- och reklambyråer. B4P omfattar mer än 30 000 individuella intervjuer, 2 400 varumärken, 120 marknadssegment och alla mediaslag. Tillsammans ger detta en representativ bild av det tyska samhället, dess invånare och marknad. Studien publiceras av Gesellschaft für Integrierte Kommunikationsforschung (GIK).

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post384

Första spadtag för nytt bryggericenter i Weihenstephan

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2018-10-15 18:31
Hochschule Weihenstephan-Triesdorf har tagit det symboliska första spadtaget för vad som ska bli det nya centret för bryggeri- och dryckesteknik. Centret beräknas kosta 10,8 miljoner euro och kommer att starta i samband med läsåret 2021/22.

Att bygga ut bryggeriutbildningen i Weihenstephan har blivit nödvändigt eftersom Hochschule Weihenstephan-Triesdorfs kandidatutbildning i bryggeriteknik, som startade 2011, blivit en enorm succé. 300 ansökningar har skickat in till höstterminen i år. 92 av dessa antas till utbildningen, trots att det egentligen bara finns plats för sextio studenter. Den nya byggnaden kommer att ha en golvyta på 1 360 kvadratmeter och kommer att inrymma själva det tekniska centret, liksom flera laboratorier för forskning, sensorisk analys, mikrobiologi och kem-teknisk analys, rapporterar Inside Beer.

Det symboliska första spadtaget togs under festliga former (foto: Josef Gangkofer).

Byggnaden är den senaste
i en lång rad av stora investeringar inom vetenskaplig utbildning och forskning inom bryggerinäringen i Tyskland. 2013 stod centret för internationell dryckesvetenskap, som är en del av Münchens tekniska universitet, färdigt i Weihenstephan till en kostnad av 68 miljoner euro. I november förra året invigde Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei i Berlin ett nytt center för bryggeri- och dryckesutbildningar. Kostnad: 35 miljoner euro. År 2021 planerar den 123 år gamla bryggarskolan Doemens att flytta till sina nya, 5 000 kvadratmeter stora lokaler i Gräfeling utanför München. Denna byggnation beräknas kosta 20 miljoner euro, utöver de 3,3 miljoner euro som det kostade att köpa marken.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post381
Next »