Bara Bier

Bara Bier

Nyheter, åsikter och allmänna tankar om allt som rör öllandet Tyskland.


Veltins har passerat drömgräns

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-16 17:19
Tyska storbryggeriet C. & A. Veltins kan vara mycket nöjda med sitt 2018. Tillväxten har varit god, inte minst tack vare en stor efterfrågan från marknaden samt en sommar vi lär minnas länge.

2018 blev året då familjeägda C. & A. Veltins försäljning för första gången passerade tre miljoner hektoliter öl. Bryggeriets nya rekordnotering lyder 3,01 miljoner hektoliter, vilket är en ökning med 4,8 procent från 2017. Intäkterna ökade med nio procent, till 352 miljoner euro. Även om året började skapligt, var det först med stigande temperaturer efter påsk som försäljningen tog fart på allvar. Från maj till september nådde Veltins försäljning rekordnivåer.


Veltins är ytterligare ett tyskt bryggeri som slog försäljningsrekord 2018 (foto: Veltins).

Trots en stenhård konkurrens
i pilsnersegmentet, ökade Veltins försäljning av flaggskeppet Veltins Pilsener med 4,1 procent. Fatöl som säljs till restauranger och evenemangsarrangörer ökade med 2,7 procent. För specialölsmärket Grevensteiner ökade försäljningen med hela 29,9 procent, till 218 800 hektoliter. Tack vare bland annat Landbier och Ur-Radler är Veltins i dag Tysklands näst största aktör inom segmentet ”traditionella ölstilar”.

Ölblandningen V+, som finns i sex olika smaker, minskade med 1,8 procent. Det alkoholfria sortimentet, som bland annat inkluderar en pilsner och en radler, ökade däremot med 17,5 procent under 2018. Veltins produkter finns i dagsläget tillgängliga på 35 000 försäljningsställen i Tyskland. Märket Grevensteiner går att hitta hos 18 500 butiker och 4 300 restauranger. Veltins export uppgick till 194 000 hektoliter förra året. Det mesta gick till Italien, Spanien och Holland.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post403

DAB åter bästa tysk på Systembolaget

SystembolagetPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-15 18:04
Systembolagets försäljningsstatistik för 2018 har presenterats och för en Tysklandsvän är läsningen inte allt för munter. På topp 100-listan över de mest sålda ölen hittar vi denna gång endast fyra tyska öl, mot fem året innan.

DAB Dortmunder Export är fortfarande svenskarnas favorittysk (foto: beerawereness.com).


Toppkvartetten är dock densamma som 2017. Den tysk som säljer bäst är återigen DAB, som ökade med drygt sex procent men ändå åkte ner två placeringar. Dessa tyska öl återfinns på topp-100 listan, som omfattar försäljningen i det fasta, tillfälliga och beställningssortiment:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

DAB

48

1 207 674

+ 6,0 %

Löwenbräu

88

463 398

- 3,5 %

Spaten

91

421 562

- 4,1 %

Bitburger Premium

96

359 485

+ 8,7 %


Bland de alkoholfria är
läsningen något mindre dyster. På topp 100-listan över alla alkoholfria produkter (oavsett produktkategori) hittar vi även denna gång fem tyska alkoholfria öl. De två första har stigit som raketer in på listan. Dessa alkoholfria tyska öl hittar vi på topp 100:

Ölnamn

Totalplacering

Sålda liter

Förändring

Ünn IPA Alkoholfrei

43

30 870

+ 12,6 %

Einbecker Brauherren

45

29 243

+ 34,5 %

Clausthaler Zwickl

51

22 316

+ 13,6 %

Störtebeker 1402

52

22 227

- 33,0 %

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

84

7 820

- 79,2 %  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post402

Krombacher ser tillbaka på ett rekordår

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-14 18:24
Den varma sommaren och en stor efterfrågan på alkoholfria produkter gör 2018 till ett år att minnas för Tysklands största privatägda bryggeri.

2018 blev ett mycket bra år för Krombacher. Försäljningen av bryggeriets ölsorter ökade med 4,5 procent från året innan, till lite drygt 6,3 miljoner hektoliter. Det är nytt försäljningsrekord och innebär att bryggeriet fortsatt är marknadsledande i Tyskland. Pilsner och Radler är de produkter som säljer bäst, även i sina alkoholfria varianter. Den alkoholfria 0,0%-serien bidrar också till att bryggeriet tar marknadsandelar i segmentet. Försäljningen av Krombachers sortiment av traditionella ölstilar – Kellerbier, Dunkel och Landbier – har även den ökat stort.


Krombachers pilsner bidrog till att 2018 blev ett rekordår för bryggeriet (foto: Krombacher).

Räknar man in alla
drycker som bryggerigruppen marknadsför, så ökade försäljningen med 5,5 procent till knappt 7,5 miljoner hektoliter. Intäkterna ökade med drygt tio procent till cirka 850 miljoner euro. Bakom ökningen ligger den varma sommaren och en stor efterfrågan på alkoholfria produkter, som ökade med 14,6 procent från 2017. Under 2018 levererade Krombacher dryck till över 1 600 restauranger och andra näringsställen. Även exporten går bra och nådde rekordnivåer på bryggeriets viktigaste marknader, som Spanien, Italien, USA, Ryssland och Storbritannien.

Krombacher Brauerei grundades officiellt 1803, även om ett bryggeri i stadsdelen Krombach i Kreutztal, Nordrhein-Westfalen omnämns redan på 1300-talet. I dag är bryggeriet ett av Tysklands största privatägda bryggerier. Krombacher äger också distributionsrättigheterna till Schweppes, Orangina, Vitamalz och Dr Pepper i Tyskland och Österrike.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post401

Gaffel brygger kölsch för vikingar

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-11 15:04
Ett bryggeri med flerhundraåriga rötter gör gemensam sak med ett inom sitt fält ikoniskt varumärke. Kölnbryggeriet Privatbrauerei Gaffel och det danska märket Mikkeller har kokat ihop en ny kölsch tillsammans.

En gång i tiden var vikingarna i Köln för att plundra och härja. Nu är de tillbaka, men den här gången i fredligare syften – att brygga ett nytt öl. Ölet, som fått namnet Viking Kölsch, kombinerar traditionell kölsch med hantverksbryggarens experimentlusta. Det är Privatbrauerei Gaffels bryggmästare Reiner Radke som utvecklat ölet i samarbete med Mikkel Borg Bjergsø, grundare och chef för de danska fantombryggarna Mikkeller. Viking Kölsch kommer att finnas tillgängligt i Gaffels webbshop efter Kölns årliga karnival.


Privatbrauerei Gaffel gör gemensam sak med danska Mikkeller (foto: Helmut Löwe).

Vana kölschdrickare kommer snart
inse att detta öl inte riktigt smakar som ölstilen brukar, utan har en lite egen touch. Det är till att börja med beskare än vanlig kölsch, även om citrustonerna och den lätta torrheten känns igen. Den delvis nya smaken beror bland annat på att den för tyskar välbekanta humlesorten Hallertauer Perle, denna gång fått sällskap av den australiensiska sorten Galaxy. Med en alkoholhalt på 4,9 procent är Viking Kölsch dessutom bara aningen starkare än den klassiska Gaffel Kölsch, som ligger på 4,8 procent.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post400

2018 ett bra år för Warsteiner

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-10 17:51
Den positiva utvecklingen fortsätter för Warsteiner. Under 2018 ökade bryggeriet sin försäljning i Tyskland med 6,8 procent. Även exporten ökade, trots svåra marknadsförhållanden.

Warsteiners
export ökade med 0,1 procent under 2018, vilket gör att bryggeriets totala försäljning ökar med 5,3 procent. Dessutom lyckades man under året ta flera marknadsandelar i det alkoholfria segmentet. Den ökade försäljningen beror till stor del på en fortsatt stor efterfrågan på Warsteiner Premium Pilsener. Samtidigt ökade försäljningen av bryggeriets tre alkoholfria sorter – Pilsener, Herb och Radler – med tvåsiffriga procenttal. På den inhemska marknaden spelade även den vackra sommaren en stor roll, liksom den återvinningsbara förpackning som lanserades i augusti.

Warsteiners försäljning ökade med drygt fem procent under 2018 (foto: Warsteiner).

För att fortsätta den
positiva utvecklingen kommer ledningen för Warsteiner Gruppe under januari att förstärkas med Carsten Rockholtz, som kommer att ansvara för finansiell kontroll, bokföring, ekonomi, skatter, IT, personal och inköp. Efter en kortare övergångsperiod kommer Warsteiners och dess ägare Catharina Cramers ledningsgrupp sålunda bestå av Christian Gieselmann (ledningens talesperson samt marknadsföring och försäljning), Peter Himmelsbach (teknik) och Carsten Rockholtz (ekonomi).

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim och Paderborner Brauerei. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post399

Camba inleder året med förändrat sortiment

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-08 18:00
Jul- och nyårshelgerna är över och det är dags att ta itu med det nya året. Det bayerska bryggeriet Camba Bavaria gör det med att möblera om i sitt ölsortiment.

Planerandet har pågått i några månader och nu lagom till starten av 2019 är gänget bakom Camba Bavaria redo att berätta om nyheterna i sitt sortiment. Den första förändringen är att man i sitt sortiment med internationella ölstilar väljer att satsa på endast åtta ölsorter, som kommer bryggas året runt: Hopla (India style lager), 4 Sessions (session-IPA), Dark Side (schwarzbier), Pale Ale, Amber Ale, Hop Gun (brown ale), IPA och Black Shark (black IPA). I och med detta väljer bryggeriet att fokusera på de öl som är mest populära på marknaden.


Camba Bavaria begränsar sitt sortiment inför det nya året (foto: Camba Bavaria).

I det traditionella sortimentet kvarstår sex välbekanta öl (Dunkel, Hell, Jager Weisse, Märzen, Weissbier och Wilderer Weisse). Den enda förändringen är att Simcoe Weisse byter namn till Jager Weisse, för att minska risken att den blandas ihop med andra produkter. Tillsammans med Wilderer Weisse kommer den även bilda en ”jaktrelaterad” duo. Som komplement till dessa året runt-sorter, kommer Camba Bavaria även att brygga fyra säsongsöl. Det innebär bland annat att veteölet Nelson nu endast kommer att bryggas under våren. Övriga säsongsöl blir dubbelbocken Mastrobator (mars), festölet Die Therese (september) och pilsnern Paragraph 14 (december).

Camba annonserar också för att det kommer bli en och annan överraskning i besökscentret under 2019 och lovar att återkomma med mer information inom kort. Redan nu bör dock alla fans av bayersk hantverksöl boka in den 6-7 april, då det vankas vårfestival på bryggeriet.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post398

Ingen öl till politiker – tidning erbjuder 1000 euro för civilkurage

NyheterPosted by Niclas Samuelsson 2019-01-04 11:28
Den tyska libertarianska tidskriften Eigentümlich frei erbjuder krögare en belöning på 1 000 euro om de avstår från att servera politiker från de etablerade partierna. De tre som i år först bevisar att de nekat politiker mat och dryck får pengarna och ett intyg för visat civilkurage.

Bakgrunden till det hela är att den bayerska politikern Katrin Ebner-Steiner, som representerar det högerpopulistiska partiet AFD (Alternative für Deutschland) nekades tillträde till en bar i München i november 2018, eftersom ägaren inte delar hennes politiska uppfattning. Flera stora, etablerade mediebolag stödde offentligt krögaren, vilket man även gjorde 2016 när en restaurang gick ut med att man inte tänker servera politiker från AFD.


Ingen mer öl till politiker om Eigentümlich frei får bestämma (foto: michael-mannheimer.net).

I det senaste fallet har juristen, tillika vd för det tyska hotell- och restaurangförbundet, Sandra Warden uttalat sig och sagt att varje krögare själv får bestämma vem eller vilka man serverar inom ramen för sin egen verksamhet. De enda förbehåll som finns anges i den allmänna likabehandlingslagen, som säger att kunder inte får diskrimineras utifrån kön, religion, etniskt ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning. Warden menar att en individs politiska åsikter inte faller under denna lagstiftning och att det därför går att neka servering baserat på detta.

Tidskriften Eigentümlich frei (ungefär „Märkligt fri” eller ”Ovanligt fri”) har i över tjugo år försvarat enskilda individers och företagares rätt att välja med vem man vill göra affärer. Utifrån detta tar man även avstånd från den allmänna likabehandlingslagen, som man menar innebär en inskränkning av rätten till egendom och friheten att välja sina kunder. En attityd som för bara några årtionden sedan delades av så gott som alla liberala och konservativa tidningar i Tyskland.

Politiker har alltid setts som några som ständigt lägger sig i människors privatliv och inskränker deras frihet. Eigentümlich frei menar att nekandet av AFD bara är en början för att få politiker att förstå detta. Nu är det, enligt tidningen, hög tid att även visa representanter de andra partierna att de också är en del av problemet. Ett steg är alltså att erbjuda en belöning till krögare som inte serverar politiker från de etablerade partierna CDU, CSU, SPD, Grüne och FDP. Tidningen uppmanar sina läsare att sprida informationen vidare och att bidra med pengar, så att man kan fortsätta att betala ut belöningar även efter att de tre första betalats ut.  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post397

Oettinger startar online-försäljning av fatöl

BryggerierPosted by Niclas Samuelsson 2018-12-27 11:03
Oettinger Brauerei har som första tyska bryggeri startat rikstäckande försäljning av fatöl via internet. Strax innan jul lanserades sajten fassbier.online av Oettingers marknadsförings- och försäljningschef Peter Böck.

Den nya nättjänsten gör mellanhänder överflödiga och gör att kunderna kan få fatöl levererat direkt från bryggeriet på två-tre arbetsdagar. Konceptet är möjligt tack vare ett icke-returnerbart ölfat i rostfritt stål, som från början introducerades för Oettingers exportmarknad under förra året.

Oettingers öl kan nu beställas på fat till festen eller konserten (foto: oscar-am-freitag.de).

I dagsläget är det
endast Oettingers pilsner som finns tillgänglig i 25-litersfat. Produkten riktar sig i första hand till privatkunder eller arrangemang där man i regel inte har tillgång till professionell utrustning, som födelsedagar, strandfester eller rockkonserter. Via internetsajten säljer bryggeriet därför också en återanvändbar ”partypump” utrustad med en ölpistol, som enkelt kan fästas vid ölfatet.

Tidigare test med online
-försäljning av ölfat har misslyckats, eftersom traditionella ölfat ofta kräver dyr och komplicerad utrustning. Kunderna brukar i regel inte heller lämna tillbaka returnerbara fat till bryggerierna. Oettingers nya ölfat behöver inte lämnas tillbaka till bryggeriet, utan kan enkelt återvinnas på sedvanligt sätt, rapporterar Inside Beer.

Oettinger Brauerei är en
av de största bryggerikoncernerna i Tyskland. Under 2018 har man sålt cirka fem miljoner hektoliter öl på den tyska marknaden och ytterligare tre miljoner hektoliter har gått på export. Den största delen av den tyska ölförsäljningen görs via livsmedelshandeln i glas- eller plastflaskor eller på burk. Oettingers nya ölfatsförsäljning lär därför bevakas noga av bryggeriets konkurrenter, som oroar sig för att Oettinger kommer att dra ifrån inom det området.

  • Comments(0)//bara-bier.nstk.se/#post396
Next »